Sunt destui intelepti pe aici care spun tot felul de snoave dar nu au pus inca mana pe o Biblie, nu conteaza de care, ortodoxa, catolica sau uzuala.
Biserica Apostolica a disparut prin transformatea acesteia prin fuzionarea dintre ea si culturile pagane transformanduse in Biserica traditionala pana la marea despartire care a avut loc datorita intereselor POLITICE, cea din apus si cea bizantina. Protestantii apar pe la 1300 dar ies in evidenta prin tezele lui Luter, un preot catolic aparand religii ca, Calvinismul, luteranismul, religii care urmau principile parintilor respectivelor culte care erau cu un picior in catolicism si cu unul in noile religii. In acelasi TIMP apar si neoprotestantii, IN EUROPA, nu in America cum sustin unii "initiati" doar in ce scrie prin diverse cartuli tiparite pe nu stiu ce munte sfant. Primii NEOPROTESTANTI care au existat si in TRANSILVANIA au fost Puritanii dar care au disparut. Sunt intr-adevar culte neoprotestante care au aparut in America ca penticostalii sau adventisti dar exista si metodismul, baptismul samd. Este NORMAL ca evolutia sa apara acolo unde s-au dus toate mintile luminate, toate care doreau sa scape de o BISERICA TOTALITARA care nu ingaduia accesul la religie DECAT PRIN INTERMEDIARI cum de altfel ESTE SI ACUM la nivelul Bisericilor Traditionale. Stie cineva din cei care tot se zbenguie pe aici ca si acum in INSTITUTUL Teologic Ortodox este INTERZIS studiul Bibliei, de ori ce neam ar fi ea? Oare ce invata acei preoti timp de patru ani in facultate. Cine nu crede sa caute pe Youtube filmulete cu preoti ortodocsi care au renuntat la preotie din acest motiv. Sunt destule. Asta e diferenta dintre protestantism si neoprotestantism, evolutia in intelegere.
Nu exista pacat, dar daca ar fi, dar banuiesc ca psihopatul... Ce vina ai tu ca fata e proasta si se sinucide din cauza unor cuvinte? Sunt doar niste emanatii fonice. Ea recepteaza mesajul si asa decide sa reactioneze. In acest sens ar fi sortita mortii.
Si oricum... de unde atata sensibilitate sa isi ia capul de la un "Te urasc?" ca sa mai si intre in "iad"?
Cazurile astea si regulile astea "sfinte" dovedesc cel mai bine cruzimea omului. Modalitatile in care isi poate folosi mintea.
Tu de ce parte esti?
Adica... care religie crezi ca e buna si care nu?
O religie sanatoasa previne si situatii din astea. Nu e cazul si nici spatiul sa-ti descriu.Doar mai reflecteaza!
Religia este prin excelenta o disciplina COLECTIVA!
Sensibilitatea individualulului fata de Colectiv este imensa!
S-a dovedit deja in alta stiinta : (derivata din religie desigur), Antropologia!
Pe mine m-a frapat parintele antropologiei, Claude Levi Strauss!
A facut niste cercetari in America de Sud, pe niste populatii primare. Aveau cum a fost vechea cetate, un conducator spiritual (un saman) si unul administrativ, seful de trib!
Concluzia la o anumita experienta a antropologului sunt ULUITOARE.
Iti spun cazul: "un membru al comunitatii, a gresit cu ceva, in regulile comunitatii!"
Samanul are si rol de Judecator:conform obiceiurilor comunitatii, pedeapsa era 'CU MOARTEA!"
Cazul absolut REAL>Exista in lucrari.
Deci barbatul a fost, condamnat la moarte, conform datinilor, de SAMAN!
In 10 zile barbatul a murit!
Cauzele?
Antropologul s-a dus cu savanti in diverse domenii, s-au facut analize, dovezi clare 'stiintifice' dupa care s-a constatat ca nivelul adrenalinei a crescut inspaimantator, mortal si omul a murit.
A durat 10 zile:
Explicatia antropologului:
Barbatul continua sa mai vietuiasca in comunitate, cum am zis acele 10 zile!
Nu mai era salutat de nimeni, comunitatea il considera DEJA mort.
Nu i se mai raspundea la saluturi, nu i se mai dadea nimic, nici de mancare sau bautura, desi era lasat, sa-si ia ce voia. Adica nu a murit de foame sau sete!
E CLAR?
Am uitat sa-ti spun concluzia! Vina este a RELIGIEI, acea care e prost croita, neapostolica, lipsita de toleranta, bigota!
Poate tu sau eu am fi supravietuit, azi e usor, te muti la altii, care nu-ti cunosc nici pacatele, nici tie nu-ti pasa.
Dar omul este ca un OU! Se sparge la presiuni foarte mici.
Desigur, povestea antropologului amintit se referea la un criminal, la un barbat NOCIV pentru comunitate.
Cati din politicienii tai, mor de rusine, dupa ce fura miliarde, lasa oameni pe drumuri, comunitati intregi?
Nici unul! Nesimtirea si instinctul nesimtit de a supravietui invinge VIRTUTEA!
Asta este si beleaua secolului si mileniului in care traim!
Cand te duci la o Biserica, te duci la Credinta si reglementarile ei milenare!
Nu fugi la primul protestant atunci cand ti se pare sau chiar ai dreptate ca preotii sunt hoti! Nu asta e treaba ta! Nu prima!
Cand ai sa intelegi 'cand fugi de lac, cazi in put?"
Lipsea IERTAREA! De aici o sa-mi invoci probabil, ca un criminal nu merita iertare. Dar cine esti sa judeci, poate ca acel criminal, nu sigur era criminal, sau poate a fost in 'legitima aparare'.
Dar nu veau sa fiu exhaustiv, poti si singur sa faci si tu si altii diferenta intre EXTREMISM si Ortodoxism!
Pe de alta parte gandeste-te, ca daca accepti ca Ortodoxismul este cea mai veche si toleranta RELIGIE, si ca Religia este o disciplina Colectiva, cand te indrumezi spre o religie, daca ai indoieli, nu te uita neaparat la predicatori! Uita-te la oamenii care o practica, ce fel de oameni sunt, in marea lor MAJORITATE!
Hoti exista peste tot, mai ales in structurile inalte!
Nu te gandi ca oamenii buni, cu adevarat sunt toti prosti!
Nu e problema! Nu-ti place religia, apuca-te de furat!
Acele patru litere sunt SACRE, daca le-ai fi inteles, macar dibn CABALA, tot era ceva. Pe mine ma uimesc oamenii, care neconvenindu-le Decalogul, cauta metode de a-L fura pe Dumnezeu crezaqnd ca nu exista, dar temandu-se ca; 'daca exista!?".
Asta-mi inspiri!
Nu-ti face griji! Lasa prostii cu religia, tu vezi de ale tale, mai incolo vei intelege, daca e sa intelegi, daca nu, asta este!
Crezi ca 4 litere se pot fura mai repede sau mai usor!
In spatele acelor 4 litere sunt tomuri intregi, secole de framantari.Nu vrei Calea lui Dumnezeu? Cine se impotriveste? Vrei sa cazi in prapastie, nu vreau sa ma tragi si pe mine insistand sa te previn!
Presupun ca te-ai rebotezat cu atatea litere, crezand ca esti mai tare ca Dumnezeu (asta nu avea ca tine BMW).Sau un Rolex de 1 milion de $.
Dar ma mir de ce esti TRIST!
Dumnezeu al meu are si simtul humorului si seninatate!
Du-te sluga la un miliardar, poti sa o faci, vei gasi ce cauti!
De ce sa tulburi mintea unor parliti religiosi ca si mine?
Vezi ca un ou este destul de dur.
Oricum, inteleg ce vrei sa insinuezi.
Nu adesea, toate sectele sunt fundamentaliste! Ti-o dovedesc! dar a propos: ce inseamna in mintea ta in gandul ei 'Fundamentalist"?
Habar nu ai! Citeste pe you tube!
Fundamentalist inseamna, ibn acceptia mea, acela care intelege 'dupa ureche', cum ii convine, cateva citate, si alea alese dupa 'ureche' din conceptele temeinice ale unei Religii vechi, cu concepte clare si nedaunatoare.Intorcand cuvantul Domnului impotriva religiei si a moralei, fundamentul Religiei!
Mai precis, explicat si de a privi conform avertismentului Cabalistilor (numerolgi -in sensul mai restrans) a cifrei 9 care reprezinta geniul, si inversul ei 6, pacatul, infama rasturnare!
Urat gest al Bisericii Ortodoxe!
Dar nici eu nu sunt fara de pacat : am interzis si prietenilor si dusmanilor sa se culce langa nevasta-mea.Care sa fie cauza oare?
Neancrederea in nevasta sau in prieteni? Sau scarba mea de a sti ca harapii isi adapa gloabele din Frumusetile mele? Nu stiu!
Pe de alta parte, ma mir, ca in tara mea saraca, cu religia mea perfecta, sa ma trezesc cu tot felul de matracuci infiltrati si in ortodoxism. Speram ca saracia sa fie o pavaza.
Deocamdata arabii se duc la protestanti, unde cred ei ca e belsug. Sper sa ramana acolo! Si sa plece si macatrucii de aici! Din motive de neconcordanta cu ideile, nu fortati de lege.
Atunci xplica-mi si mie: cine a gresit dintre personaje in afacerea Hamlet de Shakespeare:
Ofelia ca s-a sinucis sau Hamlet care parea ca nu-i functioneaza organu'?
Pare ca Religia trece prin aceeasi Dilema!
Ce treaba are asta cu oul?
Si fi atent ca nu conteaza in( sau "la", nu stiu cum vine asta) ce religie te botezi pentru ca atat timp cat faci("din inima") tot ce spune religia respectiva ca vrea Divinitatea sa faci, totul e bine. Chiar si in alte religii ce nu-L amintesc pe Dumnezeu, atat timp cat nu ai auzit de El.
La Ortodocsi se boteaza "intru' Christos. Este o diferenta importanta. Daca te duci, te duci LA 'baptisti ' sa zicem!
In rest pari mai confuz in exprimare.In sensul ca nu destul de precis, desi as putea intelege la ce te referi.
Legatura cu oul era numai referitor la fragilitate, nu m-am gandit la altceva, in acest caz.
Fragilitatea caderii in pacat, spre exemplu.
La ortodocsi e o tampenie din cate vad. Botezi un bebelus sa ce?! Sa nu ajunga in Iad?!
Unde scrie in Biblie ca trebuie botezati bebelusii?! -> Daca raspunzi la asta esti tare ca eu nu stiu...
Si m-am referit ca nu conteaza in ce religie crezi atat timpt cat o faci cu adevarat. Iar daca o faci intr-o religie ce nu-L aminteste pe Dumnezeu, iar nu conteaza... atat timp cat nu ai auzit de El.
GRESIT! Daca era 'evolutie in intelegere' protestantii tai si-ar fi facut o religie a lor! Ori ce constat? Ca acei protestanti, capuseaza bisericile apostolice, preluand cee ce le convine, adaugand 'dupa ureche ' prostiile lor! Platind si obligand pe cei saraci spre a respecta ineptiile lor!
Tu chiar nu faci distinctie?
Protestantii, intr-adevar., au corectat! Dar ce? Abuzurile Bisericii Catolice! Care chiar o luase razna in problema abuzurilor ca si acum.
Neoprotestantii au alte obiective! : fundamentalizarea, discreditarea Crestinismului!
Biserica apostolica nu mai exista, cele doua biserici traditionaliste sunt urmasele unor secte din vremea apostolilor, NICOLAITII. In rest iti trebuie mult studiu al istoriei dar nu cel traditionalist.
Ai dovezi si link-uri in sprijinul afirmatiei?
in al doilea rand, sa stii ca ma bazez doar pe mintea si inima mea in aprecierea coerentei vreunei teorii!
Inca nu am vazut, auzit sau citit vreo teorie coerenta, care sa ma fi convins ca ortodoxismul ar fi gresit.Crede-ma insa pe cuvant, ca intotdeauna pun la indoiala orice idee, nu fac parte din generatia care sterge istoria ca sa-si dovedeasca, nu zic, ineptiile!
Poate ai dreptate. Inca nu pun la indoiala!
Apoi, crede-ma ca nu sunt platit de nimeni, si nu am cum sa mai patesc asa ceva, la varsta mea.
deci nu castig in plan material nimic in a-mi sprijini parerile, nici nu am fost contaminat de idei, in vremea mea puteam gandi LIBER! Macar sunt CINSTIT!
Daca-mi dovedesti ca sunt si PROST, nu ma voi supara!
Daca iti inchipui ca inghit 'dogme ' desarte, te inseli amarnic.
Nicolaitii tai sunt posteriori apostolilor invocati, mereu au existat teorii, in care, ca acum un 'papa' apreciat de excroci, a caror interese le-au purtat, (paul al, nu stiu cat, nu-mi incarc mmoria, ala polonez), care a fost canonizat conform uzantelor mai devreme si in graba!
Ma lasi cu argumente de astea?
Citeste Biblia si vezi de cand sunt Nicolaitii ca doar apostoli au scris despre ei.
Ortodoxismul nu a gresit dar asa cum spune Biblia este istorie pentru Dumnezeu, nici noi nu am ramas cramponati in stiinta secolului 3 sau 4 ci am ajuns in secolul 21, crezi ca Dumnezeu este tributar vechiului, scrie clar in Apocalipsa sau Cartea Revelatiei ca vor fi 7, sapte biserici care vor duce Cuvantul pana la sfarsitul timpurilor. Dar ortodocsii care stiu despre ce este vorba spun ca doar ei o inteleg si restul trebuie sa stea la mana lor, astia chiar ne cred proti si noi punem botul la ce vor ei. Pune mana pe Biblie si ia Explicatile lui Issac Newton despre Apocalipsa. Apocalipsa este o carte istorica unde sunt vremuri care s-au dus dar sunt si vremuri care vin.
Ar trebui sa faci diferenta intre Lutherani si Calvinistii care sunt responsabili de efectul Inchizitiei(cea mai urata forma de opresiune), pecursorii fundamentalistilor! Mai studiaza!
Lutheranii, daca erau Ortodocsi erau PERFECTI! BACH!
Asta in caz ca Dumnezeu nu exista. Dar nu stii.
Scuze, doar ca nu stiu la ce comentariu ai comentat si n-am chef sa caut.
Biserica suntem noi! Adica 'noi' cei care apartin de biserica. Nu poti acuza o comunitate ca este psihopata! Nici macar pe cei care manipuleaza acea comunitate in numele intereselor lor, de cu totul alta natura!
Nu e de urat nimic, doar de 'cascat ochii' si pastrate traditiile, de altfel desfiintate pas cu pas.' Daca asta ti se pare corect, nu avem de ce sa ne facem probleme! Asteptam ca mieluseii sa fim decapitati, cand ne vine timpul.
In rest, nu te preface ca nu intelegi, o fi si asa, poate esti, vorba cuiva, in tabara cealalta.
Nu. Religia este o comunitate care a adunat milenar niste date si le-a pastrat.
Spuneai ca sunt credinciosi care nu au citit nici macar un verset din Biblie. OK.Asta nu inseamna ca oamenii nu inteleg ESENTA unei Credinte!
Daca se duc la LITHURGIE, acolo se vorbeste! Nu pot gandi ca o comunitate, care vede ca de cand lumea, credinta lor le-a adus pace si beneficii, ar crede un matracuc (protestant sau neo sau secta), pentru ca i se da un pachet trimis din America de la stiu eu la ce secta s-a inscris!
Acela care cade in pacat este cel care nu stie sa sufere pentru Credinta lui, dovedita, aruncandu-se in bratele matracucilor, ca bietii oameni care voteaza un partid care-i marginalizeaza, pentru un Kg de ulei si unul de zahar, o data pe an!
Iar cei pe care-i consideri ca au citit Biblia, aia nu au inteles NIMIC! Acei ' superintelectuali 'falsi, iau bani grei ca sa va ia mintile cu PROSTII! Din cauza NECREDINTEI celor ce asculta ineptiile matracucilor.
Nu e total eronat ce spui. Dzeu zice sa nu iti vinzi libertatea pentru o caldare de faina si niste cas. Dar asta e. Religia repara ce poate in detrimentul politicii. Adevaratul cancer e politica. Tot Raul din lume in mare e cauzat de politica.
Dar asta nu schimba faptul ca daca mori mori. Este ceva natural. Pur existential.
Dupa moarte nu vei mai fi.
Sau daca preferi alta varianta vei fi cum ai fost in urma cu 1000 de ani.
Adica... da... nu ai fost.
Sau
Te nasti, cresti, mori si aia e.
Oricum. E nevoie se unele sisteme mai toxice sa inhibe populatia. Ca fara ele ar fi un haos planetar literalmente. La cote mult mai ridicate decat acum.
Apoi sa nu crezi ca nu -mi place alegerea ta asupra 'fundei'. Este foarte frumos descris fenomenul.Sincer.Esti multumit?