| stephc a întrebat:

Stie cineva dc nu mi merge pc ul in dual channel? am 2 sloturi de rami in placa de baza modelul ei fiind h110m k ceva Asus, am luat recent un ram dupa eMAG la fel cu cel pe care il aveam deja doar ca nu au acelasi brand, functioneaza in primul slot ambele insa in al doilea nu, nu booteaza pur si simplu

5 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Si placa pe care o aveai deja functioneaza in al doilea slot, doar ea?

Asta e intrebarea cheie.

Bula
| Bula a răspuns:

Regula pentru modul Dual channel este sa fie memoriile perfect identice.
Mergi la un service si schimba cele doua memorii ale tale in doua identice!
Poate va trebui sa platesti o suma minima, pentru manopera.

| stephc explică (pentru NLS):

Nu, nu merge nicio placuta in slotul 2

| NLS a răspuns (pentru stephc):

Atunci nu e chestie de Dual Channel, ci de slot defect.

In Single Channel trebuie sa functioneze cate o placa in oricare dintre sloturi.

Si ca fapt divers, daca memoriile sunt perfect identice
(aceeasi frecventa,
aceeasi latenta (CL),
aceeasi capacitate in GB,
si acelasi voltaj)
producatorul poate sa fie diferit, placile vor functiona in Dual-Channel.
Am avut pe fostul PC memorii de la 2 producatori diferiti (2 placi Kingmax Nano, si 2 placi Corsair Vengeance LP), functionau perfect in Dual-Channel.

Verifica totusi versiunea de BIOS a placii, si vezi care e ultima pe site-ul producatorului.
In ziua de azi, BIOS-urile (in special Gigabyte si Asus) sunt destul de pline de buguri, ce sunt corectate ulterior prin patch-uri.

| NLS a răspuns:

Https://www.asus.com/......pdesk_bios

Observ aici o mentionare in versiunea de BIOS Version 3610
din 2018/04/18

"1. Improve memory compatibility."

Asta ar putea fi o posibila rezolvare, daca ai momentan o versiune mai veche de BIOS.

Daca nici un update de BIOS nu rezolva problema:

1) mai incearca sa imprumuti de undeva o placa cu specificatii asemanatoare (nu neaparat chiar identice, dar sa fie o placa DDR4 la frecventa si latenta asemanatoare).
Am spus o singura placa, pentru ca trebuie sa testezi daca functioneaza (in) al doilea slot, in mod Single Channel.

2) daca nici aceea nu functioneaza, 99% placa are al doilea slot defect.