Inainte sa te scufunzi sau sa te arunci in apa, incepi sa hiperventilezi (respiri de foarte multe ori foarte repede si scurt), astfel vei putea sta cu pana la 10 secunde mai mult. (pentru un om normal este un adaos destul de mare).
Am mai vazut raspunsul asta undeva (tot pe TPU), deci il stiam. Altceva in afara de asta?
Exercitiu, incepi sa-ti tii respiratia acasa, si cu timpul o sa poti sa tii-o tii tot mai mult. Hiperventiland nu faci altceva decat sa te incarci cu dioxid de carbon, pentru ca plamanii tai nu au timp sa faca schimbul gazos si astfel o sa ai si mai putine resurse de oxigen, daca vrei sa-ti faci resurse de oxige inspiri si expiri cat de adanc poti de 2-3 ori inainte sa iti tii respiratia, nu hiperventilez. Hiperventiland poti eventual sa lesini, si sa-ti ti respiratie pe veci daca esti cu capul sub apa.
Poti sa mergi la bazin si sa faci scufundari. Nu e foarte greu sa iti ti respiratia, doar trebuie sa stii sa respiri cand trebuie si cat trebuie inainte de a face acest lucru.
Inainte de a te arunca in apa, respira repede si putin, asa vei pastra mult oxigen in plamani. Dar poti sa tragi si mult aer in piept, dar asta nu o sa te poata ajuta destul de mult. Si mai stiam ca poti sa te apesi pe burta si sa tragi aer in piept, dar nu am incercat asta pana acum, am auzit-o la un var…
Ar fi bine sa vorbesti acest lucru cu un salvamar, el te va ajuta cu niste sfaturi si o sa iti arate si cum sa le practici.
Hiperventilatia este periculoasa daca esti singur. Cum s-a mai spus, poti sa lesini din cauza deficitului de CO2.
Cand faci scufundari, indiferent de adancime, cineva trebuie sa fie cu tine. Asta e regula de aur atat pentru incepatori si profesionisti.
Incepi inainte de a intra in apa, fa exercitii de tinere a respiratiei.
Trage aer in piept prin diafragma (folosind burta, si nu pieptul) si expira incet. Ca sa poti sa stai mai mult sub apa, nu face miscari bruste, si nu iti umfla obrazul pentru ca muschii vor lucra si vor avea nevoie de oxigen, deci va trebui sa urci la suprafata rapid.
Si nu te avanta prea adanc, invata cum sa-ti egalizezi presiunea din urechi, daca nu, sub 2 metri o sa te doara.
Yurisa întreabă: