| Gustos.ro a întrebat:

Daca ati avea un musafir din strainatate, ce mancaruri traditionale romanesti i-ati oferi?

Răspuns Câştigător
Anna
| Anna a răspuns:

Ciorba cu bors, sarmale cu smantana si mamaligutatongue

84 răspunsuri:
| psiholoaga a răspuns:

Eu zic sa le pui sticla de tuica sau palinca in fata. Dupa, e mai putin relevant ce mananca. Cei pe care i-am intalnit pana acum, sunt incantati oricum de mancarea romaneasca tip sarmale cu mamaliga.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In niciun caz ciorba de burta. strainii nu-i inteleg gustul, li se pare ciudata, chiar scarboasa. Ca si cum ne-ar oferi noua un olandez minunata lor supa de mustar.

cristian
| cristian a răspuns:

L-as tratarisi cu o ciorba cu perisoare sau peste, ardei umpluti, placinte poale-n brau si dupa o mancare zdravana parca ar merge si o grasa de Cotnari.
Mancarea este fudulie pe cand bautura este temelie si ar mai merge o Tamaioasa Romaneasca, Francusa, Feteasca alba, Busuioaca de Moldova.Pa cuvant.

| sidy a răspuns:

Prima data as incepe cu un paharel de palinca de prune apoi l-as trata cu niste mici cu mustar apoi o ciorba de potroace cu un ardei iute.
Sarmalute cu mamaliguta si cu bacon (sau ciolan )iar ca desert le-as oferi o placinta cu mere sau branzoici.
Pofta buna!

| Ben. a răspuns:

Din ce strainatate? la evrei i la arabi nu le poti da porc. marea majoritate a europenilor nu pot suferi mamaliga...etc

| Krina a răspuns:

Sarmalele, din pacate, nu sunt traditionale romanesti.Sunt originare din Turcia.
Mararul, in schimb, nu am auzit sa fie utilizat si in alta parte.Are o aroma puternica si poate fi adaugat cu succes la mancarurile de legume.

| bunica a răspuns:

Tochitura de porc, cu mamaliguta, ciorba cu pasare de la tara si taitei de casa, pui taranesc la cuptor, preparatele traditionala din porc si multe alte bunataturi

| cely a răspuns:

Hribi cu smantana, pastrav, piftele marinate, friptura de curcan, ulada din carne de pasare, prajitura casei.

| mami a răspuns:

Sarmale supa de gaina cu taitzei de casa taiatzi cu cutzitul (ca cei taiatzi cu masina ai impresia ca maninci par) cartofi umplutzi cu aluat de chiftea coptzi in cuptor si servitzi cu sos de rosii sau de marar, ciuperci si frigarui pe gratar, daca esti din partea vestica al RO atunci cumpara MITITEI si VIRSLI de la Brad sau Halmagi sa nu lipseasca mamaliga si cirnatzii de casa afumatzi si prajitzi putinpe gratar sau in cuptor

| mami a răspuns:

Ah am uitat salata de vinete si zacusca

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca se nimereste primavara, ciorba de fasole cu urzici foarte tinere (care nu au inca frunzele formate, arata ca niste muguri).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mititei, sarmalute in foi de varza, bulz cu branza de burduf, cozonac cu nuca

| lilianap a răspuns:

Un bogat aperitiv cu carnati, chisca, lebar, toba cu salata de sfecla rosie cu hrean, apoi felul 2 ciorba de burta dreasa cu smantana si ardei iuti proaspeti, ciulama de ciuperci cu pulpe de pui si la desert clatite cu dulceata de afine si placinte poale-n brau

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ciorba de fasole cu afumatura
sarmale
scovergi

auran
| auran a răspuns:

Bors, sarmalutele (mmm) cu mamaliguta smantana si ardei, o friptura la tava sau o rulada de carne, un carnat facut in casa, o zacusca, cozonac, poale in brau, un vin rosu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bors de vacuta sau de perisoare, salata de icre cu ceapa, sramale in foi de vita si in foi de varza, saramura de crap cu mamaliga, fasole batuta, papanasi

| Lory_2572 a răspuns:

Eu fiind din moldova i-as servi cu poale-n brau, tochitura moldoveneasca cu branza de burduf, bors de gaina cu taitei de casa, sarmalute cu smantana si mamaliguta, racituri, placinta cu mere, cu dovleac,, mititei, pastrama, branza de oi...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ciorba de perisoare, sarmale in frunza de varza si sarmale in frunza de vita-de-vie, placinta dobrogeana

| jamira a răspuns:

Tochitura, drob, placinte cu branza

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asi incepe cu un pagarut de palinca si o bucata de slana afumata din Ardeal garnisita cu o ceapa sparta cu pumnul, sarmalute in foi de varza cu mamaliga, o friptura de berbecut la protap cu muraturi si pita de casa asezonata cu un vin de buturuga si la sfarsit cozonac cu nuca si placinta dobrogeana cu branza

| camelia_1697 a răspuns:

SUPA DE PUI CU GALUSTI, SARMALE CU CIOLAN AFUMAT, CLATITE CU DULCEATA

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As incepe prin a`i servi cu palinca de prune apoi o ciorba de pui cu legume, sarmale in foi de varza, cu niste slanina si bacon in compozitie, cu smantana apoi niste friptura facuta la cuptor cu garnitura de cartofi copti cu smantana si ca desert cozonac cu mac sau nuca de casa sau placinta cu mere

| lucianelutu a răspuns:

Sarmale cu ciolan, smantana si ceapa
Tuica de cazan

| lucianelutu a răspuns:

Sarmale cu ciolan, cu smantana si ceapa.
Tuica de cazan.

Bula
| Bula a răspuns:

Ghiciti, ce-mi cer prietenii cand vin in vizita:
1. palinca de prune de la cazan, fiert de 2 ori
2. fasole boabe cu ciolan afumat, facut la ciaun
3. sarmale cu nuca (in loc de carne), daca se poate in frunze de vita de vie
4. clatite cu urda si marar
5. gulas din cartofi cu afumaturi (sunca, carnati etc) de casa, fiert la ciaun, cu mult ardei, gogosi si ardei iute
6. gulas de berbecut fiert la ciaun
7. placinta cu varza
si asi mai putea continua cu multe.
Evident, pentru cei care nu consuma careva (ex. carnea de porc), prepar altceva.
Ce am observat: majoritatii ii plac mancarurile "tari", ce nu prepara acasa: cele iuti, cu grasime, afumate etc.
De palinca nici nu vorbesc... niciodata nu-mi ajunge! big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ciorba de gaina cu taitei de casa
tochitura cu branza si mamaliga
sarmale
placinte poale-n brau

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din propria experienta cei mai multi prefera sarmalele, mici si taria.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sarmale, ciorba de burta si papanasi

| coca a răspuns:

Ciorba radauteana, sarmale cu mamaliguta, mici, tochitura cu branza de burduf, pastrama de pui sau de oaie, clatite cu branza la cuptor, si o afinata originala, si cred ca nici ovisinata nu ar fi rea.

| elena a răspuns:

Am avut in vizita, acum cativa ani, o domnisoara din Franta _ Biaritz si am servit-o cu ciorba de fasole, cu cimbru (a luat si acasa un manunchi, asa de mult i-a placut aroma) sau cu perisoare, sarmale, tochitura, dar nu prea grasa si prijita tare, branza de vaci cu smantana(i-a placut nespus de mult), mamaliga ( vazut pentru prima oara - a crezut ca-i tort - nu a fost incantata), vin rosu (i-a placut), foarte multe fructe, cartofi, taiati felii si presarati cu sare, copti pe gratarul din cuptor...chiar a dat o mica petrecere cu acest, asa-zis, fel de mancare, placinta cu iaurt, cu mere, prajitura cu gem... a fost foarte frumos... vecinii de peste Prut, care spun ca sunt romani, si sunt, au niste feluri de mancare deosebite de ale noastre si multe secrete in ale dulciurilor...am invatat foarte multe retete de la ei... draga Gustos, cred ca am sa-ti trimit cateva, foarte bune si simple...