| SavuMaryan a întrebat:

Bună ziua, bunica a decedat acum 25 de ani după care nu s-a deschis nici o succesiune după moartea ei. Au rămas 2 copii, tatăl meu și o matusa. A deceda și tatăl meu, eu fiind singurul lui moștenitor, deci am rămas la mostenire eu și cu ea care vrea sa îmi cedeze mie dreptul ei de mostenire. Cum pot face asta? O putem face la un notar sau mediator fără succesiune sau trebuie deschisa succesiunea după bunica? Am vrea sa ocolim succesiunea pentru ca sunt costuri f mari și nu cred ca am putea face fața

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Procedura succesorala este obligatoriu sa fie facuta la un notar public de la ultimul domiciliu al bunicii, nu se poate face de alta persoana sau organ.
Ca exceptie, daca mostenitorii nu se inteleg, notarul ii trimite la judecatorie.
Tot la notar unchiul tau poate renunta la mostenire.

| SavuMaryan explică (pentru Ioandelasal):

Dar dacă se face renuntare la succesiune în favoarea mea la notar și nu deschid acum succesiunea se intîmpla ceva ca nu dispun de bani necesari

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru SavuMaryan):

Nu se poate, renuntarea se poate face doar dupa deschiderea procedurii succesorale, avand in vedere prevederile Codului civil, citez:
"ART. 956. Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
  Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."
Si costul nu este prea mare, fiind in functie de valoarea bunurilor mostenite. Si daca chiar nu ai bani poti imprumuta si sa-i restitui dupa ce esti mostenitor, prin vanzarea unui bun din mostenire.