| Abcdef1 a întrebat:

Considerați un lucru rușinos în a va duce cu sticlele înapoi ca să primiți aia 50 de bani de pe fiecare sticla? Eu am o sacoșă întreaga de sticle dinalea cu garanție acasă și am și un kaufland aproape, dar în mare parte am auzit ca numa săracii se mai duc cu ele înapoi. acum nu știu ce sa zic la una doua sticle nu e diferența dar când consum baxuri de sticle și chiar fac depozite întregi acasă pai acolo îs pe puțin câteva zeci de lei pe care practic le arunc la gunoi, bani care tot ai mei erau... numa mi și asa rușine sa ma duc cu ele acolo inițial toată treaba asta o fost gândită pentru reciclare dar din ce vad ( în mare parte acum nu vreau sa generalizez dacă o mai fi și cineva care nu ii da zic asa din ce am văzut eu ) is numa cerșetori și țigani care se duc cu ele de stau acolo la cozi.e puțin penibil sa stai acolo la coada parca ai fi la cerșit când de fapt tu vrei doar sa îți recuperezi banii ce erau ai tai înainte.

20 răspunsuri:
| Abcdef1 explică:

Consider ca toată chestia asta cu garanția de returnare o fost făcută ca o taxa. Gen ei s-or gândit dinainte ca nu se vor duce toți cu ele înapoi, banii aia ducandu-se la stat ca și taxa

| Violleta2022 a răspuns:

Nu sunt si centre de reciclare, unde ai putea sa le predai?
Ca la urma urmei nu-i rusinos sa-ti economisesti cativa leuti.

| Xena20 a răspuns:

Cum sa fie rușinos? E absolut normal, așa se învață oamenii să recicleze. Și un bon din ăla pe câteva sticle nu e de aruncat la gunoi, îți mai iei o pâine, o cafea, un covrig etc de ei, de ce sa le arunci?

| Abcdef1 explică (pentru Violleta2022):

Pai aia ziceam. exista aproape de mine un kaufland unde se colectează

| Iulianaiuli78 a răspuns:

Eu m-am dus cu 3 saci... fără să îmi pese de nimeni, doar de mine laughing

| MarianananaAna1312 a răspuns:

Nu e rușinos pur și simplu îți iei banii înapoi care ți se opresc ca garanție la toate sticlele

| Violleta2022 a răspuns (pentru Abcdef1):

Du-le fara probleme, ca nu-i rusine de nimic.

| AdrianGht a răspuns:

Este normal sa le duci la reciclat. Tocmai sa nu le duci e o mentalitate de "sarac". Fiecare ban conteaza. Pe an la o familie se aduna sigur 600-1000 lei pierdere daca nu le duci. In Germania exista de multi ani acest sistem si se duc si cei cu masini de zeci de mii de euro si lasa bidoanele pana sa intre in Kaufland/Lidl.

| darrio2007 a răspuns:

Cersetorii si cei de care spui fac rost de un ban. Pe cand tu iti recuperezi banii dati pe ambalaje. Asa ca, nu e nici o rusine. Eu merg in fiecare duminica la Profi de langa mine si le bag la aparat.

| Fatamuntilor a răspuns:

Ideia este de reciclare, asa cum ai spus si tuNu trebuie aruncate la pubele.
Am vazut mereu cozi la la aparatele de la kauland, vad cel putin odata pe saptamna masinile care colecteaa peturile si sticlele, vad oameni de tot felul, nu vad de ce ar fi o rusine.

| ioana748 a răspuns:

Eu am vazut un domn cu un mare gip, cum a coborat cu sacul si a reciclat elegant sticle.
De atunci am inceput sa strang si eu.
Ma duc fara nici o treabă cu sacul de sticle si apoi cu bonul respectiv platesc la cumparaturi.
Sunt oameni din toate categoriile, inclusiv cei care le aduna de prin gunoi, dar chiar nu are nici o legatura. Uite asa mai simti pulsul vietii, din mijlocul ei, nu pe ocolite.
Tu iti iei banii tai inapoi, practic.

| Dragobeta a răspuns:

De ce sa fie rusinos? Comerciantilor nu le-a fost rusine sa-ti ia banii pe ele. De ce sa nu-i recuperezi?

| Cipi1212 a răspuns:

Nu.

| Frank51 a răspuns:

Ideea reciclării este total alta: a refolosii materiale pentru a ajuta mediul, si pentru a preveni dăunarea mediului, printe multe alte motive.

O poți face din considerente ecologice, sau financiare. Acei 50 de bani nu sunt ai tăi, sunt incluși în prețul petului, adică o apă la 2.5 lei va costa 3 lei. Ce este al tău în final este petul, care valorează 0.5 lei.

Indiferent că tu sau un cerșetor returnează petul, are aceeași valoare, diferența o face că acel cerșetor o face pentru bani, iar poate tu o faci pentru natură.

Eu am renunțat să mai reciclez când 9/10 aparate put atât de tare a jeg încât trebuie să-ți ții respirația.

| Abcdef1 explică (pentru Frank51):

Nu odată mi se întâmplat sa cumpar ceva din kaufland și la casa ( îmi scanam eu produsele la casa dinaia de scanezi singur ) era 8.5 in loc de 8 nu e inclus tot timpul

| Teodore000 a răspuns:

Poți să te duci mai îngrijit/ă și îmbracă-te frumos, dă-te cu parfurm.
Nimeni nu o să te creadă cersetor sau boschetar dacă arăți bine.
Parfumul nici nu e obligatoriu doar ao girjă cum arăți.
Eu mă duc și cu saci întregi și nu mie rușine pentru că am văzut și oameni normali acolo

| ghicicine9372 a răspuns:

Gandeste-te ca firma care se ocupa de aceste reciclari are un profit imens exact pe premisa asta ca multi nu le duc. Nu vad nimic gresit in a-ti revendica garantia, nu va nicio rusine + ca acea firma nu ar trebui sa faca profit efecitv. Cei de la Recorder au scos in urma cu cateva luni un reportaj pe tema aceasta. Recomand sa-l privesti.

| StoicAnalysis a răspuns:

Si cersetorii si tiganii merg pe acelasi trotuar pe care mergi si tu, beau aceeasi apa pe care o bei si tu, isi cumpara bautura si mancare de unde iti cumperi si tu.

Asa e si in cazul asta. La centrele de reciclare, ma duc si eu cu sacosa sa imi recuperez banii. Am un prieten patron de firma, care se duce si el cu sacii sa recicleze pet-urile, si crezi ca noua ne e rusine?
Cu rusinea mori de foame prietene.

| Kufu95 a răspuns:

Eu mă duc cu un cărucior plin și nu îmi pasă ce spun lumea și pare că e cel mai bun lucru. Sunt plictisit de atitiunea asta a oamenilor de a face diferențe între oameni săraci și oameni bogați.

| LoveSleep a răspuns:

E sau nu e rușinos decizi tu, in functie de cum te simti facand asta.

Activitatea nu e rusinoasa in general, dar tu te-ai putea simti prost sa o faci.

Deci depinde de tine.