Cei care au fost baieti de altar, cei care trec pe langa casele cu 2-3 etaje ale preotilor, cei care primesc chitanta pentru servicii bisericesti, cei ce au constatat ca numarul de biserici este egal cu numarul de farmacii si case de amanet, toate aceste persoane au niste motive destul bune sa nu mai creada in Dumnezeu.
Si oricum, acum exista yoga asa ca orice problema isi poate gasi rezolvare.
De ce este egal numarul de biserici cu numarul de farmacii?
Cel ce întreabă aceasta daca ar fi cunoscut rolul şi misiunea Bisericii în societate, cu adevărat nu şi-ar fi pus această întrebare. Însă, întrebarea nu este de ce facem un bine în detrimentul altui bine, ci de ce facem ceva rău în detrimentul binelui.
Aşadar, întrebarea ce arată adevărata cauză a problemei ridicate este de fapt "De ce construim bodegi, discoteci, cazinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de ţigări şi case de vânzare a drogurilor, în locul construcţiei de grădiniţe, şcoli, spitale, parcuri, adăposturi pentru săraci şi bătrâni, şi multe, multe altele?
Nu Biserica este de vină că nu sunt grădiniţe, şcoli şi spitale mai multe, căci tocmai ea binecuvintează, sfinţeşte şi stimulează activitatea lor. Biserica ne învaţă să avem iniţiativa binelui, să ne implicăm în societate în mod activ şi constructiv! Biserica lui Dumnezeu sădeşte conştiinţa binelui în mintea noastră, ne învaţă să-i iubim pe cei din societate, ne arată pericolele lăcomiei şi egoismul.De ce credeţi că se străduiesc atât de mult unii să scoată Biserica şi dreapta credinţă din sânul şcolilor şi al liceelor? Cine se străduieşte oare să alunge sănătatea (învăţătura Bisericii) din societate, decât boala (imoralitatea umană)? Imoralitatea noastră este de vină, căci ea este generată şi întreţinută de toţi cei care iubesc răutatea, manifestându-se în mod făţiş prin toate construcţiile deprevării umane, ce le vedem la toate colţurile de stradă!
Şi cum am putea spune că sunt prea multe biserici construite, când tocmai în ele ajung să se reabiliteze şi să se însănătoşească curvarii, beţivii, narcomanii, şi toţi cei care au căzut victime ale patimilor?! Cum am putea să ne lipsim de singura noastră sursă de însănătoşire sufletească? Vrem mai multe şcoli, spitale şi locuri de joacă pentru tineri? Atunci "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă." (Ev. Matei 6:33)
Doar atunci când vom căuta dreptatea lui Dumnezeu vom avea şi şcoli destule, şi toate câte trebuiesc, iar copiii abandonaţi de pe strada îi vom putea număra cu degetele de la o singură mână. Până atunci, pe drept ne culegem ceea ce semănăm.
Si ar mai fi multe de spus.
Primul punct ii descrie absolut perfect pe crestini (si pe atei de altfel). Ai mare dreptate cu primul punct avand in vedere ca peste 4.5 miliarde de oameni (crestini, atei, musulmani, iudaici etc.) se incadreaza in acea tipologie. Daca te-ai fi nascut cu vreo 18 secole in urma ai fi inteles de ce. Restul este discutie inutila, categoriile mentionate mai sus sunt prea inchise la minte si ignorante ca sa realizeze adevarul brut sau sa vada lumea exact asa cum este cu toate ca dovezile se afla sub nasul lor dar sunt prea ignoranti sa cerceteze.
Nu credem pentru ca nu este niciun semn al existentei sale. Doar niste intamplari foarte vechi scrise intr-o carte pe care nimeni nu le poate dovedi.
Ooohhh, acum inteleg! Inca de cand ma stiu simt un gol in suflet si parca lipseste ceva din viata mea, si pana in acest moment oricate as fi incercat si oricat as fi mers, nu am reusit sa realizez ce il poate umple.Trebuie sa trec pe narcotice.
P.S: Numarul lor este egal pentru ca desi majoritatea credulilor isi amaneteaza din casa si isi dau pensia pentru constructia a tot mai multe biserici, tot la farmacie ajung atunci cand ii loveste boala. Desi, da, nu voi renega complet ideea ta, biserica este un psiholog gratuit bun, si cum mintea ne poate imbolnavi sau vindeca, mai apare cate un "miracol" la 1 din 10.000.000 de persoane.Asta doar daca nu`i posedata, atunci ii dam cu patrunjel fiert in apa si strigam incantatii.
Tare mi-as dori sa ma reantanlesc in "lumea de dincolo" u toti aceia care gandesc asa cum te prezinti tu prin astfel de intrebari, sau raspunsuri! Si tare -as oblia sa reveniti in lumea celor vii-pamateni si sa retraiti la infinit cu aceasta credinta oarba si fara de rost. Si sa constientizati ca umblati in pustu cu asa credinta intr- lume imaginara creata de un dumnezeu iluzoriu. Si e-as ruga sa imi juri ca nu vei renunta la credinta ta, chiar de vei onstientiza ca ai facut marea greseala sa nu vezi adevarul din jurul tau.
"Care este motivul principal?"
Motivul principal il reprezinta absenta motivelor pentru a crede.
Intrebarea nu are prea mult sens.
Pentru a fi necesara justificarea necredintei intr-o idee trebuie ca intai sa se poata demonstra intr-o oarecare masura valabilitatea acelei idei.
Intrebarea potrivita este ce argumente exista in favoarea existentei lui Dumnezeu.
Iar in cazul in care exista argumente solide atunci ne putem pune si intrebarea ta, ea capatand sens.
Dar asa e ca si cand ai intreba:
"De ce nu credem in Mos Craciun?"
De ce am face asta?
Cred ca principalul motiv pentru care lumea nu crede in Dumnezeu, e ca raul a atins cote atat de inalte incat pare sa guverneze lumea si mintea tuturor, si atunci cei care poate nu au trait intr-o familie credincioasa sau nu au experiente traite cu Dumnezeu isi pun intrebarea, Unde-i Dumnezeu cand se intampla toate astea?
Faza cu preotii cu mertan si vila cu piscina, pe mine nu ma poate debusola si nu imi poate schimba conceptia asupra lui Dumnezeu. Eu aleg sa cred in Dumnezeu in ciuda impedimentelor pe care mi le arunca diavolul in fata pentru a-mi schimba imaginea despre Dumnezeu. E o vorba romaneasca, "Pestele de la cap se impute", si in multe cazuri vine manusa pe situatie. Nu doar biserica e corupta, ci si sanatatea, educatia, s. a.m.d. Din pacate, cu o doza fortata de optimism, chiar nu vad si nu cred ca lumea va merge intr-o directie buna.
Ne vom intalni poate, sper ca in Rai, daca sunt atat de pacatoasa insa, voi imparti Iadul cu tine si cei care gandesc astfel.
Uite ca si tu te incadrezi in categoria descrisa de mine la punctul 1. Imi pare rau ca ma crezi pe mine "oarba", cand cel orb de fapt esti tu.
O idee filosofica este normal s-o analizezi logico-rational, de aceea Dumnezeu nu poate fi decat al silogismelor.
N-are nicio legatura ce ai scris tu la primul punct cu ce am raspuns eu.
" A crede in D-zeu. " este un joc de cuvinte. In limba portugheza se zice:
Eu acredito em ti ("em" înseamnă "în")
Eu acredito em el
Eu acredito em Deus
In spaniolă
Yo creo en ti ("en" înseamnă "în")
Yo creo en él
Yo creo en Dios
In limba română se zice:
Eu te cred PE tine
Eu îl cred PE el
Eu cred ÎN D-zeu,
Adică portughezi cred (sau ba) ca ceea ce este considerat a fi zis de D-zeu (a nu fura, a nu ucide, a nu curvi... etc) este bun. In schimb la români nu se pune niciodată sa îl creadă PE D-zeu (si ceea ce este considerat a fi zis de El) deoarece romanii cred ÎN cineva si aici totul se rezuma la "capacitățile" lui D-zeu. Romanii (care cred) cred că D-zeu ii mare, tare si ii bate pe toți.
Iar diferența este enormă, a crede in niște reguli, sau 10 porunci, considerându-le corecte si utile, înseamnă sa iei atitudine, înseamnă sa devii civilizat, cunoscut, prieten cu cei din jur. A crede ca D-zeu este tare si capabil sa pedepsească, te face sa devi o leguma care stă si așteaptă sa vadă cum se desfășoară un teatru imaginar. Hoții de fura — lasă-i sa fure, criminalii de omoară la un metru de tine — ii treaba lor, in curu gol in mijlocul străzii —ii superb. Creștinul român este o leguma ce se crede inteligentă.
Ideea era ca atat timp cat nu prezinti si motivul pentru care ar trebui sa credem in Dumnezeu intrebare
"De ce nu credeti in Dumnezeu?" e lipsita de orice sens.
Atat Mos Craciun cat si Dumnezeu sunt concepte nesustinute de absolut nicio dovada, prun urmare intrebarea:
"De ce nu credeti in Dumnezeu?"
are la fel de mult sens ca intrebarea
"De ce nu credeti in Mos Craciun?"
, ambele au ca forma generala intrebarea:
"De ce nu credeti in X?"
, unde "X" e un concept nesustinut de absolut nicio dovada.
Nenea...te dureau degetele dacă ai fi precizat exact partea unde am greșit? Cum văd, îți place sa dai multe comenzi si indicații (de parca ai fi prim-ministru). Ba mai observ ca îți place sa-i faci pe altii nebuni (si rupți de realitatea acestei planete). Tu nu cumva esti român și creștin si te crezi inteligent? (Dacă încă nu ai ghicit atunci este clar ca trebuie sa recitești primul meu răspuns, adică exact cel la care făceai remarci.)
Ok, am inteles. Marea majoritate nu cred din cauza primului motiv mentionat de mine. Poate si al doilea. E mai comod sa spun "nu sunt dovezi" decat sa caut si sa observ dovezile.
Mda.Marea majoritate trăiesc într-o iluzie.Sigur,cu excepția credincioșilor.Ei sunt singurii cu picioarele pe pământ.
Chiar e mai comod? E mai comod să știi că ești pe cont propriu, că nimănui nu-i pasă cu adevărat de tine, că nu ai nicio garanție că dacă vei face bine vrei primi bine? E mai comod să știi că nu mai e nimic după, că nu te așteaptă o eternitate de fericire după câteva chinuri aici? Nu.Pentru unii ar fi insuportabil să le fie distruse speranțele, credința.
Să cauți dovezile? Unde? Ai acces la extrem de puține informații, iar dintre acestea multe oricum sunt peste nivelul tău de înțelegere.
Care anume ar fi dovezile? Și nu, nu e nevoie să mi le înșiri, le știu și eu.Dar unii oameni au nevoie de dovezi mai plauzibile, nu le ajunge să vadă că azi soarele a fost o idee mai luminos ca să creadă că e un semn divin.Eu știu de ce cred în Dumnezeu.Probabil că și tu știi. Diferența e că eu nu mă consider sfântă, nu mă consider perfectă. Știu, nici tu nu o faci.Dar prin fapte demonstrezi, poate fără să vrei, contrariul.Fii tu mai întâi fără pată și apoi cere-le-o și altora.Asigură-te tu că respecți tot ce spune Biblia și apoi îndeamnă-i și pe alții s-o facă.Ai fi mai îndreptățită atunci.
Și încă ceva. Spre deosebire de alții, eu nu am interese să te contrazic.Cred în ce crezi și tu, doar că am o altă formă de a arăta asta.De fapt, nici nu vreau s-o arăt.El știe, mi-e de ajuns.Ar trebui să-ți ajungă și ție.
Ne e greu sa deschidem putin inima si sa-L acceptam, e mai comod sa spunem ca nu exista decat sa incercam sa credem. E greu sa ne abtinem de la a pacatui, e greu sa ne abtinem de la carne in post, e greu sa ne rugam, e asa incomod si dificil sa ne trezim dumimica dimineata sa mergem la biserica, e greu sa ne uram si sa fim invidiosi, e greu sa nu dam vina pe Dumnezeu pentru tot
E greu, stiu. De asta preferam sa spunem ca nu exista si sa ne traim viata intr-un mod caat mai comod si lejer. La asta ma refeream eu
Nu cum ai deviat tu si ai spus ca ma cred sfanta. Nu...in niciun caz. Sunt un om la fel de pacatos ca tine si ca ceilalti
Doar ca eu incerc, incerc totusi sa Il urmez pe El. Si tu incerci. Ma refer acum la cei cu totul impotriva Lui.