| DanielmanRO a întrebat:

Ce putere are un presedinte? Am incercat sa aflu cat mai multe in caz ca ajunge Georgescu presedinte si am ajuns la urmatoarele concluzii unde va rog sa imi spuneti unde gresesc(daca gresesc) si sa ma corectati:
pe scurt: nu prea are nicio putere fara parlament

pe lung:
1) Nu poate iesi din NATO, UE fara ajutorul parlamentului. Iar in parlament are nevoie de o majoritate absoluta, adica 66%. Lucru aproape imposibil
2) Poate in orice moment sa ceara un referendum pe o anumita tema/decizie(sa zicem iesirea din UE sau NATO), dar acesta mereu o sa fie consultativ fiindca parlamentul are ultimul cuvant
3) Poate sa numeasca seful SRI-ului dar din nou are nevoie de ajutorul parlamentului unde trebuie 50% + 1
4)Numeste 3 din 9 jurati la CCR unde nu conteaza votul parlamentului
5)Poate sa dizolve un parlament o data/an daca in 60 de zile nu se ajunge la un guvern votat si apoi se ajunge la alte alegeri parlamentare
6)pentru mobilizarea/folosirea armatei are din nou nevoie de o majoritate in parlament
7)Ce se intampla in cazul in care nu vrea sa numeasca o persoana sa conduca parlamentul?

24 răspunsuri:
| goguPatent a răspuns:

Încearcă să treci peste efectiv puterea pe care o are din punct de vedere legal.
Președintele României face politica externă, da un semnal partenerilor și investitorilor. Ia ghici ce semnal va da nea Caisa?

| StimabiluI a răspuns:

În sfârșit o persoană rațională, începusem să îmi pierd speranța în umanitate.

Bineînțeles că președinte are atribuții limitate și nu poate să facă nimic din ce spune presa loială vechilor partide.

Toți îl criticau pe Simion că președintele nu poate să ofere case de 35000 de euro, acum toți spun că președintele ne scoate din UE și NATO (deși cu o ocazie a spus că este bine că România se află în aceste organizații și că este parcursul firesc).

| Frank51 a răspuns:

În afară de puterile legislative, președintele este reprezentantul țării. Dacă iese Kremlin Georgescu președinte a spus clar ca el este contra NATO și UE, deci relațiile noastre vor lua un trend descendent. Repercusiunile se vor vedea imediat.

Pe lângă relațiile cu partenerii României, reprezentantul țării influențează economia prin mișcarea maselor de oameni și ale companiilor. Niciun om și nici-o firmă nu vrea să existe în instabilitatea asta ipotetica.

Bula
| Bula a răspuns:

Citeste atent Constitutia Romaniei!

| AndreiPopa20059 a răspuns:

Poate si gratia oameni

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a afla toate atributiile Presedintelui Romaniei citeste Constitutia Romaniei, mai sunt cateva.
Si ai gresit la trei: nu numeste jurati la CCR ci judecatori, nu exista o persoana care sa conduca Parlamentul si nu are atributiile de a numi presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, acestia sunt alesi de cele doua camere ale Parlamentului.

| MihaitzaItza a răspuns (pentru StimabiluI):

La cate tampenii a zis nu stiu ce parere sa imi fac despre cineva care ia in serios orice declaratie a lui.

| Cipi1212 a răspuns:

Are treburi externe.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu poate face mare lucru el de capul lui. Poate da titluri militare, gen amiral, general si inca ceva grad, poate elibera anumite medalii de merit, poate desemna un premier ( cand zic desemna, ma refer la sensul ca poate recomanda, pentru ca decizia finala o da parlamentul asupra desemnarii respective ), poate dizolva un parlament in cazul in care nu se ajunge la o guvernare in timp util, poate promulga legi, dar ele sunt dezbatute de parlament, poate semna legi decise de parlament ( el da semnatura finala asupra legii ), insa o poate si contesta doar o singura data.

Mai multe poti afla aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Pre%C8%99edintele_Rom%C3%A2niei
Insa referitor la CG, mai bine sa nu-l promovam. Hai totusi sa nu amestecam religia cu politica si sa lasam omuletul sa se dizolve incet din spectrul politic. Nu avem nevoie de fanatici religiosi la conducere. Mai ales de oameni care cred in teorii ale conspiratiei.

| J0B0MAT a răspuns:

Georgescu deja are peste 30% în parlament, iar cu un PSD care nu și-a anunțat susținerea pentru Lasconi, este foarte posibil să se alieze cu câștigătorul. Dacă acesta va fi Georgescu, atunci el va putea practic să facă orice dorește. Poate să ne scoată din UE, NATO doar prin votul Parlamentului, poate dizolva parlamentul și partidele politice(cum a zis chiar el) și astfel să instaureze dictatura.Ne poate băga în sfera din influență a Rusiei și chiar să ne ofere pe tavă Rusiei, cum chiar rușii spun(pe lângă afirmațiile lui Georgescu). Deci după alegerile parlamentare, riscurile cu Georgescu președinte sunt extrem de mari.Trebuie să vă gândiți extrem de bine dacă vreți să vă asumați aceste riscuri în detrimentul de a vedea doi bărbați că se țin de mână pe stradă.

| DanielmanRO explică (pentru J0B0MAT):

Cum poate sa scape de partidele politice? Dizolvarea parlamentului ii doar temporara, nu?

| Xena20 a răspuns:

Nu va bazați pe asta, e mai bine sa nu riscam, încă mai putem face ceva sa prevenim, o votam masiv pe Lasconi și lămurim cât mai mulți oameni să facă la fel! Haideți că se poate!

| J0B0MAT a răspuns (pentru DanielmanRO):

Când îl dizolvă ne scapă de partidele politice, iar înainte poate avea un parlament care să îl susțină și să dea legi care să îi permită desființarea partidelor.

| DanielmanRO explică (pentru J0B0MAT):

Dar parlamentul il poate suspenda inaintea dizolvarii?

| J0B0MAT a răspuns (pentru DanielmanRO):

Teoretic da, dar știm sigur că mai apucă să îl suspende înainte de a desființa el tot? Și cine să îl suspende? Șoșoacă, Simion, Pot exclus. Pârlitu de Ciolan cu psdu se vor da cu el că îi interesează mai mult banii, iar PNL cu Usr și cine mai e au procent prea mic.
Posibilitatea de a desființa partidele, de a ne scoate din NATO, UE sau de a dizolva parlamentul există. Posibilitatea de a fi demis există, însă este susținut de prea mulți.Acum fiecare trebuie să decidă dacă joacă la risc cu viitorul țării și chiar cu propria viață.

| J0B0MAT a răspuns (pentru J0B0MAT):

Ne-am baza efectiv pe Simion, Șoșo (pro-ruși declarați), Pot cu videochatistele și condamnații penal că vor face ce e bine pentru țară.Eu nu am nicio bază în ăștia nici că sunt în stare să citească o carte cap coadă.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Pai cineva atit de instabil psihic ca asta, care azi zice una, miine alta, crezi ca are ce cauta sa fie mai mult decat sef de scara, maxim?

| MihaitzaItza a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu nu cred. Dar vreo 3 milioane o să creadă asta duminică.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Sa fie 3 milioane cu 7 prezenta si merge. happy

| MihaitzaItza a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Avand in vedere ca turul 2 prezidentiale sunt alegerile cu cea mai mare prezenta sper sa fie 3 milioane cu 10 milioane prezenta.

Un 30% pentru G e cumva proportional cu ce s-a intamplat la parlamentare si oarecum o directie buna, totusi mai avem o sansa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Pai e problematic. Sa nu amestecam ce s-a intimplat la parlamentare cu prezidentialele. OK, sa presupunem ca toti votantii usr, sens, drept, reper voteaza Lasconi. Asta ar insemna sub 20%. Mai adaugam vreo 10% care presupunem ca nu au votat la parlamentare deloc. Apoi, dintre cei care au votat sos-aur-pot, cel putin 90% vor vota CG. Iar pesedei si penelei, care-cum-vrea. Majoritatea pesedeilor vor vota CG, cred. E infricosator, crede-ma.

| MihaitzaItza a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu cred că votanții PNL se duc in direcția ăia. Iar votanții PSD cred că sunt juma juma. Acu a intrat și BOR pe fir așa că balanta nu arata chiar așa rău.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Bor desigur ca nu mai poate face mizeria pe care a facut-o in 2000 cand a aparut mizerabilul de teoctist la TVR si a zis cum sa voteze fara sa zica explicit cu cine, dar era foarte evident. Preotii pot zice ce vor fiecare in biserica lor, cine ii monitorizeaza?

| MihaitzaItza a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Tind sa cred că e prea puțin timp sa se facă anticampanie Lasconi om la om. Așa că sper sa prindă cea pro Lasconi făcut public