| Bacemi a întrebat:

Am gasit un link interesant si m-am gandit sa vi-l impartasesc. Nu as vrea sa credeti ca va jignesc dar cred ca e util sa mai aruncam si pe acolo cate un ochi. Sa incercam sa scriem corect. E mai frumos asa, spun eu. Cu mult mai mult drag raspunzi la o intrebare enuntata corect. Si totodata sa vezi ca o persoana isi sustine punctul de vedere asa cum trebuie e placut. Fiecare gresim la un moment dat. Chiar si eu accesand link-ul am observat ca faceam unele greseli in exprimare. E bine sa incercam sa invatam. Si nu mai dati cu parul, oameni buni. Daca vedeti o greseala, puteti frumos sa ii spuneti persoanei respective pe privat pe un ton calm si placut. Nu luati felul in care scrie cineva ca pe o cale de atac atunci cand acesta gandeste altfel fata de voi. Asta inseamna mojicie. Din pacate vad un astfel de comportament foarte des. In loc sa aiba prioritate modul de gandire al cuiva va legati de modul in care scrie ca sa il atacati pentru ca nu gandeste ca voi. Sunt lucruri diferite. Chiar daca de multe ori un scris dezordonat inseamna si un caracter neplacut. Totusi NU ESTE un adevar general valabil. Incercati sa atrageti atentia in mod placut, fara a jigni si sunt sigur ca desi poate deranjat initial cel caruia i se atrage atentia a inteles ca a gresit si va tine cont pe viitor.

http://dexonline.ro/ghid-exprimare

Puteti sa dati si voi astfel de link-uri? Ceva din care sa putem invata sa ne exprimam mai corect? Si totodata sa vedem niste greseli facute foarte des?

O ultima rugaminte am la voi. Sper sa nu deranjez prea mult. Dar am vazut multe persoane care nu pun punct desi scriu corect daca nu luam asta in calcul. Si apoi continua cu litera mica. Nu e pacat ca daca stiti sa va exprimati sa lasati alta impresie? Multi considera ca emoticon-urile tin loc de punctuatie. Eu nu cred ca e bine asa.

Va multumesc si va rog sa ma iertati daca v-ati simtit jigniti si v-am deranjat cu ceva.

Răspuns Câştigător
| Nyku_5126 a răspuns:

Sunt plecat de la 12 ani din România si am inceput sa-mi fac aparitia in domeniul internetului(cu toate radacinile lui) cam pe la 13 ani. Ca tot omul, la inceput, nu stiam ce inseamna majoritatea prescurtarilor folosite pe chat-uri si imi era putin mai greu sa citesc dar cu timpul am inceput sa le invat si sa le folosesc. Am trecut de la o exprimare destul de corecta la una chiar foarte proasta. Toate astea pana intr-o zi! O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România", dar parca felul meu de a scrie in limba materna incepea sa ma deranjeze tot mai mult asa ca mi-am spus ca trebuie sa il schimb si am facut-o. Chiar nu a durat mult si m-am simtit bine cu mine însumi pentru ce-am realizat. Acum nu conteaza cu cine vorbesc sau despre ce este vorba mereu incerc sa ma exprim cat mai corect posibil. Am incercat sa folosesc prescurtari de nenumarate ori dar nu reusesc, automat sterg si scriu corect si ma simt mandru de acest lucru. Va indemn sa incercati, chiar si printr-un ghid ca cel oferit de Bacemi, sa invatati sa va exprimati mai corect. Nu este o jignire sa accepti un ajutor din partea cuiva pentru a progresa intr-un lucru care iti este si iti va fi util mereu. Multumesc Bacemi pentru acest like, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util.

62 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Foarte bun... merita dat mai departe

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Offf, gramatica asta mereu mi-a dat bătăi de cap!
Ce să fac greșesc mereu, am chiulit des la orele de gramatică și nu-mi permit să corectez pe cineva atâta timp cât eu nu sunt cu ea la zi, gramatica.
Recunosc am făcut mici observații pe site dar nu atât de usturătoare, și pe mine m-au corectat alții.
Asta este.
Cu plăcere și personal nu văd nicio jignire, gramatica este destul de complexă și trebuie mult studiu ca să fii un bun cunoscător al ei. Numai documentându-ne ne perfecționăm.
Cu stimă.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai pus punctul pe i! Eu cand vad ca unii gresesc, prefer sa le dau mesaj in privat e mai corect! Si din graba oricine poate gresi, sau din cauza emotiilor...multumim!

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

E o idee buna pe care o sustin.
Poate vin din alta epoca, dar eu stau mereu cu DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si de morfologie) langa mine. Verific de mai multe ori pe zi anumite constructii, cuvinte, etc. Va recomand sa faceti acelasi lucru.

Abh
| Abh a răspuns:

Sunt recunoscatoare si in ziua de azi profesorilor de romana ca au fost exigenti si m-au invatat sa scriu corect. Cat despre cei care nu fac asta, cred ca o fac mai mult din superficialitate, nu neaparat ca nu ar stii cum sa scrie.

| ☆♥spery♥☆ a răspuns:

@bacemi, într-adevăr linkul este foarte folositor. Nu avem de ce să ne simțim jicniți și nici nu ar trebui! Bine ai spus: citești cu mai mare drag și interes un răspuns în care găsești o ortografie corectă, decât un răspuns plin de;:. (semne care sunt puse inutil). Te dor ochii pur și simplu când le citești sau renunți la deșcifrat.
Dar vreau să fac o paranteză la faptul că tu ai zis de jicnire. Am avut pe site, în vechiul meu cont o întâmplare pe care nu o s-o uit, dar vreau să păstrez numele protagonistului în anonimat. Un user a postat o întrebare indeșcifrabilă, cu ortografie incorectă și conținut nu neapărat amuzant, dar nepotrivit. I-am răspuns la întrebare și i-am atras atenția delicat cu privire la ortografie. Și ziua următoare, ce să vezi? Am primit raportări și voturi stupid cu carul!
Nu aveam pretenția să-mi mulțumească pentru faptul că i-am spus cum să scrie corect, dar cel puțin să se abțină de la comentarii!
Este bun link-ul pe care l-ai oferit în întrebarea ta, sper ca toți userii să arunce din când în când câte un ochi acolo și să mai învețe câte o regulă! Nu le prinde rău și este spre binele lor. Toți greșim, suntem oameni, dar uneori e bine să rămânem în banca nostră și să ne vedem de ale noastre! Mulțumesc încă o dată pentru link!
Uite ce am găsit și eu:
http://www.jurnale.ro/......32285.html
http://www.jurnale.ro/......32367.html
O seară bună!

| anad a răspuns:

Multumim Bacemi, sunt de acord cu tine si te sustin in acest demers privind scrierea corecta in intrebarile si raspunsurile de pe site. Nimeni nu cere scris fara nici o greseala, dar macar minimum de straduinta ar fi necesar! Sper si eu sa nu supar si incerc sa dau doua link-uri poate ajuta pe cineva! http://fdonea.tripod.com/gres.htm sau http://www.referat.ro/referate/Fonetica_762.html

| MidnightLady a răspuns:

Nu ma simt jignita desi ma regasesc in fraza cu "datul cu parul". Recunosc, de multe ori am postat doar pentru a corecta vreo greseala. Toata lumea greseste, de acord. Dar cand vad intrebari puse doar de dragul de a posta, la care s-ar gasi raspunsuri mii, numai cautand pe internet si care mai sunt si formulate sub orice critica, chiar nu ma pot abtine. Am raspuns si la intrebari care contineau greseli gramaticale, dar am lasat de-o parte asta, vazand ca respectivul chiar avea nevoie de un sfat.
Foarte buna initiativa ta de a posta link-uri care sa ne ajute sa scriem si sa ne exprimam corect. Dar, sincer, cati din cei ce omoara limba romana crezi ca o sa-ti citeasca aceasta postare? Nici unul! Ca daca intr-adevar s-ar preocupa de modul in care scriu, ar avea unde sa invete s-o faca. Nu le pasa, nu-i intereseaza, ei cred ca fac bine. Si din pacate sunt tot mai multi pe zi ce trece. Si pe langa asta, aici pe site, am vazut ca oameni care scriu si se exprima corect, sar la gatul celor ce-i corecteaza pe altii.
In ritmul asta, o sa ajungem un popor de agramati si inculti.

| JustMe a răspuns:

M'am uitat pe site'ul pe care l'ai dat si adevarul e ca si eu greseam in unele din acele situatii. In general scriu foarte corect, chiar daca pe site scriu in graba si mai "mananc" litere. La scoala imi place romana, ma descurc foarte bine si stiu majoritatea regulilor de gramatica. Cred ca cel mai deranjant lucru la raspunsurile mele(si ale multora de pe site) este faptul ca pun foarte multe emoticon'uri, sunt obisnuita asa de pe messenger. O sa incerc sa pun semne de punctuatia si nu emoticon'uri. In ziua de azi, nu cred ca sunt prea multi tineri care pun pret pe scrisul corect, toata lumea vorbeste in limbaj de mess. Daca o tinem tot asa, in curand vom ajunge o tara de analfabeti, o sa ajungem o tara plina de pitipoance si de cocalari(desi cred ca suntem deja). Ar fi bine sa fie mai multi care sa gandeasca asa ca tine.

| psiholoaga a răspuns:

Util linkul, utila si initiativa; nu stiu ce rezultate va avea, dar daca din 70000 de useri, macar 1 isi schimba felul de a scrie in mai bine, eu zic sa fii multumit. Tot vad pe aici oameni care recunosc ca scriu pocit si ca "toata lumea greseste"; nu sunt de acord cu asta in ce priveste gramatica. Trebuia invatata la o varsta frageda si folosita corect de atat de multe ori incat intra in reflex. Nu stai sa te gandesti daca se pune cratima in "ti-am zis", pui direct. Ca respiratia. Devine o parte din tine scrierea corecta si nu poti face altfel, iar cand te grabesti e posibil sa mananci litere sau sa le schimbi locul, dar nu sa faci dezacorduri si sa scrii "v-ati fi gandit". Asa ca, daca nu inveti sa respiri la timp, nu stiu ce sanse mai ai, oricata bunavointa (sau critica) ti-ar adresa cei din jur.

| Emeraude a răspuns:

Si eu fac astfel de greseli, uneori neintentionat, fara sa observ, alteori pur intentionat, cu scopul de a vedea daca se gaseste cineva care sa ma corecteze. De cele mai multe ori, se intampla sa fiu corectata cand gresesc neintentionat si invers, cand o fac intentionat, sa nu-mi atraga nimeni atentia.
As zice ca e frustrant sa vezi zilnic mesaje scrise in cele mai ciudate moduri, uneori chiar nu poti intelege nimic din mesaj si ideea se pierde, dar nu condamn. Fiecare se exprima cum vrea si implicit, inseamna ca nu-i pasa daca va fi jignit pe urma, altfel s-ar ingriji putin de aspectul gramatical si coerent al mesajului in care ambaleaza ideea. Dar, cum "toti prostii au orgoliu", ies la atac... cu tot felul de arme penibile.
Atata timp cat asta nu ma influenteaza direct pe mine si atata timp cat sunt sigura ca stiu sa scriu macar 80% corect, nu-mi pasa nici mie de ei.
Succes, pa-pa!

| ATHOS a răspuns:

Dragul meu prieten!

Da, asa este, ai dreptate. Atat limba utilizata cat si modul in care ne comportam unii cu altii lasa de dorit. Problema, cred eu, poate avea cateva abordari :
1. Limba utilizata
a) putem gresi in utilizarea limbii datorita pregatirii noastre precare
b) putem gresi datorita schimbarilor care au avut loc
c) putem gresi in mod intentionat
d) putem gresi involuntar
In ceea ce ma priveste pe mine greselile pe care le fac sunt involuntare pe de o parte iar pe de alta parte recunosc ca nu am asimilat inca toate aceste modificari care au avut loc.
2.Calitatea raspunsurilor
a) raspusuri care sunt date in cunostinta de cauza(aici intalnim oameni seriosi)
b) raspunsuri date in necunostinta de cauza
c) raspunsuri la misto
d) raspusuri rauvoitoare
Pentru a ne forma o imagine corecta asupra a ceea ce se intampla atunci cand se raspunde, cred eu, ar trebui sa facem si o clasificare pe categorii a celor de pe TPU. Aceasta clasificare trebuie sa tina cont de cateva criterii cum ar fi : varsta, educatia, gradul de cultura si civilizatie, comportamentul in societate, etc.Nu intotdeauna aceste elemente sunt definitorii. De ce spun asta? Pentru ca putem sta de vorba cu un taran care sa nu fie un maestru al penei, dar, care sa dea dovada de mai multa cunoastere, intelepciune, bun simt, spirit colectiv, etc decat cineva scolit pe la nu stiu ce universitati!
Apreciez in mod deosebit gestul tau, prietene drag. Din pacate, si imi pare rau ca trebuie sa spun asta, aceste demersuri pe care le faci tu si altii ca tine nu vor avea rezultate remarcabile. De ce? Atata vreme cat se poate termina chiar si o facultate fara sa fi citit o carte slabe sperante! Pe de alta parte numarul utilizatorilor a crescut foarte mult, ceea ce inseamna ca balanta inclina covarsitor intr-o anumita parte. Cu toate acestea cred ca merita luptat in continuare.
Cine stie, poate ca daca cei care coordoneaza TPU ar stabili un set de criterii si valori la care ar trebui sa adere utilizatorii site-ului, set de valori vizibil afisat, atunci s-ar putea ca rezultatele sa fie ceva mai bune. S-ar putea.
In final, draga prieten, nu pot sa mai spun decat atat :ridica cat mai multe probleme pe care le vezi ca si corecte. Fiecare din ele va avea aderenti care vor face o parte a lumii un pic mai buna.
Bafta!

| gigiro a răspuns:

Ca intotdeauna, ai mare dreptate! Un site de socializare presupune si respect fata de ceilalti. A scrie corect romaneste, a te exprima corect, e o chestie de bun simt. Cei mai tineri, trebuie sa invete (de altfel toti trebuie sa invatam sa ne perfectionam toata viata) ca o exprimare frumoasa, eleganta, corecta e un atu in plus.Altfel raspunzi la o intrebare scrisa mai concis, mai corect si cu mai putine brizbrizuri.Toate prescurtarile, greselile, infloriturile nu fac altceva decat sa altereze calitatea si profunzimea intrebarii.In ceea ce priveste invatarea limbii romane, este o mare problema in tara noastra.Ideal ar fi ca macar regulile de baza sa le stapinim cum trebuie.Eu nu pot spune ca stapanesc 80% din regulile limbii romane, desi ma straduiesc.Invatati,invatati,invatati! De exemplu nu stiu daca atu se scrie cu doi de u.

| Cσσкiє a răspuns:

Bună. Eu una nu m-am simţit jignită, pentru că zic că scriu destul de corect. Am greşeli, toţi greşim. Dar nu e un motiv de supărare, ba dimpotrivă. Da, ai dreptate. Cineva nu pune punct sau nu respectă semnele de punctuaţie, dar se exprimă foarte frumos. Urmează întrebarea: "Ce- i aici, frate?". Ce e? E un om care se exprimă frumos. De ce am ajuns să punem chestiile negative în faţă?

| I'mPerfect(a)! a răspuns:

Unele dintre ele, recunosc ca le scriam gresitehee hee, de fapt e aproape imposibil ca la toata postarea mea sa nu se gaseasca macar vreo 6-7 greseli big grin.

Citeam intr-o carte ca la un cenaclu unde era prezent si Napoleon Bonaparte se distrau cu un joc de gramatica: unul dintre scriitori dicta un paragraf iar apoi corecta si numara greselile de ortografie, cine avea mai putine, castiga! Se pare ca Napoleon nu le avea deloc cu scrisul caci i-au gasit 70 de greseli in tot paragrafulbig grin.Tragem concluzia ca gramatica nu reliefeaza neaparat inteligenta unui om!

| Shinen a răspuns:

Nu ma simt jignita deloc. Dar, pe messenger de exemplu e mai usor sa scrii prescurtat unele cuvinte. Sau cand te grabesti etc. Dar ai dreptate. Si multumesc pentru site.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mă simt ca la ora de limba română;)).

Mulţumim, acum văd o greşeală pe care, spre ruşinea mea, o fac des :">.

Un site care uneori mă ajută:

http://diacritica.wordpress.com/

În dreapta este o coloană cu "Nelinişti ortografice".

Cât despre punctuaţie, probabil uită.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Postarea ta a venit la fix, Bacemi. Speram ca va fi citita de cat mai multi utilizatori(in special de tinerii care fac astfel de greseli, chiar si mai grave, la ordinea zilei)si ca acestia vor tine cont de ceea ce scrie acolo. Felicitari pentru postare.

| Alphawolf a răspuns:

Ceva care imi poate fi folositor, nu ma poate supara indiferent de la cine provine... Multumesc.

| Hmmmm a răspuns:

Da, ai dreptate.
si eu pun punct si continui cu litera mica. pur si simplu asa m-am obisnuit. emoticoane nu folosesc pentru ca nu le vad rostul. le-am folostit foarte rar in raspunsurile pe care le-am dat.
de criticat? am criticat! sa stii ca am facut-o mai intai cu frumosul incercand sa explic persoanei in cauza care e problema., dar la un moment dat m-am saturat si am inceput sa critic.nu am inceput sa fac asta cu rea intentie.am facut asta cu speranta ca persoana in cauza va deschii ochii si va renuntat sa faca aceeasi gresala.de injurat nu am injurat niciodata, de jignit poate, dar am facut-o fara sa imi dau seama.
de greselile gramaticale nu m-am prea legat pe aici. m-am legat mai mult de persoanele care folosesc emoticoane si cei care folosesc prescurtarile de pe mess.intrebarile lor mi se par niste enigme, care necesita ore sa fie deslusite.ba chiar am reuntat sa raspund la astfel de intrebari, dar daca cineva a raspuns asa la o intrebare postata de mine i-am atras atentia.in celalte cazuri nu cred ca am dreptul sa intervin.
sper sa se schimbe ceva in acest sens si sa inteleaga si acele persoane ce ai vrut tu sa zici aici.
aaa.si imi cer scuze pentru literele mici de la inceputul propozitiilor.

| cristi202 a răspuns:

E bine adusa in discutie chestia asta cu ortografia.
In anii de gimnaziu, am avut o diriginta pe care nu o voi uita niciodata, pentru ca a stiut sa se "vire" in sufletul meu si al colegilor mei si sa ramina acolo. Am invatat de la ea o multime de lucruri, nu numai in domeniul in care preda, la literatura si gramatica romana, ci si lucruri de viata. Ea ne spunea ca e inadmisibil sa scrii cu greseli, ca scrisul arata cel mai adesea caracterul celui ce a scris, si ca e pacat sa stilcim frumoasa limba romaneasca. Si a avut dreptate. Cunoscindu-mi sotia (invatatoare) pe net, desigur ca la inceput ne-am exprimat mai mult prin scris, si mai apoi mi-a spus ca a contat mult faptul ca m-am exprimat corect prin scris. Adevarul e ca si eu tin cont de acest aspect cind citesc ceva ce a scris cineva, mai ales daca nu cunosc persoana. Cazurile sunt rare in care persoanele sa fie de caracter si sa scrie incorect (daca am intilnit doua sau trei pina acum), in rest, regula se aplica: cum scrii, asa te definesti.

| Elena1234456 a răspuns:

Este folositor pentru aeea care nu stiu sa scrie corect laughing... uneori ma intreb cum vorbesc.

| clofu a răspuns:

Ciocolom

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Of, of. Ce grea e gramatica asta. Cine dreak a inventat-o? laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai 58 de raspunsuri. Acum ai 59. Majoritatea scrise cu cracii. Doar vreo cinci sunt scrise impecabil si au, concomitent, mai mult de doua randuri. Cu cracii e scrisa si intrebarea. Semne de punctuatie puse cu grebla. Propozitii ca la clasa intai, de maxim opt-noua cuvinte. "Ana are mere. Gigel a cazut din visin." Dupa cum se vede, e molipsitor. Recomandare: nu mai scrie nimic pe TPU. Poate asa vom scrie si noi decent, in lipsa exemplului tau.
P(rea)S(uperb!): raspunsul castigator e vata de zahar. Mi-au atras atentia (si antipatia vecinilor, ca am ras ca un nesimtit) doua chestii: "O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România" - fuckin' hilarious, mai lipsea sa ia steagu' de la avatar si sa defileze pe strazi, cantand "Treceti batalioane romane Carpatii" si, nu in ultimul rand, "Multumesc Bacemi pentru acest LIKE, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util."
Daca iti multumesc si eu pentru vreo treaba d-asta fistichie - zacusca, de exemplu - bagi o fundoaca si la varu' tau genial?

| mihaelutzamy a răspuns:

Multumesc foarte mult!

| Gregory a răspuns:

Salut! Mă bucur că ai tratat această problemă într-o manieră frumoasă şi civilizată. Să ajutăm, şi să nu judecăm, că să nu fim judecaţi.
Iată ce am reuşit să mai găsesc pentru consolidarea acestui subiect:
http://webcache.googleusercontent.com/......tp?/search
http://docs.google.com/......tp?/viewer
http://www.scientia.ro/......imare.html
Toate bune.

pupimik
| pupimik a răspuns:

Nu vreau sa fiu rea...si vreau sa ma corectezi daca gresesc. Tu la inceputul tau pe site faceai greseli...corect?
Nu-mi plac lupii moralisti.
Si nu-mi plac oamenii ce se dau ceva ce nu sunt.Nici eu nu vreau sa jignesc pe nimeni. Vreau doar sa se uite fiecare in ograda si daca se simte sa faca ceva in privinta asta.
Si da... daca n-am fost destul de explicita...consider ca esti fals.

| SwEEtGiRlZ a răspuns:

Multumim mult bacemi chiar e interesant!