De- lungul istoriei au fost scoase din biblie multe "inscrisuri" care erau contrazise de descoperirile stiintifice.
Am avut ocazia sa citesc o carte iesita prin anii 65-67. scrisa de un scriitor american, care explica pe baze de elemente stiintifice intamplarile povestite in vechiul testament. Pacat ca nu am mai gasit-o.
Salut! Nu sunt foarte conectat la ce se discută aici dar aș fi curios să aud niște exemple de contradicții între versete biblice și /sau contradicții cu descoperirile științifice, dacă timpul îți permite.
Crezi tu ca nu iti va îngradi libertatea. Este impropriu spus că te îngradeste. De fapt te eliberează. Dar tu cu ochelari de cal și-o placă zgâriata pe care o pui mereu, ca biblia e falsă, ca e poveste, ca e basm, ca nu ajută bla bla bla. De fapt imi dau seama ca punctul tau de vedere nu este corect format de vreme ce nu ai citit Biblia în întregime, este cam imoral sa o acuzi. (Dar asta e o discuție mai elevată, nu e pentru oricine) ca ai citit pe ici pe colo câte un pasaj care la prima vedere este tulburător. sau se contrazice, posibil. Dar dacă nu citești contextul si nu ai motivația corectă nu o sa o poți înțelege niciodată, pentru că tu lupți indirect împotriva celui care a scris acele cuvinte, si împotriva celui care te menține în viața, folosind resursele lui: apa, aer, hrana, caldură, lumina. sigur. nu o sa reușești. Dar tu te zbati ca pestele pe uscat.
Exact ce anticipam: nu esti capabil să oferi un raspuns punctual.
Ai tu niste aberații pe care le crezi si o ții langa cu ele. nu asta te-am rugat sa imi arăți, ci punctual unde scrie in Biblie că Dumnezeu aprobă zoofilia, violul, si ce alte aberatii mai spui tu.
Nu ca asa cred eu, asa am dedus eu. Nu.
Asa cum în codul penal mergi la cutare articol x alineat si afli asta, tot asa vreau sa imi arăți unde scrie ca Dumnezeu aprobă zoofilia pedofilia si violul. Nu ma interesează ce ai dedus tu, ci vreau sa citesc eu cu ochii mei. Dar sigur, nu esti capabil. Im schimb poti sa arunci cu rahat. Oo da. Esti maestru aruncator de rahat "nambăr uan"
Și mie mi-a stârnit curiozitatea...cel mai probabil este vorba despre niște aparente contradicții.
Dacă e gata să și-o piardă pentru Hristos, atunci e creștin cu adevărat.
Pai asta vrea Cristos. Sa renunti la tot si sa mergi dupa el.
"Una e sa citești alta sa citezi."
Salut,
Și cum cita dacă nu știa ce scrie?
Îți zic sigur că dacă ajungi să citezi ceva scris înseamnă nu numai că ai citit ci că ai învățat pe de rost acel ceva. I-ai dat suficientă importanță încât să poți face asta.
Ar fi un +1 pentru satana față de majoritate 'creștinilor' de azi.
E fantezie tot ce spui. Nu sunt lucruri adevarate. Sunt lucruri izvorate din cartea cu povesti. Realitatea e alta. Daca vrei un Dumnezeu adevarat, acela e Natura. Ea a facut totul prin evolutie si prin legile fizicii. Natura nu are vointa, nu tine cu nimeni care citeste si crede in povesti. In natura cel puternic castiga, iar cel slab pierde si atat. Cine e slab si crede in povesti pierde in fata acelora care il inseala cu povesti. Natura si evolutia nu pot fi oprite de nimic.
Da. Este fantezie pentru că zice halogen001, un ignorant care nici macar punctul de vedere nu și-l poate susține cu altceva decât afirmatii fără sens care par a fi concluzii personale. Iar când personajul este luat "la bani mărunți" în sensul că i se cer argumente logice si pertinente pentru ceea ce afirmă, fie pune placa cu: nu stiu cum, dar sau strâns elementele, respectând legile fizicii s-a format viața. Sau placa cu: natura face tot, drege tot, nu poate fi cuprinsă nici oprită, nici explicată.
Sau placa cu: nu trebuie să-i dau eu explicații nimanui, cui ii trebuie explicații/dovezi să-și caute. (Ca exemplu pot si eu sa îl acuz pe ionescu de furt. Și când mă întreabă autoritățile despre dovezi, le spun dar nu e treaba mea sa dovedesc, cui ii trebuie dovezi să-și caute, dar eu tot continui să îl acuz). Deci cumva ce spui tu este o necunoscută, si nu o putem descifra, înțelege ori explica. Dar trebuie să o credem. E un fel de crede si nu cerceta, al bisericii ortodoxe. doar ca varianta îmbunătățită. Un fel de crede si nu cerceta 2.0
Si mai este fantezie dintr-un motiv: acela că zice halogen001, un tip imoral în sensul că își permite ca acuze de fals, o lucrare pe care nici macar nu a studiat-o până la nivelul care să îi permită să o acuze, nu mai zic sa o înțeleagă. Sau sa faca antiteze. Dar deja te-ai pierdut. Stiu.
Pai apare din nou o contradicție: putem opri natura, marea natură, prin distrugere.
Halogen001 zicea ca nu putem.
Fantezia e la tine, pentru ca tu promovezi o carte cu povesti care nu se bazeaza pe dovezi stiintifice si care e buna doar pentru prostit naivii. Eu ma bazez pe stiinta. Stiinta e cea care ajuta omul cu adevarat. Tu vrei sa-ti aduc dovezi, dar accepti cartea cu povesti false si vrei de la mine stiinta cand tu apreciezi credinta care e opusul stiintei. Si macar daca ar fi credinta, dar nici credinta nu e. Credinta e atunci cand crezi in ceva care poate fi adevarat, dar nu ai dovada clara ca e asa. Credinta in ceva care e dovedit fals e doar prostie. Deci e o prostie sa crezi intr-o carte cu povesti atat de puerile si absurde. Nu cred in acele povesti nici cei care le promoveaza si care se folosesc de ele in scopuri personale. Evident ca e problema ta in ce crezi sau in ce nu crezi, sau ce promovezi sau ce nu promovezi.
Care cuvantul lui Dumnezeu? Cel scris de maimarii imbubati ai clerului bisericesc? Ei de unde-l cunosc?
Pentru mine nici un cuvant din biblie nu este mai important ca ceea ce stiu.
Ai dreptate, nu este suficient sa citesti o carte cu asemenea scrieri. Trebuie sa o studiezi, sa o analizezi si sa compari spusele cu ce spune stiinta, ce spun descoperirile.
Compara ce zice biblia despre potop si ce zic descoperirile in cercetarea argheologica.
1. Dumnezeu este alb, galben sau negru?
2. Care suprafata a pamantului a fost acoperita de apa pe timpul potopului.
3. Duminica este ziua de odihna? Atunci de ce e ziua a intaia a saptamanii, cand se spune ca Dumnezeu s-a odihni in ziua a saptea?
Nu cred si nici nu am afirmat ca esti ateu.
Da. In functie de editii, de traducatori si caile pe care au ajuns sa fie traduse. Sunt biblii in care au fost bagate si alte scrieri fata de cele aprobate de Patriarhia Ortodoxa Romana.
Am avut ocazia sa frunzaresc aceste biblii la sectele religioase.
Si bibliile sunt ca manualele scolare: in invatatura ortodoxa intra doar cele aprobate.