Inghetata polar! Cat de buna! Ciocolatelele acelea mici, rotunde cu imagini din desene animate pe ele>scufita rosie, lupul...nu mai stiu exact...erau delicioase... Gumitele Turbo (mare colectie de abtibilde! ) Boamboanele Topi-Top pe bat..., dropsurile cu diferite arome...( care mi-au cam distrus dantura ), eclerele si fondantele (care imi plac si acum)..., piscoturile cu serbet de zmeura... si daca nu am uitat ceva. cam astea mi-au indulcit papilele in copilarie...
Lapte cu taietei de casa, gogosile facute cu paharul si inghetata, multa inghetata!
Cand eream eu copil si imi petreceam vacantele la tara, la bunici, eream fascinata de mirajul sarbatorilor fie ca ereau de pasti, fie de craciun cand care mai de care gospodinele se intreceau in pregatitul celor mai gustosi cozonaci, colacei, pasca, pandispanuri, si adevaratele placinte uriase cu branza coapte in cuptorulcu lemne!
Traditionala Savarina! Acum 50 de ani era fascinatia copilariei mele. Mergeam la cofetarie cu parintii in fiecare sambata dupa-amiaza. O data, mama m-a surprins cand lingeam frisca de pe cea mai apropiata prajitura, dintr-o tava asezata pe o masa din cofetarie, la care am ajuns ridicandu-ma pe farfuri. Aveam doi ani. Ea era la coada ca sa-mi cumpere Savarina si s-a simtit destul de rusinata, dar vanzatoarea a zambit si i-a spus ca sunt tare dragalasa. Mama nu mai e, cofetaria nu mai e, poate nici vanzatoarea, dar Savarina a ramas. Poate putin mai amaruie.
Cand eram copil, cel mai mult imi placeau placintele cu branza [mai exact poale in brau] si placintele cu mere; am facut si eu de cateva ori dar parca nu sunt ca cel; e facute de mama mea
Chiar ieri am facut prajitura chinezeasca pentru ca mi-a amintit de copilarie. De asemenea imi placeau tartele cu bezea si prajiturile cu fondant verde (nu le pot uita...)
Cel mai mult mi-a placut SUHAIDA si TORTA DOBOS, nu am putut sa ma satur niciodata... TUNDE
Prajitura laura, bonibonul, acadelele care le luam de la scoala, in tot felul de forme, zaharul ars facut in casa de mine(i-am stricat mamei nu stiu cate tigai)...si as putea sa continui...
Ciocolata chinezeasca, inghetata polar (of course), batonul de lapte si miere (arata oribil, dar avea un gust excelent!), crema de zahar ars, negresa, tortul cu fructe...
Mie imi placeau cel mai mult dintre dulciuri cele cu ciocolata si lapte, dintre cele cumparate locul unu il ocupau napolitanele Koukou Roukou iar dintre cele a la mama acasa: laptele de pasare, grisul cu lapte si ciocolata si merele la cuptor. imi plac si acum la fel de mult doar ca trebuie sa mi le pregatesc singura cand am pofta de ele.
Prajitura cartof, cornulete umplute cu gem, piscoturile si biscuitii de casa, bomboanele cubaneze si cele cacao-cu lapte, tortul de mere, profiteroulu si diplomatul. - uram in schimb toate prajiturile cu crema untosa ca, amandinele si etc, majoritatea torturile erau oribile, savarina yach.
Bunica mea era o mare gospodina. Si tatal meu, care ii era ginere ( si se cunoaste eterna frictiune intre soacre si gineri/nurori ) o aprecia in mod deosebit cum gatea. Facea multe bunatati de tot felul. In privinta dulciurilor pot spune ca-mi amintesc cu placere de clatitele ei cu dulceata, de crema de zahar ars, cozonacul, galustele cu prune, dar, mai ales, de bezelele ei. Lasam joaca sau lectiile si stateam linga ea tot timpul cit le facea. Erau minunate.
Lolllipop întreabă: