Prietenul meu este ardelean.
Desi e prietenul meu eu o sa raspuns sincer.
1. vorbesc cu 'ghini/binie' in loc de bine, no tulai doamne,****ta dumnezau, dumniezo, fain.
2. da au, un accent ardelenesc.
3.schimba da.
4. cand injura da
5. nu prea, dar sunt ok
funda?
La 1 le-ai zis exact pe dos (ii confunzi cu moldovenii probabil )
Hmm nu cred. tipu` meu e din alesd (intre cluj si oradea) si vb cu d`astea
Ciudat,eu niciodată nu zic "ghini/binie "dumniezo" şi nici "tulai doamne" de fapt, numai babele vorbesc aşa.
Eee hai, e clar ca n`ai nici o legatura cu ardelenii
Eu cred că tu nu ai nicio legătură cu ardelenii. Nici prietenii mei nu vorbesc aşa, numai ţăranii. De unde eşti?
Eu zic sa vorbesti frumos totusi, ca nu te-am jignit.
prietenul meu e ardelean, mai exact din alesd.
si asa vorbeste, si nu e nici un taran
Eu pe tine te-am întrebat de unde eşti, nu te-am întrebat de prietenul tău. Dacă el vorbeşte cu "dumnezo" şi d-alea, nu înseamnă că toţi ardelenii vorbesc aşa. Nu mai generaliza.
Nu am generalizat si etichetat pe nimeni, stai linsitit.
Tu esti cel care ii face tarani pe cei care vb cu dumnezo etc.
Eu locuiesc in Bucuresti .
majoritatea prietenilor mei ardeleni vorbesc exact cum vorbeste prietenul meu.
so...
Păi şi când ţi-am zis că nu vorbesc aşa de ce mi-ai zis că e clar că n-am nicio treabă cu ardelenii? Sunt fată.
Unii vorbesc asa. unii nu.
bun sa fii sanatoasa.
Păi vezi? Nu te mai da mare că le ştii tu pe toate, că nu e aşa.
Nu m` am dat mare draga mea, te apuca?
eu am spus ca asa vb ardelenii, unii. pnm
No acum scoate-te. La început n-ai zis "unii", d-aia ţi-am şi răspuns.
1. au foarte multe regionalisme in vocabular
2. da, vorbesc foarte rotund daca intelegi expresia
3.nu inteleg intrebarea. daca te referi la faptul ca folosesc regionalisme, da,"schimba cuvintele"
4. pentru unii pot fi amuzanti, pentru altii placuti, depinde de fiecare individ in parte
5. enorm de mult, iubesc ardelenii!
funda?
Ardeleanca aici! Mpai, e cam greu sa spun cu ce ne deosebim, fiindca mie mi se pare complet normal felul in care vorbim, dialectul. In schimb, prietenii din sud imi spun ca suntem amuzanti cand spunem "fain" in loc de " frumos" sau "noah, bene" sau "bre". Din punctul de vedere al accentului. vorbim mai "apasat", rar, clar si tare, spre deosebire de bucuresteni pe care, eu, cel putin, fac un efort pentru a-i descifra vorbind. Hm..cuvintele? Chiar nu stiu sa raspund asteia. Adevarat e ca nu vorbim atat de literar ca sudistii. Si da, oamenii chiar gasesc amuzant felul in care vorbim si. unele cuvinte, regionalisme (bine, de astea-s peste tot) gen : "picioici"pentru cartofi; "tri" in loc de "trei" and list goes on. Si da, "pusca" mandria-n noi, deci DA imi place cum vorbim! Haha PS: Ai vreun "crush"sau ceva prin ardeal?
Ahahaha asa vorbeste si iub meu
Sincer nu stiu, doar asa dintr-o data mi-a venit sa stiu cate ceva despre ardeleni
Ok atunci .dar in general ardelenii nu vb cu ghini, binie etc
Ah, pai hai pe-"aci" sa te lamuresti singur/a ..se zice ca suntem si foarte "caldurosi", dar nah, s-a pierdut si chestia asta. (cred ca de la vizita lu' Diaconescu..glumesc) Hm, ce mai pot sa-ti spun? Folosim in mare parte perfectul compus, in niciun caz perfectul simplu sau m.m.c.perfectul, din punctul de vedere al limbajului. Adica, nu vom spune niciodata "vazui", precum bucurestenii.
Bucurestii nu vorbesc cu vazui, facui. Ci oltenii, cei de sub noi (bucurestenii)
El asa zice mereu. si e nascut/crescut acolo deci
nici o moldova.
kristinaaaa întreabă: