Nu se aduna impreuna.
De regula, pe placa de baza este un sistem video, iar in slot-ul PCIe se mai poate monta inca o placa video.
Ce poti face (daca te pricepi)?
Din memoria RAM a placii de baza aloci o parte pentru video, ca zona tampon. Acest artificiu este posibil in "BIOS"-ul multor placi de baza, iar la alte placi de baza se aloca deja dinamic o asemenea zona.
Vezi aceste link-uri:
https://www.nvidia.com/en-gb/geforce/technologies/sli/
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/dh3-018
Am scris: nu se aduna.
Memoria de pe placa video lucreaza cu- si prin procesorul video, deci nu este accesibil de pe alta placa (din exterior).
Doar memoria (buffer) alocata din memoria RAM de pe placa de baza poate ajuta, daca se rezerva pentru transferare paginata intre RAM si paca video (asta face "BIOS"-ul automat sau se poate aloca si manual).
Sloturile PCIe se pot folosi si pentru:
placi de sunet
placi de captura
TV tunnere interne
adaptoare pentru SSD-uri M.2 NVMe cu interfata PCIe
etc
SI IN SPECIAL pentru SLI (2 placi video nVidia identice) sau CrossfireX (2 placi video AMD identice).
Exista si alte situatii/contexte in care poti adauga 2 placi video, chiar si de la cei 2 rivali impreuna, INSA:
NU vor lucra impreuna!
1 o poti folosi pentru viewport
a doua placa o pui sa randeze.
Daca sunt de la acelasi producator, trebuie sa fie identice, sa le legi in SLI respectiv Crossfire, altfel, driverul primeia va dezactiva al doilea driver.
Un alt scenariu in care adaugi 2 placi video e acela in care ai multiboot:
pe un SSD am instalat un Windows 10 pe care il folosesc pentru munca, si in el am instalat placa video din primul slot PCIe, o nVidia Quadro (foarte scumpa)
pe alt SSD am instalat inca o instanta de Windows, pe care il folosesc pentru jocuri, net, etc, si folosesc in el a doua placa video, o nVidia GeForce (sau poate fi si AMD, etc)
PS: atunci cand sunt legate impreuna in SLI sau Crossfire 2 placi identice,
DOAR consumul celor 2 placi e dublu.
Performanta castigata e cam 30% cand folosesti 2 placi.
DECI daca nu esti un studio de creat jocuri sau reclame, animatie, etc, nu merita sa te complici, nu castigi foarte mult, doar platesti aiurea la curent.
Iar daca sunt diferite, nu pot fi legate (sa lucreze.) impreuna.
S-a promis asa ceva, dar inca nu s-a materializat nimic.
Pune aici articolul, dar ma foarte indoiesc ca s-a materializat, au fost doar promisiuni si zvonuri.
Nici macar SLI si Crossfire nu se mai foloseste in ziua de azi cum se folosea prin 2012-2015, decat in cazuri extrem de rare, acolo unde nu ai de ales, unde ai nevoie de toata performanta posibila, chiar daca te va costa 20.000 euro. Adica studiourile care produc film, animatie, grafica, etc.
Aceasta este o situatie destul de intalnita cand se pun impreuna 2 placi video (pot fi si de la cei 2 rivali):
The reason I did this was because having 2GPU’s, while not linked, was still a faster improvement for my system. I had it set to where one GPU would run one monitor, and the other GPU would run the other monitor.
Then for Media Player Classic, I set one GPU to do the rendering, and one GPU to do the decoding which was a MASSIVE speed increase.
DAR o placa e legata la un monitor, a doua placa la alt monitor, si cele 2 nu lucreaza impreuna, sunt puse sa faca lucruri diferite.
In gaming nu ai ce face cu scenariul acesta, si jocurile oricum nu au suport pentru asa ceva, ele stiu doar SLI sau CrossFire.