| Bacemi a întrebat:

Multi dintre noi suntem timizi. Acei emotivi, tacuti pe care ii vezi mereu la petreceri intr-un colt al lor incercand sa se simta bine desi parca nu e locul lor acolo. Acei timizi carora daca le faci o nedreptate prefera sa te lase in pace decat sa izbucneasca un conflict de proportii. Acei elevi care in fata clasei se pierd si nu mai stiu lectia desi in pauza i-a ascultat colega / colegul de banca si o stia la perfectie. Acei profesori care ar fi preferat sa aiba niste elevi buni decat sa fie nevoiti sa puna mereu note proaste si dupa fiecare zi sa izbucneasca in plans acasa incat cu greu un sot, un copil, un prieten ii mai pot consola. Acei oameni care se simt nimicuri in fata ghiseelor si spera ca functionarul sa nu aiba o zi proasta ca sa nu ii trateze la fel ca data trecuta. Acei oameni care se pierd cu firea in situatii mai neobisnuite, ce se abat de la tipar. Noi suntem timizii. Noi suntem cei de care de obicei faceti misto. Cei pe care ii criticati deseori. Cei pe care de obicei ii ocoliti pentru ca am fi prea neinteresanti. Cei prea tacuti pentru lumea asta in care vrei sa auzi barfe si cine nu stie vreuna e fraier. Cei care, da, probabil stiati asta, suferim zi de zi pentru ca vedem toata viata ca fiind clasificata astfel : neadaptare. Acei copii care cu greu isi gasesc un prieten de incredere. Acei copii care afla de peste tot ca a fi copil e ceva gresit. Auzi in fiecare zi : Nu fi copil!

Gandindu-ma ca in comunitatea noastra sunt destule astfel de persoane ( una sunt eu asa ca baza este, plus ca am vazut multe intrebari pe tema asta, preponderent legate de capitolul iubirii ) m-am gandit ca pot ajuta cumva, macar pot incerca. Atat pe utilizatorii TPU cat si pe altii care intamplator ar afla despre aceasta intrebare. Mi-am spus sa va ofer cateva link-uri si am pornit cautarea. Iata ce am gasit si cred ca merita sa cititi :

http://www.medicultau.com/......itatea.php

http://www.copilul.ro/......-a688.html

http://www.psihosolutii.ro/......trata.html

http://life.hotnews.ro/......vingem.htm

http://www.revistamagazin.ro/content/view/7926/21/

http://www.egirl.ro/......a5441.html

http://www.benessere.ro/Psiho/1410/Invinge-timiditatea.h tml

http://www.armoniaconsult.ro/articole/timiditatea-si-sol utii-posibile.pdf

http://www.bloombiz.ro/......ea-cariera

http://familie-relatii.acasa.ro/......-8782.html

http://www.psihoterapia.eu/....../index.php

http://www.ghidul-parintilor.ro/......lului.html

http://www.psychologies.ro/......or-1350054

http://www.newgirl.ro/timiditatea-se-poate-trata/

http://www.ultraviolet.ro/articol/timiditatea-poate-fi-d epasita

http://www.i-medic.ro/......-ii-ajutam

http://sanatate.ele.ro/Psihologie/Timiditatea_--a2185.ht ml

http://sanatate.ele.ro/Psihologie/Depasiti-va-timiditate a-_--a2186.html

http://www.sexpert.ro/articole/adolescenta/personalitate a/timiditatea.html

http://www.sfatulmedicului.ro/......iditate_53

http://healthy.kudika.ro/......tatea.html

http://www.psihoterapie.net/forum/psihologie/fobie-socia la/timiditatea.html

http://grajdaru.3x.ro/e107_plugins/content/content.php? content.191

http://www.parinti.com/Timiditatealacopii-articol-78.htm l

http://www.e-sana.ro/index.php?a=614

http://www.fistichiu.ro/Psihologie-sociala/vreau-sa-scap -de-timiditate.html

http://www.desprecopii.com/info.asp?id=281

http://www.askmen.ro/Timiditatea-a8342.html

http://www.calificativ.ro/Timiditatea_la_adolescenti-a20 318.html

http://www.yuppy.ro/articol/Relatii/1574/8-remedii-pentr u-timizi.html

http://www.eva.ro/dragoste/relatii/invinge-ti-timiditate a-articol-8785.html

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/852/Despre-timidit ate/pagina-2.html

Iata si cateva carti interesante ce merita citite :

http://www.scribd.com/......ea-in-sine

http://www.scribd.com/doc/15428458/a-Comunicarii-Cu-Adol escentii

http://www.scribd.com/doc/6993790/DEZVOLTAREA-PERSONALIT ATII-Temperamentul

http://www.scribd.com/doc/2924232/Dianne-Doubtfire-Timid itatea

http://www.scribd.com/doc/36335654/Copilul-Timid

http://www.scribd.com/doc/11478073/timiditatea

http://www.scribd.com/doc/2357175/Cate-ceva-despre-feric ire

http://www.scribd.com/doc/29182633/Descopera-Te-Cu-Adeva rat

http://www.scribd.com/doc/31973885/SOCIOLOGIE

http://www.scribd.com/doc/32715157/CURS-7-Personalitatea

http://www.scribd.com/doc/2552939/Limbajul-trupului-1

http://www.scribd.com/doc/21257173/2552988-Limbajul-trup ului-2

http://www.scribd.com/......nvoluntara

Iata ce spune un om timid : Se spune ca majoritatea oamenilor se nasc cu o inclinatie a temperamentului spre timiditate insa aici isi are rolul si educatia, mediul familial.
Timiditatea se dobandeste si in urma experientelor de viata, avand consecinte importante pentru oamenii de toate varstele.
Nesiguranta de sine, complexele de inferioritate, dificultatile de comunicare si de exprimare sunt factori care incurajeaza timiditatea (aceasta fiind si o trasatura a caracterului melancolic).
Provoaca suferinta, neplacere, discomfort celui in cauza. Am avut ocazia sa cunosc oameni timizi. Fiecare dintre noi avem o doza de timiditate.
Persoanele timide isi petrec foarte mult timp concentrandu-se asupra propriei persoane si a slabiciunilor lor ramanandu-le foarte putin timp pentru a da atentie lucrurilor ce se intampla in jurul lor.
Putem ajuta persoanele timide actionand astfel incat sa scoatem ce este mai bun din ele, ii putam ajuta sa se implice intr-o conversatie care ii avantajeaza, ii scot in evidenta - am observat ca majoritatea persoanelor timide au talente ascunse insa frica de a fi ridiculizati de cei din jur ii tine in loc, ei nu fac cunoscute aceste talente.
Intr-o discutie ofera-i dreptul la replica, sustine-l, incearca sa ii ceri parerea astfel asigurandu-i ca te intereseaza opinia lor.
Acest lucru le va creste incererea in propria persoana fiind mai siguri pe ei.
Eu recunosc. sunt o persoana timida. "

Iata si ce spune un om de succes, timid bineinteles :

http://www.libertatea.ro/......88269.html

Iata si un forum al carui subiect de discutii este timiditatea. Poti oricand sa rasfoiesti si altele.

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/6126/timiditatea/1


Vorbind despre timiditate vreau sa va atrag atentia ca in primul rand asta inseamna neadaptare. Inseamna ca vazand ca esti diferit crezi ca niciodata nu vei avea sansa la ce au ceilalti datorita socializarii. Crezi ca s-a gresit cumva ca te-ai nascut si nu e nicio solutie. Aici intervine o nevoie de prieteni adevarati, de oameni cumsecade, intelegatori. Timidul are nevoie in primul rand sa vada ca este inteles si ca interlocutorului ii pasa de situatia lui. Actiunile tale trebuie sa fie gandite, nicidecum hazardate in preajma lui. Ti s-a intamplat probabil ca tu fiind timid sa ii surprinzi pe ceilalti uneori si sa fii foarte increzator si puternic. Insa observi ca e ceva de moment si apoi ramai acelasi neajutorat. Asta se datoreaza lipsei unui sprijin real. Un timid nu trebuie sa auda : Nu mai fi asa! E gresit! Ce trebuie sa auda el este : Nu esti singurul asa. Stai linistit. O sa fie bine. Eu o sa fiu langa tine si o sa te incurajez. Si exemplul personal va fi mereu cel mai bun. Degeaba vine un om rece, calculat sa iti spuna ca va fi bine cand il vezi ca e distant si ca nu ii pasa si ca te considera o eroare a naturii. Un timid are nevoie de persoane calme, rabdatoare, intelegatoare. Cineva care sa vada in tine ceva frumos, un potential. Inainte de toate eu intr-un timid vad potential. De ce? Pentru ca facand pasi mici si siguri e foarte probabil sa greseasca mai putin si totodata sa inteleaga mai bine din greseli, timizii fiind mari ganditori. Un timid care isi poate urma visul e un timid care isi va realiza visul. Doar ca inainte ca un timid sa incepa ceva ( un proiect, o relatie, o actiune ) el are nevoie sa stie ca merita. Are nevoie de motivatie. Dar daca o are si este indrumat corect timidul va fi considerat pe langa a fi timid si un bun profesionist.

Sincer, imi pare foarte rau ca nu pot scrie la nesfarsit despre asta. Consider ca e putin ce am scris aici. Dar va rog pe voi, cei care sunteti ceva mai indrazneti sa incercati sa acceptati timizii pe langa voi, sa ii intelegeti si sa ii incurajati. Si in primul rand va rog pe voi, timizii, sa va informati si sa va intelegeti situatia cat mai bine. Doar asa puteti avansa. Aveti nevoie de sprijinul celor din jur. Dar sprijinul acesta este un substitut pentru sprijinul vostru. Informati- va si aveti multe de castigat. Nimic de pierdut. Desi uneori veti gasi pareri nu foarte incurajatoare cu siguranta volumul mare de informatii cuprinde mai degraba informatii din care va intelegeti conditia si invatati s-o depasiti.

Sunt nevoit insa, nu se poate altfel, sa revin la nevoia de oameni din jur. In fond asta este timiditatea. Neadaptarea fata de nevoile celor din jur. Nevoile pe care le au ei fata de restul persoanelor. Lucruri pe care ti le cer tie fara sa realizeze ca uneori nu e asa de usor.


Avem tendinta de a face afirmatia urmatoare : Oamenii timizi nu sunt deschisi. Si credem ca am spus cel mai mare adevar. Nu. Afirmatia este partial corecta. O afirmatie corecta este aceasta : Oamenii timizi nu sunt deschisi daca nu le arati ca iti pasa cu adevarat. Aceste persoane traiesc nevoia de a simti ca ei sunt o prioritate pentru tine, ca iti pasa si vrei sa le fie bine. Au nevoie de impresia ca iti pasa de ei mai mult decat tine. Si ca sa nu fim superficiali mai corect decat impresii au nevoie de certitudini. Nu trebuie sa ii tratezi cu jumatati de masura. Ei trebuie sa vada : ori esti alaturi de ei, ori nu iti pasa. Au nevoie de oameni pe care se pot baza. Inainte de toate nu poti ajuta un timid daca nu ii castigi increderea. El cu siguranta si-ar dori sa ii castige increderea cat mai multe persoane. Are nevoie de prieteni. Avem tendinta sa vedem timizii ca simple persoane fricoase, neinteresante. Nu e deloc asa. In spatele acestei perceptii total eronate se afla, de cele mai multe ori, o profunzime in gandire care suprinde. Trebuie doar sa il faci pe timid sa accepte cine este. Un timid trebuie in primul rand sa faca asta. Nu trebuie sa isi doreasca sa fie unul din multime pentru a se integra. Trebuie sa fie un om deosebit pentru ca individual, fiecare om din multime sa il aprecieze pentru cine este si cum gandeste.

Imi cer mii de scuze ca intrebarea e asa lunga ( desi daca era dupa mine scriam romane intregi si o viata de om nu imi era de ajuns ). Acum va intreb pe voi : Cum vedeti timiditatea? Sunteti timizi? Aveti prieteni timizi? Cum va comportati in preajma unui timid?

Va rog spuneti-mi parerile voastre. Vreau sa stiu ce este timiditatea pentru voi si cum percepti voi persoanele timide.

Si va rog, bineinteles, daca doriti, sa imi notati intrebarea cu 10 pentru ca, spun eu, multi au nevoie sa citeasca ce e aici. Nu neaparat umila mea parere, cateva vorbe goale, dar mai ales acele articole si carti foarte utile.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-am plictisit citindu-ti expunerea. Fii mai succint, altfel pierzi auditoriul, foarte putini sint dispusi sa citeasca o postare atit de lunga. In rest, frumos gestul tau, sa incerci sa-i ajuti pe cei timizi.

101 răspunsuri:
| Adelyn24 a răspuns:

Wow! Ce discurs frumos! laughing dupa parerea mea ai lua nota 10! Se pare ca nu toata planeta este plina de smecheri care adesea se iau de totii! Sa stii ca mai impresionat! ce am vazut! Nu sunt multi oameni care fac astfel de gesturi! ai un viitor stralucit!

| Happppy1 a răspuns:

Am citit aproape tot ce ai scris si ma regasesc foarte bine.Da, sunt si eu dintre persoanele timide si cred ca una dintre cauze este ca niciodata nu am avut prietenul acela adevarat caruia sa ii zici orice si sa faci orice prostie, acea persoana care sa iti semene.Inainte faceam mare caz din cauza timiditatii, ma condamnam si voiam sa ma schimb, sa fiu si eu ca persoanele indraznete care pot sa faca orice prostie si tot pare interesant.Dar a trecut timpul si m-am maturizat si mi-am dat seama ca nu merita sa ma schimb doar pentru o lume care oricum te barfeste, care oricum te judeca.SI cand esti timid oamenii te judeca si te vorbesc ca esti "prost", si cand esti indraznet si vorbesti cu ei folosesc vorbele tale ca sa te barfeasca pe la spate.
Sunt persoane care atunci cand vad ca nu le bagi in seama jignirile te iau de prost.da, dar tocmai asta nu inteleg ei, ca eu nu am chef sa stau sa ma cert cu ei din cauza prostiei lor.
Timiditatea are si o parte buna.La un moment dat, am trecut peste starea aceea de complexare si auto-criticare si am ajuns sa ma cunosc foarte bine; sa imi cunosc prioritatile, visurile, idealurile si sa imi dau seama ca viata mea nu depinde de parerile altora si ca nu trebuie sa imi traiesc viata cum vreau eu, nu sa seman cu altii.Este o doza de "rezervare" in mine de care nu pot scapa cu unele persoane, si care cred ca face parte din firea mea.

| Anndreea49 a răspuns:

Eu sunt o fire timida. Din cauza asta nu prea "sunt cu societatea ", adica nu sunt genul care sa fie disperata sa iasa la tabla, sa se bage in vorba cu oameni noi si asta nu ma ajuta absolut la nimic... sunt bagjocorita de toata lumea... + Imi place de un baiat si mi-e rusine sa-i zic din cauza imperfectiunilor, adica sun cap grasa nu cred ca sunt prea frumoasa + timiditatea mea :@ Ajutor crying La mine nu funcioneaza nimic sa ajung la pasul de a vb cu cineva macar. Ms si RESPECT ca ai scris atat!

| YoRapBoy a răspuns:

Io stiu un singur leac pntru timiditate cu care sigur ii trece la orcine oricat de timd ar fi...bei bere su orice alcool si nu mai ai nici o treba cu timiditatea, cel putin cat esti putin ametit, ii ca un fel de drog, adica vindeca pe timp scurt si nute scapa de timiditatecum nici drogu nu te scapa de probleme da te ajuta sa treci rapid peste.Asta stiu eu sigur si pe propreie experienta

Răspuns utilizator avertizat
| Chloris a răspuns:

Buna
Intr-adevar, continutul este vast, dar prinde atentia unui timid, fiindca acesta, in mare parte, se identifica cu cele scrise. O spun eu, fiindca traiesc asta si tind sa cred ca orice timid are parte de cel putin cateva din "simptomele" aduse in discutie. Din punctul meu de vedere, sinonimul potrivit este teama. Poti spune timiditate, dar eu vad teama de a fi respins, teama de a pica in ridicol, teama de a dezamagi asteptarile celorlalti, teama de a fi plictisitor etc. Da, dupa cum se pare timiditatea este coordonata de atitudinea celorlalti sau, mai bine zis, de teama fata de atitudinea celorlalti. De multe ori iti stapanesti impulsurile, iti coordonezi opiniile sau pur si simplu taci pentru a fi in rand cu ceilalti, deci acceptati de ei. Si nu este asa, fiindca tupeistii nu te considera egalul lor, in ciuda faptului ca le canti in struna, ci te percep ca pe un inferior, persoana neinteresanta, deci usor de dominat. Am vrut sa ma schimb, de multe ori m-am ridicat in picioare sa spun si eu ceva, dar teama imi controla vocea si o dadeam pe balbaieli, iar cand observam penibilul, tonul vocii imi scadea, astfel ca mai nimeni nu intelegea ce am spus. Alteori, trebuia sa repet de mai multe ori pentru a fi bagata in seama, fiindca interveneau altii cu voci mai puternice, mai sigure, iar restul, normal, aplecau urechea mai mult spre vocea ferma decat spre banguielile mele. Sunt convinsa, insa, ca timiditatea poate fi invinsa. Solutia ar fi o contracarare. Pai, influentele exterioare trebuie invinse prin alte influente exterioare. Trebuie sa gasesti pe aceia care sa aiba rabdare cu fricile tale, sa te asculte si sa te ajute sa iesi din vizuina ta intunecata la "lumina". Un timid are nevoie de acceptare si cand primeste acea acceptare, el se schimba. Just my opinion big grin

| Bacemi explică (pentru Chloris):

A pretty darn good one, mylady.

| flaviii_4007 a răspuns:

Hey. pot sa spun ca ma numar printre acei oamnei timizi.din pacate nu pot sa trec peste deoarece aceasta stare ma "controleaza" ceea ce nu este prea bine. deoarece in unele situati as fi vrut sa fiu altfel dar nu am putut, am avut foarte putine monente de incredere dar nu au durat foarte mult. si in ceea ce priveste sprijinul prietenilor ...am intalnit persoane care avea/au foaret multa incredere in ele, au foarte multa ambitie, tupeu etc..eu fiind prin preajma or nu m-am simtit in largul meu si nu mi se parea corect ca eu nu pot sa fiu asa.dar pana la uram am ajuns la concluzia ca pot fi o persoana de treaba(dar nu am scapat de timiditate).cu toate astea ar trebyuii sa ma simt norocoasa ca nu am altceva mai rau( ca de exemplu: o boala gava, sau mai rau sa nu am parinti sau un acoperis deasupra capului) asta este un lucru care ma ajuta din cand in cand sa trec peste. oricum frumos articolul. pacat ca nu l-am gasit mai repede si ai facut un gest foarte frumos pe noi timizii happy

| Alinutzu_9457 a răspuns:

Buna pot spune direct "DA sunt timid" de cand eram mic eram timid si nu prea am primit ajutor sa sar peste acest defect. Timiditatea mea se manifesta mai mult fata in fata cu cineva, cand vorbesc pe mess (sau oriunde dar in scris) nu am nici o abtinere din punct de vedere emotiv, adica sa-mi exprim parerile/frustrarile/sentimentele. Nu pot spune ca timiditatea se bazeaza pe educatia de acasa de mic deoarece am crescut impreuna cu fratele meu(diferenta de 1 an si 6 luni) cu acelasi tratament de la parinti si el nu a avut niciodata vreo problema cu timiditatea, ar putea fi genetic deoarece si tatal meu e un pic timid. Oricum cel mai bun tratament pentru timizi, dupa parerea mea, este prietenia, pentru a scapa de timiditate cel mai simplu e sa ai mereu cu tine un prieten care sa te sustina, el facandu-ti legatura cu cei din jur, tu obisnuindu-te si astfel sa poti comunica deschis mereu cu cei din jur.
PS: Recomand aceasta expunere nu numai timizilor dar si celorlalti care vor sa-i ajute pe timizi