Trebuie sa ai noroc cu caru'. Altfel trebuie sa stii sa inoti si sa nu te pierzi. Este asa numitul inot cainesc pe care oricine il poate imita si trebuie sa inoti dupa curent (sa te lasi dus de val). Eu cu inotul cainesc am scapat de la inec in lacul Cincis de langa Hunedoara. Ma duceam la fund, nu m-am pierdut si am dat din maini si din picioare.
Ma refer daca stai aproape de mal si vine un curent de ăsta rip te invarte in toate partile si te trage in larg?
Curentul ala este de-a lungul malulului nu este vartej sa te invarta in toate partile. Daca este vartej te lasi dus de val (faci ce face sticla goala).
Vei reusi sa plutesti numai daca esti calm si nu te sperii. Poti alege una dintre urmatoarele pozitii:
1. Cu trunchiul vertical si fata in sus: tine capul dat pe spate si fata deasupra apei. Tine-ti respiratia cat poti de mult. Cand vrei sa respiri, scoate mai intai gura afara din apa, apasand in jos cu palmele imediat sub suprafata apei. Apoi expira (cam 70% din volumul de aer din plamani) dupa care, fara pauza, inspira viguros. In continuare tine-ti respiratia si stai linistit catva timp, pluteste, priveste in jur. Dupa un timp respira din nou.
2. Cu trunchiul inclinat si fata in jos: partea din spate a capului e deasupra apei. Ca sa respiri, ridica fata deasupra apei si impinge in jos cu mainile si picioarele. Mai intai expira, apoi inspira repede, fara pauza intre ele. Dupa inspiratie tine aerul in piept, stai linistit, lasa corpul sa coboare si fata sa intre in apa. Repeta manevrele cand vrei sa respiri din nou.
3. Cu trunchiul orizontal, fata in jos si genunchii ghemuiti la piept: spatele sta afara din apa, capul este sub apa - langa genunchii tinuti cu amandoua mainile. Pentru respiratie, ridica-ti capul, scoate fata din apa, expira si imediat inspira. Apoi baga capul in apa. Dupa un timp repeta.
Totul este sa nu te sperii - simplu, nu?! Sunt insa mari sanse ca o persoana care nu stie sa inoate si nu a exersat niciodata in liniste macar „pluta', sa se sperie foarte tare cand ajunge accidental in apa, daca nu se poate agata de ceva care pluteste.
Concluzia: invata cat mai repede sa inoti; NU conteaza varsta, sexul, talia etc.
Nu. Cunosc pe cineva foarte bun la înot și era să moară din cauza unui curent. Deci pericolul există, indiferent dacă știi sau nu.
Slabe speranțe, dar e posibil. Cum mai spunea cineva trebuie să ai noroc cu carul.
Pe mine m-a prins un curent din ăsta și cu multă baftă dar și fără să mă pierd cu firea (nu Gaby!) am reușit să "acostez" la ultimii stabilopozi ai unui dig. Ce-i drept știam să înot, dar asta nu mi-a garantat salvarea, doar a avut o parte importantă în asta.
Nu,am făcut înot de performanță și aș sfătui pe toți cei care vor să se avânte in marile volturate să nu o facă.
DaciaRomania întreabă: