| SandraEve a întrebat:

De ce nu credem in Dumnezeu?
Care este motivul principal? Am sa-mi expun parerea si eu.
Nu doresc să ofer motive, pe care ateii le pot oferi drept motive proprii pentru a nu crede în Dumnezeu. Sincer, cred că majoritatea oamenilor nu ştiu de ce nu cred în Dumnezeu, şi, creştin ortodoxă fiind, aş presupune că toate discuţiile cu cei care nu cred în Dumnezeu, şi majoritatea discuţiilor cu cei care afirmă că ei cred în Dumnezeu, ar fi discuţii pline de amăgire, cel puţin până la un anumit nivel. Aşadar primul motiv pentru care nu putem crede în Dumnezeu:

1. Nu credem în Dumnezeu pentru că trăim într-o iluzie. Nu vedem lumea cum este ea de fapt în realitate. Nu ne vedem pe noi cum suntem în realitate. Şi cel mai important este că nu Îl vedem pe Dumnezeu cum este El în realitate.
Nu credem în Dumnezeu pentru că am substituit false definiţii pentru adevărata revelaţie a lui Dumnezeu.
Astfel, mulţi creştini care vorbesc despre Dumnezeu, vorbesc despre un Dumnezeu al silogismului, un Dumnezeu al raţionalului, şi nu despre adevăratul Dumnezeu. E o modalitate simplă care nu necesită lupta cu păcatul a celor care-l cunosc pe Dumnezeu în curăția inimii lor.
2. Nu credem în Dumnezeu pentru ca ne urâm duşmanii şi suntem consumaţi de mânia pe care o simţim împotriva lumii.
Nu credem în Dumnezeu pentru că o astfel de credinţă ne-ar costa prea mult
Nu ştiu cum să interpretez această idee din perspectiva altuia. Nu pot să vorbesc decât din proprie experienţă. În acest caz, sunt anumite puncte şi momente din viaţa mea când am preferat, ca în loc să-l cunosc pe Dumnezeu, să vorbesc despre Dumnezeu, să discut despre idei religioase. Acesta a fost refuzul meu de a trece din fotoliu în suferinţele lui Hristos. Dragostea este foarte scumpă.
Nu credem în Dumnezeu din cauza durerilor şi a neînţelegerilor.
Vreau să afirm asta într-un mod cât se poate de indulgent. Sunt mulţi care nu îl cunosc pe Dumnezeu pentru că vieţile lor au fost atât de pline de durere şi deziluzi (nu alese de ei), încât doar menţionarea Lui este dureroasă. Aceştia sunt de cele mai multe ori victimele celor care pretind că îl cunosc pe Dumnezeu. Din mila lui Dumnezeu, refuzul lor de a-l accepta pe dumnezeul fals, care le-a fost oferit, este un act de har, primit de la adevăratul Dumnezeu. Astfel de persoane sunt mult mai aproape de Împărăţia lui Dumnezeu decât cei care au încercat să le impună părerile lor religioase.
Acestea sunt din punctul meu de vedere motivele pentru care, marea noastra majoritate nu crede, de fapt, nu vrea sa creada in Dumnezeu. Ce motive ati mai adauga?

65 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

E greu să ne abținem de la a păcătui.da, e greu.Pentru că majoritatea acțiunilor noastre sunt păcate. Fapte,vorbe, gânduri, toate au ceva rău în ele, ceva ce contravine legilor iubirii.E greu pentru noi să nu dăm vina pe Dumnezeu.
Dacă nu crezi, nu poți da vina pe El.Dau vina pe tine.Sau pe ceilalți."cu totul împotriva Lui" Ateii nu sunt împotriva Lui.Nu poți fi împotriva a ceva/cineva ce nu există.
Nu te crezi sfântă,dar încerci să-i faci pe alții sfinți,încerci să-i determini să creadă. Există și posibilitatea să te înșeli. Știu că tu nu crezi,dar ea există. Merită să-i convingi și pe alții să-și cenzureze acțiunile, gândurile, mai mult decât o fac deja? Merita să-și impună să renunțe la anumite plăceri considerate "păcate" doar ca în final să descopere că totul a fost în van, că nu există Dumnezeu? Eu îmi asum asta, e alegerea mea.Lasă-i pe ceilalți să fie alegerea lor, nu încerca să intervii tu în ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aceleași răspunsuri mediocre : „nu avem dovezi", „ne urâm dușmanii", „avem speranță" etc, refuzăm să credem cum refuză ajutorul, refuzăm să ajutăm, dovada Lui e în oamenii iar în oamenii nu te mai poți încrede, ne place să trăim în minciună și speranțe ce le distrugem tot noi!

| SandraEve explică (pentru anonim_4396):

Da, asa e. Fiecare isi traieste viata cum vrea
Si da, pacate sunt multe, de la ganduri pana la fapte. Dar uite ca daca ar fi sa ne judece pe toti "la sange" n-ar mai calca nimeni in Rai. Se spune ca sta 23/24 de ore pe tronul Iubirii si o ora pe cel al dreptatii. El iarta mult, noi sa vrem iertarea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru SandraEve):

Mda.Sunt de acord cu tine, cel puțin legat de ce ai zis acum.
"Se spune" vezi, ăsta e motivul pentru care unii nu cred."se spune" nu e decât o formă impersonală, care nu exprimă decât o totală lipsă de cunoaștere.Doar presupuneri.

| SandraEve explică (pentru anonim_4396):

Da, vom vedea cu totii la un moment dat care a fost adevarul.

| Inferno a răspuns (pentru SandraEve):

Ce legatura are uratul dusmanilor, mania si ce alte aberatii mai indrugi tu acolo cu ce am spus eu?
Prezinta dovezile daca tot afirmi ca exista.

| Romanul86 a răspuns:

Nu cred în Dumnezeu pentru că ei nu sunt raționali, toți ateii sunt sentimentali. Pentru ei doar experiența lor de viață reprezintă un adevăr, pentru ei doar experiența lor e o dovadă clară.
Traian Vuia cu Aurel Vlaicu dacă erau sentimentali cum sunt ateii nu puteau inventa avionul pentru ca dacă vrei să inventezi ceva trebuie să îți imaginezi lucruri abstracte raționale care nu au fost experimentate înainte.

| Romanul86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt dovezi precum: Icoane care nu ard în incendii care plâng, moaște, Sf Lumină de la Ireusalim, Aghiasma, vindecări miraculoase, locuri bântuite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Romanul86):

Sunt povești cele din prezent, doar povești

| anonimg a răspuns (pentru anonim_4396):

Zoeyyy, este de datoria oricărui om să caute să cunoască pe Dumnezeu. Influenta unui bun creștin este un avantaj. Dar sunt mulți oameni care nu sunt înconjurați de acei buni creștini. Datoria tuturor este să caute să cunoască pe Dumnezeu în mod personal.
Cât despre sfinți, aceștia sunt oameni obișnuiți, cu nevoi ca orice om, ba chiar cu nevoi mai mari (spirituale). Sunt oameni cu greșeli, care se luptă cu propriile lor defecte de caracter. Ba mai mult, suferă mai mult decât alții din pricina defectelor de caracter ale lor și ale celor din jur. Sunt oameni sensibili și vulnerabili -la fel ca Lot care își chinuia sufletul în fiecare zi din pricina defectelor de caracter ale concetățenilor in mijlocul cărora trăia.
Sfinții au defecte de caracter care și le recunosc înaintea lui Dumnezeu, și au început lupta împotriva acestora

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Eu am ajuns la concluzia ca nu vreau sa cred din deductiile urmatoare:
1. Dumnezeu exista, eu refuz sa cred in El si sa tin post, in rest fiind o persoana buna. Atunci, conform Bibliei, sunt un pacatos, deci trebuie sa ajung in Iad. Ceea ce inseamna ca Dumnezeu nu ar fi decat un maniac iubitor de putere, care vrea sa fie pupat in fund continuu. In concluzie, nu este decat un zeu rau, iar eu prefer sa putrezesc in Iad decat sa urmez un zeu nedrept.
2. El exista, nu cred in El si nu tin post, in rest fiind o persoana buna. Daca se milostiveste de sufletul meu si ma trimite in Rai, atunci ce nevoie ar mai fi sa crezi in El? Din moment ce credinta nu ar avea niciun efect asupra vietii de apoi, nu este deloc necesar sa fii religios.
Deci, necredinta mea este justificata de aceste doua deductii: fie e rau, fie nu-i nevoie sa crezi.

| SandraEve explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Nu e vorba de rautate...pe cei de alte religii ii judeca dupa criteriul faptelor bune si a bunatatii. Tu fiind crestin, te judeca asttfel ca pe un crestin. Iar o conditie esentiala e sa crezi in El, mai bine spus sa il iubesti. Ok?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru SandraEve):

Interesant. Pe cei de alte religii ii judeca dupa religia lor. Dar eu daca n-am o religie, n-ar trebui sa ma judece doar dupa fapte? Faptul ca m-am nascut intr-o comunitate crestina era doar o probabilitate. N-am cerut sa fiu nascut.
Dar daca imi infiintez propria religie, in care sfinti sunt, sa zicem, muntii, dar pastrez codul moral al crestinismului, atunci ar trebui sa ma judece dupa aceasta religie, nu? Daca n-o face, pentru mine tot rau e.
Oricum, atat ateii, cat si oamenii religiosi ar trebui sa inteleaga ca nu influenteaza viata nimanui altcuiva decizia proprie privind credinta, caci ea este pentru sine.
Aceasta conversatie contradictorie nu va duce nicaieri, pentru ca, atat tu, cat si eu putem gasi la infinit argumente care sa ne sustina parerile. Asa ca, sa ai o seara placuta!

| NGheorghe a răspuns (pentru m1dn1gh7):

Mi se pare mie sau iară ai "uitat" să precizezi unde am greșit?
... lituanianul? 2 ) neamțul? 3) slovacii? Adică ce facem? Mai deschidem 3 subiecte ca așa ai tu chef sa îmi dai mie teme de analizat? Nenea prim-ministru, bineanteles ca tu comanzi... dar tot tu ești și cel ce execută! Sper că nu ai uitat sa te speli pe față când te-ai trezit și ai continuat toată ziua comandând?
Cât despre faptul ca "nu mă înțelegi" aș putea preciza că nici nu ai ce să intelegi. Eu am făcut doar observatia că românii folosesc prepoziția "PE" in vorbirea curenta (când este vorba de a crede PE cineva) si inexplicabil folosesc prepoziția "ÎN" doar când vine vorba de divinitate... ca si cum ar exista o diferență. Din observația: "iarba-i verde!" - nu-i nimic de înțeles, e verde si cam gata.
Apoi... eu să am vreo problemă cu mine? Oooooh, mulțumesc de faptul ca te preocupi de mine, pardon, de faptul ca te preocupi sa ma dovedești bolnav mintal. Îți doresc succesuri. (Dar nu uita sa te mai speli pe față, din când in când, nenea prim-comandant).

| BlackOldSun a răspuns:

E simplu, am evolut ne-am pus intrebari ca de aia avem creier (nu ne-a inzestrat vreun 'nezau cu el, ca el am fi vrut sa fim oi ignorante in continuare) ne am folosit gandirea critica am cercetat ne-am facut lumea mai buna cu ajutorul stiintei ceea ce l-a facut pe astia mii de zei irelevanti! Daca nu mai credem in acesti prieteni imaginari lumea crede ca suntem pierduti ca ne transformam in nu stiu ce salbatici fara big brother sa ne tina sub control ei bine nu functioneaza deloc asa o societate moderna putem avea valori morale prin gandire, dezabtere, ratiune si credem in compasiune, iubire, logica, egalitate, empatie, integritate, onestitate etc. fara vreo religie! Asa ca apucati-va de gandit, nu va mai limitati din pricina unei frici impuse de cand suntem copii de catre familie, educatie (religie in scoli) mass media etc! Fii liber si afla adevarul!

| doctorandus a răspuns (pentru Romanul86):

Deci Ana, Luca, Teo, Dej erau sentimentali? Stephen Hawking nu era rational?

| Rux2000 a răspuns:

. stii, el a spus " cere si ti se va da" " cheama-ma si eu voi veni" daca noi nu il chemam in viata noastra cum vrei sa ne dea motive de a crede in el. cand tu numai la negaz spui " doamne ajuta-ma" dar la bucurie si la o reusita nu spui "multumesc doame" nu judec pe nimeni si sper ca la randul meu sa nu fiu judecata fiecare cu religia lui nu sunt in masura sa impun ceva ciuva, cine nu crede in Dumnezeu este treaba lui ci nu a mea, eu imi spun punctul de vedere. daca cititi biblia macar din curiozitate, ve-ti gasi raspuns la unele intrebari legate e existenta lui. eu una imi pot spune experienta de exemplu luna aceasta asteptam un raspuns foarte important pentru ca urma se ne luam o masina si mai avem 10% sanse sa se poata imi pierdusem speranta ma rugam lui dumnezeu cerandui ca raspunsul sa fie pozitiv ca ma saturasem de raspunsuri negative si cum era de asteptat a fost negativ, atunci m-am gadit ca ma rugasem degeaba ca dumnezeu, de ce eu primesc numai vesti negative. si dupa doua saptamnai am primit o veste de 10 ori mai buna si am stat si m-am gadit " daca imi dadea atunci se putea sa fie un esesc ". dumnezeu nu iti da cand ceri ci cand stie el ca chiar ai nevoie.

| Rux2000 a răspuns:

Si asta cu bisericile mai multe e cat farmaciile nu este vina lui Dumnezeu si ai preotilor si a oamenilor care nu gandesc. casa lui dumnezeu poate sa fie si intr´un cort. "* Ier 4:10;
14 Dar Domnul mi-a răspuns: „Prorocii lor prorocesc* minciuni în Numele Meu; Eu nu i-am** trimis, nu le-am dat poruncă şi nu le-am vorbit, ci ei vă prorocesc nişte vedenii mincinoase, prorociri deşarte, înşelătorii şi închipuiri scoase din inima lor." "
* Ier 27:10; ** Ier 23:21; Ier 27:15; Ier 29:8; Ier 29:9;
15 De aceea aşa vorbeşte Domnul despre prorocii care, măcar că nu i-am trimis Eu, prorocesc totuşi în Numele Meu şi* zic: ‘Nu va fi nici sabie, nici foamete în ţara aceasta’. Prorocii aceştia vor pieri ucişi de sabie şi de foamete!"

| SandraEve explică (pentru BlackOldSun):

Poate cei care se limiteaza sunt cei ca tine. Voi va limitati in gandire, voi dupa moarte ce credeti ca va fi? Un nimic, nu?
Ei bine nu, nu e asa. Poti evolua si cu inima plina de iubire catre Dumnezeu. Te impiedica El cu ceva? Absolut deloc. Dar uite cine se limiteaza in a crede asta si in a nu-si deschide inima catre El... poate din comoditate, nu? Mai simplu sa traim in pacat decat sa facem enormul efort de a casca ochii.
Tu alegi ce vrei sa crezi, ce nu. Adevarul il vom afla cu totii curand :*

| SandraEve explică (pentru Rux2000):

Exact, ai dreptate. Ambele raapunsuri sunt foarte corecte :* si eu am trecut prin situatii asemanatoare cu a ta. Cheia e sa crezi si sa te rogi din tot sufletul. Nu un "doamne ajuta" spun in graba si cu jumatate de gura.

| SandraEve explică (pentru doctorandus):

Oh, te rog. Lasa-ma cu Hawking!

| BlackOldSun a răspuns (pentru SandraEve):

Tot ce incerci tu sa impui aici e baza pe o emotie foarte puternica ancestrala numita FRICA! Frica de pedeapsa, de moarte asta iti controleaza gandirea, cum sa iubesti ceva fortat pe baza ca vei fi pedepsit daca nu o faci! Daca te nasteai in India probabil ca erai hundusa, daca te nasteai in Irak ai fi musulmana daca te nasteai acum mai bine 2000 de ani in Danemarca probabil in ca ai fi crezut in Odin si Thor sau Zeus si Athena daca ai fi fost in Grecia. Da ce noroc pe tine ca te ai nascut sub zeul cel adevarat nu-i asa?winking

| SandraEve explică (pentru BlackOldSun):

Nu stau sub semnul fricii, chiar deloc. Tu poti crede ce vrei

| Romanul86 a răspuns (pentru doctorandus):

Da.
Sentimental nu e ceva rău doar că ei se conduc mai mult de emoții decât de rațiunea abstractă și absurdă.

| doctorandus a răspuns (pentru Romanul86):

Asta e din putul gandirii.

| Rux2000 a răspuns (pentru SandraEve):

Normal ca da. multe persoane isi amintesc de dumnezeu doar la necaz dar in fericire nu ma aflu printre ele. tot ceea ce i-am cerut prin rugaciunile mele el mi-a dat, nu cand am vrut eu ci cand a cosiderat el ca este necesar. insa trebuie unele persoane sa inteleaga ca rugaciunea nu este pentru a cere ci pentru a multumi

| SandraEve explică (pentru Rux2000):

Exact...e un efort destul de mare pentru multi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lipsa educatiei religioase! Acesta ar fi un motiv pentru care multi nu cred. Pentru cei nascuti in perioada comunista si care si-au facut atunci o parte din scoala, educatia religioasa a lipsit cu desavarsire. La scoala se invata materialism dialectic, adica ateism stiintific, iar despre credinta crestina se vorbea doar cu un zambet batjocoritor acuzandu-se "obscurantismul religios". De fapt, obscurantist a fost doar ateismul comunist care a bagat atatia oameni in puscarii, si i-a torturat pentru ca erau preoti, simpli credinciosi sau persoane indezirabile politic sau din alt motiv. Daca citesti orice volum de memorii ale unor fosti detinuti politici, religiosi, afli ca ateii comunisti, bolsevicii au vrut sa scoata din mintea oamenilor prin tortura si regim inuman insasi ideea de Dumnezeu.
Nascut intr-o familie de atei sau de oameni nepracticanti ai religiei, la scoala - ateism, in societate - ateism, dupa '89, la fel ateism la scoala pana cand s-au hotarat sa introduca orele de religie. Astfel am crescut ateu si cu o adversitate fata de crestinism. Multi n-au avut tragere de inima sa ia problema in propriile lor maini si sa discearna ei, prin studiu amanuntit, ca totusi, dincolo de propaganda ateista, merita sa te rogi, sa mergi la Biserica, sa te impartasesti cu Sfintele Taine, si sa incerci macar sa traiesti crestineste, sau macar sa aspiri la asa ceva.
Un pic de smerenie, un pic de bunavointa, rugaciune si studiu, fara de care nu-ti poti cunoaste propria religie si nu te poti numi crestin prin convingere, ci poate numai prin adeziune! Dar atunci, cu ce te mai deosebesti de un stelist sau de un dinamovist? Credinta fara fapte e moarta, spune Sf.Ap. Iacov; iar Sf.Ap.Pavel spune ca credinta este lucratoare prin iubire. Credinta au si dracii si se cutremura, dar nu se pocaiesc, nici nu se smeresc!
Pentru un ateu, care vrea sa creada, si care nu se invartoseaza, nu se mandreste cu necredinta lui, ci realizeaza ca este o faptura limitata, cu o cunoastere limitata ontologic vorbind, si ca nu poate cunoaste absolut toate cazurile in care Dumnezeu poate exista, atunci este o scapare: smerenia, fiindca celui smerit, Dumnezeu ii da har, dar celui mandru, ii sta impotriva. Iar credinta este un dar si un har de la Dumnezeu, care se da celui care se smereste si Il cauta pe Dumnezeu.

| SandraEve explică (pentru anonim_4396):

Ai dreptate...un raspuns inteligent!

| Mircea08 a răspuns:

Oamenii nu cred in Dumnezeu deoarece nu stiu ce doreste Dumnezeu de la noi (doreste sa fim oameni normali) si nu stiu ca de la Dumnezeu vin lucrurile bune si de la diavol cele rele. Ei stiu ce spun dogmele care sunt facute de mai marii bisericilor asa dupa cum reiese si din citatul urmator :
"Dogma este un cuvant biblic. In cartea Faptele apostolilor se numesc dogme (ta dogmata) „hotararile" luate in sobor de catre apostolii si presbiterii Bisericii din Ierusalim (pe la anul 50-52; FA 16:4). Hotararile acestui sinod se numesc dogme. De atunci si pana astazi se numesc dogme hotararile sinodale ale Bisericii, privitoare la invataturile Evangheliei, canoanele sau decretele privitoare la adevarurile de credinta, date la cea mai inalta autoritate bisericeasca:
(Ce sunt si de unde avem dogmele? - Crestin Ortodox)
Oamenii nu cred in Dumnezeu pentru ca ceea ce stiu despre El stiu de la oameni, iar oamenii le-a spus sa pazeasca Vechiul Testament inclusiv Legea nestiind ca acela a fost dat doar pana la venirea lui Iisus dupa care avem un alt testament complet diferit, singurul in care crestinii ar trebui sa creada, singurul care a fost propovaduit de Iisus si apostoli, singurul prin care ne putem mantui
"Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)