NOname
| NOname a întrebat:

BOR îl vrea pe Dumnezeu(l creştin) în Constituţie şi în şcoli (obligatoriu).
https://ro.stiri.yahoo.com/......00388.html
(Later Edit: link-ul pitic şi albăstrit: http://bit.ly/10K4XBL :)) )
Pe lângă alte puncte dezbătute în acest articol, mi-a atras atenţia următorul paragraf:
"... jurământul pe care președintele țării trebuie să îl depună în fața Camerei Deputaților și a Senatului la preluarea mandatului ("Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!" - Articolul 82)".
Să înţeleg că, prin Constituţie, orice candidat la preşedenţie este obligat să fie sau să se declare (începându-şi activitatea încă din primele clipe cu o minciună) religios/creştin ("Dumnezeu" fiind trecut cu literă mare, deci nume, deci (dumne)zeul creştin)? De ce? Pe ce bază? Cu ce drept? Ce treabă au preferinţele religioase ale unui om, care înţeleg că sunt ceva personal şi la liberă alegere (conform aceleiaşi Constituţii), cu capacitatea lui de a conduce o ţară, cu dreptul lui de a candida? De ce legea însăşi, care ar trebui să ne apere drepturile, nu să abuzeze de ele, impune această discriminare elucubrantă, care contrazice cam tot pentru ce luptă (legea)? Nu putem avea un preşedinte non-religios (sau/şi neipocrit)? De ce? Unde e democraţie, libertate (la alegere) şi imparţialitate aici, pe care statul român pretinde că le oferă cetăţenilor săi?

102 răspunsuri:
NOname
| NOname explică:

Link-ul (sper) funcţional:

https://ro.stiri.yahoo.com/......00388.html

Later Edit: eh, îl copiaţi voi, bine?

| Mechanix a răspuns (pentru NOname):

E funcțional, trebuie să îl albăsterști și să dai click dreapta și open link in a new tab.

| Mechanix a răspuns:

Păi ce e mai bun decât mulți bani? Mai mulți bani!

Și ce e și mai bun decât mai mulți bani? Și mai mulți bani!

NOname
| NOname explică (pentru Mechanix):

Ei, asta ştiu, dar voiam să fie albăstrit din start, să nu se complice lumea.

A, stai, am o idee, o să-l încarc pe Bitly.
Uite-l aici, compact şi frumos: http://bit.ly/10K4XBL :))

| Mechanix a răspuns:

Și cam ce ar implica includerea lui Dumnezeu în constituție? Oficializarea existenței lui și a recunoașterii lui pe teritoriul României? Privilegii acordate ortodocșior? Sau vor să se dea lege ca toți să fim creștinați ortodox cu forța?

NOname
| NOname explică (pentru Mechanix):

Da, cam asta e politica BOR.

Dar totuşi, care-i faza cu preşedintele/jurământul?

Cum este motivată interzicerea de preşedinţi non-religioşi/neipocriţi, de către cei care au votat legile din Constituţie?
Cine au fost cretinii care au compus acel jurământ şi au votat pro (discriminare constituţionalizată, favoritism constituţionalizat, minciună constituţionalizată...)?

| Mechanix a răspuns (pentru NOname):

Aceiași cretini care ne conduc de aproape 25 de ani.

| Fatamuntilor a răspuns:

A funtionat din prima linkul
Nu doar in functia de presedinte ci si in cea de ministru de exemplu.
Ce ne facem insa daca presedintele e ateu?
Faza cu scoala e veche si ma depaseste!

| AvalohAlyn a răspuns:

Mai poti?laughing

Sa fii indignat de un cuvant zis de presedinte fiindca tu nu crezi in El, e penibil.

Iti sugerez sa faci plangere la forurile europene pentru chestia asta.laughing Ai sanse sa schimbi ceva, vei schimba lumeaaalaughing

Si acum ca sa-ti raspund la obiect:Exista si o varianta fara ''Asa sa-mi ajute Dumnezeu'', o varianta ateista, noncrestina..Nu mai stiu ce contine dar cert e ca daca politicianul care depune juramantul e ateu foloseste varianta aceea.Asta am vazut la stiri in urma cu 1 an.

| Inferno a răspuns:

Cum "unde e democratia"?
Democratie = puterea poporului. (pe sucrt)
Pai cine e poporul? Poporul sunt toti? Nu,poporul sunt cei multi.
Democratia ii favorizeaza pe cei multi, iar in Romania ateii si adeptii altor credinte reprezinta o minoritate, deci nu au nicio putere.

Poporul, care e format din crestini in mare parte, spune: vrem crestinism.
Democratia le da crestinism. E foarte simplu.
Daca 10 oameni vor ceva, iar tu vrei opusul, cu ii da democratia ce doreste?
Tie, care este un singur individ?
Sau celor 10?

Iata democratia, sigur ca exista.

NOname
| NOname explică (pentru Inferno):

Vorbim de credinţe individuale/personale şi la liberă alegere, Inferno. Te rog, nu abera!

| AvalohAlyn a răspuns (pentru NOname):

E optionala.Am vazut la stiri.Si uite-te si la Remus Cernea ce a zis cand si-a depus juramantul pentru functia de deputat sau senator nu mai stiu.

NOname
| NOname explică:

"Ar trebui modificat juramantul presedintelui in noua Constitutie?

Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, adoptat de Guvern zilele trecute, ne-a facut sa citim, poate pentru prima oara de la cap la coada, ce am votat din inertie in urma cu aproape sapte ani: textul Legii Fundamentale. Asa ne-a atras atentia un aspect aparent minor, dar foarte interesant: juramantul depus de presedintele tarii.

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", este textul prevazut in Constitutia din 1991, prima adoptata dupa instaurarea noului regim democratic, si care nu a fost modificat nici in urma revizuirii din 2003.

Proiectul de lege al Guvernului aprobat saptamana trecuta si remis presedintiei pentru a fi promovat apoi in Parlament nu prevede nici el modificarea acestui text. Si ne intrebam foarte serios de ce?

Desi ciudata, intrebarea este totusi legitima, fie doar si pentru faptul ca nu intelegem ce cauta cuvantul "propasire" in textul unui juramant ce urmeaza sa fie rostit de presedinti ai Romaniei secolului XXI, in conditiile in care nu putem vorbi de pastrarea sau revenirea la un text traditional.

Ca sa fim mai expliciti, trebuie sa remarcam faptul ca in conformitate cu Constitutiile din 1866, 1923 si 1938, juramantul depus de Rege era extrem de simplu si nu continea acest gen de cuvinte, deci nu putem vorbi despre o revenire la traditii dupa depasirea perioadei comuniste.

"Jur a pazi Constitutia si legile Natiunii Romane, a mentine drepturile ei nationale si integritatea teritoriului", este tot ce rostea un rege al Romaniei atunci cand urca pe tron.

Atunci de unde pana unde ideea cu "propasirea", cuvant foarte rar folosit in ziua de azi si mai ales in Moldova, care de altfel i-a si dat de furca unui fost ministru al Reformei, Ilie Serbanescu, cel care, de emotie a rostit cu solemnitate "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru prabusirea spirituala..."?

Nici juramantul depus de Nicolae Ceausescu nu continea acest cuvant neobisnuit, "propasire", cu toate ca, trebuie sa admitem, ca putem citi in el alte cuvinte bizare sau de trista amintire.

"Jur sa slujesc cu credinta patria, sa actionez cu fermitate pentru apararea independentei, suveranitatii si integritatii tarii, pentru bunastarea si fericirea intregului popor, pentru edificarea socialismului si comunismului in Republica Socialista Romania! Jur sa respect si sa apar Constitutia si legile tarii, sa fac totul pentru aplicarea consecventa a principiilor democratiei socialiste, pentru afirmarea in viata societatii a normelor eticii si echitatii socialiste!

Jur sa promovez neabatut politica externa de prietenie si alianta cu toate tarile socialiste, de colaborare cu toate natiunile lumii, fara deosebire de orinduire sociala, pe baza deplinei egalitati in drepturi, de solidaritate cu fortele revolutionare, progresiste, de pretutindeni, de pace si prietenie intre popoare! Jur ca imi voi face intotdeauna datoria cu cinste si devotament pentru stralucirea si maretia natiunii noastre socialiste, a Republicii Socialiste Romania!", asa suna juramantul conform Constitutiei din 1965, ramas neschimbat in urma revizuirii din anul 1974.

Ce valoare are un juramant depus de un ateu?

Mult mai important ni se pare insa un alt aspect, si mai ales in conditiile in care atat Constitutia din 1991 cat si cea actuala, din 2003, au fost adoptate in timpul mandatului unui presedinte, Ion Iliescu, care nu crede in Dumnezeu, el insusi declarandu-se "liber cugetator".

Atunci, de ce se pastreaza obligativitatea ca presedintele Romaniei sa inceapa cu "jur" si sa incheie declaratia solemna cu propozitia "Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"?

Pentru cei care nu stiu, precizam ca (dupa cum se poate constata cu usurinta si mai jos) in multe tari ale lumii aceasta formulare nu exista sau sunt valabile doua variante de juramant. Astfel, cei care nu sunt credinciosi nu sunt obligati sa rosteasca aceasta formula, mai ales ca in cazul lor este evident ca ea nu are nicio valoare.

Un exemplu in acest sens sunt SUA sau Germania, tara in care, in 1998, cancelarul Gerhard Schroder a fost primul care a "indraznit" sa rosteasca juramantul adaptat, inlocuind "jur" cu "Declar" si omitand pur si simplu propozitia finala.

La fel, exista tari in care aceasta formula este exclusa cu desavarsire de la bun inceput, cum ar fi China sau Mexic, si unde presedintele, conform juramantului, se pune nu la dispozitia Instantei Divine, pentru a fi pedepsit in cazul in care isi incalca promisiunea, ci la dispozitia autoritatilor statului.

Prin urmare, propunerea noastra pentru mai-marii tarii este sa faca treburile temeinic si daca tot revizuiesc Legea Fundamentala sa adapteze si textul juramantului presedintelui la realitatile actuale.

Cum e la altii

SUA

"Jur (declar) in mod solemn ca voi exercita cu loialitate functia de presedinte al Statelor Unite, si voi mentine, proteja si apara Constitutia Statelor Unite cu toata daruirea". La acest text se adauga sau nu "Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

China

"Jur solemn si sincer in fata poporului intregii tari ca voi respecta Constitutia, ca imi voi indeplini cu credinta indatoririle, voi promova bunastarea poporului, voi apara siguranta statului si nu voi trada increderea poporului. Daca voi incalca acest juramant, voi fi aspru pedepsit de institutiile statului. Acesta este juramantul meu solemn".

Croatia

"Jur in mod solemn ca imi voi indeplini indatoririle de Presedinte al Republicii Croatia cu constinciozitate si responsabilitate, in beneficiul poporului croat si al tuturor cetatenilor Croatiei. Voi respecta Constitutia si legile tarii, voi veghea la respectarea ordinii constitutionale in Republica Croatia de catre toate autoritatile statului si voi apara independenta, existenta si unitatea Statului Croat. Asa sa-mi ajute Dumnezeu".

Belarus

"In calitate de Presedinte al Republicii Belarus, jur in mod solemn sa servesc cu credinta poporul belarus, sa respect si sa apar drepturile si libertatile omului si ale cetatenilor, sa respect si sa protejez Constitutia, si sa ma achit in mod responsabil de inaltele sarcini care mi-au fost conferite".

Finlanda

"Eu,..., ales de poporul finlandez ca Presedinte al Republicii, declar solemn ca in timpul indeplinirii indatoririlor mele prezidentiale voi respecta Constitutia si legile tarii, si voi face tot ce imi sta in putinta sa contribui la bunastarea poporului finlandez."

Guatemala

"Promit sa pastrez ordinea constitutionala in Republica Guatemala si sa respect legile tarii, sa fiu loial si sa imi iubesc cu credinta tara si poporul ca mi-a incredintat legitim functia de Presedinte al Republicii, si sa pun deasupra tuturor binele si prosperitatea tarii, asa sa-mi ajute Dumnezeu! Iar daca nu voi face asta, sa fiu deferit justitiei".

Germania

"Jur (declar) ca voi depune toate eforturile pentru bunastarea poporului german, voi lupta pentru prosperitatea cetatenilor, ii voi proteja, voi apara Legea Fundamentala si legile tarii, imi voi indeplini indatoririle cu constiinciozitate, si voi face dreptate tuturor". La acest text se adauga sau nu "Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

Israel

Presedintele rosteste "Declaratia de loialitate": "Fagaduiesc in mod solemn sa raman loial Statului Israel si legilor sale, si sa imi indeplinesc cu credinta indatoririle de Presedinte".

Italia

Presedintele rosteste un scurt: "Jur sa fiu credincios Republicii si sa respect Constitutia".

In schimb, juramantul prim-ministrului este ceva mai elaborat: " Jur sa fiu credincios Republicii si sa respect Constitutia si legile tarii. Jur sa imi exercit indatoririle in interesul exclusiv al Natiunii".

Polonia

"Asumandu-mi, prin vointa poporului, functia de presedinte al Republicii Polonia, jur solemn sa fiu credincios prevederilor Constitutiei. Fagaduiesc sa apar cu statornicie demnitatea Natiunii, independenta si securitatea Statului, iar bunastarea tarii si prosperitatea cetatenilor ei sa ramana suprema mea obligatie".

Portugalia

"Jur pe onoarea mea sa imi indeplinesc cu credinta indatoririle cu care am fost investit, sa apar, sa respect si sa veghez ca prevederile Constitutiei sa fie respectate".

Turcia

"Jur in fata marii natiuni turce, pe onoarea si reputatia mea, sa apar independenta statului, unitatea indivizibila a tarii si a natiunii, si suveranitatea neconditionata a poporului. Jur sa sustin suprematia legii, republica democratica, si principiile reformei lui Ataturk. Jur sa nu ma indepartez de la loialitatea mea fata de Constitutie si de la idealurile care permit fiecarui cetatean sa se bucure de libertatile sale si de drepturile omului, exprimate in domeniile justitiei, solidaritatii sociale, pacii si prosperitatii".

Rusia

"Jur ca in exercitarea puterii de Presedinte al Federatiei Ruse sa respect si sa apar drepturile omului si libertatile cetatenesti, sa respect si sa protejez Constitutia, sa apar suveranitatea, independenta, securitatea si integritatea statului, si sa sevesc cu credinta poporul".

Moldova

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea propasirii Republicii Moldova, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Moldovei".

Vi se pare familiar?"

Sursa: http://www.ziare.com/......ie-1011441

NOname
| NOname explică (pentru AvalohAlyn):

Dovedeşte-mi, arată-mi nişte surse credibile!
Până acum, toate sursele găsite de mine te contrazic, AlanTigerofAtlantic.

| CristiB93 a răspuns:

Iti dai seama ca din moment ce presedintele respecta acea carte, numai bine poate sa fie in tara.
Nu are cum sa fie un pesedinte non-religios in Romania deoarece majoritatea politicienilor sunt fii fostilor securisti.
Fostii securisti se foloseau de religie ca sa controleze oamenii.
Te duceai la popa sa te sovedesti, i spuneai adevarul si el te trada. Daca ar exista iadul despre care vorbesc ei, acolo sunt cu totii.

NOname
| NOname explică (pentru AvalohAlyn):

Eram sigură că, dacă nu fabulezi, înseamnă că ai înţeles ceva greşit.

Iată ce spune Cernea, de fapt:

"Jurământul de credinţă
Articolul 82, alineatul 2 şi articolul 104, alineatul 1 din Constituţie, se referă la jurământul de credinţă faţă de patrie şi popor pe care trebuie să-l depună membrii Guvernului, miniştrii, secretarii de stat, primul ministru şi preşedintele României. Acest jurământ se încheie cu formula religioasă "Aşa să-mi ajute Dumnezeu". Este o formulă obligatorie. În Europa, alte ţări nu mai au această formulă oblogatorie. Ea există, dar ca formulă opţională. Adică acele persoane care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă, e posibil să fii budist, unde nu există Dumnezeu, la fel în Hinduism şi teoretic e posibil să ai persoane care au astfel de religii, sau care sunt atee, agnostice, liber-cugetătoare, care nu au aşadar o religie şi ale căror drepturi politice pot fi în felul acesta restricţionate., pentru că ele nu-şi pot prelua mandatul dacă nu depun jurământul. Mandatul intră în vigoare după depunerea jurământului de credinţă. Or, în cazul parlamentarilor, eu când am depus jurământul am depus jurământul pe onoare şi conştiinţă, jurământ fără formula religioasă "Aşa să-mi ajute Dumnezeu", aşadar în cazul parlamentarilor există această opţiune pentru persoanele care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă. Acelaşi lucru îl propun să fie prevăzut în Constituţie pentru persoanele care nu au o religie, astfel încât formula religioasă să fie opţională. Chiar şi în Polonia, o ţară în care biserica catolică este foarte puternică, jurământul de credinţă are în paranteză, la formula religioasă, "opţional". Deci există şi o democraţie trebuie să respecte dreptul fiecăruia."

http://www.biserici.org/index.php/function.include?menu=EVEA&id=60764

| thealchemist a răspuns:

Nu e discriminare, Romania e o tara crestina. de aia ne-am luptat impotriva turcilor sute de ani, pentru credinta. daca nu-ti place du-te la arabi sau in India si poti avea orice tip de lider doresti musulman, hindus, etc.

NOname
| NOname explică (pentru thealchemist):

Uite, din cauza fanaticilor ca tine şi creştinii de treabă sunt prost văzuţi.
Parcă v-a plătit cineva să vă discreditaţi singuri.

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

Pai si daca sunt la libera alegere care mai e problema?

NOname
| NOname explică (pentru Inferno):

Sper că doar faci pe prostul.

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

Ha? Pai nu spuneai ca sunt la libera alegere?
Citez: "vorbim de credinte individuale... la libera alegere."

NOname
| NOname explică (pentru Inferno):

Inferno, tu chiar nu pricepi că unui candidat la preşedenţie non-religios sau non-monoteist, non-creştin i se impune obligat-forţat să depună un jurământ, care nu reflectă adevărul, care este bazat pe o minciună, care nu este în concordanţă cu credinţele intime, individuale şi libere(!) ale acelui candidat? Ce e aşa de greu? Cât de evidentă ar trebui să fie problema ca să o observi?

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

Pai cine il pune sa candideze la presedentie?
Nu tata, nu esti crestin nu candidezi la presedentie, asa cum daca esti rasist iar nu candidezi la presedentie. De ce? Pentru ca asa vrea poporul, un presedinte crestin. (Ma rog, chiar daca teoretic nu stim asta, toti stim ce vrea poporul) De ce primeste poporul ce vrea? Pentru ca e democratie.

Nu stiu daca intelegi, nu mai am pretentii oricum, insa nimeni nu incalca dreptul nimanui, pentru ca nimeni nu te obliga sa te faci presedinte.
Poti sa nu fi presedinte si sa crezi ce vrei.
Cand ajungi presedinte nu mai poti crede orice, sau nu mai poti declara ca ai crede orice.
Un exemplu vechi e rasismul. Nu poti crede in ideile rasiste si sa fi presedinte.

Daca ai sa ma intrebi: "Pa da ce, se comapra rasismul cu ateismul sau alte religii?"
Nu, am dat doar un exemplu ca sa vezi ca ideea asta a limitarii credintei presedintelui e veche de cand lumea.

NOname
| NOname explică (pentru Inferno):

: )) Incredibil, tu chiar vorbeai serios...
Mereu mă minunez când dau peste cretinităţi mai mari decât ale religioşilor fanatici (ei măcar au o scuză).

Aruncă o privire la lista aia cu câteva postări mai sus şi o să vezi că sunt şi ţări democratice, la fel, majoritar creştine, dar care au scos tâmpenia aia de superstiţie din jurământ/declaraţie sau au făcut-o opţională.

Nu e prima dată când noţiunea "drepturile omului" te depăşeşte, iar logica şi onestitatea te lasă baltă.

Aş aprecia dacă nu m-ai mai face să-mi pierd timpul. Când mai vrei să spui o tâmpenie şi să te contrazici de dragul contrazicerii, alege-ţi, te rog, un utilizator care nu sunt eu.

| costis a răspuns:

Raspunsul este da, putem avea un presedinte nereligios, si am si avut mai multi. Gh Gheorghiu Dej, Ceausescu, cred ca si Iliescu, Basescu. In alte tari au fost presedinti nereligiosi mai de succes ca la noi: Stalin, Mao, inteleg ca vrei sa respiri schimbarea.

NOname
| NOname explică (pentru costis):

Reciteşte-mi întrebarea până o înţelegi, iar dacă nu se va întâmpla minunea, nu mai consuma spaţiul virtual pe postări stupide!

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

Daca esti crestin esti si batut in cap?
Daca sunt si alte tari crestine nu inseamna ca au si crestini batuti in cap, care au fobie de atei.

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

"...să-mi pierd timpul."
Sa-l pierzi cu insultele insa, nu cu argumentele.
Ai scris un raspuns ce contine 11 randuri si putea fi scris intr-un singur rand, caci contine un singur argument: "unt şi ţări democratice, la fel, majoritar creştine, dar care au scos tâmpenia aia de superstiţie"
Si asta subred, ca daca est icrestin nu inseamna neaparat ca esti impotriva ateilor, poti sa fi un crestin tolerant. Si atunci nici nu iti pasa cum e presedintele, ateu, budist sau satanist.

Restul raspunsului:
": )) Incredibil, tu chiar vorbeai serios...
Mereu mă minunez când dau peste cretinităţi mai mari decât ale religioşilor fanatici (ei măcar au o scuză). " -Afirmatii pe langa subiect

"Nu e prima dată când noţiunea "drepturile omului" te depăşeşte, iar logica şi onestitatea te lasă baltă.

Aş aprecia dacă nu m-ai mai face să-mi pierd timpul. Când mai vrei să spui o tâmpenie şi să te contrazici de dragul contrazicerii, alege-ţi, te rog, un utilizator care nu sunt eu."-Afirmatii pe langa subiect

| costis a răspuns (pentru NOname):

Stiu ca esti alergica la orice cuvant sau imagine are legatura cu crestinismul. Pentru a evita orice mancarime poti lua cate un peritol la nevoie, de exemplu daca treci pe langa o troita sau vezi crucile la cimitir. Bine, nu chiar orice fel de macarime.