Eu zic sa le pui sticla de tuica sau palinca in fata. Dupa, e mai putin relevant ce mananca. Cei pe care i-am intalnit pana acum, sunt incantati oricum de mancarea romaneasca tip sarmale cu mamaliga.
L-as tratarisi cu o ciorba cu perisoare sau peste, ardei umpluti, placinte poale-n brau si dupa o mancare zdravana parca ar merge si o grasa de Cotnari.
Mancarea este fudulie pe cand bautura este temelie si ar mai merge o Tamaioasa Romaneasca, Francusa, Feteasca alba, Busuioaca de Moldova.Pa cuvant.
Prima data as incepe cu un paharel de palinca de prune apoi l-as trata cu niste mici cu mustar apoi o ciorba de potroace cu un ardei iute.
Sarmalute cu mamaliguta si cu bacon (sau ciolan )iar ca desert le-as oferi o placinta cu mere sau branzoici.
Pofta buna!
Din ce strainatate? la evrei i la arabi nu le poti da porc. marea majoritate a europenilor nu pot suferi mamaliga...etc
Sarmalele, din pacate, nu sunt traditionale romanesti.Sunt originare din Turcia.
Mararul, in schimb, nu am auzit sa fie utilizat si in alta parte.Are o aroma puternica si poate fi adaugat cu succes la mancarurile de legume.
Tochitura de porc, cu mamaliguta, ciorba cu pasare de la tara si taitei de casa, pui taranesc la cuptor, preparatele traditionala din porc si multe alte bunataturi
Hribi cu smantana, pastrav, piftele marinate, friptura de curcan, ulada din carne de pasare, prajitura casei.
Sarmale supa de gaina cu taitzei de casa taiatzi cu cutzitul (ca cei taiatzi cu masina ai impresia ca maninci par) cartofi umplutzi cu aluat de chiftea coptzi in cuptor si servitzi cu sos de rosii sau de marar, ciuperci si frigarui pe gratar, daca esti din partea vestica al RO atunci cumpara MITITEI si VIRSLI de la Brad sau Halmagi sa nu lipseasca mamaliga si cirnatzii de casa afumatzi si prajitzi putinpe gratar sau in cuptor
Un bogat aperitiv cu carnati, chisca, lebar, toba cu salata de sfecla rosie cu hrean, apoi felul 2 ciorba de burta dreasa cu smantana si ardei iuti proaspeti, ciulama de ciuperci cu pulpe de pui si la desert clatite cu dulceata de afine si placinte poale-n brau
Bors, sarmalutele (mmm) cu mamaliguta smantana si ardei, o friptura la tava sau o rulada de carne, un carnat facut in casa, o zacusca, cozonac, poale in brau, un vin rosu
Eu fiind din moldova i-as servi cu poale-n brau, tochitura moldoveneasca cu branza de burduf, bors de gaina cu taitei de casa, sarmalute cu smantana si mamaliguta, racituri, placinta cu mere, cu dovleac,, mititei, pastrama, branza de oi...
Asi incepe cu un pagarut de palinca si o bucata de slana afumata din Ardeal garnisita cu o ceapa sparta cu pumnul, sarmalute in foi de varza cu mamaliga, o friptura de berbecut la protap cu muraturi si pita de casa asezonata cu un vin de buturuga si la sfarsit cozonac cu nuca si placinta dobrogeana cu branza
As incepe prin a`i servi cu palinca de prune apoi o ciorba de pui cu legume, sarmale in foi de varza, cu niste slanina si bacon in compozitie, cu smantana apoi niste friptura facuta la cuptor cu garnitura de cartofi copti cu smantana si ca desert cozonac cu mac sau nuca de casa sau placinta cu mere
Ghiciti, ce-mi cer prietenii cand vin in vizita:
1. palinca de prune de la cazan, fiert de 2 ori
2. fasole boabe cu ciolan afumat, facut la ciaun
3. sarmale cu nuca (in loc de carne), daca se poate in frunze de vita de vie
4. clatite cu urda si marar
5. gulas din cartofi cu afumaturi (sunca, carnati etc) de casa, fiert la ciaun, cu mult ardei, gogosi si ardei iute
6. gulas de berbecut fiert la ciaun
7. placinta cu varza
si asi mai putea continua cu multe.
Evident, pentru cei care nu consuma careva (ex. carnea de porc), prepar altceva.
Ce am observat: majoritatii ii plac mancarurile "tari", ce nu prepara acasa: cele iuti, cu grasime, afumate etc.
De palinca nici nu vorbesc... niciodata nu-mi ajunge!
Ciorba radauteana, sarmale cu mamaliguta, mici, tochitura cu branza de burduf, pastrama de pui sau de oaie, clatite cu branza la cuptor, si o afinata originala, si cred ca nici ovisinata nu ar fi rea.
Am avut in vizita, acum cativa ani, o domnisoara din Franta _ Biaritz si am servit-o cu ciorba de fasole, cu cimbru (a luat si acasa un manunchi, asa de mult i-a placut aroma) sau cu perisoare, sarmale, tochitura, dar nu prea grasa si prijita tare, branza de vaci cu smantana(i-a placut nespus de mult), mamaliga ( vazut pentru prima oara - a crezut ca-i tort - nu a fost incantata), vin rosu (i-a placut), foarte multe fructe, cartofi, taiati felii si presarati cu sare, copti pe gratarul din cuptor...chiar a dat o mica petrecere cu acest, asa-zis, fel de mancare, placinta cu iaurt, cu mere, prajitura cu gem... a fost foarte frumos... vecinii de peste Prut, care spun ca sunt romani, si sunt, au niste feluri de mancare deosebite de ale noastre si multe secrete in ale dulciurilor...am invatat foarte multe retete de la ei... draga Gustos, cred ca am sa-ti trimit cateva, foarte bune si simple...
BucurCristina întreabă: