E minunata increderea voastra.Va intreb, insa, n-ati intalnit nicio situatie in care sa spuneti:"Asa i-a fost scris"? Sunt impresionata de cateva zile de acel baiat de 19 ani, motociclist accidentat de unul dintre colegii lui de competitie; sau despre accidentul lui Mihaita Nesu, ce ziceti? Credeti ca trgedia prin care trec ei, este efectul alegerilor facute? Uneori mi se intampla sa trag intr-o parte si, printr-o succesiune de intamplari sa ajung altundeva.Cum ati categorisi asemenea fapte? Cui ar trebui sa le punem in carca:noua sau destinului? Daca ne place sa credem ca suntem liberi, as zice ca suntem, in aceeasi masura si tributari unei legi primordiale care ne conduce spre actiuni pe care nu le putem controla. Vointa ne calauzeste dar intamplarea _sau destinul, de ce nu?-ne da cate-un bobarnac spre a ne aminti ca nu suntem pe deplin stapani pe un fenomen atat de fragil precum este viata.Numai bine va doresc.
Uups! raspuns dublu, unul il sterg.
Tocmai studiez in scop practic legile mecanicii fluidelor... Cineva, mos Vasile mai exact, mesterul-guru al urbei, care imi monteaza o teava de canalizare prin curte, mi-a explicat ca nu e neaparat nevoie sa fac o panta mare la canalizare, dimpotriva, daca nu vreau sa se infunde. Cica 3/4 grade e suficient, si trebuie sa treaca proba cartofului (adica arunci trei cartofi in WC, tragi apa, si cartofii trebuie sa strabata toata teava, in scopuri de "factory testing"). Nu's de ce, zice el, cu cat e panta mai mare, destinul cartofilor ar fi sa se impotmoleasca pe traseu
Eu deja am luat-o razna cand l-am auzit, si am intrat in metafizica de-a dreptul. Acum sunt la teoria cascadei. Cum s-ar zice, din punctul de vedere al moleculei de apa, ea e independenta in flux, supusa legilor de agitatie termica, frecare, turbionare, etc, si face ce vrea ea... dar tot in mare ajunge, urmand linia sinuoasa a raului, mai devreme sau mai tarziu. Intr-adevar, cartoful nu! Are o masa initiala mai mare, deci e mai important dpdv sinergic, si n-are decat sa se intepeneasca pe traseu, chiar daca il arunci pe verticala. De-aia se si intepeneste mai des teava de la chiuveta...
Cartoful este deci creator de destin, la fel ca pietrele din rau, se duc unde vor ele, cand vor ele, spre deosebire de raul insusi si picatura de apa, ce se duc doar la vale, pana dau de o delta, estuar, fiord, sau de un sistem de irigatie mai amplu. N-au decat sa se opuna, sa faca clabuci, spume, destinul lor fluid le joaca feste... si nu intamplator!
Deci cu cat esti, ca individ, mai inertial si greoi, cu cat ai mai multe sanse sa iti implinesti destinul propriu, decat sa te lasi purtat de valul fizic imbatabil al fluiditatii vietii.
Asadar eu cred in destin, dar numai in destinul indivizilor incapatanati, greoi si inceti in reactii. Poetic, melcul are un destin propriu, caprioara are un destin de turma.
Ca o sinteza: totul e intamplator, intamplarile fiind toate efectele unor destine individuale mai puternice decat fortele celeste.
Concluziaelicanul sau babita!
N-am inteles concluzia, dar imi place cum scoti limba la mine
Interesanta-ti dizertatie este originala, dar n-are nicio legatura cartoful cu destinul, masivitatea inertiala a individului neactionand in favoarea acestuia mai mult decat subtirimea altuia, sau cel putin asa cred.De aceea m-am gandit la Urmuz; adica concluzia mea era morala poeziei sale numita "Cronicari"; citind-o iti vei da seama de ce mi-a venit in minte atunci cand noi discutam despre destin, si cei mai multi intelegeau intamplare.
Cica niste cronicari
Duceau lipsa de salvari
Si-au rugat pe Rapaport
Sa le dea un pasaport.
Rapaport cel dragalas
Juca un carambolaj,
Nestiind c-Aristotel
Nu vazuse ostropel.
"Galileu! O, Galileu"
-Striga el atunci mereu-
"Nu mai trage de urechi
Ale tale ghete vechi!"
Galileu scoate-o sinteza
Din redingota franceza
Si exclama:"Sarafoff
Serveste-te de cartof!"
Moralaelicanul sau babita
Vezi bine ca una e continutul si alta morala.Asa si la noi.Asta am vrut sa spun.
1
Urmuz e unul dintre profesorii mei! De unde crezi ca am bagat-o pe aia cu cartoful?
Si totusi:
1. Marimea conteaza in viata, nu micimea... (Alexandru Macedon)
2. Cand incerci sa te deplasezi la deal consumi mai multa energie (Newton)
3. Iarna nu-i ca vara. Iarna apa ingheata chiar si in panta. (Basescu)
4. Un suflet sensibil e ori nefe, ori prea fe (Preafericitul Teoctist)
5. Ce-ti faci cu mana ta, e lucru manual (DEX si Blog-ul de Puscarias a lui Nastase)
Deci: vino de-mi raspunde la ce ma preocupa azi, la Legislatie... chiar! VOTURILE ne controleaza destinele
PS. In psihologia delicventei, statisticienii, filozofii cinici si psihologii comportamentali sustin toti (asta ca trimitere la raspunsul tau funditat) ca VICTIMA e INTOTDEAUNA de vina, prin comportament, alegerea facuta, mod de reactie, etc. Nu in totalitate, dar intr-o oarecare masura, variabila. Deci destinul se pliaza dupa comportarea ta in mediu, parerea mea. Desi noi nu stim, destinul ni-l facem singuri, si in acelasi timp il primim genetic, si-l transmitem altora relational. NIMIC NU E INTAMPLARE! Totul e guvernat de legi fizico-matematico-economico-socialo-chimico-biologico-etc'ologico clare, dar atat de subtile incat nu le putem controla clipa de clipa. Doar ceas de ceas, daca suntem atenti!
Complicat
Crezi tu! Uite la April ce simplu le descalceste, daca are inima curata (si biblioteca fara fir de praf in ea)
Ei,hai recunoaste ca initial nu era cartoful lui Urmuz, era doar al tau.Ce- drept.te-ai servit bine de el
Iepuraş eşti răutăcios şi critic
Eihai,recunoaste ca initial nu era cartoful lui Urmuz, era cartoful tau.Ce-i drept te-ai servit bine de el
Sinteza si metabolism, scumpa doamna... tu esti o bucatareasa literara, tii mereu aproape cartea de bucate si condimentele.
Eu sunt gurmandul perfect: nu uit niciodata ce-am mancat bun in tinerete, desi nu-mi mai amintesc exact reteta... dar cum simt vreun miros ratacit prin memorie, cum imi saliveaza glandele anticipativ
Totul se intampla dupa cum gandesti, daca esti tot timpul optimista ai parte numai de bine si la rau de belele. Multi cetateni sant incapatanati si nu inteleg cum functioneaza legea atractiei.
Sunt foarte multe lucruri intamplatoare la care am luat parte pana acum, dar am luat parte si la intamplari care mie, personal, mi s-au parut mana destinului.
Dar oricum, nu sunt o persoana superstitioasa.
Pai tu iti faci destinul.
studiaza si tu putin legia atractiei si ai sa intelegi.
tot ce vrei o sa obti daca vrei cu adevarat!
adica destinul il formezi tu.
Eu am gândire realistă ca să zic aşa.
Eu una nu cred în destin şi totul se întâmplă absolut întâmplător. Există această rutină pe care o ai în fiecare zi din momentul naşterii până mori.
Nu există destin şi nimeni nu ţi-l face sau dă.
Acestă rutină a vieţii făcând în fiecare zi aceleaşi lucruri crează plictiseală care la mine se manifestă destul de des.
Stii, daca iti vezi de treaba si ajungi undeva intr-o pozitie inalta in societate, poti zice ca ai noroc. Dar daca hoinaresti, te droghezi etc si ajungi boschetar, poti zice ca ai ghinion. Tu iti faci destinul.
Nu sunt sigur eu asi crede ca totul e intamplator ca totul se iveste de la sine mai mult cred in carma!?
PS:IzaAndreea12 twilight e de ****!
Este o intrebare controversata dar nu imposibila.In opinia mea eu cred ca o parte din destin ni-l construim singuri. Apoi daca il lasam pe Dumnezeu sa intervina El va schimba numai in bine viata noastra, apoi o parte e intamplatoarea, pentru ca asa ne hazareste soartaSper ca v-am ajutat.
Buna!
1.Tu iti creezi destinul, nu incerci sa il aflii!
2.Cred mai mult in spontanitate decat in destin!
3.Totusi tu trebuie sa iti conduci viata, nu sa lasi pur si simplu sa se intample totul de la sine!
O seara buna!
Nimic nu e intamplator si nici oamenii pe care ii intalnesti de-a lungul timpului. Totul are un scop. Destinul ni-l facem singuri, nu altcineva. Ca am ales gresit sau bine nu e de vina nimeni, ci doar noi.
Nu cred in destin, totul se intampla asa cum iti planifici tu, daca intri in belele tu te bagi nu destinu si multe altele
Nu exista un destin prestabilit.Tu iti faci propriul destin.Nimeni nu iti controleaza viata.
Nu, pentru ca viata este asa cum ti-o faci.Adica, cu totii ne nastem cu un destin, insa il putem schimba.
Depinde chiar daca tu iti faci viata poti sa patesti un accident deci si in destin
De ce zici destin?
Daca poti sa dai timpul in napoi, atunci poti sa zici ca exista destin.
Nimeni si nici o datata nu va putea sa dea timpul in napoi.
A putut cineva sa se intoarca in trecut?
Lumea noastra sta in faptul "miscari", "vitezi", "arderei".
Deci daca nu exista "timp", cum poti sa zici ca exista destin? (Doar noi ne numaram secundele, minutele, orele, zilele, ani, la care noi numim "timp" )
Intalege la ceia ce am spus si iti vei da seama de foarte multe raspunsuri, ce nimeni nu tia putut raspunde vrodata!
Nu dau mai multe detalii! e de ajuns.
PangeeaRogvaiv întreabă: