anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hey all! Ma numesc Andreia Geanina. As vrea niste diminutive la ambele nume care sa sune placut la auz. Ceva gen Deda - Janina.

13 răspunsuri:
| Alll3x a răspuns:

Andreiuta. Geanica. suna cam ciudat dar nu mi-a trecut numic altceva prin cap sad

| Itzhic a răspuns:

Deiuta Geni. big grin

| HarukoMariusDaniel a răspuns:

Geaninuta
Andreiuta
Andreiut
Andrelu
Geanelut
Astea mi-au trecut prin minte. succes!

| DavidoffUser a răspuns:

DIMINUTÍV, -Ă, diminutivi, -e, adj., s. n. (Cuvânt) derivat cu ajutorul unui sufix prin care se denumesc ființe, obiecte etc. considerate (în mod real sau afectiv) mai mici decât cele exprimate de cuvântul de bază. – Din fr. diminutif.
Casa >casuta
Masa >masuta
Urs>ursulet
Augmentativ (marire a obiectului...)
Casa>casoi, masa >masoi, urs >ursoi
Geanina >Geaninica Sau Janina >Janinica
Geanina sau Janina e altceva, iar Andreia (daca esti fara "e" ) >Deia, nu Deda ca nu esti dud, aici e prescurtat, in niciun caz diminutivat. Andreiuta e diminutivul sau Deiuta de la Deia.
Poti incerca asa ceva, Jeni (cu pronuntare "ge" si nu "je" ), care suna frumos.
Deea (Deia), Jeni sau chiar Jenn (ca s-o dam si mai americaneste).

| Andwta a răspuns (pentru HarukoMariusDaniel):

Ceva mai scurt.

| Andwta a răspuns (pentru DavidoffUser):

Stiu ce inseamna diminutiv si vad ca nici tu nu prea stii de dai copy paste de la dex. Daca scriam porecla tot nu era bine. Am ales asa in speranta ca vor intelege. Doresc alinturi scurte provenind de la numele meu.

Spune-mi tu, te rog, cum e corect.

| AminaMina15 a răspuns:

Hmm...pentru Andreea imi place cum suna Deiu' iar pentru Geanina, Jany. Intrunite...Rey Jey, Andre Nina, Andreiuta Geaninuta.

Sper ca te-am ajutat! happy

| DavidoffUser a răspuns (pentru Andwta):

Daca stiai ce inseamna, il foloseai corect.Eu ti-am atras atentia si ai sarit de parca te-am tuns la 0.
Cand tu contrazici dexul, ce sa-ti mai spun?
Porecla =supranume;
diminutiv = prescurtare, nu? ca asa intelegi;
Iar cand contrazici dictionarul, nu mai ai colac de salvare, asa ramai.
Ce sa zic, greseala mea ca v-atrag atentia, da-o dracu de limba romana, hai s-o macelarim, ce mai conteaza, ca oricum Kanal D este biblia voastra in gramatica.
Si acum poti sa-mi dai ignore linistita, m-am obisnuit cu voi.

Porecla se da in functie de personalitate. Limba romana o stiu perfect. Eu nu inteleg ori dai sfaturi ori imi tii predici?! Nu te mai baga sa judeci omul.

Ori,(virgula) ori -conjuctie coordonatore disjunctiva
Eu nu inteleg (virgula), ori imi dai sfaturi (virgula), ori imi tii predici?!
Nu te mai baga sa judeci omul! (semnul exclamarii) Vocativ (adresare)
Daca spui c-o stii la perfectie, m-astept s-o si stii, fie oral sau scris!
PERFECT, -Ă, perfecți, -te, adj., s. n. I. Adj. 1. Care întrunește în gradul cel mai înalt toate calitățile cerute; desăvârșit; 2. (Adesea adverbial) Absolut, deplin, complet, total;
Am 3-0 deja, nu mai incerca, las-o asa...

Doamne! Obsedat de gramatica. Bineinteles ca nu stau sa pun semnele ortografice de fiecare data. E un site nu examen. Esti jalnic

straight face