Ce sens are sa citesti din Biblie daca nu intelegi o iota din ce ai citit, ori daca ii dai tu o interpretare dupa ureche, nu asa cum spun explica preotii crestini?
De ce vii sa intrebi aici unde nu avem preoti si nu mergi la biserica, sa dezbati problema si dilema asta cu un preot care-i ghityuit de religie si iti poate explica cu lux de amanunte, ceea ce te chinuie pe tine acum?
Mai știi când am discutat noi pe teme religioase și ți-am explicat diferenția dintre Dulia și Latria, dar tu tot nu voiai să pricepi?
Din nou zic: nimeni, absolut nimeni, din Biserica Ortodoxă nu se închină sfinților. Nu sfinții ne mântuiesc, ei nu sunt Dumnezeu (oamenii se pot îndumnezei prin har, niciodată prin esență). Doar Dumnezeu ne mântuiește. Când te rogi la sfinți sau la îngeri, tu le ceri lor să se roage lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului tău, căci doar El ne mântuiește. Adică e logic: dacă sfinții singuri ne puteau mântui, pentru ce mai era nevoie ca Dumnezeu Însuși să Se întrupeze (Ioan 1; 1 și Filipeni 2, 7)?
Păi de ce sa te rogi "sfinților" ca ei sa se roage pentru tine? Nu-i poti spune lui Dumnezeu prin unicul mijlocitor pe care el la stabilit? In Ieremia 29 :12 Dumnezeu spune "veți veni si vă veți ruga MIE, iar EU va voi asculta" În plus chestia asta cu Dulia si Latria, e ca si cum eu am o poză în portofel cu alta femeie înafară de soția mea, si când mă întreabă soția, ii spun:
- cine? Eu? Altă femeie? Fugi d'aici. - Păi si ce-i cu poza aia?
-N-am eu treabă cu ea, eu pe tine te iubesc si te prețuiesc.
Dacă Dumnezeu spune sa nu te pleci înaintea nimănui, daca cei în fața cărora te pleci nu au acceptat ca oamenii să li se închine, sa se plece înainte lor, tu ce faci? Vii si spui: Doamne, Dumnezeule, Petru Pavel, eu nu ma închin voua, "decat" vă cinstesc dar asta nu-i închinare. Pe bune? Adică tu insulți inteligența tuturor care citesc ceea ce scrii. Realizezi asta? Ca ii iei pe toți de prosti.
Eu pun o întrebare pentru a crea o discuție, nu pentru că nu știu răspunsul. Dacă vrei o explicație din partea preoților "creștini " ia'-o pe a lui @niciunnumedeutilizator ca tot e aici postată. Asta dacă nu îți insultă inteligența, si esti dintre persoanele care merg pe dictonul crede si nu cerceta. Si daca vrei să iei înformatiile asa, doar pentru că ți le-a spus un popă, ia-le. Eu obisnuiesc să-mi pun mereu întrebări.
Ascultă numai un pic ce i-a zis Dumnezeu în vis lui Abimelec: "Dă înapoi femeia omului aceluia, că este prooroc şi se va ruga pentru tine, şi vei fi viu. Iar de nu o vei da înapoi, să ştii bine că ai să mori şi tu şi toţi ai tăi." (Facerea 20, 7). Scrie clar că proorocul se va ruga lui Dumnezeu pentru Abimelec. Iar dacă proorocii se rugau pentru noi lui Dumnezeu cât timp erau în viață, de ce n-ar facea și dupa moarte? De fapt stai, am uitat că tu nu crezi în iad și spui că sufletele "dorm" până la înviere. Dacă vrei puteau dezbate și subiectul ăsta, dar nu cred că vom ajunge la vreun consens.
Repet din nou: e o diferență între adorarea pe care o primește Sfânta Treime și cultul de venerare a sfinților. Pe Dumnezeu Îl adori pentru El Însuși, pentru măreția și perfecțiunea Sa. Pe sfinți nu îi venerăm pentru ei înșiși, căci fără Dumnezeu nici ei nu se mântuiau, iar cinstindu-i pe sfinți, care sunt prietenii Domnului, tot pe Dumnezeu îl slujești. E o mare difență. Dacă cineva îl consideră pe Sf. Apostol Pavel drept Dumnezeu (așa cum preotul lui Zeus îl considera pe Barnaba Zeus iar pe Pavel, Hermes) acela e eretic. Iar referitor la exemplul tău cu soția: un bărbat poate fi amic cu mai multe femei, dar poate avea o singură soție. În momentul în care relația cu celelalte femei trece de amiciție atunci e o problemă.
Daca interpretezi asa,iti dau dreptate.
Asta e o mare discutie, dar in esenta, inchinarea la sfinti e total ridicola. Daca crestinii il au pe Iisus(desi nici el nu era necesar), la ce sa se mai inchine si la apostoli/sfinti.
Unde mai pui ca biserica ortodoxa a tot adaugat de a lungul milenilor sfinti, ceea ce e total necrestinesc.
Poți da un exemplu biblic cand un creștin s-a rugat la vreun alt creștin deja decedat, pentru " mijlocire"?
Si ma mai frământă o nelămurire, nu prea are legătură cu subiectul dar totuși - cum privești faptul că in Ucraina acum, se ucid reciproc ortodocși, persoane care se declară creștine?
Facerea 18:11 Avraam şi Sarra însă erau bătrâni, înaintaţi în vârstă, şi Sarra nu mai era în stare să zămislească.
Ok.
Dar se pare ca lui Abimelec ii placeau babele.
Facerea 20:2 2. Şi a zis Avraam despre Sarra, femeia sa: "Mi-e soră", căci se temea să spună: "E femeia mea", ca nu cumva să-l ucidă locuitorii cetăţii aceleia din pricina ei. Iar Abimelec, regele Gherarei, a trimis şi a luat pe Sarra.
21:2 2. Şi a zămislit Sarra şi a născut lui Avraam un fiu la bătrâneţe, la vremea arătată de Dumnezeu.
Abimelec asta avea experinta la femei sterpe.
20:17 Şi s-a rugat Avraam lui Dumnezeu şi Dumnezeu a vindecat pe Abimelec, pe femeia lui şi pe roabele lui, şi acestea au început a naşte.
20:18. Căci Domnul lovise cu stârpiciune toată casa lui Abimelec, pentru Sarra, femeia lui Avraam.
Șunt în pământ. Sufletul fiecărui om la moarte se întoarce la Dumnezeu care l-a dat.
"Oamenii inteligenți vorbesc pentru că au ceva de spus. Proștii vorbesc pentru că trebuie să spună ceva"
Bine cred ca stii si tu ca unii oameni au fost aleși sa domnească din cer împreună cu Isus Cristos. Conform Bibliei Pavel si Petru sunt dintre cei aleși. Deci acum sunt în cer, alături de Isus Cristos.
Da. Sa spunem, deși este forțat. Dar între timp Isus a murit pentru toți oamenii. " EU SUNT CALEA, adevărul și viața, nimeni nu vine la tatăl decât PRIN MINE"
Cunoști cuvintele astea?
De ce nu a spus Isus: nimeni nu vine la tatăl decât prin mine, prin mama Maria, frații mei vitregi, si încă câteva mii de "sfinti " despre care Biblia nu amintește nimic.
Nu există o situație de genul în Biblie (sau, cel puțin, nu cunosc eu). Doar că tu faci aici o eroare aplicând principiul lui Luther, "Sola Scriptura" ("numai Scriptura"). Informații cruciale pentru creștinism nu s-au scris în Biblie, ci au fost transmise creștinilor prin viu grai. De aici vine "Sfânta Tradiție", lucru care nu e inventat de mine, ci e menționat chiar în Biblie. Sfântul Apostol Pavel le-a scris celor din Tesalonic: "Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră." Deducem de aici că Sfântul Apostol Pavel nu îi învăța pe credincioși doar prin scris, ci și prin viu grai iar unele învățături au rămas nescrise. Acele învățături nescrise formează Sf. Tradiție.
Legat de război: Îmi dau seama unde vrei să ajungi cu asta. Nu, slujitul în armată nu e un păcat. Uită-te doar la toate războaiele purtate de evrei în Vechiul Testament. Sau gândește-te la sultașul despre care Însuși Mântuitorul a zis: "La nimeni în Israel n-am găsit atâta credință" (Matei 8, 10). Așadar, nu e păcat să slujești în armată și știm că și primii creștini slujeau în armată, deoarece Dioclețian le-a interzis creștinilor să intre în armată, deci existau deja creștini militari.
Păi si atunci, dacă în accepțiunea ta, primii creștini au participat la razboi, cum au mai aplicat ei porunca lui Isus Cristos de a-și iubi aproapele? Căci participarea la razboi împotriva unor alți oameni (indiferent de naționalitatea lor) este o încălcare flagrantă a ceea ce Isus Cristos ne-a învățat. Fără să mai amintim ca "dușmanul" e fratele tău ortodox
Contrar cuvintelor tale despre "sfânta tradiție" Biblia spune "Fraților, am spus aceste lucruri, folosindu-mă de exemplul meu și al lui Apolo, spre binele vostru, pentru ca, astfel, să învățați regula aceasta: „Să nu treceți peste ce este scris"( 1 cor. 4)
Și ce te face să crezi ca cand era prezent Pavel le preda alte lucruri, deseori contrare la cele ce le scria prin scrisori?!
Tocmai pentru a nu fi denaturate si schimonosite poruncile lui Dumnezeu a fost scris totul. Iar cat privește tradițiile - sunt de fapt condamnate in scripturi.
Evreii au purtat multe războaie, dar toate la porunca lui Dumnezeu. Ei au primit un teritoriu care trebuia apărat si era apărată de asemenea si închinarea curată de practicile dezgustătoare ale națiunilor.
Creștinii nu au o țară a lor, ei provin din toate limbile, națiuni și popoare. Creștinii după cuvintele lui Isus aveau să fie recunoscuți după iubirea dintre ei. Dacă ar susține vreun guvern în conflicte militare, ar însemna să lupte împotriva fraților săi. In plus, lor li s-a spus - cine ia sabia, de sabie va pieri. Sa nu întorci rău pentru rău. Sa nu va răzbunați, răzbunarea aparține lui Dumnezeu, el va răsplăti. Să-ți iubești chiar și dușmanul. Și multe altele...
De aceia nici un creștin nu a slujit în armată, si nici un soldat nu a ramas in serviciu după ce a devenit creștin. ( Istoria confirmă aceasta).
De aceia nici un creștin nu a ajuns in situația ortodocșilor care se urăsc si se ucid reciproc in Ucraina ( si nu doar acolo, si nu doar acum).
Preoții ortodocși, chiar capul bisericii ortodoxe ruse, justifică razboiul si uciderea reciprocă a fraților de credință. Tot preoții mai și "sfințesc" armele, tehnica militară și rachetele.
Iar cauza principală a acestor fapte odioase este că ortodoxia a dat la o parte învățăturile lui Isus si respectă tradiții omenești. Astfel faptele lor confirmă ca la ei se aplica versetele -10 Copiii lui Dumnezeu și copiii Diavolului se recunosc prin aceasta: Cine nu practică dreptatea nu provine de la Dumnezeu, nici cine nu-și iubește fratele. 11 Căci iată mesajul pe care l-ați auzit de la început: să ne iubim unii pe alții; 12 să nu fim asemenea lui Cain, care provenea de la cel rău și și-a ucis fratele." ( 1ioan 3)
Ok, te rogi sfinților sa se roage pentru tine. Dar, cand pupi o icoană cu un sfint in ea, ce e aia? Nu e doar o simplă rugăciune. Seamănă clar cu închinarea.
Jenant, sa vii aici sa te dai drept om bun si credincios doar ca sa arati ca esti arogant si needucat si sa postezi fraze jignitoare la adresa altor useri.
Cu ce esti tu mai bun sau mai destept decat altii?
Asta te invata pe tine biblia aia?
Sa raspunzi cu rautate si aroganta?
Rusine sa-ti fie!
în 27 Septembrie | fllu07 explică:
...Eu obisnuiesc să-mi pun mereu întrebări."
Pune-ti frate intrebari si daca nu gasesti raspuns, mergi si discuta cu un preot, cu un calugar, cu un arhiepiscop, ca-ti vor explica ei cum sa interpretezi corect Biblia, fara sa vii aici sa te arati arogant si sa jignesti userii.
Crezi că cei care "sfințesc" armele, tehnica militară si rachetele, justifică războiul si uciderea de frați, vor fi in stare să-ți explice cum să-ți iubești frații de credință si pe aproapele tău?
Vai de mine, Și de mine. Te-ai simtit? De ce? Nu era cu referire la tine, scuze. Eu doar am continuat ce ai scris tu: "prostul moare de grija altuia".
Încă odată: nu era cu referire la tine. Era continuarea frazei tale. Chiar nu înțeleg de ce te-ai simtit jignită de continuarea frazei pe care tu ai inceput'o. Si încă ceva: dacă cineva care citește biblia tace și nu răspunde la cuvinte jignitoare este luat de prost, aloo pocăitu. spălatul pe creier. papă laptee, Dacă îți dă un răspuns pe măsură, ne ofuscam, mvaii, dar ce te învață pe tine Biblia. Nu e frumos.
Si ca să-ți răspund la ideea ta de a merge la un popă, arhiepiscop, călugăr etc, iti mai spun odată: dacă tu iei de bune cuvintele unui popă indiferent de rangul lui, care nu se bazează pe biblie, care vorbește pe baza scrierilor "sfinților părinți" si mai ales, după cazurile pomohaci, onilă, iată Visarion Alexe, documentarul filmat de Recorder în interiorul BOR, dar și toate celelalte mârșăvii pe care le fac popii, ce sa zic succes. Du-te tu si caută-le îndrumarea. Eu nu, mulțmesc.
Proverbul la care m-am referit nu era pentru tine!
Acela era un raspuns strict pentru nesimtitul de deaspura care m-a facut proasta. Dar ulterior Adminul i-a sters aluia postarea si rassunsul meu a rams pe topicul tau, nemaifacand sens, doar confuzie.
I-am cerut adminului sa-mi steraga acel raspuns, care acum nu mai face sens, dar probabil dureaza cetava ore... sau poate mai mult.
Dintr-un alt comentariu al tău, se vede că nu înțelegi ce este "răscumpărarea" si de ce era nevoie de ea. Exemplu cu spartul geamului e complet pe lângă.
Si eu am continuat fraza ta. De unde supărarea? Si daca te-aș fi făcut proastă indirect, de ce te-ai ofuscat? Tu nu l-ai facut prost pe ăla căruia ia sters adminul comentariul? Sau cum, tu ai voie sa "jignesti userii, si sa fii arogantă" dar alții nu? Chiar dacă ăla te-a făcut proastă, raspunzând-ui cu aceiași monedă arăți că nu ești cu nimic mai diferită de el.
Deci cum e: dacă eu te-aș fi făcut proastă din cauza unei confuzii, eram needucat, arogant, si postam fraze jignitoare la adresa altor useri, si conform spuselor tale ar fi trebuit să-mi fie rușine.
Deci cuvintele astea ți se aplică ție, nu, ca tu la făcut prost pe userul ăla. Ai curaj sa recunosti? Sau o scalzi?