Nu este obligatoriu, dar cred ca-i o forma de respect atunci cand esti multumit de serviciul/serviciile prestat/e.
Cei care lucreaza in domeniul Horeca sunt muncitit cum erau munciti magarii pe camp, este o munca foarte grea si cu un salariu mizer, acesti ospatari si chelneri isi bazeaza existenta pe tips-uri. Munca din domeniul Horeca pe langa ca-i foarte prost platita este si una din cele mai grele, alergi toata ziua, esti stresat toata ziua, ai de a face cu toate mizeriile de oameni si trebuie sa ai zambetul pe buze indiferent cum te simti si cat de obosit esti.
Pentru mine tips-ul este un fel de apreciere pentru munca celui care presteaza serviciul, iar cei din Horeca nu se imbogatesc din tips-ul ci doar castiga suficient incat sa-si platesca facturile, sa duca un trai decent.
Nu poti pune semnul egal intre tips-ul unui ospatar si mita data unui medic din mai multe puncte de vedere :
1. Doctorii au salarii mari.
2. Doctorii lucreaza la stat si nu la privat ca cei din Horeca - orice "tips" este de fapt mita la orice institutie de stat, indiferent de domeniu.
(Lucrand la stat ai infinit mai multe beneficii, printre care stabilitatea locului de munca).
Restul nu tine de el, pretul din restaurant este pus de patron nu de el, daca-i prea scump, te poti ridica cand vezi meniul si mergi in alta parte.
Daca salariile din Horeca ar fi cu 30-35% mai mari, probabil nu as lasa mereu tips.
Crezi ca schimbi tu mentalitatea asta? daca ar fi mai multi ca tine ar da tara inainte.
Ciubuc de exemplu dau la instalator daca se chinuie mult cu lucrarea sau la cel care imi instaleaza cablul si il trage exact cum vreau eu sau in general la cei care fac eforturi sa fie bine
In nici un caz la un ospatar care nu face absolut nimic sau la un frizer care are pretul oricum foarte mare si in nici un caz la un bandit de taximetrist
Mersii
Ma straduiesc sa am o mentalitate pe cat pot sanatoasa
Acuma...nimeni nu-i perfect
Nu pot sa cred ca ai facut o astfel de afirmatie, in ce hal a ajuns natia asta...
Nici eu nu pot sa cred ca exista oameni care plang pentru faptul ca altii lasa 5 lei unui ospatar care-i prost platit.
Nu personal, dar am amici care lucreaza in domeniu in timp ce-si urmeaza studiile, abia isi permit sa-si plateasca utilitatile chiar si cu bacsis.
Nu poți compara prețul berii de la restaurant cu ceal de la market.
Taxele și chiria magazinelor sunt cu mult mai mici decât a restaurantelor.
La fel cum nu poți compara prețul unui pahar de votca de barul din cartie cu unul de pe zborul Paris - Los Angeles.
Chestia cu bacșișul este opțională
Eu compar adaosul comercial din restaurantele romanesti cu cel din alte țari europene
Si am vazut multe țări
In cazul asta imi cer scuze, m-am crezut mai inteligent si am crezut ca mai pot scapa o virgula pe ici pe colo incat doar o mana de oameni sa inteleaga intentia si incat restul sa creada ca-s analfabet.
Dar la modul serios, este treaba ta daca dai sau nu dai tips, pentru mine este suficient sa stiu ca oamenii care lucreaza in Horeca au o viata grea si ca totusi lucreaza unul din cele mai grele job-uri pentru a incerca sa-si plateasca studiile, sa puna mancare pe masa si apoi treptat sa se mute la alte joburi. Eu daca as putea si la mc drive as lasa tips de fiecare data, pentru ca unii prin munca asta isi platesc studiile, ei poate n-au avut alte ajutoare de la parinti instariti.
Eu am facut misto pentru ca din punctul meu de vedere topicul nu este "DE CE SA DAU", ci pare mai degraba un topic facut din invidie fie fata de cei care isi permit sa dea, fie fata de cei care primesc, din frica ca ei (cei care primesc) ar castiga mai multi bani decat tine.
Pentru ca vorbim de un job de entry-level, unde n-ai nevoie de studii superioare si unde daca era viata atat de roz nu mai stateau medicii sa faca atatia ani de faculte si ce specializari mai fac ei, ci se faceau toti ospatari si chelneri.
N-am lucrat in domeniu, dar am multi prieteni care fie au lucrat cand faceau studiile, fie o fac acum din același motiv - din ca te inteleg eu cea mai grea din domeniu este munca de bucatar (care-s platiti bine, sau foarte bine) apoi vin ospatarii si chelnerii.
Eu las tips si la magazin macar 50 de bani din cand in cand, las si la taxi/uber, las si daca comand prin Glovo, las si daca-mi face cineva comparaturile prin Bringo chiar daca le platesc taxa de transport 20 de lei, las si la curier cand imi aduce un colet si las si la un restaurant/bar. (era sa uit, joi m-am tuns si pe langa cei 30 de lei, am mai dat 10 lei de la mine).
Inca n-am ajuns sarac facand asta, pentru ca banii circula, se duc unii si vin altii.
Exact. In schimb pot spune ca exista situatii in care am fost la acelasi bar de 3-4 ori, am tot lasat cate un ciubuc mic si cand am mers urmatoarea data am primit bautura din partea casei care probabil era peste suma primita ciubuc.
Respectul de multe ori este recriproc si esti vazut altfel cand macar dai impresia ca respecti munca grea.
Si nu, nu spun ca trebuie sa lasi bani ca sa arati respect, este suficient si sa te porti frumos daca nu-ti permiti sa lasi sau daca nu vrei sa o faci din principiu. Dar pentru mine personal este un mod de a imi arata respectul fata de ei.
Eu pana si celor care vin in fiecare marti sa ridice gunoiul (salubrizarea) le mai las cate o bere din cand in cand. Nu o sa fie nimeni sarac pentru lucrurile astea si trebuie sa fie alegerea fiecaruia daca sa dea sau nu.
Din moment ce ospatarul te-a servit INAINTE de plata, iar frizerul te-a tuns INAINTE de-ai platii, Absolut Nimic!
Grav era daca plateai INAINTE de a fi servit, la ospatar! - Iti scuipa in mancare!
Iar frizerul - nu mai ieseai 6 luni din casa! Decat cu palarie! sau pe intuneric, cu peruca!
GLUMESC! Stai linistit, nu patesti nimic!
E doar un obicei, cica platesti pentru amabilitate!
Cel mai mult, in Romania pentru amabilitate dar nu numai, trebuie platiti medicii! Dar musai INAINTE! Daca vrei sa scapi cu viata si nemacelarit!
Daca nu, spune-le alor tai, dupa interventie sa pregateasca sacul!
Si cosciugul & pomenile pentru Vesnica Pomenire!
Domnul' fie cu noi toti cei care nu avem bani!
AMIN!
kanajambe întreabă: