Eu sunt in a 6-a si iti spun cum stiu:
Sa luam o propozitie: "Maria a mancat mere"
"a mancat"-verb predicativ, mod indicativ, timp perfect compus, nr. sg, conjugarea(a manca) I, f. s. PV
Clasa a 6-a:
-verb,persoana, numarul, timpul, modul, forma sintactica
„Deasupra capului zari lujerul unui crin ce se ridica asa de inalt, ca parca floarea din varf isi deschidea paharul chiar dedesubtul bulgarului de aur sa-i culeaga razele."
(Emil Garleanu)
deasupra capului = substantiv comun, simplu, genul neutru, numarul singular, cazul genitiv precedat de prepozitia compusa "deasupra", articulat cu articolul hotatat „lui", functie sintactica de complement circumstantial de loc.
lujerul = substantiv comun, simplu, genul masculin, numarul singular, cazul acuzativ, articulat cu articolul hotarat „l", functie sintactica de complement direct.
unui crin = substantiv comun, simplu, genul masculin, numarul singular, cazul genitiv, articulat cu articolul nehotarat proclitic „unui", functie sintactica de atribut substantival genitival.
floarea = substantiv comun, simplu, genul feminin, numarul singular, cazul nominativ, articulat cu articolul hotarat „a", functie sintactica de subiect.
din varf = substantiv comun, simplu, genul neutru, numarul singular, cazul acuzativ, precedat de prepozitia simpla „din", nearticulat, functie sintactica de atribut substantival prepozitional.
paharul = substantiv comun, simplu, genul neutru, numarul singular, cazul acuzativ, articulat cu articolul hotarat „l", functie sintactica de complement direct.
dedesubtul bulgarului = substantiv comun, simplu, genul masculin, numarul singular, cazul genitiv, precedat de prepozitia „dedesubtul", articulat cu articolul hotarat „lui", functie sintactica de complement circumstantial de loc.
de aur = substantiv comun, numai cu forma de singular, cazul acuzativ, precedat de prepozitia simpla „de", nearticulat, functie sintactica de atribut substantival prepozitional.
razele = substantiv comun, simplu, genul feminin, numarul plural, cazul acuzativ, articulat cu articolul hotarat „le", functie sintactica de complement direct.
Eu te-as fi votat pe tine deoarece ai raspuns cel mai corect pentru clasa a V-a.
Cine vorbea "amuzant-o" de cand are verbul caz?
Si cica esti olimpica...
Un verb se analizeaza de ex:verbul merge:verb predicativ,conjugarea., mod ind., timp..., persoana a-III-a, numar sg, form afirmatv, fuctie sintactica de predicat.verbal
Eu sunt a 5a si iti spun cum stiu
Veghea=verb predicativ, mod indicativ, timp perfect compus, fs de PV
Măi fraiere(o), diateza... Se învață în clasa a VII-a, a și zis că e clasa a VI-a dar dacă te bagi ca prostu'.Și dacă nu observi nu mai comenta!
Nu stiam ca verbele au functie sintactica ))))))))
...gata...da,verbul are functie sintactică si nici eu care sunt in a 7-a nu am invatat diateza.ce ai?
Asta nu se invata acum...aolo ce oameni.te bagi si tu asa...lasa fata in pace.Nu vezi ca a primit si funda?
Dc?
Pt ca e un raspuns foarte bun..acum shh
Dacă mă puteți ajuta cu analiza verbelor nu,se,mulțumește,cu,simple,drumeție,pot,opta,pentru,o doza,de adrenalina,pe rău,cu barca,din Caraș,Severin,ocrotite,au,un,specific,aici,se,găsește,cel,mai,mare,depozit,ocupa,zona,munților,aninei,la,ei,se afla,adânc,noua, îl, într-o, ocupa, șase, pester
Emma_Mimi_1997 întreabă:
eusunteusituestitu20 întreabă: