"Vrei să dai de înţeles că Biserica nu fură," - Te rog sa retragi prostia asta. Nu putem generaliza si nu iti face cinste. Da, exista prelati care sunt necinstiti (la fel cum exista si atei care sunt necinstiti - fara ca asta sa insemne ca si tu esti automat ca ei), dar Biserica nu este o organizatie pamanteasca - limitata, apropo, la cultul ortodox - ci este formata din totalitatea OAMENILOR, ai celor ce sunt urmasi ai lui Hristos. In lumina asta, imi poti spune ce am furat eu?
"Personal, nu doresc decât dreptate." - Nu poti inclina balanta dreptatii, dintr-o parte ce indica spre nedreptate, aducand-o in partea opusa a nedreptatii si sa ai impresia ca s-a facut dreptate. Dreptatea implica restabilirea echilibrului.
martzian: ""Vrei să dai de înţeles că Biserica nu fură," - Te rog sa retragi prostia asta."
Prostia e să nu vezi cum o instituţie, menită să îndoctrineze şi să manipuleze, îi jupoaie pe oameni de bani prin diverse metode de persuasiune.
"Dreptatea implica restabilirea echilibrului."
Mai mult de atât nici nu vreau, dar, oricum, sună a utopie...la câtă nedreptate e în jur.
Foarte bună argumentare, Relian.
Şi eu prefer din banii mei să susţin un spital, o şcoală, o casă de copii..., nu opulenţa nesimţită a religioşilor, care nu mă încălzeşte cu absolut nimic, doar mă dezgustă.
Şi în mod sigur mulţi gândesc aşa, indiferent de preferinţele lor religioase.
Dacă am fi lăsaţi să alegem: să dăm o bucată de pâine unui copil sau bătrân necăjit sau să umplem burta unui popă cu lanturi la gât care se plimbă cu limuzine, ce om normal ar fi ales a doua variantă?
Dar aşa...statul hotărăşte pentru noi (fiind mână în mână cu politicienii în sutane), iar Biserica în loc să spună "stop, că nu acesta este scopul religiei; banii să meargă la oameni, la cei care cu adevărat au nevoie; noi putem să ne rugăm şi fără palate şi cupole poleite cu aur...", stă cu mâna întinsă şi vrea mai mulţi.
Epic!
Cum să nu te revolţi?
Aha,legile fizicii. Atunci cand cand un om vorbeste cu un tufisvorbitor in flacari nu sunt incalcate legile fizicii?
Atunci cand intr-o arca incape cate o pereche din fiecare animal existent pe Terra nu sunt incalcate legile fizicii? Unde incape toata materia aceia? Sau mai nou poti introduce un elefant intr-o sticla de plastic? si poate nu stiam eu.
Vrei sa spui ca in Biblie nu sunt incalcate legile fizicii? Toate acele minuni nu sfideaza realitatea? Cum poate sa calatoreasca Lucifer pe un fulger? Am scris ce mi-a trecut prin cap, si poate nu sunt cele mai bune exemple. Dar Biblia este plina de lucruri magice.
SI care ma rog este explicatia? Dumnezeu poate face orice? Asta este explicatia? Si de ce poate face orice? Pentru ca este omnipotent? SI de ce este omnipotent? Pentru ca asa scrie in Biblie?
Toate aceste raspunsuri superficiale nu sunt in realitate decat praf in ochi.
Am scris despre Terra si despre varsta sa doar de amuzament, am vrut sa scriu o aberatie Biblica pe care eram convins ca nu o accepti. Ma si gandeam ca ai sa o pui pe seama interpretarii gresite.
este adevarat, numarul cadavrelor trebuia sa fie mai mare, numai ca un cadavru este mai nestatornic din fire, mai pleaca, mai vine. Stii cum sunt ele. Am auzit ca unele se mai si descompun disparand cu desavarsire.
Dar desigur Pamantul are doar 600 de ani, este SINGURA planeta care are o varsta atat de mica. Soarele are miliarde de ani, alte planete au tot miliarde de ani, numai Pamantul are 600.
Nici nu stiu cum s-a format carbunele in 600 de ani? Sau si aici este ceva gresit.
Exista copaci ce au o varsta de peste 9000 de ani, si tu-mi spui ca varsta Terrei este de 6000? Poate poti contesta rezultatele obtinute in urma datarii cu carbon, da in nici un caz, si subliniez in niciun caz, nu poti nega varsta unui organism viu.
Ce ma enerveaza efectiv nu e religia in sine, ci modul cum e abordata in timpurile noastre.
Religia e o treabă murdară, mai ales dacă pică în mâinile cui nu trebuie, iar în România (şi nu numai), din păcate, de astfel de mâini e plin.
Manipulare negativă, escrocherie, îndoctrinare, abuz de putere, inducerea fricii, vânzarea de false speranţe, de iluzii, limitare...
Nu crezi ca exagerezi putin totusi? Adica, nu cred ca TOATE Bisericile fac asa. E adevarat, sunt multe care indoctrineaza, dar inca exista unele mai de Doamne-ajuta.
Nu spun că nu sunt şi popi de treabă sau religii mai puţin nocive, dar sistemul în sine e corupt şi putred, iar cum ei fac parte din sistem, devin involuntar complici, inclusiv prin neluarea atitudinii împotriva nedreptăţii.
Încă un sărit în rândurile "profesorilor de religie", Teofil Creangă, ai auzit?
"Fanaticii religioşi, demenţii, în opinia mea, sunt un pericol public şi ar trebui internaţi sau măcar izolaţi de societate, nu trimişi să predea copiilor şi să-i sperie cu idei cretine (ca în cazul acestui Teofil Creangă).
Sunt responsabili, după părerea mea, şi cei care evaluează astfel de specimene şi nu văd nimic în neregulă la ei şi la faptul că au acces la minţile copiilor.
http://video.monitorulsv.ro/play/3EC86D1B129988F658EC
http://www.monitorulsv.ro/......asca-satul
...şi trist e că nu e singurul fanatic religios cu idei bolnave (pleonasm) din sistemul de învăţământ românesc. E plin de ciudaţi ridicaţi la rangul de profesori.
http://www.tpu.ro/......re-aceste/
Parcă nu era suficient că programul şcolar e praf, iar în loc de religie se predă ortodoxie. Acum mai trimit şi fanaticii scăpaţi de sub control să o predea."
http://www.tpu.ro/......inta-spre/
Nu am stiut! Multumesc pentru link-uri. Nu inteleg de ce nimeni nu ia masuri? Intr-adevar parintii sunt revoltati...si?
Asta trebuia eliminat din invatamant in secunda 2...impreuna cu directorul scolii, daca nu e in stare sa se autosesizeze...
Stii ca am mai discutat, eu imi las fetita sa studieze religia, insa pana la un punct! Fara profesori gen Teofil Creanga...pai muream cu el strangandu-l de gat...mama lui de fanatic!
Eu respect biserica si preotii in general, dar pot sa spun ca acest om chiar era .....inapoiat? asta e, nu toti sunt la curent cu toate, doar ca partea rea este ca le preda la niste copii asta! Cum pot sta in invatamant niste oameni fara pic de cultura generala?
Măcar ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România) ia atitudine.
"ÎNDOCTRINARE RELIGIOASĂ în şcoli. PROFESORII FANATICI, reclamaţi la Ministerul Educaţiei.
Anchete în şcoli, în cazul profesorilor de religie fanatici, asta cere o asociaţie după ce trei dascăli au fost descoperiţi că îi pun pe elevi să citească acatiste în timpul orelor sau că le vorbesc despre păcatele sexului şi avortului. Mai mult, profesorii le-au cerut elevilor să-i dispreţuiască pe cei care nu sunt ortodocşi.
Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educaţiei să demareze de urgenţă anchete în cazurile de îndoctrinare religioasă în şcoli, potrivit România TV.
Asociaţia face referire la învăţătorul de la şcoala gimnazială din localitatea Botoşana, judeţul Suceava, care predică elevilor despre păcatul avortului şi îi învaţă să nu respecte persoanele de alte religii. "Conform declarațiilor celor implicați, cadrul didactic în cauză le vorbește insistent copiilor de "diavol, vrăji, avorturi, exorcizări şi alte lucruri de care ei se sperie. […] În timpul orelor îi obligă să citească acatiste, iar dacă pe elevi îi doare capul, îi trimite în ultima bancă, dându-le rugăciuni de citit"", potrivit celor de la Asociaţia Secular-Umanistă din România.
De asemenea, ONG-ul semnalează cazul unui profesor din Galaţi, care le vorbeşte copiilor despre Judecata de Apoi, Iad şi Satana.
"Ne-a fost semnalată o situație deosebit de gravă la Școala Nr. 29 Sf. Ana din Galați. Aici, unul dintre profesorii de istorie manifestă o atitudine fundamentalist ortodoxă, intolerantă și discriminatoare. Perorațiile despre Judecata de Apoi, Iad, Adam și Eva sau Satana par să ocupe cea mai mare parte a orelor de istorie, iar subiecte precum avortul sau "scientismul" sunt abordate frecvent la clasă", informează asociaţia.
La Iaşi, un alt profesor şi-a afirmat în timpul orelor dispreţul total pentru atei şi pentru persoanele de altă religie decât cea ortodoxă.
Asociaţia Secular-Umanistă din România susţine că Ministerul Eduacţiei se face vinovat de toate aceste situaţii şi că instituţia ar trebui să elaboreze politici educaţionale pentru prevenirea cazurilor de acest gen.
"Prin pasivitatea de care dă dovadă, Ministerul Educației se face direct vinovat de actuala situație. Îndoctrinarea religioasă este un fenomen prezent de multă vreme în școli și nu se limitează la orele de religie. La limba română se învață rugăciuni, la muzică se ascultă cântece religioase. Chiar și cărțile de Istorie sau Biologie se transformă uneori în instrumente de promovare a "dreptei credințe", pline de citate din Biblie și interpretări în cheie religioasă. Mai mult, profesorii de religie, chiar si atunci când agresează fizic elevii, par a se bucura de imunitate", a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR."
http://www.rtv.net/......80578.html
Un material argumentativ foarte bun, care explică foarte civilizat şi pe înţelesul tuturor poziţia adultă pe care ar trebui să o aibă oamenii vis-a-vis de religie şi efectele pe care le are îndoctrinarea religioasă asupra copiilor:
http://youtu.be/8Eam-z1bwrk
Nu mai virusaţi copiii, căci de acolo ni se trag toate.
http://youtu.be/Hs7CfjmDTgA
Http://i.imgur.com/VTHhXbC.png
"Biblia promovează sau tolerează: crima, genocidul, infanticidul, misoginismul, homofobia, incestul, sclavia...
Vrei Biblia ca obiect de studiu pentru copilul tău?"
Deşi suntem în secolul XXI, mulţi oameni, copii încă mai sunt persecutaţi ca în Evul Mediu.
http://www.tpu.ro/......imgur-com/
Foarte interesant. Dar s-ar putea sa nu intelegem ce vrea preotul sa spuna de fapt. In orice caz, voi, astia cu blasfemiile, o sa ardeti in iazul de foc, acolo unde este plansul si scrasnirea dintilor. NOname, te am in lista mea de prieteni, nu ma asteptam tocmai la tine sa incurajezi cu atat de multa ardoare ereziile acestea care se ascund sub numele de "stiinta".
Oamenii dau de bunavoie NOname... exceptand banii publici care merg catre BOR, chiar si de la cei care nu sunt ortodocsi. ))). asta ar trebui oprita. in rest este alegerea oamenilor, dau de bunavoie.
cat despre subiectul propus discutiei: copiii (la fel ca tot restul populatiei) ar trebui informati corespunzator. Religia in scoli ar trebui inlocuita cu Istoria religiilor si predaa ca atare (nu stiu cum se cheama acum). Oricum, in cazul in care nu se schimba nimic, scolile si profesorii respectivi ar trebui actionati in istanta. este o dezinformare grosolana si ar trebui trat c atare. este o chestie sapovestesti biblia si cu totul altceva sa o prezinti drept fundament stiintific.
De acord.
Iar personal, sunt de părere că ar fi şi mai bine, dacă s-ar scoate de tot nonsensurile din programul şcolar.
Îndoctrinarea religioasă, în opinia mea, nu ar avea deloc ce să caute în educaţia unui copil din secolul XXI. Mai mult dezinformează şi derutează.
Pentru religie există biserici, pentru educaţie şcoli (mă rog, cel puţin aşa ar trebui).
Cel mult, ar merge un an, doi de Istoria religiilor undeva prin liceu, când copilul este deja suficient de matur şi judecă singur, nu ia orice vorbă ieşit din gura adultului de bună.
Istoria religiilor prezinta toate religiile, nu numai crestinismul. Copilul trebuie invatat sa faca singur deosebirea si sa alleaga ce e cel mai bun pentru el.te duci la scoala sa inveti despre tot ce cuprinde viata, iar religia ocupa un loc important fie ca ne convine sau nu. La fel ca si educatia sexuala, gramatica, educatia fizicaa si altele. Pooti spune despre toate astea ca se fac in alt loc: sportul pe stadionn, sexul in pat (sau pe unde ii mai trasneste fiecaruia prin cap) etc. In momentul de fata religia este la nivelul asta in vviata oamenilor si, daca tot este predata, ar trebui predata corespunzator.
Eu sunt de altă părere. Sunt multe ţări în care religia nu se predă în şcoli şi copiii nici nu-i simt lipsa, ba din contră, ies mai siguri pe ei, mai realişti şi mai neintoxicaţi cu frică, ură, superstiţii şi idei absurde.
- http://youtu.be/Hs7CfjmDTgA
- http://youtu.be/8Eam-z1bwrk
- http://i.imgur.com/VTHhXbC.png
Chiar nu văd vreun folos în predarea religiei din clasa pregătitoare, primii 13 ani esenţiali în formarea unui viitor adult. Mai ales că în România nu se predă şi nu se va preda niciodată istoria religiilor în mod obiectiv, ci ortodoxismul. Până şi Constituţia ţării au corupt-o.
http://www.tpu.ro/......itia-http/
Ni se impune de mici să fim ortodocşi, iar cine nu se supune şi îşi permite să gândească cu propriul său cap, este discriminat şi exclus din anumite grupuri.
Oare ar mai fi existat această problemă, dacă BOR-ul nu şi-ar băga codiţa vicleană peste tot şi şi-ar vedea de credinţă, nu de conducerea, jefuirea şi îndoctrinarea ţării?
E cam greu sa o scoti oamenilor din cap brusc. Nu sunt deloc impotriva a ce spuitu, eu ma lipsesc de relligie de foarte multi ani si nu-I duc deloc lipsa (exact cum spui tu). Ma rog, felul in care decurge acum ora de religie pare a fi unul care duce la indoctrinare (nici nu stiu prea multe pentru ca sunt plecata cu mult. Inainte ca religia sa fie introdusa in scoala). Nu vreau sa zic decat ca ar fi un pas inainte. Mie insami mi-ar placea sa stiu mai multe despre istooria religiilor ca si cultura generala, in nici un caz din alte motive. Nu prea sunt de acord cu religiile de nici un fel insa, daca tot exista, m-ar interesa sa aflu despre origini, implementare si extindere si interpretari. A fost (si este inca) o etapa marcanta in evolutia omenirii. Doar dpdv asta mi se pare chiar interesant. Incerc sa nu pic in cealaltta extrema. Faptul ca a fost inteleasa si folosita gresit nu este din vina celor care au relatat anumite experiente. E ca si cum am spune "de maine nu mai exista"...nu prea ar fi corect parca, va mai trece o perioada lunga de timp pana vom putea spune ca nu mai face parte din viata oamenilor. Spre exemplu Eliade a scris si predat Istoria Religiilor, pe care am citit-o si eu, dar din pacate nu am inteles-o la fel de bine cum as fi inteles-o daca mi-ar fi fost predata de el sau de altcineva cu o specializare in Istoria religiilor. Nu cred ca cei care predau religie la scoala sunt pregatiti sa o faca, nu cred ca au o specializare in asta, cum nu cred sa aiba macar un curs de pedagogie. Eu asta am vrut sa zic, ar face o diferenta majora si ar crea o generatie care chiar ar sti cu ce se mananca religia. Le-ar fi explicata de oameni specializati si cred cel mai sincer ca abia asa s-ar putea prodduce o schimbare benefica din punctul asta de vedere.
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: