| NaughtyGirl a întrebat:

Tocmai mi-am cumparat un perus. Cam care ar fi sfaturile de baza pentru ingrijirea lui (ce trebuie sa contina cusca, ce mananca etc. )
Multumesc. Funda!
Aaa...era sa uit, e baiat si e verde. Si. ce ziceti de numele Paco?
Mersiii!

Răspuns Câştigător
| lovem3 a răspuns:

Felicitari! eu am 2 perusi unul verde baietel si celalalt alb galbui(fetita) si tocmai au depus oua din cate am putut vedea cat de cat sunt 3big grin.

Colivia trebuie sa fie din otel inoxidabil, sa aiba atasate vase pentru mancare si apa, precum si bare si eventual inele suspendate pe care micul membru al familiei sa se poata catara si unde sa-si poata gasi locul de dormit. Partea inferioara trebuie sa aiba o tavita detasabila, pe care o poti acoperi cu hartie alba. Atentie nu de ziar, deoarece perusul are tendinta sa o ciuguleasca, iar cerneala de tipar este toxica. Hartia se schimba la o zi sau doua, pentru ca papagalul sa nu stea cu piciorusele direct intr-o zona care genereaza multe bacterii.Colivia nu trebuie asezata in curent. Gasestei un loc permanent in care s-o asezi. Dar sa nu fie nici izolata, departe de activitatile din casa, pentru ca perusul se poate simti singur si parasit, daca n-are pereche. (am luat de pe net aici ca sa intelegi mai bine)

referitor la hrana pe langa semintele care le gasesti in magazine speciale pentru el ii mai poti da morcov ras, ou cu praf de coji de oua, patrunjel, marar, ardei sau alte verdeturi, salata (dar mai putin), paine si in general alimente usoare, care contin in mod natural vitamine.

iti mai spun din experienta ca daca rei sa il educi sa stea pe umar sa stea cu tine prin casa (liber) trebuie sa ai multa rabdare, vorbeste in fiecare zi cu el baga mana usor in cusca si pune-ti niste bobite in mana sa vina sa manance ai rabdare chiar daca trebuie sa astepti. ideea este sa se obisnuiasca cu tine.

odata ce s-a acomodat ii poti da drumul din cand in cand sa mai zboare prin casa.
ai meu au usa la colivie deschisa si intra si ies cand vor sunt foarte sociabili si receptivi la tot ce e nou dar sunt in permanenta langa ei.

aa da sa nu uit : imi place numele paco. paco l-a chemat pe primul meu papagal cand eram la gradinita. acum pe baiat il cheama coco si pe fata ricky ramane de vazut ce nume vor avea micuti...

11 răspunsuri:
| NaughtyGirl explică:

Ma scuzati *COLIVIA***... laughing...eram emotionata pentru noua achizitie.

| Michaela89 a răspuns:

Alegerea si intretinerea coliviei, hrana, sanatatea

Alegerea unui perus ca animal de companie este ideala, chiar daca locuiti singur sau aveti o familie numeroasa. Pe numele sau stiintific "Melopsittacus undulatus" (perusul ondulat), acest mic papagal este o pasare sociabila, vioaie, curioasa si inteligenta. Poate invata si sa vorbeasca, dar depinde de rabdarea cu care stapanul o va dresa pentru a o invata cuvinte. De obicei, masculul este mai receptiv decat femela si invata mai repede si mai bine, insa nu este neaparat o regula. De asemenea, persoanele care reusesc sa dreseze mai bine un papagal sunt femeile, deoarece au glasul mai subtire si papagalii il percep ca fiind mai apropiat de sunetele pe care le scot ei de obicei.

Perusii pot fi achizitionati singuri, in pereche sau chiar in numar mai mare de doi. Trebuie insa avut in vedere timpul pe care stapanul il poate petrece cu el, ca si spatiul de care dispune daca se doreste "cazarea" unui numar mai mare de perusi ca animalede companie.

Cei care au avut o singura data perusi, probabil au deprins cateva lucruri esentiale in legatura cu cresterea si ingrijirea lor, mai ales atunci cand papagalul a trait multi ani. De regula, un perus in captivitate poate trai pana la 9-10 ani, daca este perfect sanatos. Ca la orice pasare de dimensiuni mici, ingrijirea perusilor nu necesita multe ore pe zi, insa grija fata de ei trebuie sa fie consecventa.

Daca ati optat pentru o pereche de perusi sau daca doriti sa mai cumparati unul pentru a forma o pereche cu cel pe care il aveti deja, ganditi-va la dimensiunile coliviei. Pentru o pereche, ea trebuie sa fie spatioasa. Daca nu vi se pare scump si aveti si spatiu, puteti cumpara cea mai mare colivie pe care o gasiti - ideal este una dreptunghiulara, ce permite mobilitatea mare a perusilor si eventual cate un mic zbor cu avant, cand nu pot iesi afara. Daca aveti copii si o astfel de colivie e si mai potrivita, deoarece stiti ca nu-i veti putea lasa mereu liberi prin casa.

Colivia trebuie sa fie din otel inoxidabil, sa aiba atasate vase pentru mancare si apa, precum si bare si eventual inele suspendate pe care micul membru al familiei sa se poata catara si unde sa-si poata gasi locul de dormit. Partea inferioara trebuie sa aiba o tavita detasabila, pe care o puteti acoperi cu hartie alba. Atentie, nu de ziar, deoarece perusul are tendinta sa o ciuguleasca, iar cerneala de tipar este

toxica. Hartia se schimba la o zi sau doua, pentru ca ei sa nu stea cu piciorusele direct intr-o zona care genereaza multe bacterii. O data pe saptamana spalati si colivia cu apa fiarta, cu cat mai putin detergent (ca sa nu ramana pe bare), odata cu vasele de mancare si apa. Uneori o puteti dezinfecta cu spirt, dar trebuie sa o clatiti bine si sa asteptati sa se duca mirosul. Papagalii sunt foarte sensibili si orice miros ne-natural sau substanta artificiala poate cauza boli. Colivia nu trebuie asezata in curent. Gasiti un loc permanent in care s-o asezati. Dar sa nu fie nici izolata, departe de activitatile din casa, pentru ca perusul se poate simti singur si parasit, daca n-are pereche.

Hrana sa e constituita de obicei din seminte de mei si combinatii pe care le gasiti in magazinele de specialitate. Si totusi, ingrijirea perusului trebuie sa cuprinda si o dieta cat mai variata. Insa, va trebui sa observati ce altceva mai manaca. Incercati, la inceput, sa-l testati: dati-i morcov ras, ou cu praf de coji de oua, patrunjel, marar, ardei sau alte verdeturi, chiar si salata (dar mai putin), paine si in general alimente usoare, care contin in mod natural vitamine. Se intampla de multe ori ca perusul sa doreasca sa guste din ceea ce mancati la masa: ii puteti da foarte putin, ca sa faca deosebirea intre gusturi, dar nu-l invatati, de exemplu, sa manance sarmale sau slanina, sau sa bea vreo bautura alcoolica! Unii din ei sunt atrasi de bere, deoarece contine drojdie, insa evitati sa intalneasca vreun pahar de alcool. Ii poate fi cu adevarat fatal.

Unii din ei reactioneaza cu spaima la anumite culori, cum ar fi rosu. De aceea pot evita morcovul sau jucariile cu rosu. In general, perusii sunt atrasi de culoarea verde (este culoarea lor in mediul natural, cea mai raspandita) si de galben sau portocaliu.

Nici papagalii nu sunt feriti de boli. Ca animal de companie, el va trebui protejat impotriva factorilor nocivi din locuinta: soare puternic, frig, zgomot mare, fum de tigara si aburi de alcool sau cei din bucatarie, miros de detergenti si parfum. Pot dezvolta boli respiratorii rapid. De asemenea, monitorizati starea picioarelor (foarte fragile, se pot rupe cand perusul nu aterizeaza cum trebuie sau se izbeste de obstacole in casa), nasul si ciocul (sa nu prezinte exrescente, secretii sau sangerari) si caderea penelor. Daca e prea frecventa (nu naparlesc permanent), e semn de boala. Apatia prelungita, lipsa poftei de mancare, lipsa scoaterii vreunui sunet o perioada indelungata, picoteala sau somnul prelungit - toate sunt semne ca vizita la medic nu poate fi amanata.

Dresajul lor poate dura de la cateva saptamani la cateva luni.Cheia e rabdarea - fara ea, el nu va intelege nimic din intentiile stapanului si poate ramane sperios sau poate reactiona foarte urat atunci cand acesta se apropie. Niciunul nu va sari pe deget din prima zi si nu va incepe sa vorbeasca - este nevoie de un efort sustinut, de cateva minute pe zi, pentru ca papagalul sa se obisnuiasca cu dumneavostra si ceilalti din casa. In orice caz, daca este singur, va fi mult mai receptiv la atentiile oferite si va coopera mai repede si mai bine.

Fiind animale de companie afectuoase, perusii stiu sa rasplateasac atentia si iubirea stapanilor, ciugulindu-le firele de par de langa ureche (atunci cand se afla pe umar). E semnul lor de a spune "te iubesc".
Sfaturi Info-ghid:

Niciodata, indiferent de comportamentul si temperamentul perusului, nu uitati ca aceste animale de companie sunt fiinte sociale si nu suporta bine izolarea si singuratatea. Chiar daca v-a enervat ceva la el, nu-l separati de restul lumii, caci simte aversiunile foarte repede.

| LoveYouR a răspuns:

Buna! Si eu am un perus albastru.Si este esential sa contina in cusca lui o oglina, pentru a putea sa-l faci mai prietenos daca vrei sa-i mai aduci un partener sau o partenera...apa trebuie sa fie proaspata intotdeauna...mananca mei.Se gaseste la cutii special pentru perusi, gasesti peste toooot! Si Paco e un nume frumos mai rar intalnit, cel mai des este coco de care sunt satula.Este super Paco! Distreaa`te cu Paco!:*

| ChloeS a răspuns:

In cusca trebuie sa aiba apa ca sa faca baita, un os de sepie, batoane cu ou si vitamine se gasesc in magazine de animale un leagan o oglinda desi oglinda nu as recomanda pentru ca se ''ataseaza'' de papagalul din oglinda. Ei mananca mei dar mananca si fructe.ai grija ce fructe sa nu fie stropite:d al meu mananca pepene la greu. Paco e un nume f dragut, sa-l stapanesti sanatoasa!

| Mikka09 a răspuns:

E destul de bun numele pe care i l-ai dat perusului tau:Xcusca nu prea trebuie sa aiba ceva special si eu am 2 perusi si le-am cumparat leagane speciale,un obiect mai ascutit de forma unei piatra pentru as-i ascutii ciocurile,recipiente pentru mancare si apa si cel mai important daca este unul singur in cusca cumpara-i oglinda



Si mai spre viitor daca mai vei vrea sa-ti mai cumperi unu, o fetita, primul lucru pe care sa-l faci inainet de o baga in cusca scoate oglinda de acolobig grin

Sper ca ti-am fost de ajutor:X:X

| CookieMonsterDeea a răspuns:

Uite cateva sfaturi:Timpul

Asa cum aminteam mai sus, noul membru al familiei tale simte nevoia sa petreci cat mai mult timp cu el. Nu este suficient sa aiba o colivie spatioasa si cea mai buna mancare din cate exista pe piata, atentia ta este esentiala.

Intr-o viata agitata ca cea pe care o traim acum, in care job-ul si treburile de zi cu zi iti ocupa foarte mult timp, micul perus trebuie sa-si castige un loc de cinste, fiind obligatoriu sa-ti gasesti cateva minute pe zi pe care sa i le dedici. Daca nu reusesti, atunci acesta nu este animalul de companie potrivit pentru tine.
Respectul

Ca in orice relatie, respectul este esential. Ca sa ajungi la performanta de a fi respectata de micutul perus, trebuie sa-i dai suficienta atentie si libertate. Primul pas din acest drum lung este acela de a vorbi in permanenta cu el.

El trebuie sa se obisnuiasca cu tine, cu mana ta, pentru ca spre finalul acestui drum de cunoastere sa fie suficient de increzator in tine incat sa ti se aseze pe mana.
Increderea

Fie ca-ti doresti sa-l inveti sa vorbeasca sau numai sa ti-l apropii, asa cum mentionam mai sus, important este sa-i vorbesti foarte mult.

Asemenea unui copilas, perusul trebuie sa-ti cunoasca vocea, chiar daca, de cele mai multe ori, nu intelege ce-i spui sau chiar nu-l intereseaza ce fel de mancare ai preparat sau ce bluza ti-ai mai cumparat...

Daca ai parcurs toti acesti pasi si micul companion nu pare sa-ti raspunda, trebuie sa iei in considerare personalitatea lui. De foarte multe ori, se intampla ca micuta pasare sa se fi nascut cu o predispozitie spre tipat, muscat si sa nu fie capabila sa socializeze.

In acest caz, trebuie sa iei in calcul faptul ca, in ciuda tuturor straduintelor tale, s-ar putea ca el sa nu poate fi strunit. Ca sa te asiguri ca lucrurile sunt in ordine, poti face si o vizita la medicul veterinar. El este singurul care-ti poate spune cu certitudine daca perusul este bolnav sau daca nu este capabil sa relationeze cu oamenii.

Ca un sfat, inainte de a-ti achizitiona un astfel de animal de companie, este bine sa ceri informatii despre el persoanei de la care urmeaza sa-l iei. Astfel iti va fi mai usor sa descoperi daca este potrivit pentru tine sa ai o pasare in casa.

Poti sa-l intrebi diverse lucruri, de la ce mananca, unde ii place sa stea, pana la modul in care se poarta cu cei din jur: daca perusul este agresiv sau, din contra, daca este calm si prietenos.

Ideal pentru psihicul micii vietuitoare este sa nu se simta singura. Daca te limitezi la un singur perus, atunci cand esti plecata de acasa, tine cont de urmatoarele lucruri:

Plaseaza-i colivia intr-o camera in care sunt multe persoane, pentru a auzi intotdeauna zgomot in jurul lui;
Daca stai singura, iar in lipsa ta nu trece nimeni pe la tine pe acasa, pune-l langa televizor si lasa aparatul sa mearga.
AMENAJAREA COLIVIEI

Colivia papagalului trebuie sa fie destul de mare incatinauntru sa incapa doi papagali. Spatiul este foarteimportant pentru acesta, ca sa poata zbura dintr-o parte intr-altaa coliviei.

In tava coliviei se pune nisip ars si astfel dezinfectat, deoarece pasarile au obiceiul sa inghita nisip si pietricele mici pentru a-si facilita digestia. Arderea nisipului in acest scop se poate face intr-o tava, pe aragaz. Deasupra nisipului se vorpresara coji de oua zdrobite si uscate, pentru ca perusul sa aiba la dispozitie o importanta sursa de calciu.

Ca orice pasare, papagalulin natura se aseaza pe diferitecraci.In colivie, intrucat nu exista craci, vom pune doua bete preferabil din lemn (sau plastic, daca nu avem din lemn) pe care perusul se poate sprijini. Nota - nu folositi lemn de cires - este toxic pentru majoritatea pasarilor! Unuldin bete se va asezain partea de sus a coliviei, langa recipientul cu apa iar celalatin partea de jos, pentru ca papagalii sa aiba accesla castronelele cu mancare.

Pe unul din peretii coliviei,langa batul din partea de sus, puteti asezao oglinda iar in cealaltaparte, intr-un suport, un os de sepie.

In coliviese mai agata si un leagan, pentru ca papagalul sa se dea in el.

MANCAREA

Mancarea de baza este meiul, iar pe langa mei se mai pune in mancare glant si dughie.Perusul mai mananca si alte seminte ca: ovaz si floarea soarelui. Pe langa seminte se mai da de mancare miez de paine, mamaliga, branza dulce si cartof fiert.


Ca fructe si verdeata, i se poate da mar, banana, patrunjel verde si papadie (sa fie curate, fara apa pe ele, pentru ca, daca verdeata este umeda, fermenteaza in intestine si produce diaree).


Se mai pregateste un amestec numit hrana moale, care se face dintr-un ou fiert tare, sfaramat cat mai marunt, de obicei cu o furculita, un morcov dat prin razatoarea cea mai marunta, care se amesteca, cu 2-3 lingurite de pesmet (poate sa fie si gris sau malai) si se mai pun 2-3 varfuri de cutit de praf de coaja de ou, pisat la rasnita de cafea. Praful obtinut din coji de oue se adauga intrucat este o importanta sursa de calciu. Amestecul de hrana moale se tine la frigider si i se da perusului intr-un capacel (se da la temperatura camerei).

APA

Apapapagaluluise va schimba zilnic, dimineata punandu-eu picatura de albastru de metil in apa pana la culoareaalbastru deschis (culoarea cerului senin )si o data pe saptamana 2-3 picaturi de vitamina Romvac3, care contine gama de vitamine B, K, C, A si E. Aceasta se cumpara de la farmacia veterinara si are rolul de supliment nutritiv.

| cristinagrig a răspuns:

Daca ai doar unul e bine sa ti mai cumperi unu pentru ca papagalii nu rezista singuri, ori sa i cumperi o oglinda sa aiba impresia ca e cineva cu el. Mancarea o gasesti in farmaciile veterinare in principal. Cusca trebuie sa contina in principal apa si mancare, dar poti sa i mai iai si jucarii cum ar fi un papagal de plastic sa i tina de urat, sau leaganlaughing. eu am avut.

| lalabell a răspuns:

Am avut si eu multi perusi dar au murit saracii de batranete, de boala... in fine... cusca trebuie spalata in totalitate cel putin o data pe saptamana, apa schimbata la cel mullt 3 zile, un perus mananca in medie cam o lingurita de mei pe zi, si daca tot e singur ar fi bine sa ii pui o oglinjoara in cusca ca sa nu se plictiseasca, si sa ii mai iei un os din ala ca sa isi ascuta ciocul, a da era sa uit fiecare cusca are 2 cutiute pentru mancare in una ii pui mancare si in cealalta nisip. pe timp de vara poti sa ii mai pui in cusca un bol mic cu apa si el o sa se balaceasca, si cand face mamica ta mancare poti sa ii mai pui o bucatica mica de morcov sau radacini dinalea verzi de partunjel. cam asta e tot sa iti traiasca.

| AndreyG a răspuns:

Ce vreau sa spun e ca si eu imi voi cumpara un perus.As vrea sa stiu cam cat costa cea mai scumpa colivie sau cat costa cea mai spatioasa "casuta" a micutului meu prieten pe care il voi intalni curand.Sunt din Bucuresti si as vrea o colivie dreptunghiulara, de cel putin 40cm inaltime, 80 cm lungime, 60 cm latime. Vreau sa aiba tot confortul din lume deoarece cand ii voi pune alte accesorii si jucarii,spatiul va scadea.Bun deci cine poate sa-mi spuna si mie preturile coliviilor in general(cele mari ma intereseaza), din otel inoxidabil, va rog dati-mi un mesaj.M-as uita eu dar nu am timp deocamdata.
PS:Interesant cum unii dintre voi doar copiati de pe net informatii si le dati "paste" aici.am citit ore in sir despre perusi, conditii, comportamente etc.si exact ce am citit ati relatat aici.dar ati relatat intocmai cu aceleasi cuvinte, nu v-ati sfiit sa bagati si de la voi.

| deeea06 a răspuns:

Hello! Si eu am 2 perusi o femela si un mascul pe mascul il cheama Bobo iar femela Lola.Numele Paco e super si e potrivit pentru ca si masculul meu e tot verde cu putin galbe iar femela gri.Informatiile de baza sunt ca cusca sa fie mereu curata, sa fie doua vase cu mancare sau poate chiar 3 si un vas de apa, daca vrei ii lasi leaganul daca nu nu sau mai poti sa ii mai cumperi jucarii, apa trebuie schimbata il fiecare zi, trebuie sa ii faci curat in cusca odata la o saptamna, colivia nu trebuie asezata in curent.Acum sa iti spun ceva despre hrana care este foarte importanta eu le dau la perusii mei Vita Cip Cip care am auzit ca este foarte sanatoasa sau Cip Cip poti sa le dai si cate o bucatica de mar, de para, de morcov, de varza etc...Ii trebuie pus un paharel mai larg cu apa pentru asi face baie.Pentru al dresa ca sa iti stea pe mana trebuie sa fii calm si pentru inceput il legatura cu dresatul trebuie sa ei o mancare care ii place in mana pana se obisnuieste cu dumneavoastra iar dupa fara mancare. Sper ca te-am ajutat.Sa iti traiasca!

| Alina_Mihaela_1991 a răspuns (pentru lovem3):

Buna,tu de a cate luni i.ai tinut impreuna?