" Ce e cu aceasta obișnuință proastă?
Ce se intamplă așa grav dacă nu dau? "
Grav e, de asemenea, DACA TE INTORCI SI N-AI PLATIT!
Nimic
Ca oricum nu le dau
Am cauze mai nobile ce sa fac cu banii
Intr-un an se aduna daca calculezi toate ciubucurile
In unele cazuri (nu generalizez) ospatarii aceia muncesc mai mult decat un medic, ei de ce nu merita un mic bacsic si medicul merita?
Aici nu amestecam toate specializarile, una este neurochirurgul sau medicul cardiolog care opereaza pe inima si alta este medicul de interne sau gastroenterologul ori dermatologul care de cele mai multe ori stau pe un scaun si se uita la pacient sau numai vorbim de medicii de familie care unii dintre ei nu doar ca nu au niciun fel de cunoastere dar nici nu-si justifica salariile, ei luand un salariu de baza in functie de cati pacienti au inscrisi cu dosar, deci practic un medic de familie cautat poate avea un salariu mult mai mare decat un chirurg sef de sectie.
Si acum eu te intreb e tine de ce merita un medic "spaga" si un barman, ospatar etc nu?
Nu facem oare o greseala ca unora care au salariu de peste 30.000 lei /luna (unii mult mai mult, altii mai putin) le dam atentii si altora cum sunt ospatarii ce muncesc pe 1800-2500 de lei nu vrem sa le dam nimic?
Dar e discutabil si e foarte greu sa comparam medicina cu ospataria, fiecare e util in felul sau.
Am zis ca idee si am insistat asupra faptului ca unii au salarii deja prea mari pentru a mai merita si atentii.
Dar de atentii se bucura si functionari publici, magistrati, politisti, etc e capusat tot sistemul romanesc cu spagari si primitori de mita!
Atentie, in cazul persoanelor angajate la stat nu se mai numeste ciubuc, ci se numeste MITA, este ceva pedepsibil in latura de penal.
Statul asigura un salariu mai mult decat decent celor angajati la stat, pe cand ospatarii sunt angajati la patroni lacomi care nu dau doi bani pe ei si sunt interesati doar de profit.
Niciodata (dar niciodata) nu am dat la medici daca daca am avut eu o problema de sanatate
Doar daca am avut din familie cu probleme si nu pot sta sa vad ca nu-i baga medicii in seama daca nu împingi
La o ospatarița plictisita care dupa ce ca e nota de plata extravaganta imi spune ea cum sa platesc bacsisul cu cardul ce ai vrea sa-i dau? si pentru ce?
Doar ne-a adus niste chestii la masă, nu a tras in jug
Fiecare face vrea, eu încercam doar sa-i explic diferența.
Eu personal nu am dat mita și șpaga, dar au fost cazuri când am apelat la pile și relații.
Mita și șpaga NU sunt egale cu tips-ul, ciubucul și bacșiș-ul - sunt doua categorii diferite, prima categorie fiind integrata la capitolul pedepsibil de legea penala.
Ok, dar din cate stiu din noua lege nu este musai sa dai bacsis
de fapt aceasta lege este o aberatie datorata faptului ca Romania se imprumuta cu cea mai mare dobanda din intreaga Uniune Europeana, si iar ajung vreau nu vreau la politica
Adica nemernicii astia de le Guvern pe o parte maresc pensii si salariul minim pe economie iar pe de alta parte nu stiu ce smecherii 'legale' sa mai inventeze ca sa mai ia niste bani, o prostie!
Asta-i lipsa educației civice în scoli, oamenii nu știu să-și folosească dreptul de vot pentru a schimba ceva și nu înțeleg structura de stat și nici modul ei de funcționare, nu înțeleg unde merge peste 50% din salariul lor și faptul ca acei bani pentru care ei muncesc pe rupte sunt furați.
Educația civica nu o poți face pe internet în 2-3 postări, sunt scriitori/autori care au scris volume întregi și tot n-au acoperit întregul subiect.
Nici nu prea ai cu cine, spune-mi cine este in opozitie ca sa iti spun in ce tara esti.
AUR pe de o parte nu comentez, iar pe de alta USR acesti tradatori de neam care printre altele blocheaza deschiderea unor importante hidrocentrale pe motiv de Mediu; ei reprezinta interesele unor ONG si puteri straine care stau la noi in tara infiltrati precum spionii rusi la conducerea UE.
As comenta mai detaliat, dar este off-topic și as vrea sa respect subiectul propus.
Dar exista multe opțiuni, eu stau cu ochii pe anumite partide care par sa facă ceva deja chiar daca nu sunt parlamentari și nu ocupa funcții, cum este spre exemplu PDU care se lupta cu hoții de lemne.
(O discuție pentru un alt subiect separat, care nu se abate de la cel cu bacșiș-ul)
Nu e obligatoriu dar oricine e bucuros să primească un ciubuc după o zi grea de munca deci e la alegere că la toți ne este greu.
1.mie nu imi da nimeni nici un ciubuc si nici măcar nu aștept sa primesc vreodata
2.nu au absolut nici o zii grea de muncă terminați odata cu căcaturile astea că vomit
3.se plimbă fâța-fâța cativa metrii cu o pizza si 2 beri sau două cafele si o apă
4. dacă tot o sa dau vreodata ciubuc la restaurant (oricum dau, la ce prețuri ordinare si nesimțite bagă patronii români) atunci o sa dau eventual celui care lucreaza adica bucatarului ce face pizza sau alta mâncare
5.asa ca terminați odata cu ifosele astea si nu mai cerșiți milă/mită prin privire sau prin alte tertipuri specifice
6.nu vă convine salariu cereți o mărire justificată nesimțitului de patron prezentând-ui eventual procentul de adaos care il are la prețuri (uneori de 500%)
Mi se pare discriminator sa dau la ospatar, dar la femeia care-mi vinde la mega nu ))) prefer sa nu dau nimanui.
Si de unde stiu autoritatile ca ala a luat bacsis?! Cum verifica? Ca poate zice ca nu i s-a dat.
Asa s-au obisnuit oamenii sa ii imbogateasca pe frizeri, ospatari, iar daca nu mai ai bani, iti da cu sutu-n dos la o adica, te arunca din restaurant de nu te vezi.
Nu se intampla nimic daca nu dai.
Au salariu, sa fie sanatosi.
Pai asa e, le dai si pe dos si pe gura si apoi te arunca la gunoi. Le dai de 99 ori, si daca dupa aia ramai fara bani, ai pus-o, mori de foame, nici apa nu-ti da, nici la toaleta nu te lasa, ca cica doar clientii au voie.
Asa era la MacDonald, aveai un cod, altfel nu puteai intra la toilet.
Asa au salariu, treaba lor, dar nu sa le dau eu dupa ce ca si asa au niste preturi de te rupe la restaurant, pentru o cantitate ca intr-o scrumiera, platesti de rupi.
Ca sa se imbogateasca patronu.
Dar eu mananc la McDonald ca imi si place mancarea si e mult mai ieftin, nu am nevoie de chelneri ca nu-s ciung sa nu pot sa-mi iau mancarea singur.
Desi acum ti-o aduce la masa totusi.
Ca si pe doctori, au bani gramada si le da astia la greu ca prostii.
In loc sa-l impinga intr-un colt sa nu vada nimeni si sa-l zdruncine putin ca daca nu-si face treaba, e de rau.
Lume proasta.
In Turcia daca faci pe nebunu ca medic, intra peste tine si te bate de te rupe in spital, bine le face! Intra 6-7 insi si te sparge. Chemi politia dar si aia... dispretuieste medicii, pe langa ca oricum o chemi dupa ce ti-o iei, si a doua oara nu mai faci.
Nu sa le dai bani si tot sa se p pe tine.
Au iesit medicii si si-au rupt diplomele in strada, cica-s agresati in spitale. Pai...
Si asa nu fac nimic, unii nici macar nu au contact cu pacientii, asistentele fac tot.
Zice da-i aia si aia si atata, chestie care daca citesti si tu mai mult, stii si tu sa faci.
Asa si chelnerii si frizerii, nu fac o munca asa istovitoare sa merite luna de pe cer. Daca nu le convine, sa schimbe jobu.
Ca si pe patron il doare in pix de ei.
Bacșiș sa-i dea șeful lui din câștigul restaurantului. Asa poate să ceara și vânzătoarea de la magazin, șoferul de autobuz, paznicul de la usa, casiera de la Primărie, s.m.d
kanajambe întreabă: