anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună ziua! Plănuiesc de ceva timp să plec într-o vacanță în Turcia, în Istanbul. Singura mea "problemă" este că mi-e frică de faptul că nu mă voi descurca în aeroport. Știu că nu este atât de greu, dar îmi trebuiesc câteva informații despre pașii pe care trebuie să-i urmez în aeroport.
Să zicem că biletul îl cumpăr online, iar check-in îl fac tot online înainte cu o zi sau două de zbor, am înțeles.
O dată ce ajung în aeroport ( având și bagaj de cală ), ce trebuie să fac? Mă interesează toți pașii, dar în mod special partea cu bagajul de cală ( se ocupă cei de acolo de el, eu ce trebuie să fac, cum ajunge înapoi la mine?) Și mă mai interesează o chestie: Cu rezervarea și check-in-ul făcut online, ce trebuie să fac în aeroport, arăt pe telefon chek-in-ul, îmi dau ei un bilet pe hârtie sau cum. Încercați vă rog să-mi explicați absolut toți pașii, de la rezervarea pe care o fac online până când urc în avion. APROPO, de pe ce site să fac rezervarea și chek-in-ul? Am văzut până acum că se poate pe Vola/ eSky, sau ce îmi recomandați?

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Bun, hai sa iti explic pas cu pas.

In primul si primul rand nu te complica cu agentii pentru Vola / eSky etc.
Intri frumos pe site ul companiei aeriene cu care vrei sa zbori si iti cumperi bilet direct de acolo. In 90% din cazuri vei avea preturi mai bune, eviti comisioane si cel mai important incurcaturi in ceea ce proveste check in ul.

Odata ce ai platit rezervarea vei primi un mail cu datele despre aceasta. Pe baza datelor de acolo vei face check in ul cu 1-2 zile inainte de zbor depinde de compania aeriana.

Check in il vei face pe site ul companiei aeriene cu care zbori. In urma check in ului vei primi efectiv biletul de imbarcare.



Bun, ai bilet, mergi la aeroport. Fiind perioada de vacanta va fi foarte aglomerat mai ales daca ai zbor dimineata. Fiind si prima data, sa nu fii pe fuga, mergi cu 3h inainte.

Pas1.
Cand intri in aeroport cauti pe panourile de la intrare la ce ghiseu de check-in este zborul tau. Te duci frumos la respectivul ghiseu cu pasaportul, biletul care poate fi pe telefon fara probleme si bagajul de cala. Ii spui unde zbori si ei se ocupa sa iti verifice actele si sa iti ia bagajul. Daca nu zbori cu vreun low cost iti vor da si bilet printat, dar nu e nevoie si nici obligatoriu.

Pas2.
Odata lasat bagajul de cala mergi la coada pentru controlul de securitate. Vei gasi peste tot semne, nu va fi asta o problema. Acolo treci prin procedura de scanare a bagajului de mana si controlul de securitate unde nu ai voie cu obiecte ascutite, bricheete, lichide etc etc.

Pas3.
Trecut de controlul de securitate vei trece pe la controlul de documente. Chiar si la otopeni daca ai pasaport ai optiune sa iti scanezi biletul si pasaportul si sa treci automat pe la niste porti. Ai si posibilitatea sa mergi la un agent la ghiseu sa se uite el personal. Cum vrei. La aparate merge mai repede si fiind doar cei cu pasapoarte e coada mai mica.

Pas4.
Trecut si de control de documentee ajungi efectiv in terminal.
vei vedea panouri peste tot care iti scriu de la ce poarta pleaca avionul. Te duci frumos la poarta respectiva sa vezi unde e si apoi astepti si astepti. Poti bea o cafea, manca ceva, mai casti ochii la magazinele de pe acolo.

Pas5.
Imbarcarea. Cu vreo 20-30 min inainte de ora de plecare se face efectiv imbarcarea in avion la poarta de plecare. Ti se scaneaza biletul si apoi urci in avion, fie direct prin burduf fie sunteti dusi cu un autobuz pana in zona unde e parcat avionul.



La aterizare cobori din avion si urmaresti semnele de iesire sau "bagage claim". Drumul catre bagaje te va mai trece odata printr un control de documente pentru a putea intra in tara in care ai aterizat. Apoi mergi la banda de bagaje aferenta zborului tau si iti astepti bagajul. In functie de cat de mare e aeroportul uneori poate dura sa iti vin bagajul


Sper ca am fost suficient de explicit.

2 răspunsuri:
| usernicolae a răspuns:

Am uitat să specific, decolez de pe Aeroportul Henri Coandă.

| usernicolae a răspuns (pentru suntserios):

Chiar m-ați ajutat, vă mulțumesc!