| Șercan231 a întrebat:

Va rog ajutati-ma!
Mi se tot laguieste, inchide, nu ma mai lasa sa scriu pc-ul fara nici un motiv. Am mai citit pe net ca poate fi de la memorie(cricial) si am executat pasii de pe siteul oficial dar tot asa-i... nu stiu ce sa fac. Build: ryzen 7 2700x, 16 ram cricial ballistix, 512 ssd m2, shapphire de 4 ram placa video...Mentionez ca este foarte bine ventilata carcasa si sigur nu e de la supraincalzire. Am 30 grade in ea fara sa-l solicit.

Răspuns Câştigător
| GPA a răspuns:

Pot fi foarte mulți factori care îți influențează performanțele. Asta s-a întâmplat de curând?
Dacă ar fi existat probleme la nivelul memoriei RAM, placa de bază te-ar fi înștiințat de acest lucru, adică nu ți-ar fi pornit pc-ul, ți-ar fi afișat coduri de eroare sau chiar feedback audio și s-ar fi oprit.
Te poți convinge de acest lucru rulând un "Memtest" :
http://memtest.org/download/5.31b/memtest86+-5.31b.iso.zip

Prima și prima dată, într-o situație ca asta, monitorizezi temperaturile la procesor, temperatura din carcasă și temperatura ssd-ului.
O să faci un "Stress test" la procesor cu Prime95 : https://www.guru3d.com/files-get/prime95-download,2.html și vei verifica atât turația ventilatoarelor cât și temperatura la procesor, intern și ssd cu : https://www.google.com/......https?/url Dacă totul e în regulă și nu intră nimic în thermal throttling, mergem mai departe (important este să nu ai temperaturi mai mari de 80°C, de la 80°C devine "heat", nu mai este o temperatură stabilă, s-ar putea să simți în jocuri drop frame-uri ușoare, iar SSD-ul nu trebuie să aibă o temperatură mai mare de 45°C.
Bun, mai departe, ne mutăm la SSD. Foarte important să verifici cât la % din capacitatea SSD-ului ai utilizat-o? Ideal este să lași un 20% din valoarea totală a spațiului de stocare, rezervat SSD-ului, pentru o funcționare optimă. Adică, cu cât scrii mai multă informație pe SSD, cu atât mai mult vei umple blocurile de memorie, astfel că, va apărea un delay, pentru că, controllerului de memorie îi va lua mai mult timp să găsească un bloc de memorie nescris pe care să-l inscripționeze cu informație. Este o foarte mare posibilitate.
O altă situație descrisă de @NLS, un periferic conectat care să intre în scurtcircuit cu unul dintre porturile I/O. Și eu am trecut printr-o situație similară cu un stick în care se agățase un fragment dintr-o agrafă de birou. Pur și simplu se bloca sistemul și-mi intra în Blue screen. De asta am scos toate perifericele și am realizat după ceva timp că stick-ul era de fapt problema.
Bun, am verificat partea hardware deocamdată, mai departe o să ne concentrăm strict pe optimizarea sistemului (partea software).
Ce sistem ai instalat pe configurația respectivă? Windows 10/Windows 11? Ce versiune, ce build și ce update-uri ai lăsat să facă Windows-ul? E important de știut, pentru că sunt, așa cum am mai explicat de foarte multe ori prin răspunsuri, situații în care actualizările de bios sunt incluse și în serviciul "Windows Update". Pentru că neștiind ce optimizări poate aduce actualizarea aceea de bios (indiferent că este o variantă Beta/nefinalizată, Windows-ul o va instala) pe care Windows-ul o instalează în rafală odată cu toate celelalte update-uri, te poți trezi că performanța s-a degradat groaznic. Poți verifica ce update-uri s-au făcut fie din setări Windows (tasta "Windows+i"), Update&Security -> Windows Update -> View installed update history, fie din "Programe și caracteristici->View installed update" (mai simplu, deschizi "run", tastezi appwiz.cpl, navighezi pe View installed updates sau prin CMD :
wmic qfe list brief
Mă rog, te interesează să vezi dacă există un "Firmware update" în lista respectivă.
Pentru că nu vreau să scriu romane întregi despre optimizare, configurare și scripturi pentru creșterea performanței, o să-ți sugerez să faci un clean install la Windows. Pune Windows 10 Pro, Windows 11 încă e "proaspăt", neavând o vechime pe diferite categorii de hardware, nu se cunosc toate bug-urile. După ce îți salvezi fișierele și faci un clean install, îți explic și cum trebuie să-l optimizezi pentru cea mai bună performanță.

W10 : https://www.google.com/......https?/url

4 răspunsuri:
| flixbuster a răspuns:

Ai cumva Windows 11? Daca da, fa-ti update-urile la zi.

https://www.theverge.com/......ix-release

Si daca ai Windows 10, ce versiune? Ai facut update-urile la zi?

| NLS a răspuns:

1) ai scanat sistemul de virusi (Avast Free, Malwarebytes)?
2) ai incercat sa reinstalezi Windowsul, dar clasic, nu prin "Reset this PC"?
3) folosesti un Windows:
original (cumparat de tine),
"original" (adica copie identica dupa discul original, chiar daca nu a fost cumparat)
sau un kit impachetat de te miri ce pustani (Lite Edition, Gaming Edition, Black Edition )?

4) Cu memoria RAM pot adesea sa apara probleme.
Explicatia tine de incalzirea din timpul functionarii, cand placa se dilata, inclusiv zona contactelor, apoi la oprirea sistemului, placa se raceste, se contracta, si dimensiunile se reduc din nou cu cateva miimi.
Ghinionul face ca nu mereu valoarea cu care si-a marit volumul, mai exact GROSIMEA in zona contactelor, e identica cu valoarea de dupa racire.
Pentru a incerca sa repari acest neajuns, poti incerca sa schimbi placile intre ele.
Sau sa incerci cu o alta placa de RAM.

5) in 2010, sistemul fratelui meu a inceput din senin sa aiba freeze, sa se restarteze, sau sa se blocheze, la scurta durata dupa pornire.
Alteori se oprea.
L-am dus de 2 ori in service, acolo mergea perfect, desi avea temperaturi mari, carcasa fiind una fara aerisire, fara ventilatoare, etc
Cand il aduceam acasa, incepea cosmarul.
Asa am descoperit ca vinovata era tastatura, avea un contact slab, ce cauza probabil un scurt, si sistemul o lua razna.
Avand in vedere ca nu te mai lasa sa scrii, ar fi si asta de banuit si testat.

| Șercan231 explică (pentru NLS):

Probabil e tastatura. Nici nu functioneaza mereu rgb ul cum trebuie. Am dat reset la windows, nu are virusi, ssd ul nu el full(mai are vreo 30 la suta) e bine ventilata carcasa, is cu updateurile la zi... Mersi mult

| Șercan231 explică (pentru flixbuster):

Nu am w11. oricum tocmai din cauza instabilitatii lui nu voi trece de la w10 la 11 prea curand