Am și eu profesori în familie. Nu sunt mici salariile având în vedere că lucrează 18 ore pe săptămână, au 3 luni vacanță de vară, o lună iarna, două săptămâni de Paști etc. Cine are vechime ajunge și la 7000 lei .
Ăia care zici că munca lor nu se termină după ore, că se duc și corectează lucrări și pregătesc lecții vorbesc ca să nu adoarmă. Sunt materii la care au nevoie doar de două note pe semestru și majoritarea le dau pe ascultări sau dau teste rapide pe care le corectează în aceeași oră.
Nu văd cum niște salarii mai mari i-ar ajuta să nu fie mediocri, vocația nu poți s-o cumperi și majoritatea nu o au că și-au ales cariera pentru "statut social" (care o mai fi și ălă).
Singurii care ar merita un ajutor sunt ăștia care fac naveta în sate uitate de lume și le cumpără materiale copiilor din banii lor, dar astea-s cazuri izolate.
Cunoștințele mele la 13-14 sunt acasă și freacă menta, au câte 3 apartamente pe nume și-o țin doar în vacanțe. Să mă scutească.
Totuși ar trebui să iei în considerare și importanța profesiei lor. Să fii profesor este extrem de important pentru societate, iar salariile mici atrag doar profesori mediocrii (cu unele exceptii).
Sunt sigur ca daca profii ar avea salarii medii mai mari ar atrage oameni mult mai inteligenti si dedicati in profesia asta.
Printre cele mai mari salarii BRUTE pentru un profesor cu vechine de 25 ani si toate gradele date este cam pe la 5500 lei, adica net undeva putin peste 3000 lei.
Ti se pare un salariu mare pentru cineva care se ocupa de educatia oamenilor?
Plus nu cred ca stii cum functioneaza exact programul unui profesor. Chiar daca are 4-5 ore pe zi lectiile trebuie pregatite, lucrarile corectate, proiectele evaluate, materialele pentru ora pregatite samd samd.
Plus, profesorii nu au liber in vacante la fel ca elevii
Mda, cam ai dreptate doar că se compară și ei cu cei din administrație sau cu cei de aiurea dar tot de la buget
E un salariu bun pentru munca pe care o prestează.
"Plus nu cred ca stii cum functioneaza exact programul unui profesor. Chiar daca are 4-5 ore pe zi lectiile trebuie pregatite, lucrarile corectate, proiectele evaluate, materialele pentru ora pregatite samd samd."Multi predau din acele manuale mucegăite, ori au lecțiile deja pregătite de la intrarea in invatamant de exemplu la biologie, mana e tot mana, tot despre ea au învățat si cei de acum 20 de ani și cei de azi, ca doar nu se schimba mâna. Si lucruri in maxim 40 de minute, o ora sunt corectate nu e asa de greu.
"Plus, profesorii nu au liber in vacante la fel ca elevii".Tin sa te contrazic si aici, vecina mea care e profesoara a fost toata vara trecuta in vacanta prin diferite locuri.
" Adică stau 4-5 ore pe zi la școală ", ce ușor o spui și în acele 4-5 ore trebuie mereu sa aibă materia pregătită, sa pregătească și să se ocupe de 20 + de elevi ( ca 20 de copii, îți spun eu ca îți fac capul calendar și trebuie sa știi sa te faci respectat de elevi, chiar îndrăgit).
" au vacante mari", în caz de nu știai, cel puțin în cele de vara ( profesorii merg încontinuuare, încă câteva săptămâni bune după vacanța luata de elevi), muncind din nou.
Oare un profesor nu muncește?
- faptul ca dau examene în fiecare an
- fac naveta ca le pica postul fix în orașul y ( la mama naibii) și consuma drumul de dus- întors.
- Dar când fac orele de pregătire pentru elevii de clasa a 8 a sau a 12 a fără să primească salarii și în " timpul lor liber", asta ce este?
Salariul lor chiar este foarte prost, fără profesori nu exista nici oameni de " succes" de mâine
Ex: Mihai Eminescu, nu ajungea astăzi poet fără îndrumările profesorului Aron Pumnul.
Sa stai în fiecare an cu stresul ca urmează un alt examen și ca dacă îl pici îți pierzi postul și îți ia locul altcineva( da, e greu).
" în timp ce alții muncesc de le sar capacele"
Fiecare alege ce considera ca este mai bine pentru el, dacă nu îți convine salariul și locul de munca - cauți altceva.
+ sunt 3 categorii de oameni aici:
Cei care muncesc de le sar capacele pentru ca nu au învățat când trebuia sa învețe, iar acum fac treburile mai grele.
Cei care au asta ca pasiune.
Cei care au eșuat probabil cu studiile ( dar cam greu de crezut).
Citeste răspunsul pe care l-am dat lui suntserios
Oamenii de succes nu sunt asa din cauza scolii
Si inca ceva nimeni nu îi obligă să facă pregătire cu elevii pe moca, ei aleg asta
Pentru ca nu prea sunt posturi, rechinii comuniști nu vor sa se pensioneze
Am alta profesie pe care nu as schimba-o pentru nimic in lume
Sunt posturi libere. Uite aici: http://titularizare.edu.ro/2023/
Hai la treaba si succes la bani!
Fiecare avem părerile diferite, dar tot nu consider ca este atât de ușor, cum am specificat și mai sus sa dai în fiecare an examen și sa ai frica + sa stai în stres ca îți ia altul locul, nu este deloc ok.
Pe lângă tu ca oricare angajat, știi că ești deja acceptat trebuie doar sa lucrezi și atat ( tot acolo ramai, nu susții anual examene scrise, etc).
Într-adevăr un om de succes trebuie sa aibă propriile calități, dar îmi este greu sa cred ca un astfel de personaj ajunge " de succes" fără studii și cunoștințele generale dobândite la școală, doar sa aibă relații foarte bune sau sa știe sa comunice și felul cum gândește ( dar din nou, da).
+ dacă problema este la salariu sa facă și alții greva, precum profesorii și poate se schimba ceva.
Nu este vina nimănui ca salariile sunt împărțite asa cum sunt, pana la urma totul tine de norocul fiecăruia, contează mai mult sa faci ceva care sa îți placa, sa câștigi un salariu decent și da.
O zi frumoasa!
Legat și de asta (uitasem sa răspund), într-adevăr, nimeni nu ii obliga, dar pana la urma asta arata și ca își dau interesul pentru ce fac.
Orice munca pare ușoară când o privești asa, când intrii tu în acțiune, totul se schimba, înțelegi altfel totul.
Doamna, eu am locul meu de munca de un an și jumătate și nu sunt tentat să renunt
Daca vrei sa te imbogatesti muncind putin sunt locuri la catedra.
Mama ia 5000+ net si e profa de materie inutila intr-un sat unde da si meditatii, face bani cacalau
Ca sunt ultimii oameni.
3000 de lei vouchere de vacanta, 100 de lei in plus daca sunt diriginti, salariul creste de-a lungul anilor si pot da si meditatii
Aia care nu fac bani, nu fac pentru ca sunt mediocri.
La ce munca inutila si cat de prosti sunt profesorii le-as da mai putin.
Colegii lui mama de munca sunt cei mai prosti oameni pe care i-am intalnit in viata mea. Oameni fara vocatie, care nu inspira decat scarba si prostie, dar cu 30 de ani de invatamant in spate.
Te si cred ca la 18 posibil 19 ani ai tai ai o „profesie" bună.
Nu e cine stie ce profesie dar eu sunt mulțumit și asta e tot ce conteaza