Eu știam ca alea in Moldova se folosesc ca acolo le-am auzit, in Bucovina stiu ca sunt altele
A beli e cand erau sacii si dadeai in jos peretii sacului ca sa ramana continutul iar peretii sacului sa fie jos.
Probabil la voi,,a se be*i" se referă la a se uita,,lung" într-o direcţie anume, la noi e înjurătură .
Mă dau în leagăn = Mă trag în scrânciob;
Bunica = mâca, neaca, mămunea, mucuţa;
Bunicul = tâca, bunelu', babaca, tâcuţa;
Subraţ = subţâoară ;
Şampon = şampuni;
Baterie = batareică;
Pantaloni scurţi = şortici;
A fi într-o relaţie = a se întâlni cu cineva ;
Portofel = portmoneu;
Şi mai este obişnuinţa de a înlocui litera,,e" cu,,i",. Exemplu:,, tilivizor",,, saltari",,, di şi" ( în loc de,, de ce"), etc.
Super, mulțumesc pentru răspuns...
La prima chestie, așa e... înseamnă a se holba.
Cand cineva e suparat ca s-a intamplat ceva, unii zic:"Lasa, altii au pierdut razboaie".
"logica ma urmareste, dar eu sunt mai rapid". Atunci candfaci o prostie.
Sunt unii în oraş care zic "ghivetă" in loc de chiuvetă.Şi de multe ori sunt unii care inlocuiesc "chi"-urile si "bi"-urile cu "ghi"
bivoliţă-ghiveliţă, chiar-ghiar, cheie-gheie
Bliot, blioatca la copii in zona Ghimesului. Stative - razboi de tesut. Jumatati - pantofi. Pleasna - varful biciului. Sirep - tigla. Stergar - prosop. Loitra - scara. Sucala - instrument pentru facut tevi pentru suveica la razboiul de tesut. Rașpă - joagar. Troaca - lemn intreg de lungime si grosime diferita, scobit in asa fel incat sa stea in el apa pentru adapat animalele sau mancarea pentru porci. Sfreder - burghiu de lemn. Stog - se facea pe vremuri din snopii secerati pana la treierat sub forma unei clai de fan. Batoza - masina de treierat cereale.
In zona ceangăiasca: oblocău - fereastra; levezău - tanar care merge la fete.
Credeam ca nu imi aduc aminte nici una, dar mi-am adus :D
taci (sau ceva de genul asta), sau te bat cu butelia uda
asta pare a fi asa de veche ca, google nu are decat doua rezultate:
https://www.google.com/search?q=%22te+bat+cu+butelia+uda%22
Julyly2089 întreabă: