Sublimedani89, întrebai de ce suntem aşa de speciali.
Pe lângă educaţie, mentalitate, tendinţă (poate parţial nativă) spre superstiţiozitate, misticism, eu cred că acest lucru se întâmplă pentru că în România există mai multe cercuri vicioase, printre care religia care merge mână în mână cu politică - se susţin reciproc - şi credulitatea care duce spre religie, iar religia spre credulitate - la fel, o susţinere reciprocă.
În alte ţări europene sistemul politic şi educaţional poate este ceva mai puţin corupt şi imbecil şi nu bagă oamenilor religia pe gât (cu atâta nesimţire şi înverşunare), ci îi educă, iar o minte educată - trează, informată - este ceva mai puţin receptivă la superstiţii.
La noi, în schimb, se dărâmă şcoli şi se construiesc biserici. Iar fără educaţie de unde gândirea critică? Oamenii sunt, efectiv, forţaţi să rămână/devină proşti, ignoranţi, orbi... Mass-media locală dă şi ea o mână de ajutor (transmisiile TV în mare parte au devenit indigestibile pentru o minte cât de cât funcţională). Omul de rând este silit - direct şi indirect - să apeleze la preoţi, în loc de profesori, medici, psihologi... Şcoli şi spitale sunt din ce în ce mai puţine, biserici - din ce în ce mai multe. Iată şi rezultat.
...
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." - Voltaire.
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă." - Seneca.
"Religia este excelentă pentru a controla oamenii obişnuiţi." - Napoleon Bonaparte.
"Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, învaţă un om să pescuiască şi va mânca o viaţă, dă-i unui om religie şi va muri rugându-se să primească un peşte."
...de aici şi sărăcia.
Totul este interconectat: prostie ◁▷ religie ◁▷ sărăcie ◁▷ prostie...
Dacă s-ar schimba odată sistemul (politic, educaţional...), generaţiile noi, neîndoctrinate, ar avea în sfârşit o reală şansă să transforme România într-o ţară stabilă şi prosperă şi, eu una, sper că odată şi odată aşa va fi. În opinia mea, este doar o problemă de timp.
Sublimedani89, apropo de întrebarea ta...
https://www.facebook.com/....../photo.php
Nu Radu, britanicii au fost invitati sa le ia taxe alora ca erau DEJA acolo. Au primit o scrisoare prin care li se spune: Voi lipsiti, haideti veniti aici sa va pllatim noi taxe. Ma tot fredo atata.
Ma rog, mi-am zis parerea, te-ai apucat sa te iei de viata mea.citeste despre America si bastinasii ei care au ajuns prin rezervatii ca niste animale, vezi cine a venit peste ei, cu ce bagaj cultural si religios au venit cei care au poposit pe-acolo si vezi pe ce perioade s-au intins toate astea. Si mai zici ca Americanii se trezesc acum de cand cu NSA-ul. Eu stiu de treaba asta de nu stiu cand de ma credea lumea nebuna pe-aici si tu-mi zici ca dream-landul vostrua aparut asa din neant, peste noapte ca si-au dat unii intalnire si au hotarat sa se aseze acolo. Esti copil? Pe bune acum.
In Biblie nu scrie nici unde ca e bine sa fi superstitios ba din contra superstitile sunt asociate cu idei pagane. Apoi majoritatea oamenilor se bazeaza pe traditie nu Biblie.
Pentu ca tara asta are oameni saraci si ghinionsi care trebuie sa isi puna credinta in ceva... Nu vad de ce e rau sa fii credincios
Intr-un fel sunt de acord! Suntem, de fapt unii sunt PREA SUPERSTITIOSI! Curand (Dumnezeu sa-i ierte au murin niste prieteni din copilarie a mamei, intr-un accident de masina) si sunt fel si fel de "supertitii"care eu cand le auzeam imi venea sa rad, nu stiu cati ani se tine pomana(si pomana asta, decat in Romania se face ) Astea sunt prostii! Sa ingropi mortul cu fel si fel de chestii "ca are nevoie in lumea de sus"sau ma rog muuulte chestii
Dar de credinciosie asta e alt ceva! un popor care e credincios Dumnezeu binecuvanteaza mut aceea tara! Una e PROSTIE SI NAIVITATE ALTA E CREDINCIOSIE!
"Si americanii sunt foarte religiosi, si nu au trecut multe popoare peste ei. Si ei sunt limitati?"
Americanii sunt cea mai bolnava(din toate punctele de vedere) societate moderna, cea mai obeza, nivelul de incultura ajunge la cote alarmante, exportatoare de moarte, "taramul liberatii" are cei mai multi detinuti din lume ~2, 3 milioane detinuti, urmata de o alta tara crestin religioasa Rusia, au cel mai mare consum de energie pe cap de locuitor si daca toti am trai ca americanii ne-ar trebui cel putin 4 planete, sa nu mai spun de nivelul de inegalitate ridiol de mare intre clasa superioasa si clasa de jos, iar tot acest sistem a fost creat de crestini? America este tara nazistilor liberi, o tara de rahat care in loc sa se investeasca in educatie, thehnologie(care sa nu fie pentru omorat oameni) si protectie sociala investeste in moarte sute de miliarde de dolari pe an, iar apoi se mira(doar populatia naiva) de ce au atat de multi detinuti.
Daca America este exemplu tau de tara religioasa, atuni ne-ai lamurit, religia chiar trebuie sa moara, multumim pentru exepmlu.
Fiindca suntem cei mai prosti. Religia este o metoda de control in primul rand, iar cineva vrea sa ne stie sub papucul "marilor puteri".
Superstiţia nu are nimic în comun nici cu creştinismul, nici cu Biserica Mântuitorului, nici cu "Predania" (termen biblic- Tradiţia neschimbată a primelor secole creştine).
Superstiţiile sunt reminiscenţe păgâne şi lucrează împotriva creştinismului.
>Nu Radu, britanicii au fost invitati sa le ia taxe alora ca erau DEJA acolo. Au primit o scrisoare prin care li se spune: Voi lipsiti, haideti veniti aici sa va pllatim noi taxe. Ma tot fredo atata.
Eu nu vorbeam aici de britanici, italieni, olandezi, indienii originali si asa mai departe. Eu vorbeam aici de americani, de poporul american. Care s-a format cand au avut o tara libera si independenta.
>citeste despre America si bastinasii ei care au ajuns prin rezervatii ca niste animale, vezi cine a venit peste ei, cu ce bagaj cultural si religios au venit cei care au poposit pe-acolo si vezi pe ce perioade s-au intins toate astea.
Noi vorbeam despre poporul american. Peste poporul american nu a venit nimeni. Indineii nativi nu sunt poporul american. nici englezii. Nici olandezii, nici nimeni. Amalgamul ala de oameni a devenit poporul american, nu partile lui componente.
>Eu stiu de treaba asta de nu stiu cand
Una e sa banuiesti, si alta e sa ai dovezi clare.
>si tu-mi zici ca dream-landul vostrua aparut asa din neant, peste noapte ca si-au dat unii intalnire si au hotarat sa se aseze acolo.
Cine a zis asta?
Mai, tu ce vrei de la mine de fapt? Nu ai mai intalnit oameni care au o parere diferita de-a ta? Lasa-i omule-n pace cu parerea lor!
Indoctrinarea e clar ca exista, asa ca si in alte tari. Intrebarea ar fi de ce e la noi mai puternica si asa eficienta? Si eu ma gandeam ca poate avem ceva in gene, cum zici tu. Poate e faptul ca suntem latini. Daca ne uitam la celelalte popoare latine, cum ar fi italienii, spaniolii, portughezii etc, vedem ca religia catolica a jucat si inca joaca un rol foarte important in societatea lor. Acum noi suntem ortodocsi, si probabil asta e mai rau : )) Pacat ca nu avem si alte exemple de popoare latine ortodoxe ca sa avem cu cine sa ne comparam. Ce ma mira cel mai mult e ca celelalte tari ortodoxe din jurul nostru nu pun chiar asa mare baza pe religie ca si noi. Ma mai gandeam la stilul nostru de viata. Poate Muntii Carpati ne-au oferit un grad de izolare mai mare fata de restul popoarelor. In cartea "Dracula" parca, Bram Stoker zicea ceva de genul, cum ca toate superstitiile din Europa, vestice sau estice, s-au oprit la poalele Carpatilor si au persistat aici mai mult decat in alte locuri. Sau poate faptul ca ne ocupam mai mult cu oieritul a fost inca un factor de izolare. Daca ne uitam la comunitatile de aromani din Balcani, care inca pastreaza cam acelasi stil de viata, vedem ca religia e foarte importanta si pentru ei ca si pentru noi. Nu stiu, probabil e o combinatie de foarte multi factori. O combinatie care doar aici s-a putut intampla : ))
Eu stiu ca tarile est-europene sunt mai religioase, dar de ce e Romania cea mai religioasa dintre ele?
"Si nu cred sa se descopere vreodata". Tu ce fel de creationist mai esti? Tu ai habar macar cat de mare e universul, sau nu-ti poti imagina? Daca tu zici ca zeul tau iubit a facut tot universul asta doar pentru a crea viata pe o singura planeta, si a lasat tot restul universului pustiu, deci a creat sute de miliarde de galaxii, stele, planete, degeaba, atunci zeul tau are nevoie de un consult psihologic urgent. Sau mai degraba tu, pentru ca zeul tau e scornirea imaginatiei tale bolnave.
Si daca vrei sa stii, 1 la puterea 123 este egal cu 1. Tocmai ai picat examenul la matematica.
Si asa de curiozitate, cam de cati ani crezi tu ca exista unviversul, sistemul solar, pamantul, omenirea? Asa ca sa vad in ce categorie de neocreationisti mai intri si tu.
Bun, dar si peste alti vecini de-ai nostri au trecut multi. De ce am ajuns noi mai limitati decat restul?
Si de ce suntem asa saraci si ghinionisti? Nu crezi ca e si din cauza ca suntem religiosi? Si pana la urma daca suntem asa credinciosi de ce nu ne ajuta d-zeu ca sa nu mai fim saraci si ghinionisti?
Am pus un link unde se vede clar ca suntem perceputi ca fiind mai religiosi. De ce s-ar parea doar?
Zici ca suntem asa superstitiosi, si ca superstitia e prostie si naivitate, dar suntem un popor credincios. Daca d-zeu binecuvanteaza popoarele credincioase, atunci de ce nu ne-a binecuvantat sa nu mai fim asa prosti si naivi?
De ce suntem noi cei mai prosti oare? Am fost noi cei mai "asupriti" de "marile puteri"?
Orice religie e o superstitie. E o superstitie sa crezi in zeu sau zei, in semi-zei, in ingeri, in diavoli si-n basme despre geneza fantezista din biblie. E o superstitie sa crezi in orice fara dovezi. Crestinismul s-a impletit foarte bine cu toate superstitiile si reminescentele pagane de-a lungul timpului. Daca nu stii asta inseamna ca nu cunosti istorie. Astrologia de exemplu a fost imbratisata de crestini in timpul evului mediu. Toti regii si imparatii, dintre care multi erau si crestini devotati, apelau la astrologie in acele vremuri pentru a incerca sa-si ghiceasca viitorul. Uita-te si in prezent la noi la tv la emisiuni gen Acces Direct, cum toti astrologii si vrajitoarele invitati acolo spun ca sunt crestini si ca d-zeu e cel care a pus stelele pe cer ca sa ne dea indicii despre destinul nostru. Eu unul vad ca religia si superstitia sunt mana in mana in tara noastra, pentru ca ambele sunt usor de inteles si foarte tentante pentru locuitorii mai putin inzestrati din Romania.
"Risipa" nu este inutilă. Ea spune ceva despre măreţia iubirii lui Dumnezeu. Vorbeşte despre lipsa "limitărilor" în cazul Divinităţii, limitări specifice gândirii umane prin care noi claustrăm totul.
Ştiiinţa a dat un mare ajutor credinţei (în a înţelege pre exemplu felul în care Dumnezeu controlează spaţiul) atunci când a identificat începutul universului în "spaţiul" restrâns al Big-Bang-ului.
Einstein a dat şi el o mână de ajutor credinţei (în a înţelege cum Dumnezeu controlează într-o cu totul altă manieră "timpul" decât o putem face noi) atunci când a afirmat că timpul reprezintă şi el o a patra dimnesiune...
Adevărat, s-a strecurat o greşeală, dar cred că tu cel puţin eşti suficient de sclipitor încât să-ţi fi putut da seama că este vorba de 10 "la puterea" 123 şi nu de 1... :
"Viaţa de pe această planetă sfidează toate statisticile (care arată că teoretic ar fi doar o şansă din 1 "la puterea 123"- un numar cu 40 de zerouri mai mare decat nr atomilor din univers!). În afara vieţii de aici (care există nu ca excepţie ci ca dovadă a intervenţiei Sacrului, Divinului) probabilitatea nu este prea generoasă... "
Nu, nu prea poti sa faci la fel cu orice alt popor. Intr-o singura dupa-amiaza sa intalnesti atatia prosti nu se poate decat in SUA. Asta asa daca vorbim de tari dezvoltate. Du-te tu in Suedia de exemplu si vezi cat o sa te chinui sa gasesti o singura persoana care sa iti spuna astfel de tampenii. Nu e un secret pentru nimeni ca sistemul de invatamant din SUA e cu mult sub cel al altor tari, mai ales din vestul Europei. Si asta nu e singurul capitol la care SUA e sub alte tari. Doar pentru ca esti mare si tare nu inseamna ca ai si cei mai educati cetateni.
DeProfundis99 întreabă: