Sunt destui intelepti pe aici care spun tot felul de snoave dar nu au pus inca mana pe o Biblie, nu conteaza de care, ortodoxa, catolica sau uzuala.
Biserica Apostolica a disparut prin transformatea acesteia prin fuzionarea dintre ea si culturile pagane transformanduse in Biserica traditionala pana la marea despartire care a avut loc datorita intereselor POLITICE, cea din apus si cea bizantina. Protestantii apar pe la 1300 dar ies in evidenta prin tezele lui Luter, un preot catolic aparand religii ca, Calvinismul, luteranismul, religii care urmau principile parintilor respectivelor culte care erau cu un picior in catolicism si cu unul in noile religii. In acelasi TIMP apar si neoprotestantii, IN EUROPA, nu in America cum sustin unii "initiati" doar in ce scrie prin diverse cartuli tiparite pe nu stiu ce munte sfant. Primii NEOPROTESTANTI care au existat si in TRANSILVANIA au fost Puritanii dar care au disparut. Sunt intr-adevar culte neoprotestante care au aparut in America ca penticostalii sau adventisti dar exista si metodismul, baptismul samd. Este NORMAL ca evolutia sa apara acolo unde s-au dus toate mintile luminate, toate care doreau sa scape de o BISERICA TOTALITARA care nu ingaduia accesul la religie DECAT PRIN INTERMEDIARI cum de altfel ESTE SI ACUM la nivelul Bisericilor Traditionale. Stie cineva din cei care tot se zbenguie pe aici ca si acum in INSTITUTUL Teologic Ortodox este INTERZIS studiul Bibliei, de ori ce neam ar fi ea? Oare ce invata acei preoti timp de patru ani in facultate. Cine nu crede sa caute pe Youtube filmulete cu preoti ortodocsi care au renuntat la preotie din acest motiv. Sunt destule. Asta e diferenta dintre protestantism si neoprotestantism, evolutia in intelegere.
Protestantismul e harisma rutinizata, neoprotestantii sunt radicali, adesea fundamentalisti.
Protestantii gen Luther si Calvin recunosc importanta si sfintenia Maicii Domnului, neoprotestantii nu.
Protestantii credeau in predestinare si puneau accent pe ea.
Foarte schematic: Bisericile initiale sunt cele Apostolice.Acestea, mai ales cea catolica au facut anumite abuzuri: au aparut protestantii( Luther, de exemplu!).
Neoprotestantii au aparut in SUA.
Acolo, salbaticia initiala i-a facut, neavand preoti sa -i invete sa interpreteze Biblia, au aparut tot felul de excroci. Astia au luat din Biblie un verset care le convenea, des[partindu-l de context! oricum nu ii interesa decat banu".
Asa a aparut circotecile de :penticostali, antricotali, pocaiti, aia de duminca a 6-a etc. Erau departati de origine!(de Apostolat).
E mult de zis.
Biserica Anglicana, caci acolo asta trebuia sa-si faca treaba, nefiind decat la a doua mana apostolica, nu a fost interesata de catolicismul aberant ca practica, contaminat de Calvinismul care a nascut asa numita inchizitie in Europa.
In Romania au fost respinsi la inceput, acum saracia ii mana pe multi in bratele neoprotestantilor' caci le dau de mancare, bani, slujbe daca accepta neroziile lor si devin sclavi supusi!
Injura-ma peste 10 ani cand vei pricepe, daca mai poti!
Ti-am explicat deocamdata 'istoric' deosebirile.
Am sa-ti dau exemplu biserica Calvinista (protestanta) care nu recunoaste Impartasania (sub forma 'trupul si sangele ' Lui Iisus Christos'). Biserica anglicana care nu recunoaste casatoria ca pe o ' o taina'.
Ai multe de studiat! nu ai cum sa pricepi in calitate de copil.
S-a ajuns la blasfemierea Scripturii Apostolice, cu tot felul de 'minti luminate'. Ceva fara precedent, dar de inteles in sensul globalizarii.
Apuca-te de alte domenii: tamplaria, softul, ceva care sa nu-ti consume prea multi neuroni, ca e inutil!
"Acolo, salbaticia initiala i-a facut, neavand preoti sa -i invete sa interpreteze Biblia, au aparut tot felul de excroci. Astia au luat din Biblie un verset care le convenea, des[partindu-l de context! oricum nu ii interesa decat banu."
Sa mori tu? Zau Poate ca nu stia si stai cam prost la istorie nene, dar primi colonsti erau spanioli, deci prin esenta catolici, astfel ca multi misionari (uni clerici), ajung in America, deci faza asta e aberatie. Apropos de bani cu ramane cu preotii si vilele? Nu tot pentru bani o fac. Catolici au facut miliarde din religie de exemplu asa ca nu arunca cu gunoi protestanti, nu ca le-as lua apararea sau ceva, dar nici ortdocsi nu sunt mai sfinti cand vine vorba de bani.
" Calvinismul care a nascut asa numita inchizitie in Europa."
Vreau sa te intreb esti prost sau te prefaci? Raspuns esti incult. Draga domnu' Sorin pune mana serios pe cartea de engleza ca Inchizitia apartine catoliciilor nu Calvinistiilor.
"In Romania au fost respinsi la inceput, acum saracia ii mana pe multi in bratele neoprotestantilor' caci le dau de mancare, bani, slujbe daca accepta neroziile lor si devin sclavi supusi!"
Din nou aberezi, parintii mei sunt protestanti, iar pentru asta nu fac ciubiuc.
Bine ca mi-ai spus in final carei tabere apartii!
Spaniolii au fost primii colonisti! E Drept! Au urmat anglicanii mai apoi.
Calvinistii, mai cerceteaza(nu lua tot de bun de la cretinii tai neoprotestanti), deci Calvinistii au fost folositi de bezmeticii catolici sa se razbune pe lutherani, care chiar aveau ceva de revendicat!
Spune-i pastorului tau, ca-i dau nota ZERO! Mananca 'floricele'!
Hai nu mai vraji lumea. Eu am facut clasele 9-12 la seminarul teologic ortodox, profil filologie, si in fiecare an aveam materii teologice, la unele tema era sa citim capitole din biblie si la ora discutam ce am citit, sau citeam la ora si discutam, profesorii materiilor respective erau preoti. Daca noi ca eram la filo faceam asta, apăi cei de la teologie?
Ce studiati la 'teologie' si ce studiati la 'filologie'?
De curiozitate!
Mai ales ce intelegeti?
Sa fiu iertat de indiscretie!
La teologie aveam pe langa religie, studiul vechiul testament (3 ani), studiul noului testament (4 ani), arta eglesiala (1 an), spiritualitate (3 ani), dogmatica (2 an), literatura duhovniceasca (1 an). La filo multe ore de limba romana, franceza, engleza si latina.
Nu inteleg intrebarea cu intelesul.
Acum nu gasi exceptii si la ortodocsi! Problema este ca TOTI Protestantii si mai ales Neoprotestantii sunt HOTI! E vorba de sistemul lor!
La ortodocsi este doar o intamplare nesistemica! Ocazionala.
Daca ma trimiti la protestanti sa aflu Adevarul, inseamna ca cel putin, te invarti in jurul cozii! Cum sa ma duc la HOTI sa-mi explice ADEVARUL?
Pari sa ai constiinta curata! Nasol este Mediul in care te 'misti'!
Pai eu nu am facut astfel de studii academice! Serios! Doar sunt, prin traditie, ca sa zic asa, Crestin Ortodox! Sigur ca nu e un merit, dar incerc sa compar invataturile transmise mie cu cele propovaduite azi!
Nu e normal? Am un stra -stra ierarh in familie si un stra -bunic protopop.
Am o traditie.
si ceva carti.Mi-ar place sa-mi dezvolti ce va invata acum la Dogmatica, Literatura duhovniceasca, Spiritualitate apoi ce crezi despre NT si VT dupa aceste studii! Sunt doar curios sa vad daca eu am inteles bine sau nu!
E rau sau bine asta?
Uneori m-ai uimit prin anumite atitudini neantelese pentru mine! Asta e problema!
Am terminat liceul in 2003, crezi ca mai stiu? Tin minte doar ca profu de dogmatica ne-a spus despre pariul lui Pascal, si de la arta eglesiala ca pictura cu Maria tinand bratele deschise o s-o gasim intotdeauna sus, mai spre iesirea din biserica. La vremea aia stiam numele picturii/icoanei, si nu doar al ei.
OK.Despre traditii vi s-a spus macar daca au valoare?
Vreau sa fac o comparatie cu traditia mea si ceea ce invatati voi! Ca sa stiu daca blasfemiatorii ortodoxismului au argumente clare contra noastra! Mi-a placut si Patriarhul si staful de la Patriarhie.Si Trinitas in principiu.Dar nu inteleg totusi (batran fiind) ce s-a gresit! Caci in vremea mea ortodoxia CHIAR era SFANTA! Dogmatic!
La literatura duhovniceasca citeam carti duhovnicesti, dooh. Tin minte una singura, nu titlul, ci cum arata si despre ce e, ca o mai am. Alba, cartonata coperta, si e despre familie. Tin minte si ca luasem de la biblioteca o carte care pe coperta din spate avea o imagine a nu stiu cui preot, mi-a cerut colega sa intorc cartea ca se uita dubios la ea.
Cere-le celor care studiaza acum teologia, nu mie, ca a trecut mult timp de atunci. Nici nu mai tin minte daca ne-au zis ceva de moaste, eventual sa ne fi zis, cel mult, de mana lui Ioan gura de aur.
Pariul lui Pascal l-am demolat nu numai eu. Este o cursa intinsa de sectanti si de adversarii Crestinismului. Insusi Pascal a avut libertatea sa se intrebe! In final si el s-a revizuit! Era prea destept!
Pariul lui Pascal este de fapt intarirea Credintei! Eu asa privesc, dupa zeci de ani de gandire (modesta, ce e drept!).
De ce ar fi o cursa intinsa de adversarii crestinismului?
Si @Mădă0611
In privat amicilor, in privat. (Adica prin Mesaje.) Nu ca as avea ceva impotriva, dar imi apar notificari degeaba.
Nu am gasit nimic care sa nu-mi placa la Ioan Gura de AUR.
Cam am inteles! Despre tine.
OK
Nu ma innebunesc dupa funde si nici nu vreau sa inoportunez! Credeam sa-ti fie de folos! Numai Dumnezeu este GELOS!
Ma vad nevoit sa-ti atrag ATENTIA ca ceea ce spui o pot folosi impotriva ta!
Caci ai pus o intrebare si refuzi ca un nemernic neoprotestant sa afli vreo parere!
Hai la judecata TPU! In prima instanta!
Este CLAR ca incerci sa ascunzi ADEVARUL!]
Asa sa-ti ajute demonul TAU!
Adica din OPT raspunsuri, INCA nu ai raspuns la intrebare?!
Îți mulțumesc foarte mult pentru precizările în legătură cu studiul teologic, nu doar că se studiază Biblia dar e secventată materia pe discipline precum studiul Noului Testament, a Vechiului Testament.
Se poate vedea și-n predicile de pe doxologia și-n BIBLIOGRAFIA pentru EXAMENUL DE CAPACITATE PREOȚEASCĂ că nu se face nimic fără Biblie.
O explicație pentru minciunile pastorești din floricele alea de mărturii e că pe unde merg își fac marketing, vind CD-uri, sunt invitați în diaspora, primesc diurnă, avansează în posturi.
La banii ăștia mărturia trebuie să fie cât mai halucinantă, ca să întărească părerea de sine a celor care rămân în sectă grav e că apar alde dănuți care rostogolesc fără să verifice informația.
Păi n-au avut ăștia neam de neamul lor un Institut Teologic de limbă română ca la Sibiu.
Un mare plus pentru Mădă un minus uriaș pentru dănuț și alții care înțeleg să facă mărturie prin minciuni fabricate despre alții, ba să le mai și urle cu litere de tipar.
Dacă teologii plecați din BOR n-au avut o cultură biblică e eminamente vina lor și dovedește cât de slab au fost pregătiți dar și onestitatea lor intelectuală.
Evolutia? Rataciti pe Youtube? Preoti rataciti? Asta este dacand lumea!
In rest nu am ce sa spun decat ca mintile 'luminate' nu conteaza in afara TRADITIEI!
Esecul gandirii tale, aparent inteligente il vei mangaia in curand!
Ma bucur ca te-ai exprimat mai elocvent si cu maxima elocinta!
Oare nu intelegi insa cine sunt acesti indivizi? Din pacate, pare sa fie vremea lor. Dar istoria este plina de rataciti.
Bravo tie caci mai ai curaj sa mai afirmi ADEVARUL!
Um... rutinata*?
Da..., da am citit si eu undeva si cam asta ar fi rezumatul .
Nu prea stiu la ce te-ai referit aici -am citit si repede pe sarite-, dar sunt 100% sigur ca protestantii si neoprotestantii nu au avut nici 20% din banii care ii au popii.
Apoi mai e Biblia care are acelasi inteles. Verset cu verset. Vezi aici : http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/genesa/1/
Cand vad o intrebare, prima intrebare pe care mi-o pun este cine mi-a pus intrebarea! Instinctiv!
Daca acea persoana face anumite insinuari, inseamna ca nu vrea raspunsul meu. Vrea un dat din cap aprobator!
In cazul tau, este o intrebare echidistanta.
Cred ca am raspuns in felul meu la intrebare, faptul ca tu nu intelegi, nu mi se poate reprosa.
Daca altcineva a profitat de raspunsul meu, poleindu-l cu o retorica justificata prin date istorice mai clare dar distorsionand adevarul, nu ma atinge de nici un fel. Optiunea este doar a ta ca intrebator!
Mergi mai departe!