| malvinacroft a întrebat:

Argumentati logic de ce ar fi recomandat sa citim Biblia si Evangheliile ad litteram (adica dpdv istoric) si nu drept metafora/alegorie (adica dpdv spiritual). Si daca e recomandat sa le citim istoriceste, care ar fi scopul acestor carti.

69 răspunsuri:
| dragos38 a răspuns (pentru malvinacroft):

Nu ne intelegem si basta, unde am zis eu ca divinitatea e de vina, nu am spus nicaieri asa ceva,ce am zis este ca in biblie nu este vorba de divin ci de zeii(Elohim)si ticalosii de iudei au tradus elohim=zei, cu divinitatea,eu am spus ca botezul este o prostie,o traditie, si este vina noastra ca,inca credem in prostii,nu a divinitatii,crucea este un simbol al religiei crestine, religia iudaica are alt simbol, religia budista are alt simbol religia islamica are alt simbol, nici o religie nu a fost revelata de divinitate, pentru ca acei primitivi de acum 2000 si ceva de ani nu aveau idee de divinitate ci de zeii, toate atrocitatile instigari la fratricid au fost puse in carca divinitati, de niste inculti, religiosi.eu nu am pus nimic in carca divinitati, ci biblia aceea care spui tu ca a fost inspirata de divinitate laughing)

Crucea crestina reprezinta un simbol al religiei crestine,insa inainte de cruce(adica doua lemne date cu lac)happy simbolul crestinatatii era pestele ca sa stii si tu si afaceristii astia au schimbat pestele cu crucea, smecheri, si inca ceva, caci vad ca duci lipsa de cunostinte din istorie destul de mari, crucea a fost un instrument de tortura, folosit de I.R. pentru a rastignii gladiatori, circa 6000 de gladiatori au fost rastigniti pe cruce, din cauza lui Spartacus, pe Via Appia, pe cruce a fost rastignit si Isus, pentru ca s-a pus rau cu sectele iudaice, de abia in sec IV d.h. Criminalul de C-tin cel mare,care a devenit un fan al religiei crestine,a spus ca,a avut un vis,in care dumnezeu sau isus,l-ar fi insarcinat pe acest pagan sa ucida,sa cucereasca in numele acelui semn,e,eu ma indoiesc,ca divinitatea sau isus,a spus unui criminal pagan sa faca asa ceva,din moment ce divinitatea inseamna dragoste,armonie,ganduri pozitive, dreptate, perseverenta, curaj, e.t.c.habar nu ai pe ce lume traiesti sau cum ti-am spus, ei fi avand rude care prin biserica, aia care palavragesc toata duminica, si ne ameninta cu marea judecata a lui I.H. eu zic sa aiba ei grija.

Si cuza si tepes erau profund credinciosi,stiu, de aceea cuza le-a luat averile pochilor, care nu se mai satura, si i-a adus la sapa de lemn, bine le-a facut. laughing si tepes nu se sfia sa traga in teapa si pochi care calcau pe rosu, bine le-a facut.

| PorumbRodica1965 a răspuns (pentru malvinacroft):

Intr-un fel toti suntem urmasii evreilor. Insa majoritatea evreilor de astazi nu sunt religiosi si isi prezinta doar identitatea etnica. Daca luati in considerare cateva aspecte, de ex: 1)Evreilor religiosi le este interzis sa rosteasca numele lui Dumnezeu. 2)Multi evrei cred ca Biblia este o carte crestina.Se poate vorbi cu ei doar referindu-te la Scripturile ebraice sau la Tora.Traditia ocupa un loc important in credinta lor si pentru multi evrei religiosi ea are aceeasi autoritate ca Scripturile. 4)Ei ar putea sa faca o asociere intre Isus Cristos si persecutiile crunte pe care le-au suferit evreii din partea crestinatatii in numele lui Isus.5) In general ei cred ca Dumnezeu le pretinde evreilor sa tina sabatul, in timpul caruia nu trebuie sa dea sau sa primeasca bani. Dar multele lor probleme sunt ale lor, iar noi le avem pe ale noastre.Cat despre mine, eu nu fac parte dintr-o secta, ci dintr-un cult care se supune lui Dumnezeu Creatorul universului, si legilor statului in care traiesc, pana unde nu contravine principiilor lui Dumnezeu.Asa este cum ati spus, ne bazam pe Cuvantul scris de catre oameni, inspirati de Dumnezeu. Acest Cuvant mai poarta denumirea de Sfintele Scripturi sau Biblia. Un fundament solid pentru credinta. Este o sursa de profunda satisfactie pentru cei ce o citesc. Isus Fiul lui Dumnezeu a pretuit nespus de mult Cuvantul lui Dumnezeu. El a declarat :,, Cuvantul tau este adevarul."Iar continuatorilor sai le-a spus :,, Daca ramaneti in cuvantul meu, sunteti intr-adevar discipolii mei >Veti cunoaste adevarul si adevarul va va elibera."(Ioan 17:17; 8:31, 32)Insa pentru a fi colaboratori ai lui Dumnezeu avem nevoie de credinta. Credinta nu trebuie confundata cu credulitatea simpla atat de raspandita astazi. Multi oameni considera ca orice fel de convingere, indiferent ca este sectara, evolutionista sau filozofica, este buna. Insa omul lui Dumnezeu trebuie sa pastreze,, modelul cuvintelor sanatoase, cu credinta si iubire in Cristos Isus.(2Timotei 1:13) Credinta lui trebuie sa fie reala si viedeoarece credinta este saddaca doriti cititi Evrei 11:1, 6)Aceasta credinta se poate dobandi numai studiind cu sarguinta Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia. Ea are la baza o iubire profunda fata de Biblie, fata de Dumnezeul Biblieisi fata de Fiul sau Isus Cristos. Nu exista decat o singura credinta vie de acest fel, asa dupa cum nu exista decat un singur Domn Isus Cristos si un Singur Dumnezeu Iehova (Efeseni 4:5, 6). Biblia este mereu o carte de actualitate. (Desigur nu este scris in paginile ei despre cibernetica, telefoane mobile,,... dar este scris despre caracteristicile oamenilor din aceste zile 2Timotei 3:1-5) Sigur stiinta si tehnica au ajuns la cele mai inalte culmi. Multe lucruri ii usureaza munca si modul de viata al omului. Insa cu toate acestea omul in toata stiinta lui, nu este instare sa guverneze cu eficienta, nu poate elimina boala, saracia, violenta, ura, criminalitatea, nedreptatea, abuzuri imoralitatea, si moartea. De ce? Unde este stiinta si intelepciunea invatatilor?

Va rog sa-mi spuneti care carte ne invata ce mod de viata trebuie sa avem pentru a fi fericiti, care carte ne ajuta sa avem o viata plina de sens, sa avem o familie fericita. Care carte ne ajuta sa intelegem necesitatea fidelitatii in viata de familie si in societate. Care carte ne invata ce este iubirea de sacrificiu. Sau sa ne iubim semenii ca pe noi insine, sa ne iubim si vrasmasii.

| malvinacroft explică (pentru PorumbRodica1965):

Nu chiar, nu prea ne tragem "intr-un fel" din evrei - evreii sunt semiti, eu sunt indo-europeana, de exemplu. Eu am spus ca dv. sunteti evreica pentru ca am intalnit un domn din acelasi cult cu dv. care spunea ca dumnealui nu este roman, ci evreu, pentru ca este urmasul lui Avraam. Am mai spus, imi cer scuze daca am gresit, eu asa am inteles de la cultul dv.

Omul nu poate elimina boala, criminalitatea, etc, dar are datoria sa incerce, ca nu i-a dat Domnul degeaba minte. Si in timp, stiinta a facut extrem de mult bine - nu a eliminat tot, dar a eliminat plagile din Europa, a rezolvat boli simple de care se murea 100% (apendicita), a dezvoltat stiinta psihologiei, prin care poate rezolva o parte din criminalitate, Gandhi, cu intelepciunea lui, a eliberat India si a foat invatator spiritual pentru atatea si atatea generatii - deci acolo e stiinta si intelepciunea invatatilor.

Care e Cartea? Evangheliile. Nu Biblia. Biblia este o carte pentru oameni-copii, ne invata ca pe niste copii fara responsabilitate, ce legi trebuie sa urmam - dar vremea aia a trecut. Cand a venit Iisus Hristos a adus legea noua, legea iubirii, si ea face redundante legile din Biblie. "Iubeste si fa ce vrei" - o singura lege, o lege superioara celor din Biblie. Nu putem sa ne conducem la nesfarsit dupa reguli vechi de mii de ani, caci omul creste, evolueaza, mintea lui se lumineaza, si nu mai e nevoie acum sa il ameninti daca sa faca ceea ce trebuie, el acum trebuie sa inteleaga Iubirea si apoi totul este rezolvat.

Stati linistita, nu ma supar puteti sa-mi ziceti multe. Acuma suntem oameni indiferent de apartenenta sociala, etnica... dar oameni nu fieste cum, sunt oameni credincioasi si mai putini, rai si mai putini buni, iubitori de bine de frumos, de autentic, sau de fals, de mandrie si prejudecata. Oricum am fi, suntem inperfecti, avem capacitati limitate, oricat de mult ar dorii unii sa para ca sunt ceea ce nu sunt, sau isi doresc sa fie net superiori altora, tot oameni sunt, desigur cu capacitati si posibilitati diferite dar limitate. Mi-ati adus aminte de ministrul M. Gandhi, despre care am auzit numai de bine, chiar intr-o carte ce o folosim ca si ghid pentru studierea Bibliei era scris un citat al lui ce spunea :,, Cand toti oamenii vor crede si vor fi supusi lui Isus Cristos, atunci va fi pace pe pamant ". Sytiti fiecare om are dreptul sa aleaga ceea ce considera ca-i poate fi de folos, este liber, Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa -i fie supus. De asemenea el cauta la inima oamenilor sinceri si umili, care sunt constienti de necesitatile lor spirituale, si nu pun la indoiala Cuvantul lui Dumnezeu, care ne este de folos in toate aspectele vietii. Spuneti ca doar Evangheliile sunt parte importanta. Da ele fiind scrise de martori oculari si nu numai, si ei au fost inspirati de Dumnezeu prin spirit sfant sa scrie relatari independente, furnizand astfel marturii ca Isus era Mesia. Samanta promisa si Regele. Dand detalii despre viata, serviciul, moartea si invierea sa. Stiti ca acest cuvant,, evanghelie " inseamna vestea buna ". Desi cele patru evanghelii sunt paralele si descriu uneori aceleasi evenimente, niciuna dintre ele nu este o copie a alteia. Totusi fiecare evanghelist are propria tema si urmareste un anumit obiectiv, fiecare lasa amprenta propriei personalitati si tine cont de cititorii carora li se adreseaza.Cu cat cercetam mai bine scrierile lor, cu atat intelegem mai bine particularitatile fiecaruia. Si faptul ca aceste patru carti biblice inspirate despre viata lui Isus Cristos sunt relatari independente, complementare si in armonie una cu alta. De pilda primul evanghelist Matei, incepe in mod logic cu genealogia lui Isus, care evidentiaza dreptul legal al lyui Isus ca mostenitor al lui Avram si al lui David. Acuma daca ignoram partile scrise inainte de Isus,(i.e.n.) atunci nu aflam adevarurile ce au fost profetite la adresa Sa, atentia daca ne este indreptata acolo vedem de ex in Isaia 7:14 implinire in Matei 1:23, sau Mtei 2:1-6 _Mica 5:2: Matei 2:13-18 _Osea11:1 si Ieremia 31: 15. s. a. Insa daca si Isus a folosit scrierile ebraice, si chiar citind in Sinagoga sulul din Isaia, si-a atribuit siesi profetia in mod deschis. Si daca in 2Timotei 3:16 spune,, Toata Scriptura este inspirata de Dumnezeu si de folos ..ca sa invete, atunci, noi nu vom inlatura o parte ca nu ne este de folos, pentru ca noi suntem, foarte inaintati in cunoastere, sau avem un mod de viata care este perfect, nu este necesar sa meditam la exemplele din Biblie. Vedeti dreptatea si iubirea lui Dumnezeu, care a inspirat oameni sa scrie pentru cunostinta noastra, pentru prevenirea, lucrurilor care ar putea fi prezente in viata noastra si care sa ne dauneze. Dumnezeu nu i-a indemnat sa scrie doar lucrurile pozitive, ci si cele negative, nu i-a ascuns, a scos in evidenta exemple avertisment pentru noi, Cat de recunoscatori ar trebui sa fim, deoarece Creatorul nostru nu este un suveran distant, invaluit in mister si insensibil la nevoile oamenilor care iubesc dreptatea. Considerati ca oamenii care s-au lasat condusi de Dumnezeu, in toate aspectele vietii lor, au fost mai putin pregatiti ca si cei de azi?

| malvinacroft explică (pentru PorumbRodica1965):

Da, asa cred. Ca oamenii din vechime intelegeau mult ami putin decat oamenii de acum, si ca lor trebuia sa li se psuna adevarul intr-un anume fel, iar celor de azi in alt fel, pentru ca inteleg mai multe.

| doctorandus a răspuns (pentru malvinacroft):

Martziane, casatoria dintre Tamar si fratele ei Amnon ar fi fost posibila, conform Bibliei. Ce mai zici?

Întrebări similare