| anonim123456 a întrebat:

Heyy salut am mai multe intrebari despre... ardeleni laughing Da stiu ca pare ciudat dar... nu stiu de ce asa dintr-o data m-a apucat o curiozitate laughing Deci?
1. cum vorbesc ardelenii?
2. au un accent anume?
3. schimba cuvintele?
4. sunt amuzanti cand vorbesc?
5.o intrebare personala. va place cum vorbesc ardelenii?
batting eyelashes

22 răspunsuri:
| Corina_5887 a răspuns:

1. au foarte multe regionalisme in vocabular
2. da, vorbesc foarte rotund daca intelegi expresia
3.nu inteleg intrebarea. daca te referi la faptul ca folosesc regionalisme, da,"schimba cuvintele"
4. pentru unii pot fi amuzanti, pentru altii placuti, depinde de fiecare individ in parte
5. enorm de mult, iubesc ardelenii!
funda?

| TreiSurori a răspuns:

Prietenul meu este ardelean.
Desi e prietenul meu eu o sa raspuns sincer.
1. vorbesc cu 'ghini/binie' in loc de bine, no tulai doamne,****ta dumnezau, dumniezo, fain.
2. da au, un accent ardelenesctongue.
3.schimba da.
4. cand injura da big grin
5. nu prea, dar sunt ok happy

funda?

| ls7 a răspuns:

Ardeleanca aici!happy Mpai, e cam greu sa spun cu ce ne deosebim, fiindca mie mi se pare complet normal felul in care vorbim, dialectul. In schimb, prietenii din sud imi spun ca suntem amuzanti cand spunem "fain" in loc de " frumos" sau "noah, bene" sau "bre". Din punctul de vedere al accentului. vorbim mai "apasat", rar, clar si tare, spre deosebire de bucuresteni pe care, eu, cel putin, fac un efort pentru a-i descifra vorbind. Hm..cuvintele? Chiar nu stiu sa raspund asteia. Adevarat e ca nu vorbim atat de literar ca sudistii. Si da, oamenii chiar gasesc amuzant felul in care vorbim si. unele cuvinte, regionalisme (bine, de astea-s peste tot) gen : "picioici"pentru cartofi; "tri" in loc de "trei" and list goes on. Si da, "pusca" mandria-n noi, deci DA imi place cum vorbim! Hahalaughing PS: Ai vreun "crush"sau ceva prin ardeal?happy

| vio_9808 a răspuns (pentru TreiSurori):

La 1 le-ai zis exact pe dos laughing (ii confunzi cu moldovenii probabil tongue)

| TreiSurori a răspuns (pentru vio_9808):

Hmm nu cred. tipu` meu e din alesd (intre cluj si oradea) si vb cu d`asteahappy

| TreiSurori a răspuns (pentru ls7):

Ahahaha asa vorbeste si iub meu laughing

| anonim123456 explică (pentru ls7):

Sincer laughing nu stiu, doar asa dintr-o data mi-a venit sa stiu cate ceva despre ardeleni laughing

| vio_9808 a răspuns (pentru TreiSurori):

Ok atunci laughing.dar in general ardelenii nu vb cu ghini, binie etc

| ls7 a răspuns (pentru anonim123456):

Ah, pai hai pe-"aci" sa te lamuresti singur/a happy..se zice ca suntem si foarte "caldurosi", dar nah, s-a pierdut si chestia asta. (cred ca de la vizita lu' Diaconesculaughing..glumesc) Hm, ce mai pot sa-ti spun? Folosim in mare parte perfectul compus, in niciun caz perfectul simplu sau m.m.c.perfectul, din punctul de vedere al limbajului. Adica, nu vom spune niciodata "vazui", precum bucurestenii.

| TreiSurori a răspuns (pentru ls7):

Bucurestii nu vorbesc cu vazui, facui. Ci oltenii, cei de sub noi (bucurestenii)

| TreiSurori a răspuns (pentru vio_9808):

El asa zice mereu. si e nascut/crescut acolo deci
nici o moldova.

| wforweirdo a răspuns (pentru TreiSurori):

Ciudat,eu niciodată nu zic "ghini/binie "dumniezo" şi nici "tulai doamne" de fapt, numai babele vorbesc aşa. laughing

| TreiSurori a răspuns (pentru wforweirdo):

Eee hai, e clar ca n`ai nici o legatura cu ardelenii oh go on

Eu cred că tu nu ai nicio legătură cu ardelenii. Nici prietenii mei nu vorbesc aşa, numai ţăranii. De unde eşti?

Eu zic sa vorbesti frumos totusi, ca nu te-am jignit.
prietenul meu e ardelean, mai exact din alesd.
si asa vorbeste, si nu e nici un taran happy

Eu pe tine te-am întrebat de unde eşti, nu te-am întrebat de prietenul tău. Dacă el vorbeşte cu "dumnezo" şi d-alea, nu înseamnă că toţi ardelenii vorbesc aşa. Nu mai generaliza.

Nu am generalizat si etichetat pe nimeni, stai linsitit.
Tu esti cel care ii face tarani pe cei care vb cu dumnezo etc.
Eu locuiesc in Bucuresti happy.
majoritatea prietenilor mei ardeleni vorbesc exact cum vorbeste prietenul meu. thinking
so...

Păi şi când ţi-am zis că nu vorbesc aşa de ce mi-ai zis că e clar că n-am nicio treabă cu ardelenii? Sunt fată.

Unii vorbesc asa. unii nu.
bun sa fii sanatoasa.

Păi vezi? Nu te mai da mare că le ştii tu pe toate, că nu e aşa.

Nu m` am dat mare draga mea, te apuca?
eu am spus ca asa vb ardelenii, unii. pnm happy

No acum scoate-te. La început n-ai zis "unii", d-aia ţi-am şi răspuns.