| alexcuamare123 a întrebat:

Hey TPU, sunt aproape sigur ca telefonul meu este virusat deoarece are simptomele:aplicațiile se mișca greu, bateria se incalzește si se descarca repede si am fost sunat de numere cu alte prefixuri, iar cand am raspuns incepuse o melodie, m-am speriat si am inchis repede, desi eu mi-am scanat telefonul de virusi de mai multe ori imi tot arata ca telefonul nu este virusat, ce sa fac?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| GPA a răspuns:

Aplicațiile se mișcă greu pentru că, în background, rulezi alte procese și servicii ale aplicațiilor sau ale sistemului. Dacă închizi toate aceste procese care consumă resursele hardware ale telefonului, vei observa că va rula mult mai bine telefonul. Mă asigur că ai un telefon cu Android, sistemul trebuie optimizat manual, spre deosebire de iOS.
Prima dată verifică din setările telefonului, la administratori de dispozitiv (setări-securitate / setări-setări avansate), ce aplicații au drept de administrator asupra telefonului. Le dezactivezi pe acelea pe care le consideri suspecte, cum ar fi altă aplicație de management al fișierelor decât cea a sistemului Android. Dezactivează anumite servicii care rulează inutil, precum serviciile de imprimare.
Activează opțiunile de dezvoltator din setări -> informații despre telefon. Apasă pe "Numărul de versiune / Număr versiune kernel" de 10 ori până vei activa meniul de dezvoltator. În meniul de dezvoltator :
1. scade tranzițiile de ecran "Scară animată sau Slide Scale" (pune-le pe 0/dezactivat).
2.Dezactivează actualizarea automată de sistem.
3.Dezactivează activitatea aplicațiilor la minimizare sau "nu păstra activitatea" (Don't keep app activity/Close the app when idle state)
4. Activează accelerarea hardware pentru GPU în aplicațiile care nu solicită acest lucru, specific aplicațiilor fără render complex (de aceea se mai spune și 2D).
5. În "Aplicații active/active apps", dezactivează toate aplicațiile pe care nu le folosești, le comuți pe "inactiv". Această opțiune nu mai este valabilă pentru că ai activat mai sus "nu păstra activitatea", o va elimina automat din memoria la închidere, se va dezactiva automat.
6.La servicii și procese în curs de funcționare, oprește tot ce înseamnă aplicații cu consum foarte ridicat. Nu dezactiva procesele de sistem (Android Core/Android system/Android library/Serviciu Google-play).

De asemenea, oprește instalarea aplicațiilor din surse necunoscute cât timp nu instalezi aplicații din afara "Magazin Play". Când va fi cazul, o vei activa manual.

Dai un restart la telefon și vezi cum se comportă acum.
Ultima soluție : un backup la datele din telefon, le migrezi pe un card SD sau le transferi direct în PC, îi dai hard reset, atât pentru "cache", cât și pentru "data". Hard reset din volum (-) + power. Pentru telefoanele cu buton fizic "home" sau " ecran principal " volum (-) + power + home sau power + home (depinde de model).

Dacă nici una din metode n-a funcționat, mai există o soluție. Să resoftezi telefonul, adică să reinstalezi partițiile telefonului dintr-un fișier rom, un fișier stock cu aceeași versiune de nucleu, același sistem de operare, adică pentru modelul tău de telefon. Astfel, se vor șterge și rescrie partițiile telefonului din fișierul.rom. Metoda aceasta este cea mai sigură, evident, pentru cei ce cunosc foarte bine interfața ADB, se poate și prin cardul SD. Este o metoda sigură, o folosesc întotdeauna pentru toate telefoanele Android, pentru că, mă pot asigura că telefonul este complet sigur, neutilizat (neprezentând urme de folosință, dpdv Software). În plus, în cazul în care ai instalat o aplicație virus pe telefon, hard reset-ul nu te va ajuta. E suficient să instalezi un virus care să se ascundă în partiția de /Boot (cea mai importantă partiție pentru că, conține nucleul/Kernel sistemului de operare) pentru că nu-l poți șterge decât prin resoftare. Tind să cred că nu este cazul la tine, atât cât nu ai optimizat telefonul suficient.

Consumul bateriei este influențat de felul în care sunt utilizate resursele hardware, explicație dată mai sus.
Cât despre apelurile străine cu prefixe din străinătate, poate fi o pură întâmplare. Poți bloca toate apelurile de intrare (persoanele apelante), adăugându-i la lista neagră de apel. Sunt telefoane care au această funcție în aplicația "telefon", sau poți instala un caller BlackList : https://www.google.com/......https?/url (blocarea numerelelor private/necunoscute-fara ID), blocarea selectivă a unor numere de telefon...

6 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Nah e doar vechi, eftin, uzat, schimba-l

| Legion7X a răspuns:

Poate îi trebuie un reset din fabrică, dar pozele trebuie puse pe un card și melodiile apoi il scoți.

| dinaprilie a răspuns:

E norma.e mult mai cald in perioada asta..mai ai rabdare

| Elenaaa1111111128383848383838383838 a răspuns:

Ai putea sa ii dai resetare din fabrica și dacă se mișcă tot greu după acesta poți sa îl duci la garanție (dacă mai are) sau la un servis

| alexcuamare123 explică (pentru Catrice):

Nu il am nici macar de un an

| Superior a răspuns:

Salvezi poze si muzica pe un calculator sau alt suport media extern si ii dai reset din fabrica. Mi-am luat si eu un telefon nou, il am de 6 luni. Dupa 3 saptamani a inceput sa mearga cu lag (desi el a costat peste 1500 lei) si nu ma mai lasa sa ma conectez la netul de pe cartela. I-am dat reset din fabrica si merge brici si acum si ma astept sa tot o faca. Apropo, apeluri din alea primesc si eu si altii (din Spania, Ungaria, numere dubioase). Cand raspunzi fie se aude o melodie fie nimic. Ele sunt o teapa, apeluri cu "suprataxa". Raspunzi si risti sa-i fii dator cu zeci/sute de euro taxate pe minut tipului care te-a sunat.