| Thecurious a întrebat:

Buna tuturor, credeti ca angajatii din industria IT ar trebui impozitati?

64 răspunsuri:
| TristanTzara a răspuns (pentru anonim_4396):

O, dar dacă e să vorbim de discriminare, hai să nu mai avem atâtea accize pe țigări, că doar e tratament inegal laughing... Principiul e simplu: o categorie a economiei e înfloritoare și oferă ceva societății, e încurajată; dăunează, e descurajată.

Dacă e să spui că nu e cel mai bun mod de a încuraja IT-ul ăsta, am avea o altă discuție.

| SG1995 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu doar USR, și Demos au o idee similară, dar ei susțin cota de impozit progresiv, dar spre deosebire de USR+, DEMOS susțin politica de creștere salarială.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru SG1995):

Ideea USR-ului e absolut tâmpită. impozit 0 pe salariu minim wtflaughing
DEMOS practic încă nu există, nu le comentez încă ideile.

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

USR-ul e un partid revolutionar.
Electoratul acestei formatiuni politice este tineretul, de aceea propunerile lor legislative se adreseaza strict noilor generatii, sfidand si bunul simt.
Ma tem, sincer, ca acest partid devine extremist.
Va provoca multa valtoare in societate.

| Frank51 a răspuns:

Cred ca ar trebui sa existe in continuare impozitul, dar in functie de mai multi factori. La noi totul este de cacao...

| Alfred0703 a răspuns:

Nu, nu ar trebui, deoarece au sa plece si mai multi din tara si ramaneti voi cu "un deget in gura, si un deget in dos".

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce, sa se distruga singura industrie care chiar functioneaza? Pai la mine impozitul este mai mare decat un salariu "normal" aici.

Taxele lunare platite de mine sunt cat vreo 5 salarii minime, nu e destul? Si tot la privat ma duc, chiar daca platesc atat de mult, ca la spitalele de stat nu beneficiez de NIMIC fata de altii care contribuie cu DOI LEI.

| Cosmin86 a răspuns (pentru relian):

Din 2002 nu platim impozit happy

| Cosmin86 a răspuns (pentru christine99):

Si crezi ca nu platim? Din salariul meu eu cotizez echivalentul a 5 salarii minime, daca tot vorbim despre asta. NU E DESTUL?

Ca tot la privat trebuie sa ma duc, ca doar nu o sa merg in conditiile jegoase ale unui spital de stat, asa ca UNDE se duc banii mei de trebuie sa mai dau altii?

| Cosmin86 a răspuns:

Orban e un CRETIN redus mintal. PUNCT.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Thecurious):

Si nu e? Firmele de IT "pompeaza" miliarde de euro anual in buget.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Plato):

Ba da, anumite domenii trebuie sa fie "mai cu mot", pentru ca nu oricine poate face asta.

Orice prost poate sa dea cu matura sau sa puna caramizi, dar nu oricine poate lucra in IT.

Din 2002 e scutirea asta de impozit si CLAR ca trebuie sa ramana. PNL-ul n-are decat sa se duca dracu, partid de GUNOAIE.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Mă doare undeva cât cotizezi
e un ajutor social
nu vrei să renunți la ajutor social dar râdeai că psd-iștii sunt asistați sociallaughing))))))

| Plato a răspuns (pentru Cosmin86):

Desteptii n-au impozite, sau cum? Tocmai, ca omul ala ce da cu matura e vai de el, are un salariu mizerabil. De ce din salariu ala amarat putem lua impozite dar din salariile uriase din IT sa nu luam? Unii sa moara de foame si altii in lux sau cum? Nu, prietene, toti sunt la fel, chiar daca i-a lasat natura mai culti sau mai putin culti.
Dimpotriva, trebuie sa scoatem taxele pe salariul minim, sa impozitam averile si salariile uriase.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Plato):

Crezi ca doar impozitul se scade din brut? Eu platesc o gramada la stat.

Si ce spui tu e valabin din 2002, de atunci nu e impozitat IT-ul. Acum s-a extins asta: e valabila si pentru studenti (inainte conditia era sa ai o facultate in domeniu terminata).

Mai bine extindem si la alte sectoare, decat sa "taiem".

Nu e ajutor social, ajutor social era daca primeam banii aia fara sa muncesc.

Din 2002 e valabila legea asta si acum a fost extinsa: inainte conditia era sa ai o facultate in domeniu terminata, acum e extinsa scutirea si pentru studenti.

anonim_4396

și ce mă ajută pe mine că poți tu să lucrezi în it dacă nu plătești impozit?
deci tu ești pe ideea...impozite mai mici pentru bogați, impozite mai mari pentru săraci.
rolling on the floor

Asta va fi o tema de dezbatere, care va starni dezbateri acide, insa, din pacate pentru noi, ei vor castiga.

| Thecurious explică (pentru Thecurious):

Scuze pentru repetitie

| relian a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu e nimic de mirare cand spui RO laughing tara lui peste prajit

| relian a răspuns (pentru Cosmin86):

Deci voua vi se pare logic si normal ca cineva care munceste undeva sa nu plateasca taxe laughing e bun si asa.Atunci taxe cine plateste? Aaaa uitasem cade din cer, da domnu laughing
Daca nu-i taxezi pe cei care fac bani mai multi, atunci de unde dracu sa se adune bani la buget, de la tarani?laughing ce gandire de oameni batuti cu pu...a in cap sunt cei din RO.Dar cum spuneam nimic nu te mai mira cand auzi de RO.

| Thecurious explică (pentru relian):

Mai exista state din estul europei care au introdus aceasta facilitate fiscala pentru programatori.
Nu e vorba numai de Romania.

| Cosmin86 a răspuns (pentru relian):

Dar cine spune ca nu ne taxeaza? Diferenta intre brut si net la un senior in IT este de 4-5 salarii minime. Nu e DESTUL?
Si industria IT aduce miliarde de euro bugetului, nici asta nu e bine?

anonim_4396

Păi tu nu erai dă dreapta?

Vezi ca s-a dat ordonanta sa se extinda acest "privilegiu" (care e de 17 ani, dar acum v-ati trezit toti sa-l criticati) si in alte domenii, spre exemplu in constructii.

https://cursdeguvernare.ro/......0-ani.html

anonim_4396

Da, ciuma roșie a făcut numai prostii, de asta nu i-a mai votat lumea.

| RainmakerX a răspuns:

In conditiile de fata nu sunt impozitati pentru ca se doreste stimularea lor. IT-ul este o industrie prospera si foarte multe companii au nevoie de oameni de valoare (care din pacate nu raman in tara intrucat in alte tari pot trai mai bine sau le raman niste bani frumosi pentru cand decid sa se intoarca, daca se mai intorc).

Cererea este extrem de mare, iar oferta nu este cine stie ce pentru ca nu toti oamenii sunt atat de straluciti.

Din punctul meu de vedere ar trebui sa platim impozite (si eu sunt pe partea de IT) insa si salariile ar trebui sa creasca, mai ales in companiile unde sunt realizate proiecte internationale.
Gandeste-te ca noi facem aceeasi munca pe un salariu de 6000-9000 ron net ca un programator care in alte parti primeste 5000 de euro pentru acelasi lucru.

Care este totusi ideea? Ideea este ca oferta de forta de munca ar scadea mult mai mult. Programatorii de top care ajung pe la 9000 de ron net ar pierde o suma destul de frumoasa si oricum sunt platiti sub nivelul altor programatori din lume (evident excludem tarile mai sarace ca noi).

Vezi tu, oamenii urla dupa egalitate insa nu realizeaza ca de multe ori esti platit si pentru o valoare, nu numai pentru orele pe care le muncesti.

Deci da, ar trebui sa platim insa salariile ar trebui sa fie mai mari ceea ce nu este posibil acum. Oamenii ar vedea ca au oportunitati mai bune in alte locuri, nu ar mai aparea firme noi iar profitul total al statului de pe urma IT-ului ar fi mai mic decat potentialul sau.

Depinde ce inteleg ei prin "prostii".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

Numai nenorociri prapad in economie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru RainmakerX):

Să-ți crească companiile salariul că oricum au profit imens, nu să le suporte statul sub forma unui ajutor social