| RxTx a întrebat:

Știe cineva un program simplu de proiectare scheme electrice pe calculator?

Eu am zeci de ani de experiență în reparații servisare înviere depanare resuscitare readucere la viață.

Dar nu prea mă interesat pe mine sa desenez pe calculator scheme electrice. Pt că eu le desenam în general cu pix-ul pe hârtie și clientul era mulțumit.
Oricum doar o dată la 10 ani a vrut care cineva sa îi las și o schemă la ceea ce am croșetat eu acolo.

Iar acum mă contactat cineva sa mă duc să mă angajeze și prima condiție a fost să știu să proiecteze repede in orice program vreau eu scheme electrice.

Va rog sa îmi spuneți un soft în care lucrați voi adică unul bun nu la întâmplare că așa am și eu google și pot să îmi caut mii de softuri.
Pe mine mă interesează ceva simplu bun pe care chiar îl folosiți voi in realitate.

15 răspunsuri:
| Saiko93 a răspuns:

Paint e cel mai simplu de il stiu laughing) Nu le am cu soft-urile sofisticate pentru. proiectare ca altfel te sfatuiam cu mare drag happy

| RxTx explică (pentru Saiko93):

Mulțumesc dar nu te-am întrebat pe tine! Am întrebat cine deja foloseste

| saftaiiustin a răspuns:

Orcad

| RxTx explică (pentru saftaiiustin):

Interesant dar văd că face doar scheme electronice

Scheme electrice știe să facă?

| RxTx explică (pentru RxTx):

Dulapuri de automatizări
Panouri electrice
Trasee de cabluri prin case
Trasee de cabluri fire prize prin gradina

Mă tot uit la poze cu acest program și nu vad nici o poza de la o automatizare electrica

Nu electronică ci electrica

| RxTx explică (pentru RxTx):

Vreau sa desenez contractori relee hebluri întrerupătoare siguranțe surse transformatoare electrovalve și să iasă schemă frumoasa de electrica

| saftaiiustin a răspuns (pentru RxTx):

Da, poti face scheme electrice.
La facultate am lucrat cu LTSpice si alt program mai vechi din 1980 caruia nu-i mai stiu numele.
Prietena mea a lucrat cu OrCad si e un simulator mult mai complex decat cele cu care am lucrat eu. Sunt si ele bune dar nu suporta la fel de multe ca OrCadul.

Da-i un trial de inceput sau crack-uieste-l sa vezi cum e si daca indeplineste conditiile pe care le ai. Tu stii cel mai bine.

| Momentan a răspuns:

Edrawmax, AutoCAD electrical. Asta am văzut că se mai folosește.
În ce am lucrat eu nu o să recomand.
Îți alegi un software și înveți cum să-l folosești că doar așa se vor realiza schemele repede.

| gabicoo a răspuns:

Zilog! Tu ești?
Bine ai revenit!

| RxTx explică (pentru gabicoo):

Zilog a murit pentru că făcea caterinca și asta nu placea multor oameni!
Eu sunt Zoro care am un vocabular mult mai cenzurat și încerc să nu supăr pe nimeni!

| RxTx explică (pentru Momentan):

Daca eram capabil intelectual să învăț Autocad aș fi avut aici în Romania salariu 2000 euro/luna
Trebuie sa existe ceva și pentru oameni că mine mai sărăcuți la minte!

| Momentan a răspuns (pentru RxTx):

Mai greu e la început. Ai zis că știi să reprezinți pe foaie, încearcă câte ceva în software-ul ales. Avantajul este că o dată ce ai realizat, poți refolosi (copy paste).

| Saiko93 a răspuns (pentru RxTx):

Emm, poate raspunde oricine pe site pentru asta a fost conceput. Degeaba te superi pentru faza cu painea de atunci, unde, am glumit si iti dadusem funda ca mi-am dat seama ce voiai sa spui... In paint, poti face foarte simplu modele 2d cum fac electricienii schema tehnica pe foaie pentru proiectarea unei casei. Trebuia sa spuui un pic mai precis ( ex. modele 3d, autocad, etc. ) Ai fi surprins ce am desenat cu mouse -ul cand aveam timp Nu te lua dupa toti prostii ce rad de paint ca el e stramosul softurilor avansate ce inca e folosit si in prezent

| NLS a răspuns:

Am lucrat in facultate in Automation Studio (cel de la Famic, nu cel de la B&R, desi nu cred ca e diferenta mare intre ele).

Noi faceam scheme hidraulice/pneumatice in el, dar are si modul pentru scheme electrice, si nu e foarte complicat.
Are si simulare, poti seta sa iti arate valoarea tensiunii intr-un nod din circuit, etc.

Insa daca vrei mai simplu de atat, cred ca

https://www.edrawsoft.com/circuit-diagram-maker.html

e ce cauti.

https://www.youtube.com/watch?v=Plk7Iy7yFJY

Alta varianta gratuita e sa folosesti un program gratuit de desen vectorial, adica INKSCAPE,
si sa iti creezi tu manual o baza de date cu toate pictogramele necesare.
Le faci o data, apoi le folosesti de mii de ori.
Desenezi totul intr-o singura plansa, le grupezi pe categorii,
apoi cand ai ceva de desenat, doar alegi pictogramele necesare si le tragi undeva deoparte, te apuci de aranjat, apoi cu comanda linie creezi conexiunile.
La final stergi elementele nefolosite, si mai faci ajustarile necesare, adaugi notite, poti importa imagini cu calcule facule in Excel sau alt program, etc.

Alternativ: LibreOffice Draw

Dar eu as merge totusi pe EdrawMax, iti usurezi foarte mult existenta.
Si in el poti crea elementele pe care nu le gasesti in baza de date, la fel de usor ca si in InkScape.