A beli e cand erau sacii si dadeai in jos peretii sacului ca sa ramana continutul iar peretii sacului sa fie jos.
Nu asta...
Mda, asta e.
Bliot, blioatca la copii in zona Ghimesului. Stative - razboi de tesut. Jumatati - pantofi. Pleasna - varful biciului. Sirep - tigla. Stergar - prosop. Loitra - scara. Sucala - instrument pentru facut tevi pentru suveica la razboiul de tesut. Rașpă - joagar. Troaca - lemn intreg de lungime si grosime diferita, scobit in asa fel incat sa stea in el apa pentru adapat animalele sau mancarea pentru porci. Sfreder - burghiu de lemn. Stog - se facea pe vremuri din snopii secerati pana la treierat sub forma unei clai de fan. Batoza - masina de treierat cereale.
In zona ceangăiasca: oblocău - fereastra; levezău - tanar care merge la fete.
Credeam ca nu imi aduc aminte nici una, dar mi-am adus :D
taci (sau ceva de genul asta), sau te bat cu butelia uda
asta pare a fi asa de veche ca, google nu are decat doua rezultate:
https://www.google.com/search?q=%22te+bat+cu+butelia+uda%22
Cand cineva e suparat ca s-a intamplat ceva, unii zic:"Lasa, altii au pierdut razboaie".
"logica ma urmareste, dar eu sunt mai rapid". Atunci candfaci o prostie.
Sunt unii în oraş care zic "ghivetă" in loc de chiuvetă.Şi de multe ori sunt unii care inlocuiesc "chi"-urile si "bi"-urile cu "ghi"
bivoliţă-ghiveliţă, chiar-ghiar, cheie-gheie
Probabil la voi,,a se be*i" se referă la a se uita,,lung" într-o direcţie anume, la noi e înjurătură .
Mă dau în leagăn = Mă trag în scrânciob;
Bunica = mâca, neaca, mămunea, mucuţa;
Bunicul = tâca, bunelu', babaca, tâcuţa;
Subraţ = subţâoară ;
Şampon = şampuni;
Baterie = batareică;
Pantaloni scurţi = şortici;
A fi într-o relaţie = a se întâlni cu cineva ;
Portofel = portmoneu;
Şi mai este obişnuinţa de a înlocui litera,,e" cu,,i",. Exemplu:,, tilivizor",,, saltari",,, di şi" ( în loc de,, de ce"), etc.
Super, mulțumesc pentru răspuns...
La prima chestie, așa e... înseamnă a se holba.
Portmoneu nu e regionalism.
Julyly2089 întreabă: