În urma cuceririi Italiei, Roma a devenit o mare putere rivalizând cu statele civilizate din bazinul Mării Mediterane, îndeosebi cu Cartagina, vechea colonie-feniciană.
În politica ei de expansiune, Roma se va ciocni de Cartagina, cu care va purta trei războaie grele, cunoscute sub numele de războaie punice.
Cartagina era statul cel mai puternic din apusul bazinului Mării Mediterane. Ea deţinea supremaţia economică şi politică în această parte a lumii.
În timpul luptelor de cucerire a Italiei, Roma avusese legături şi chiar încheiase tratate cu Cartagina, recunoscându-i supremaţia în Marea Mediterană. Dar după ce devenise stăpân peste întreaga Italie, statul roman a căutat să cucerească noi teritorii, pentru procurarea de sclavi şi pentru îmbogăţirea proprietarilor de pământ şi negustorilor romani.
Aşadar, principala cauză a războaielor punice a fost lupta între Roma şi Cartagina pentru supremaţia economică şi politică în bazinul Mării Mediterane. Din această cauză, războaiele punice au avut un caracter de jaf şi cotropire de ambele părţi.
psvita12345 întreabă: