In Windows, stergerea simpla muta identificarea de locatie fizica a fisierului sters intr-un folder special (Recycle Bin=Cosul de Gunoi), cu un nume codat.
La golirea cosului de gunoi sau in caz de stergere directa, fisierul nu se sterge fizic de pe suport (disc), doar primul caracter a numelui fisierului se schimba pe un caracter special, care indica fisierul ca "scos din uz", sters. Avand acest semn, fisierul nu mai apare vizibil in lista folderului, iar sistemul vede spatiul folosit de fisier ca disponibil, "liber", unde se poate scrie.
Astfel, pana ce nu se scrie pe spatiul fizic ocupat de fisierul "sters", acesta se poate recupera cu programe specializate de recuperare.
Cum insa Windows-ul are "prostul obicei" de a scrie in permanenta o cantitate mare de fisiere temporare pe disc (chiar sute de megabaiti si la simpla pornire si oprire a calculatorului, sansele de a se putea recupera un fisier "sters" scad vertiginos, de fiecare data cand folosim calculatorul (mai ales de pe partitia C: ).
Din fericire, partitia D: si urmatoarele sunt mai ferite, pe ele se fac mai putine scrieri temporare, astfel avand sanse mai mari de a ne recupera materialele sterse din greseala sau intentionat.
Daca vrem sa stergem orice urma ale fisierelor, trebuie formatat discul intreg, suprascriind intreaga partitie (NU formatare rapida! ).
Daca te referi dupa calculator se duc in Recycle bin.Din Recycle bin le poti sterge definitiv prin butonul Empty Recycle Bin.Atunci se sterg de tot din baza de date.Nu le mai poti recupera doar daca ai un back-up la poze. Sper ca te-am ajutat
In cosul de gunoi de acolo in alta parte a hardului, daca formatezi hardul atunci se sterge totul, dispar
Lavinia_Cristina_ întreabă: