Sublimedani89, întrebai de ce suntem aşa de speciali.
Pe lângă educaţie, mentalitate, tendinţă (poate parţial nativă) spre superstiţiozitate, misticism, eu cred că acest lucru se întâmplă pentru că în România există mai multe cercuri vicioase, printre care religia care merge mână în mână cu politică - se susţin reciproc - şi credulitatea care duce spre religie, iar religia spre credulitate - la fel, o susţinere reciprocă.
În alte ţări europene sistemul politic şi educaţional poate este ceva mai puţin corupt şi imbecil şi nu bagă oamenilor religia pe gât (cu atâta nesimţire şi înverşunare), ci îi educă, iar o minte educată - trează, informată - este ceva mai puţin receptivă la superstiţii.
La noi, în schimb, se dărâmă şcoli şi se construiesc biserici. Iar fără educaţie de unde gândirea critică? Oamenii sunt, efectiv, forţaţi să rămână/devină proşti, ignoranţi, orbi... Mass-media locală dă şi ea o mână de ajutor (transmisiile TV în mare parte au devenit indigestibile pentru o minte cât de cât funcţională). Omul de rând este silit - direct şi indirect - să apeleze la preoţi, în loc de profesori, medici, psihologi... Şcoli şi spitale sunt din ce în ce mai puţine, biserici - din ce în ce mai multe. Iată şi rezultat.
...
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." - Voltaire.
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă." - Seneca.
"Religia este excelentă pentru a controla oamenii obişnuiţi." - Napoleon Bonaparte.
"Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, învaţă un om să pescuiască şi va mânca o viaţă, dă-i unui om religie şi va muri rugându-se să primească un peşte."
...de aici şi sărăcia.
Totul este interconectat: prostie ◁▷ religie ◁▷ sărăcie ◁▷ prostie...
Dacă s-ar schimba odată sistemul (politic, educaţional...), generaţiile noi, neîndoctrinate, ar avea în sfârşit o reală şansă să transforme România într-o ţară stabilă şi prosperă şi, eu una, sper că odată şi odată aşa va fi. În opinia mea, este doar o problemă de timp.
Pe lângă îndoctrinarea religioasă, din generaţie în generaţie, insistentă şi continuă, inclusiv în sistemul de învăţământ, poate e şi ceva în gene, un nivel de credulitate mai special. :))
Am ajuns de râsul lumii.
http://stirileprotv.ro/......erici.html
Pentru ca sunt indoctrinati de mici. Cu sau fara acordul parintilor!
Tocmai citeam despre asta...
http://www.youtube.com/watch?v=INyB0ITJB-g&feature=youtu.be
http://i.imgur.com/rlt9tvc.png
https://www.facebook.com/....../photo.php
Noname a fost foarte politicos in raspunsul lui.
Parerea mea ca suntem atat de religiosi este din cauza ca probabil suntem si cei mai prosti din europa(sau printre cei mai prosti)
Gandeste-te ca sau pus la coada sa pupe oase si cruci, au mai pus un leu la cutia milei poate poate se apropie mai mult de rai.
Cred ca asta e marea problema la romani. Imaginatia indoctrinata cu scopuri caritabile in favoare biserici pentru a ajunge cu siguranta la dreapta tatalui.
O alta teorie este ca noi suntem cu 100 de ani in urma si e normal sa ne comportam ca si cum noi inca nu avem gsm si apa calda si tot ce se intampla este o minune de la dumnezeu
Indoctrinarea. Oameni naivi. Prostie. Am indraznit sa ii spun profei de religie odata ca eu nu cred in nu stiu ce rahat, si evident a luat foc... Un alt profesor a spus si mare dreptate a avut ca "La ora de religie profesorii ar trebui sa va vorbeasca despre diferite relgii, nu sa va indoctrineze cu una"
Si stii ceva? Cati oameni urmaresc emisiunile care vorbesc despre cum a aparut omenirea? Oamenii nu se informeaza ma, nu le pasa. Ei zic ca nu mai exista forme de viata pe alte planete. Zic asta zi de zi, dar poate daca ar mai deschide tv-ul pe discovery ar vedea ca deja s.au gasit bacterii. Dar despre asta e vorba, asa e romanul, trebuie sa vada o Adam si un Eva ca sa creada ca exista viata. Religia are si aspecte bune, biserica...pff cati oameni nu a ars biserica, cate documente, cati bani fura...si in trecuuutul f. indepartat preotii erau nenorociti, intr.o religie smulgeau unghiile copiilor si apoi pe ei ii inecau, ii dadeau pe post de ofrande stii ..Acum nu mai suntem chiar asa, acum sunt vorbe si nu violenta dar tot cam acelasi rahat.
Săracii copii...
Păi cum să nu creadă în toate prostiile, dacă nişte neni cu barbă, aparent de încredere, şi restul adulţilor îndoctrinaţi le prezintă nişte poveşti şi circul ieftin (nu şi la propriu) al ritualurilor bizare ca fiind ceva adevărat şi de temut şi respectat? Aşa şi ajung, săracii, toată viaţa să creadă într-un Moş Crăciun medieval, imitându-i papagaliceşte pe cei din jur şi nefolosindu-şi gândirea critică.
...
"Din ce în ce mai multi copii, de 2, 3 sau 5 ani, fie ca sunt la țară sau la oraș, fie ca merg la o grădiniță de stat sau privata, sunt împărtășiți cu "ceiuţ", sunt puși sa se târască în fata preotului sau sa adune în biserica de pe jos "firimiturile care [sic] vând-nevrând [sic] le-au scăpat".
Vedeți cum decurge o împărtășanie la grădinița.
Scenele sunt halucinante: http://youtu.be/INyB0ITJB-g
Ești conștient că nivelul scăzut de cultură pe care-l avem este cauzat in mare parte de ignoranța caracteristică si de lipsa gândirii critice? Gândire critică respinsă in totalitate de religia ta?! Astfel, religia te-a îndrumat să rămâi naiv, implementându-ti ideea preconcepută că "a fi curios este un mare păcat". Preoții ti-au transmis ce să crezi, cui să te rogi si ce să faci intrucât te-ai născut in raza lor de actiune si fără sa ceri dovezi te-ai conformat. În continuare ești tratat precum un bolnav căruia i se oferă un tratament imaginar(promisiuni) plătit din banii si timpul tău prețios.
Rămai la aiurelile tale, dar fă un serviciu societății si NU băga pe gat copiilor credința ta în Moș Crăciun!
"Copiii nu pot gândi critic, cel puţin până la o anumită vârstă. De aceea pot fi „prostiţi" atât de uşor să creadă în Zâna Măseluţă, Moş Crăciun sau orice alt personaj fantastic din lumea poveştilor. Dar pe măsură ce experienţa lor de viaţă se acumulează, iar facultăţile raţionale se optimizează, nu mai sunt chiar atât de vulnerabili în faţa credinţelor şi convingerilor pe care le primesc de la părinţi sau alţi adulţi. Ceea ce înseamnă că facultatea de a raţiona posedă capacitatea de a se dezvolta. Din păcate această capacitate este neglijată odată ce devenim adulţi. Toată lumea gândeşte – dar fără verificare şi control gândirea poate fi eronată, distorsionată, preconcepută. În plus, într-o societate în care informaţia este omniprezentă (televizor, internet, telefon, tabletă etc.) suntem permanent bombardaţi cu tot felul de argumente, concluzii, teorii a căror validitate nu poate fi testată decât aplicând gândirea critică. Cum anume?
Gândirea critică ne ajută în primul rând să identificăm argumentele cu scopul de a le analiza şi evalua din punct de vedere al structurii şi consistenţei logice. Un raţionament valid trebuie să se bazeze pe o logică consistentă, solidă, iar nu pe emoţii ori presiune socială. În plus, adevărul unui raţionament nu este determinat de emoţia pe care o stârneşte, nici de grupul social care crede în acel raţionament. Cu alte cuvinte argumentele sunt susceptibile să sufere din cauza aşa-numitelor erori logice, dar şi a prejudecăţilor, preconcepţiilor, predispoziţiilor."
- http://www.scientia.ro/......itica.html
Într-adevăr.
Cauzele sunt geo-politice. In general tarile est-europene sunt mai conservatoare / traditionaliste, in comparatie cu tarile vestice ( Germania, Olanda, Norvegia, Suedia ).
Noi abia am iesit din totalitarism acu` 20 si ceva de ani.
E nevoie de ceva timp sa ii ajungem pe occidentali din urma; estimez cam cel mult mai inca vreo 20 si ceva de ani, de regula e nevoie de cel putin jumatate de secol.
Nu ştiu dacă îţi dau motiv de bucurie sau dezamăgire dar bacterii nu au fost descoperite în afara acestei bătrâne planete. Şi nu cred să se descopere vreodată. Dar mai poţi aştepta...
Viaţa de pe această planetă sfidează toate statisticile (care arată că teoretic ar fi doar o şansă din 1 "la puterea 123"- un numar cu 40 de zerouri mai mare decat nr atomilor din univers!). În afara vieţii de aici (care există nu ca excepţie ci ca dovadă a intervenţiei Sacrului, Divinului) probabilitatea nu este prea generoasă...
Poate nu intenţionat, dar faci confuzie şi bagi în aceeaşi oală pe toţi "intermediarii" (preoţii) tuturor religiilor din lume, ceea ce nu este just! Aminteşti astfel de păgânismul necreştin, anticreştin ce presupunea sacrificii umane... Nu au legătură nici cât negru sub unghie...
Nu e greu. Dumnezeu e unul, iar mesajul său unitar şi distinct formează la fel o singură religie, credinţă. Fiul lui Dumnezeu a numit-o Biserică. Acesteia i-a lăsat preoţia creştină - unică, diferită faţă de falsele religii antice.
Ferice de cei de vârsta ta care doresc să îmbrăţişeze preoţia şi sunt pregătiţi pentru asta. Sumbre previziuni pentru sufletele celor care nu sunt (pregătiţi)...
Ca sa-ti dau un raspuns mai pe inteles, trebuie sa recurg la cealalta 'parte' a mea:[lol]
ca e oamenii prosti si saracie mare in romanica, ca omu' asa ii el, ma intelegi? fraier si da banu' la popa, ca de, ii e frica sa nu-l arza focu' iadului si doara doara spera ca o s-al scape preotu'. scapa pe dracu', scapa numa de bani.
sti tu cum ii sa te arza focu iadului?
nici eu...
O fetita in varsta de 12 ani s-a sinucis ca sa ajunga in Rai langa tatal ei. Asta invatase ea la scoala, ca Raiul exista si acolo se afla tata! :(
http://www.mirror.co.uk/......ed-2530189
S-a intamplat in Polonia, insa nu are relevanta asta! Se putea intampla in oricare tara, unde se preda religia incepand de la gradinita! Religia si minciunile, la varste atat de fragede...sunt un pericol! Sus-pusii nu vad...
In gradinitele din Romania :
http://www.contributors.ro/fara-categorie/gradinitele-tanacu/
""‘Copiii sunt cea mai sigură investiţie a Bisericii. Fără ei nu putem privi în viitor, nu putem fi siguri că locaşurile noastre de închinare vor fi la fel de efervescente. De aceea încercăm ca, prin tot ceea ce facem, să semănăm în sufletele lor iubirea de Dumnezeu şi de valorile ortodoxiei noastre’, a mărturisit părintele Scorbură."
S-a dat de gol...lupul în blană de oaie.
Groaznic! Situaţia e chiar mai gravă decât îmi imaginam...
"...Preotul ii da "ceiutul", apoi usurat si fericit ca a mai salvat un suflet lanseaza un "Braaavo!" si mai turuie o rugaciune "Trupul tau cel sfint Doaaamne…"
Doamnele educatoare nu sint rele, sint doar limitate si habotnice. Rau e in schimb sistemul care permite unor persoane limitate si habotnice sa-si dea friu liber inclinatiilor. Rau este sistemul care a deschis drum larg in scoli obscurantismului, ignorantei si misticismului.
Zimbardo identifica 7 factori ce favorizeaza aparitia Efectului Lucifer – supunerea oarba fata de autoritate, aderarea fara rezerve la normele de grup etc., dar poate cel mai important element este primul din lista: sa faci prosteste primul pas.
In urma cu mai bine de doua decenii, Romania a facut prosteste primul pas: a lasat Biserica sa se infiltreze in scoli, intii la generala, apoi la liceu, de anul trecut la clasa pregatitoare. Rezultatul il vedem astazi si-l vom vedea mult timp de acum incolo.
Exista insa si o urma de speranta. Putem spune NU acestui tavalug. E suficient sa nu mai inchidem ochii la abuzuri; putem reactiona la aberatiile spuse la clasa, putem retrage copiii de la orele de religie.
Copiii au nevoie de educatie, nu de indoctrinare."
Si americanii sunt foarte religiosi, si nu au trecut multe popoare peste ei. Si ei sunt limitati?
Indoctrinare, lene, frica (aici nu stiu daca e frica si apoi lene), ignoranta.
- mami, de ce ploua?
- ca asa vrea dumnezeu.
Ai zis: "Pe lângă îndoctrinarea religioasă, din generaţie în generaţie, insistentă şi *continuă*, *inclusiv în sistemul de învăţământ*". (Pe TPU nu se poate folosi ceva gen bold sau italics, nu?)
Deci una este ca unii parinti si bunici spuneau copiilor despre religie, si alta este o indoctrinare continua, inclusiv in sistemul de invatamant. Mai ales ca multi parinti preferau sa nu le spuna copiilor multe despre religie, deoarece nu ar fi fost ideal sa se afle ca ei sunt crestini (era frowned upon). In cazul meu, nu am fost indoctrinat de loc de parinti sau bunici. Mama imi raspundea la itnrebarile pe care le puneam, dar doar atata. Bine, nici nu sunt crestin, dar nu din cauza ca nu am fost indoctrinat. Si nu sunt nici ateu.
Nici nu e plina SUA de emigranti... poate si tu tot de-acolo vorbesti.
Nu mulţi au scăpat neîndoctrinaţi, aşa că te poţi considera un norocos.
"Inclusiv în sistemul de învăţământ", evident, era o completare. Să te îndoctrineze poate oricine şi oriunde, nu e neapărat nevoie de şcoli (deşi este metoda cea mai eficientă), mai ales că acum recuperează cât pentru o mie de ani (vezi link-urile aduse de Mihaela). Dar la sărăcie şi ignoranţă religia probabil trage mai bine...că tot vorbeam de România şi restul Europei.
Nu stiu cati ani ai, dar eu am avut privilegiul sa imi petrec primele 4 clase primare in epoca de aur. Majoritatea prietenilor mei sunt colegi de generatie cu mine, si iti pot spune ca stiu sigur ca nu au fost indoctrinati de catre familie. Cel putin in jurul meu parintilor nu le pasa prea mult de biserica.
Pe de alta parte, la scoala incercau sa ne indoctrineze politic si materialist, ceea ce nu preau au reusit. Adica sa fim seriosi, cine punea botul (sincer) la propaganda comunista?
Nu neg ca popoarele sarace sunt in general mai religioase, dar exista si exceptii, de exemplu SUA nu este cea mai saraca tar din lume, dar este una dintre cele mai religioase. Si nu sunt nici chiar asa de ingoranti pe cum se crede.
Ideea este ca indoctrinarea nu se lipeste daca nu exista o afinitate inerenta intr-un popor pentru doctrina respectiva. Si nu ai nevoie sa fi indoctrinat pentru a trage niste concluzii.
E plina de emigranti, dar nu "au trecut popare peste". Este o mica diferenta Acum nu vorbesc de acolo, vorbesc de pe plaiurile Mioritice, dar ai intuit tu ceva. Sunt American.
Au fost colonizati de le-a iesit pe nas de catre: spanioli, olandezi, suedezi, britanici. Abia in timpul colonizarii britanice si-au declarat independenta pentru ca eraau satui de taxele pe care le cereau britanicii. Ma rog, nu cred ca trebuie sa zic mai mult, stii si tu foarte bine. Vezi in linkul de la sfarsit desspre istoria SUA.
Au foarte multe influente culturale si religioase.
Nu vreau sa ma exprim daca sunt limitati sau nu, stii tu mai bine ce spalatura de creiere masiva are loc acolo.
Numai bine!
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Statele_Unite_ale_Americi
Posibil, dar aş putea să pun pariu cu tine, că dacă oamenii nu ar fi absolut deloc îndoctrinaţi religios (până la majorat), cel puţin 90% dintre ei ar rămâne non-religioşi şi toată viaţa de adulţi - mai rar te apucă nevoia de a crede în moşi-crăciuni la maturitate, când deja cât de cât gândeşti şi eşti capabil să percepi obiectiv realitatea.
Dar nu americanii au fost colonizati Adica, americanii s-au nascut ca popor dintr-un amalgam de popoare, dar nu au fost colonizati de nimeni. Cum nici poporul roman nu a fost colonizat de romanii care au invadat Dacia.
Exista spalare de criere si acolo, cum exista peste tot in lume. Dar uite, oamenii au reactionat mult mai bine decat ma asteptam la scandalul cu NSA spying. Incepe lumea sa se destepte, putin cate putin. Si, apartinaind ambelor popoare, tind sa cred, pe baza experientelor mele personale si limitate, ca americanii sunt mai putin indoctrinati si mai open minded decat romanii.
Majoritatea oamenilor care gandesc cauta niste raspunsuri la intrebari de genul: Care e scopul vietii, ce se intampla dupa ce murim, cum a fost creat universul, si asa mai departe.
Aceste raspunsuri in general nu se gasesc in stiinta, cel putin nu la un nivel satisfacator.
Pe de alta parte, multi oameni au tot felul de experiente paranormale: telepatie, vise care prevestesc sau comunica ceva care este confirmat ulterior, dead bed visions, near death experiences (in jur de 5% din oameni) si alte fenomene similare.
A percepe obiectiv realitatea nu inseamna sa fi materialist, inseamna sa ai mintea deschisa la orice posibilitate, sa studiezi ce zic si alti oameni, si sa tragi concluzii logice. Eu de exemplu, in urma unei intamplari in care nu o sa intru aici pentru ca este ceva personal, am tras concluzia ca exista sigur ceva pe care tot materialismul din lume nu-l poate explica.
Nu ştiu la ce întâmplare te referi, dar pentru lucrurile înşirate de tine mai sus există nişte explicaţii logice, care îşi au baza în ştiinţă şi nu implică necesitatea unor zei. Este de ajuns o informare corectă. Cât despre "satisfăcătoare", adevărul nu necesită aprobarea noastră. De a ne minţi frumos toţi putem, însă nu asta înseamnă a avea o minte deschisă.
Şi eu sunt pro unei minţi deschise la posibilităţi, mai puţin când posibilităţile respective se contrazic cu realitatea, ştiinţa şi pentru ele nu există niciun fel de dovezi. Deşi, recunosc, nici eu nu exclud complet posibilitatea existenţei unui ceva superior, supranatural, necunoscut, însă nu leg această posibilitate (infimă) de vreo religie - o invenţie tipic umană.
>dar pentru lucrurile înşirate de tine mai sus există nişte explicaţii logice
Logice, dar nu materialiste
>nu implică necesitatea unor zei
Nu toate religiile au 'zei'.
>Cât despre "satisfăcătoare", adevărul nu necesită aprobarea noastră.
Esti cumva tu the holder of the ultimate truth? Stii tu raspunsurile la intrebarile alea? Si daca da, de unde esti asa de sigur? Se pot verifica experimental, dupa metoda stiintifica?
>Şi eu sunt pro unei minţi deschise la posibilitate, mai puţin când posibilităţile respective se contrazic cu realitatea, ştiinţa şi pentru ele nu există niciun fel de dovezi.
Ce este realitatea? Are cineva aroganta de a spune ca noi cunoastem toata realitatea? Iar dovezi exista pentru multe fenomene paranormale.
>Deşi, recunosc, nici eu nu exclud complet posibilitatea existenţei unui ceva superior, supranatural, necunoscut
Good
>însă nu leg această posibilitate (infimă) de vreo religie - o invenţie tipic umană.
Nici eu, dar sunt totusi agnostic la crestinism. Exista multe dovezi istorice si logice ca Isus a existat si a facut minuni.
Aww, ma lasi asa, in intuneric si ignoranta?
Da, oricum este aproape imposibil sa schimbi opiniile cuiva, si daca reusesti probabil ca persoana raspectiva nu avea cele mai bine formate opinii. Din cate am observat eu, schimbarile totale de paradigma se intampla cand patesti ceva care te face sa-ti revizuiesti total perceptia asupra lumii, nu cand discuti cu cineva pe net
Noapte buna si tie, iar am stat pana la 4 am :/
DeProfundis99 întreabă: