| Gaby405 a întrebat:

Care este diferenta dintre GSM si CDMA? Si ce inseamna GSM+CDMA?

Răspuns Câştigător
| DeeJayNo1 a răspuns:

Cele mai multe retele GSM opereaza in frecventele de 900 si 1800 Mhz. prin unele tari unde aceste benzi erau deja folosite (tot pentru telefonie sau in alt scop) s-au folosit in locul lor benzile de 850 si 1900 Mhz (mai mult prin SUA). sunt si unele cazuri, mai rare, in care tot retele GSM opereaza in 400 si 450 Mhz. limita de puterea maxima a unui telefon ce emite in 900/1800 Mhz este de 1W (asa numitul SAR), iar in 850/1900 Mhz este de 2W. multe tari au acest tip de retele, asa ca plecarea in roaming cu un telefon GSM nu pune de regula nici o problema, mai ales cu cele multiband care stiu 850/900/1800/1900 si chiar UMTS (sau 3G cum i se mai spune), tehnologie care intalnita si ea in benzile de 850/900/1800/1900/2100 Mhz.
telefoanele GSM folosesc pentru identificarea lor in retea o cartela SIM, ceea ce duce la usurinta pastrarii numarului de telefon la schimbarea terminalului.
recent, pentru UMTS s-a aprobat si folosirea unui nou spectru de 800/1700 si chiar 2600 Mhz, dar de ultimul nu pare nici un producator de chipset-uri interesat. in SUA s-a organizat de curand o licitatie si pentru o noua frecventa, tot GSM, de 700 Mhz.

avantaje GSM:
retea ajunsa la maturitate, des intalnita (romingul nu prea e o problema), eficienta ca si semnal in interiorul cladirilor, timp de convorbire mai mare al bateriei, SIM, un numar mai mare de producatori de echipamente, telefoane si chipset-uri, folosirea de repeater-e.

dezavantaje GSM:
interferenta cu unele aparate electronice (mai ales pe parte audio), raza de acoperire a unui site: maxim 120 km (demonstratie Motorola cu o tehnologie noua), in functie de tipul de relief.


pentru retelele CDMA se disting mai multe tipuri: CDMA2000 1X, CDMA2000 EV-DO Rev.0, CDMA2000 EV-DO Rev.A si CDMA2000 EV-DO Rev.B.
retelele CDMA opereaza in mare masura in benzile de 420/450 Mhz, iar WCDMA-ul (3G) cunoscut si ca UMTS opereaza mai mult in banda de 2100 Mhz.
CDMA se intalneste si in alte benzi mai putin obisnuite, cum ar fi 420/430/800/850/870/1800/1900 Mhz.
la acest tip de tehnologie se intalneste un fenomen numit cell breathing. asta inseamna raza de acoperire a unui site CDMA descreste odata cu numarul de utilizatori al acelui site. cu cat mai multi, cu atat raza de acoperire scade si e nevoie de marirea numarului de Node-B-uri, cu cat scade numarul lor, cu atat creste raza acoperirii.
identificarea telefoanelor in reteaua CDMA se face pe baza de RUIM ( o cartela asemanatoare cu SIM-ul) sau prin inscrierea de catre operator a datelor de identificare in telefon (ESN, mai nou MEID, un nou standard din 2006), caz in care la schimbarea terminalului este necesar ca inscrierea datelor in noul terminal sa se faca tot de catre operator, intr-un service.

avantaje CDMA:
nu are o limita de utilizatori ai aceluiasi site, foloseste un timing precis ceea ce nu limiteaza raza de acoperire a unui site, BTS-urile consuma mai putin si acopera o zona mai mare, abilitatea de a purta o conversatie telefonica chiar si cu un semnal slab, rata mica de apeluri "pierdute" sau incheiate din cauza preluarii acestora intre celule (hand-off), viteze mai mari de transfer date.

dezavantaje CDMA:
un singur producator de chipset-uri (Qualcomm), efectul de cell breathing, BTS-urile interfereaza intre ele (de aceea se monteaza la o inaltime mai mica, ceea ce poate fi un dezavantaj in cazul terenului aflat la altitudine), e mai putin raspandit, posibilitati mai reduse de roaming, mai putine functii ale telefonului deoarece piata fiind mai mica nu sunt atat de raspandite ca in cazul GSM si apar mai tarziu, chiar in lipsa "codarii" telefonului in reteaua provider-ului respectiv, datorita ESN-ului si lipsei RUIM-ului (si chiar si a benzilor de frecventa suportate de telefon) este probabil ca aceste telefoane sa nu fie folosite in alt tip de retele, durata de convorbire a bateriei mai mica (CDMA foloseste o modulatie digitala numita spectru imprastiat care raspandeste datele de voce in mod randomizat pe un canal mai larg, receptorul anuland randomizarea pentru a aduce datele împreuna pentru a le reproduce pe cele originale. acest lucru determină in cazul aglomerarii celulei, fortarea terminalelor sa creasca consumul, acest lucru ducand si la scaderea ariei de acoperire a celulei).

5 răspunsuri:
| K0sti a răspuns:

Google stie! Il platesti, pune-l la treaba!

| Gaby405 explică (pentru K0sti):

Really? De ce ai mai comentat? Sa apara ca ai "ajutat" oamenii? Am intrat pentru un raspuns scurt si la obiect, nu ce site.uri gasesc pe Google...

| K0sti a răspuns (pentru Gaby405):

"nu ce site.uri gasesc pe Google"...dovada ca nici pe net nu sunteti in stare sa cautati! Invata sa cauti si o sa gasesti exact ce-ti trebuie!

PS: Ajut pe cine consider eu ca merita, nu puturosi care stau sa le dea altii raspunsuri!

| Gaby405 explică (pentru K0sti):

Ok, bine, thank you for nothing, you can go now!

| relian a răspuns:

Asa este man poti gasi chestia asat f usor daca dai o cautare pe google.Ce is astea GSM sau CDMA? Is abrevieri in limba engleza.GSM-Global System Mobile, iar CDMA-Code Division Multiple Access.Acum care este diferenta dintre ele? Diferente sunt dar pentru noi asa ca utilizatori de telefoane nu prea ar interesa decat un singur aspect si anume sistemul GSM permite sa treci nr de la un telefon la altul prin utilizarea cartelei SIM pe cand sistemul CDMA nu-ti permite acest lucru decat cu acordul comaniei de telefonie, care se pare nu-ti faciliteaza acest lucru, pentru ca vor sa vinda si ei ceva telefoane nu sa vii tu cu telefonul tau, deci pe linga serviciu vor sa mai faca si ceva malai in plus prin vinzarea de telefoane.Cu alte cuvinte GSM foloseste caretele sim pe cand CDMA nu foloseste cartele, deci ai un telefon in sistem CDMA in RO il arunci ca n-ai ce face cu el, in RO toate companiile utilizeaza GSM.Alte diferente nu cred ca intereseaza utilizatoru de telefoane adica clientii.Sint diferente de tehnologie dar nu cred ca te intereseaza astea. Iara sistemul GSM este mai raspindit pentru ca aparut primul.