Am avut in vizita, acum cativa ani, o domnisoara din Franta _ Biaritz si am servit-o cu ciorba de fasole, cu cimbru (a luat si acasa un manunchi, asa de mult i-a placut aroma) sau cu perisoare, sarmale, tochitura, dar nu prea grasa si prijita tare, branza de vaci cu smantana(i-a placut nespus de mult),mamaliga ( vazut pentru prima oara - a crezut ca-i tort - nu a fost incantata), vin rosu (i-a placut), foarte multe fructe, cartofi, taiati felii si presarati cu sare, copti pe gratarul din cuptor...chiar a dat o mica petrecere cu acest, asa-zis, fel de mancare, placinta cu iaurt , cu mere, prajitura cu gem...a fost foarte frumos... vecinii de peste Prut, care spun ca sunt romani, si sunt, au niste feluri de mancare deosebite de ale noastre si multe secrete in ale dulciurilor...am invatat foarte multe retete de la ei...draga Gustos, cred ca am sa-ti trimit cateva, foarte bune si simple...
Plăşinti cu brânzî, borş di pui, ciorbî rădăuţanâ, sarmali cu smântânâ, tochiturî, pârjoali moldivineşti, bulz cu brânî di oi, hrighi şî ochintişi cu smântânî şî multi altili di pi la noi.
Din experienta mea pot sa-ti spun ca strainii sunt foarte incantati de toate preparatele prospete cu legume sau carne din gospodarie care au un gust super si salatele proaspete si mai ales sosurile noastre calde si asortate la toate felurile doi. Unii cu greu incearca mamaliga sau sarmalele, dar dupa un timp le plac la fel de mult ca toate mancarurile gatite cu atata truda de romani si ne apreciaza foarte mult efortul. Pe langa asta apreciaza foarte mult cum sunt servitit ma refer la igiena si curatenia bucatariei si a casei in general.
La unul din pranzuri as oferi o masa pescareasca:icre si stiuca umluta in deschidere apoi bors de peste cu leustean si peste prajit tavalit in prealabil in malai amestecat cu faina, cu mujdei si mamaliga.Ca desert o placinta cu branza dulce aromata, frageda, facuta cu foi obisnuite din comert
Buna intrebare. Pei... un bulz- micdejun, o mamaliguta aburinda cu smantana- la pranz, si seara, la cina, o placinta
gata scoasa din cuptor de mere, impreuna cu un suc de mere, proaspat stors de la...robotul de bucatarie.
Pofta buna lui, strainului!
E si nesimtit, ca mananca prea mult!
Ciorba cu perisoare, sarmalute cu smantana si mamaliguta, ciolan afumat cu fasole, tochitura, placinte poale-n brau
Sigur o tochitura moldoveneasca si un pahar de vin rosu rece din hrubele lui Stefan cel Mare. Apoi, ca sa il fac sa mat, o placinta cu branza si stafide coapta in cuptor cu lemne. As mai pune pe masa (de lemn, asezata intr-o curte cu flori si copaci, in care din cand in cand mai latra un caine harnic si mai canta un cocos vrednic) fructe proaspete culese din copaci din ograda: cirese sau visine, mere sau gutui, un ciorchine de struguri tamaiosi si nuci verzi. L-as mai invita o data sa guste si din ciorba de potroace servita dupa o petrecere la o nunta cu lautari veritabili.
Ca sa fiu sincera, habar nu am ce este specific romanesc. Sarmalele am aflat, mai nou, ca se gatesc si in alte bucatarii decat cea romaneasca. Borsul la fel. Poate mamaliga este 100% romaneasca, dar nu poti oferi doar mamaliga la masa. As vrea sa stiu, cu bunavointa dvs, ce este pur romanesc.
In primul rand sarmale in foi de vita, tochitura cu mamaliguta, bors de peste si ca desert placinta cu branza si bautura vin de buturuga vechi cu palinca
PAi as incepe cu un bulz de mamaliga cu branza, afumatura si smantana, putina slaninuta afumata si cun cas afaumat totul stropit cu un paharel de palinca, as trece la o ciorba de burta sau o supa cu taineti de casa -- asta dupa preferinte, as trece la faimoasele noastre sarmalute cu un vin de tara si as incheia cu poale in brau si papanasi
Pai... as incepe cu un bulz de mamaliga cu branza, putina afumatura si smantana, slaninuta afumata si un pahar de palinca, as trece la o ciorba de burta dreasa cu smantana si mujdei de usturoi, bineinteles sarmale cu un vin rosu de tara si as termina cu poale in brau si papanasi
Depinde de musafir, de perioada anului in care vine, de pretentiile sau experienta lui in arta culinara, etc; dar l-as servi cu (ordinea este intamplatoare): ied la cuptor, placinte cu mere, sarmale, ardei copti, ciorba de peste, inghetata, prajitura cu branza si stafide, friptura la gratar, cozonac cu nuca si mac, etc toate 'asezonate' cu visinata si vin marlot. Cred ca i s-ar parea gustos.
Sugestii pentru cina:tocinei cu smantana sau iaurt, alivenci, coltunasi cu afine(ies mov), placinta de foi cu carne si ficat, lapte cu cozonac, ochiuri cu urzici.Nu toate deodata. Mira
BucurCristina întreabă: