Aceste reguli noi vizează scrierea lui nicio, niciun, niciunul, niciuna: acestea se scriu legat atunci când "o"/"un" nu sunt numerale/articole. Cum îmi dau seama când e vorba de un numeral/articol? Simplu. Există o şmecherie: se repetă "nici" în frază. Exemplu: Nu am nici o maşina, nici două. În acest caz "o" e numeral şi se scrie despărţit de "nici".
Beautiful Disaster, ai dat-o-n bara cu primul exemplu. Corect este "Sa nu FII rau, a spus mama."
Sau, daca tii neaparat la cealalta forma, ar fi " Nu FI rau, spuse mama."
De fapt, pronumele de negaţie "nicio", "niciun", "niciunul" şi "niciuna" se scriau dezlegat până în 2008 când Academia a hotărât ca acestea să se scrie legat pentru că oricum în vorbire ele sunt pronunţate ca un singur cuvânt şi în analiza morfosintactică ele sunt analizate ca un întreg, respectiv "pronume negativ" cu funcţie variabilă cum ar fi "atribut adjectival" (exemplu: Niciun zgomot, nicio adiere de vânt nu se simte).
Sănătate.
GenOm, iti dau definitia din Dex, cred ca vei intelege mai bine:
PATÉTIC, -Ă, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emoţionează, impresionează, înduioşează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează muşchii oblici ai ochiului. – Din fr. pathétique, germ. pathetisch.
Sursa: DEX '98
PATÉTIC adj. v. înduioşător.
Bent, iti dau un exemplu:
1.Sa nu fi rau, a spus mama.
2.Fii bun!
1-la negatie, 2- la afirmatie
" Infinitivul - cu un singur i: a FI.
Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/vom/veţi/vor FI.
Condiţionalul prezent: un singur i. Aş/ai/ar/am/aţi/ar FI.
Condiţionalul perfect: un singur i. Aş/ai/ar/am/aţi/ar FI fost.
Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :
eu să FIU
tu să FII
el/ea să FIE
noi să FIM
voi să FIŢI
ei/ele să FIE
Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.
Imperativul afirmativ: FII! Cu doi i.
Imperativul negativ: Nu FI! Cu un singur i. "
Ai inteles?
GenOm:
1. Odata si odata tot trebuie sa apara!
2. I l-am dat ei, insa doar o data ( doar o singura data ).
Buna!
Din ce am inteles eu de la profesoara mea limba romana "niciunul" se poate scrie si legat (forma corecta) si dezlegat.
Sa ai o zi buna!
Nu eu am intrebat ci hirciogus anonimus. Eu intreb altceva. Oare dintre cei 52000 useri, citi numara site-ul (cu aproximatie), citi vor incerca sa invete cite ceva fara sa se dea loviti si sa devina agresivi? Asta pentru ca din multimea asta mare si abundenta, eu n-am vazut decit 10-15 oameni care stiu sa scrie. In rest, scriu cu picioarele, se exprima ca niste aurolaci si daca le spui ceva incep sa behaie si sa guite.
B3belusha întreabă:
Vasile1986 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Curiosul999 întreabă: