știi care e suma aia destul de frumoasă?
în loc de 9000 ar lua 8100 :O
Discutia esta despre impozitarea angajatilor din industria IT, sau, mai curand, a programatorilor. Salariile dumneavoastra nu depind de Guvern, ci de piata libera.
"Gandeste-te ca noi facem aceeasi munca pe un salariu de 6000-9000 ron net ca un programator care in alte parti primeste 5000 de euro pentru acelasi lucru."-Si profesorii romani sunt mult mai prost platiti decat cai occidentali (ei fac parte din categoria bugetarilor). Analog pentru actori ale caror salarii depind de piata libera.
"Oamenii ar vedea ca au oportunitati mai bune in alte locuri "-Toti romanii au oportunitati mai bune in alte locuri din Occident.
"nu ar mai aparea firme noi iar profitul total al statului de pe urma IT-ului ar fi mai mic decat potentialul sau" -"Profitul" Statului provine din taxe si impozite. Produsul Intern Brut al tarii creste datorita aceste industrii extrem de profitabile.
Nimeni nu vrea sa va deprecieze munca. Eu, personal, consider ca e extrem de dificil sa lucrezi in fata monitorului 8 ore +. Mi se pare foarte epuizant.
Normal asta nu este o ideee romaneasca, romanii nu au nici un fel de idei, zero dar ce fac ei cel mai bine? Copie, dar problema mai mare este ca copie de la altii numai rele, nimic bun
Pentru toti cei care vorbesc doar ca sa se afle in treaba: scutirea de impozit nu a fost data pe "persoana fizica" ci pe "persoana juridica". Adica nu este pentru angajat ci pentru angajator. Corelati aceasta cu faptul ca la noi se negociaza la angajare NETUL si nu brutul. Mai tineti cont ca pentru veniturile mari, chiar si fara impozit, taxarea muncii in Romania este (prea) mare si apar optiuni interesante in forma PFA sau micro-intreprindere.
Asadar, daca viitorul angajat Gigel negociaza la angajare un salariu NET de 5000 RON, il doare fix in pix ca angajatorul plateste sau nu impozit ca sa-i dea lui aia 5000 RON. El vrea 5000 RON in buzunar (sau pe card) in fiecare luna - restul sunt costurile angajatorului chiar daca in acte sunt trecute in brutul angajatului (banii aceia nu ajung niciodata in mana angajatului, sunt platiti direct de angajator catre stat). Mai are si angjatorul niste mici costuri in plus care adunate ne dau costul total cu salariul lui Gigel.
In schimb pe angajator NU il doare fix in pix daca pentru 5000 lei dati lui Gigel plateste sau nu impozit. Sa vedem niste numere.
Cu scutire de impozit, pentru ca ca salariatul sa fie platit cu 5000 RON net, angajatorul cheltuieste 7865 RON.
Fara scutire de impozit, pentru ca ca salariatul sa fie platit cu 5000 RON net, angajatorul cheltuieste 8740 RON.
Dar ce se intampla? Ca sa ne dea 5000 RON dupa impozitare (care, apropo, este 10%) ar trebui sa avem 5000 / 9 * 10 = 5556 RON inainte de impozitare - impozitul fiind 556 RON.
De ce diferenta intre cele doua costuri salariale totale in varianta cu si fara impozit este mai mare - adica 8740 - 7865 = 875 RON? Pai, din motive de matematica pe care o veti face singurei.
Ce este important este ca pentru angjator, reducerea de 556 RON de la impozit 10% se traduce in economie de 875 RON la costul total cu salariul lui Gigel.
Gigel stie ca ia 5000 RON, nu-i pasa de altceva.
Angajatorul ii pasa daca da cu 875 RON mai mult.
Ei, acum, draga cititorule, pune-ti palaria de manager de firma de IT cu niste mii de angajati in Romania. Salariul dat de mine (5000 RON) este mai mic decat media in IT in Romania. Sa zicem 2000 de angajati. 2000 x 875 RON = 1.750.000 RON - asta pe luna. Intr-un an se fac 21.000.000 RON. Hai, ca te doare capu', sa simplific. Avem 4.450.095 EUR intr-un an economie la costul cu salariile. Sunt si cu mai mult de 2000 de angajati, sunt si cu mai putin dar ati prins ideea.
Ei bine, cand s-a dat legea acum multi ani, ideea a fost sa-i atraga pe investitori in Romania exact cu chestia de mai sus. Daca maine se scoate facilitatea - ca sa nu mai fie IT-istii "asistati social" (sper totusi ca ati inteles pana aici ca nu pentru ei este scutirea de impozit) - cum credeti ca reactioneaza un director financiar/general pus in fata unei cresteri cu 4.5 milioane EUR la bugetul de salarii intr-o firma cu 2000 angajati? Pai una dintre optiuni este sa isi ia jucariile si sa plece in alta tara: Moldova, Ucraina, Polonia, China, India. Ce castiga statul? Niste "asistati social" pe bune - fostii IT-isti. Daca pleaca suficient de multe firme, cele ramase nu vor putea absorbi toti angajatii ramasi fara job. In plus, tot firmele ramase isi vor freca mainile bucuroase de numarul mare de doritori de job, ca tot e lipsa de oameni in piata acum, si vor scadea salariile angajatilor lor sau daca nu accepta ii vor da afara si ii vor inlocui cu "fomistii" de la usa, ca deh, vor astepta 1-2-3 la usa.
Asadar, desi dorinta unora ar fi sa creasca incasarile la buget cu cei 10% ne-platiti de IT-isti (din nou, ne-platiti de fapt de angajatorii acestora) s-ar putea ca finalitatea sa fie un haos in care sa plece nu toate dar suficiente firme si ca bonus o scadere de salarii in piata din cauza cresterii bruste a numarului de candidati pe la interviuri. Rezultat final: scadere de incasari pe toata linia, atat ca numar de contribuabili (= plecari firme) cat si ca incasare medie pe contribuabil (= scaderi salarii). Nu, nu vor putea pleca zeci de mii de oameni din Romania dintr-odata (dar o parte o vor face si de aici alte pierderi).
Asadar, stati stramb, judecati drept si lasati ura oarba deoparte. S-ar putea ca odata cu capra vecinului sa moara si cei care mai beau lapte de la ea
anonim_4396 întreabă: