| ___Enzo a întrebat:

Bună seara! De la ce a pornit revoluția de la 1989? Ce a făcut rău Ceaușescu?

Răspuns Câştigător
| Frank51 a răspuns:

Este vorba de perioadă istorică atunci când majoritatea țărilor au dorit democrație și civilizație. Consider că această schimbare reprezintă cursul natural al societății, și mai puțin o faptă sau un cumul de fapte al unui conducător de stat.

62 răspunsuri:
| qweasz a răspuns (pentru anonim_4396):

Oricum azi în România nu mai trebuie nici măcar poliție sau jandarmerie că nici hoți nu mai sunt ca acum 20 de ani, au plecat și ăștia la furat în vest de 20 de ani.

| Holiday a răspuns (pentru mi25):

"ca bogatiile tarii sa fie cedate (ca au fost luat pe daiboj, nu vandute) strainilor."

De fapt Romania inca e o tara de mana a doua in Europa tocmai pentru ca nu s-a vandut ce si cand si cui trebuia din cauza imbecililor din anii `90 care marsaluiau pe strazi sub sloganurile "Noi muncim, nu gandim!" si "Nu ne vindem tara!" si care au votat ca fraierii mizeria de FSN si pe Iliescu. Toata industria romaneasca producea scump si prost, si nu avea nicio sansa fara investitii masive in retehnologizare, restructurare, logistica, know-how si fara piete de desfacere. Multe dintre fabrici si uzine trebuiau oferite si gratis in anumite conditii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru qweasz):

Iliescu a angajat o parte din fostii securisti in S.R.I dupa '89 iar restul au lucrat la unitatea militara secreta ''doi si-un sfert' pana s-a desfiintat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Imi vine greu sa cred absurditatea ca trebuia sa ne vindem ca sa o ducem mai bine, daca tara asta ar fi avut alt traseu dupa '89 si alta conducere am fi fost foarte bine in ziua de astazi.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Cat timp exista suficienti de astia ca tine carora "le vine greu sa creada" o evidenta, Romania va ramane o tara de mana a doua. Nu doar ca trebuiau vandute multe, unele chiar trebuiau oferite gratuit, cu anumite conditii contractuale, pentru ca erau complet inutile si nerentabile. Ba mai mult, pentru o perioada trebuiau acordate si anumite facilitati fiscale celor care le preluau. Acum nu ar fi ajuns la fier vechi, ci ar fi contribuit cu sume importante la bugetul de stat, ar fi asigurat locuri de munca, etc. Dar cum spuneam, imbecili "Nu ne vindem tara!" au fost in `90, si mai sunt si acum destui.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Nu pot sa nu observ faptul ca vorbesti gretos si ai harfe de superioritate, daca cineva nu este de acord cu tine nu inseamna ca e prost, asta e viziunea ta, nu garanteaza nimeni ca daca faceau ca tine iesea bine si nu mai exista saracie si coruptie.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai o gandire exact de roman fara educatie. Cand exista exemple concrete in alte parti care arata ca solutia este viabila, iar tu inca esti sceptic, arata clar ca inteligenta si educatia ta sunt sub limita acceptabilului. Si nu, nu esti asa pentru ca nu esti de acord cu mine, e pur si simplu o stare de fapt. In alta ordine de idei, romanul e sarac in primul rand pentru ca este needucat, puturos, hot, invidios, etc, si mai putin pentru ca Romania are o anumita conducere. Pana la urma, conducerea unei tari, mai ales in tarile democratice, este exact oglinda poporului acelei tari. De fapt, desi majoritatea liderilor romani sunt vai mama lor, de multe ori pare ca sunt chiar prea buni fata de poporul din care provin.

| Drimmero a răspuns:

"Revolutia" a fost de fapt o lovitura de stat pregatita de iliescu ca sa preia puterea de la ceausescu schimband inclusiv regimul, Romania devenise usor-usor o tara democrata din comunista, dar ce a urmat apoi a fost la fel de catastrofal cat timp a fost iliescu la putere dar macar acum Romania era ceva mai libera, sunt multe de zis, inclusiv ca iliescu a ordonat armatei sa traga in oameni, tancurile intrau in multime si multe alte mizerii, manevrele facute de securitate pentru a fi posibila lovitura de stat dar ma voi axa pe ideile principale. In mai toata Europa de est in perioada aia pica regimul comunist pe capete dupa manifestatii violente, proteste de amploare si inlaturarea dictatorilor.
Ceausescu a fost un lider comunist, un dictator, toti dictatorii oricat de manipulatori si buni in discursuri ar parea nu sunt deloc buni, toti instaureaza teroare, control si sclavie, exact asta a fost si in Romania. Ceausescu o perioada se dadea nationalist, a facut si lucruri bune pentru tara, proiecte destul de misto dar dictatorul din el s-a activat cu adevarat cand a inceput sa viziteze tari precum Coreea de Nord, URSS, China si vedea cum e regimul de acolo. A adoptat idei de acolo in Romania, practic ce vedea pe afara implementa in tara, doar ca in spiritul comunismului. A facut mai mult rau decat bine, a fost omul rusilor, sa nu uitam contextul istoric cum au venit comunistii la putere in Europa de est inclusiv Romania imediat dupa incheierea celui de-al 2-lea razboi mondial, la noi a fost alungat regele Mihai iar comunistii au inventat povesti cum ca el a fugit cu tezaurul national, cand colo tezaurul nostru e si acum la rusi...
In alta ordine de idei, iliescu a pregatit terenul sa preia puterea, si-a dat seama ca Romania e tot mai saraca cu cat comunismul va fi mai mult la putere asa ca a desfiintat regimul cand a preluat puterea si a fost presedintele tarii, dupa a venit un boom economic, tot ce nu gaseai in comunism acum gaseai, de la tigai, televizoare, haine de firma aduse de afara, masini, toate astea au contribuit la economia tarii. De specificat e ca Gorbaciov a fost capul destramarii regimului comunist din Europa de est, a vrut sa-l destrame si in rusia dar acolo a fost conflict cu securitatea lor, tara aia e pe moment imposibil de curatat de dictatori, Gorbaciov a fost un rus atipic, a restabilit pacea si in Razboiul Rece, a lasat libera alegere a tarilor comuniste de a pune capat regimurilor, rusii il urasc pentru ca a fost un occidentalist, un lider adevarat!
Morala este ca puterea multimii este intotdeauna mai puternica, marile schimbari de-a lungul istoriei au venit, vin si vor veni doar prin puterea multimii, stii ca e dictatura atunci cand o mana de oameni baga frica in multime, insa stii ca e democratie atunci cand multimea baga frica in acea mana de oameni de la putere,, regimurile comuniste doar asa pot fi inlaturate, prin violenta, altfel nu dai jos lichelele de la putere. Ceausescu si nevasta-sa au primit ce au meritat, adica au fost executati la Targoviste unde au fost si judecati de o comisie, un moment decisiv pentru soarta Romaniei de acum, acum trebuie sa avem grija sa nu mai permitem sa vina toate mizeriile la putere si sa instaureze regimuri apropiate de comunisti, chiar si acum avem o gramada bolsevici infiltrati in diferite partide.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Tot ce am scris acolo a fost o ironie. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Se vede ca esti educat, jignesti oameni necunoscuti pe internet, parerea mea e ca esti cel mult un semidoct, dar ma rog, tu esti un zeu in ochii tai iar ceilalti sunt niste idioti.
Nici nu are rost sa mai discutam, oricum altceva in afara sa jignesti nu stii sa discuti.

| sabin89 a răspuns (pentru Drimmero):

"regimurile comuniste doar asa pot fi inlaturate, prin violenta" - se vor trezi oare vreodată și mulțimile din Coreea de Nord?

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Ai trait in acea vreme?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Imi aduc aminte cum ma traia tata dimineata la 6 sa prinda rand la lapte. Imi e suficienta amintirea incat sa imi cred parintii si bunicii despre ce imi povesteau.

| ___Enzo explică (pentru mi25):

Nu eram

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

Nimic nu e vesnic, o sa pice si acolo, daca pica blocada rusia-china atunci urmatoarea care cade o sa fie coreea de nord. Populatia de acolo e prea indoctrinata si terorizata, traiesc intr-un univers paralel fata de restul lumii, trebuie ajutor din exterior...SUA e singura care poate sa faca asta impreuna cu aliatii, coreea de nord se bazeaza pe sprijinul rusiei si al chinezilor, daca au picat astea 2 care sunt papusarii atunci papusa nord-coreeana va fi usor de alungat de pe scena, trebuie doborati rechinii mari mai intai, astia sunt doar niste pirania fara aparare daca le distrugi garantia.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Sa-ti explic cum sta treaba:
Inainte de revolutie, dupa 1980 oamenii aveau bani, dar nu aveau ce cumpara. Acum oamenii au ce cumpara, dar nu au bani.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Vrajeli.
Să îți explic cu sta treabă. Lumea avea impresia că avea bani. Economia țării era o gluma. Lumea credea că are bani pentru că nu aveau voie să facă nimic cu ei. Nu puteau cumpăra nimic, nu aveau de unde sa cumpere și erau mereu limitați. La asta se adaugă și lipsa de libertate, comfort, acces la informație și de multe ori acces la o viață decentă.

Zi tu mie că acum lumea nu are bani. Cozi de km pe șosele țării în sezonul in care cazarea costa mii de lei pentru 3-4 nopți. In cel puțin 7 orașe din România se cumpără case cu 2000euro mp, in București se construiește un bloc pe săptămână.
Orașele sufocate că toată lumea își permite mașină, benzina asigurări la mașină. Supermarketurile pline de cumpărători.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Spune-mi mie cum traieste un pensionar cu pensie de 1300 de lei? Nu trebuie sa vedem doar varful aizbergului.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Ceva mai bine decât în comunism.

https://www.mediafax.ro/......i-20154272

Ia citește puțin cum stăteau lucrurile înainte să mai întreții discuțiile că nu prea ești pe subiect.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Esti nestiutor in ceea ce spui. Indicandu-mi articolul lui Marius Oprea, un profitor de pe urma revolutiei, ti-ai dat cu tesla in zona intima. (Iarta-ma ca sunt vehement.)
Un singur lucru era mai rau decat acum, din cele spuse: disparitia cafelei in anii 1980, nu in 1977.
Cat priveste varsta de pensionare: care este acum? Atunci era de 62 si 57 de ani. Acum este de 65 de ani si pot samunceasca pana la 70 de ani, adica sa iasa cu picioarele inainte din munca.
Valoarea banilor era alta. Si in anii 60 preturile produselor scadeau, nu cresteau, cum spune acel mincinos. Incepand din anul 1971 au inceput sa creasca, dar nu in proportia in care au crescut dupa revolutie, de au saracit complet oamenii. Da, sunt masini pe strada, deoarece toate rablele din strainatate, la o valoare modica, au fost aduse in Romania.
Mai comentez un singur lucru: da, erau pusi sa munceasca toti excrocii si vagabonzii. Dar stii ce inseamna astazi? Ca toata lumea avea loc de munca. Azi copiii ne pleaca sa munceasca celor ce ne-au vrut slugi si care ne-au luat pe nimic toate bogatiile.
Nu neg ca au fost si foarte multe rele, mai ales in ultimii ani de dinainte de revolutie. Dar nu ereau atatia profitori si excroci in functii de conducere. Vorba cuiva: inainte de revolutie conducatorii de la toate nivelurile erau tinuti in functii mai multi ani, deoarece in primii 3 ani se imbogateau si apoi mai dedea si la altii din bogatiile tarii.
Am o rugaminte: nu imi mai scrie, deoarece cunosc ceea ce mi-ai scris. Eu nu am sustinut nici acel regim, dar nu-l sustin nici pe acesta.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Dar nu ereau atatia profitori si excroci in functii de conducere.

Toți erau profitori și pupincuristi. De aia au distrust tara și spiritul oamenilor timp de 40ani. Toți erau profitori. Asa funcționa comunismul

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Se vede ca nu cunosti doar din auzite cum era in comunism. Atunci aveam bogatii, fabrici si uzine, Baraganul dadea recolte mari, desi nu erau de 20 tone la hectar, dar zece tot erau, nu ca acum 5 tone, acolo unde se mai ara. Acum cand treci cu trenul prin Baragan observi ca este la fel ca in Ciulinii Baraganului a lui Emil Garleanu. Fabricile si uzinele nu mai sunt, au fost vandute la fier vechi topitoriilor din alte tari, dar nu s-a mai pus nimic in loc. Asa cum am mai spus, romanii au plecat slugi sa munceasca 10-12 ore sau ai mult pe zi pe campurile strainilor, traind o viata de mizerie, precum sclavii din America anilor 1600-1800.
Comunistii au construit in 40 de ani cat nu s-a construit inainte si nu se va construi nici in 100 de ani. Ce drumuri au facut comunistii - desi mijloacele ce le aveau erau cu mult mai rudimentare si ce au construit "democratii" in 32 de ani?
Inchei si iti mai spun: comunismul nu a fost un regim bun, dar nici ce se intampla acum nu este bine. Astazi sunt de un milion de ori mai multi profitori decat in comunism. Numai afirmatia asta a ta te demasca : esti un nestiutor in ale celor intamplate in comunism.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Termina cu asta cu fabricile, Romania comunista producea mult și prost cu oameni prost pregătiți aduși cu forța în orașe și înghesuiți în blocurile astea oribile de domina orașele acum. Pibul României comuniste era de 7 ori mai mic decat acum. Înțelegi cifrele astea? Capitalismul a urcat pibul țării de 7 ori în câțiva ani și Romania capitalistă produce mult mai mult decât România comunista.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Am investigat si cifrele date de tine. Am ajuns la o concluzi si anume :


1. Ai o varsta inaintate si propaganda comuniste te-a spalat la maxim pe creieri.
SAU
2.Ai o varsta medie spre tinerete si nu intelegi deloc cum a fost perioada comuniste in Romania.

Romania comunista nu producea niciodata cat era raportat ca producea. Romania comunista producea in anii ei buni pana in 4t la ha. Si supriza Romania a produs in 2017 aproape 8t la ha grau, deci dublu decat in perioada pe care o ideloatrizezi tu.
Serios acum omule, daca ai o varsta inaintata, uite ce ti-a foat bagat in cap. Erau minciuni. Tara era in anii 80 intr-o stare deplorabila. Romania anilor 2020 este incomparabil mai provitabila, viizilizata si ofera un trai mai bun tuturor cetatenilor ei.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Cred ca nu am ce discuta cu tine pe acesta tema.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

PIB-ul, nu Pibul. Se vede si dupa asta cate cunostinte de economie ai.
Se vede in teren cine producea sau produce mai mult, dupa ce s-a construit in cele doua etape istorice.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Ți am dat cu cifrele in cap și atât ai putut să mai spui "PIB-ul, nu Pibul."?

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Cu productia de cereale, vorbesti prosti. Ca sa nu sustin cu ce spun cei care au participat la stransul recoltei, care mi-au spus ca in Baragan se obtineau 7-8 tone la ha, iar acum productia este la jumatate - anunt facut de ministerul agriculturii in trei ani.
La porumb se raporta 20 t la ha, adevarata productie, real se scoteau 10 t. In prezent media este de 5 tone.
Da, s-au obtinut in cateva asociatii productii mari, dar sunt putine fata de suprafata arabila si chiar cea arata.
In vremea comunismului in Baragan nu gaseai iarba decat pe santuri si pe langa canalele de irigatii. Acum e plin Baraganul e plin de ciulini.
Documenteaza-te sa vezi cat la suta din terenurile irigate pe timpul comunistilor mai sunt irigate? Cu o floare nu se face primavara.
Cat priveste varsta, nu prea conteaza daca te documentezi la fata locului pe care sa le compari cu documentele existente.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Dovada cu document oficial, dar nu al statului român comunist că se făcea producție de 10t. Altfel zero barat ce scrii tu.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Daca nu stiai, iti spun ca pe timpul comunismului se stia pana la kg. ce cantitate de cereale se manipula. Nu venea Ceausescu sa verifice la fiecare ferma cata productie intra in hambare. Si iti mai spun ceva. Una era productia raportata, care era doar de propaganda si alta care era reala. In mare parte o stia si Ceausescu.