As incepe prin a`i servi cu palinca de prune apoi o ciorba de pui cu legume, sarmale in foi de varza, cu niste slanina si bacon in compozitie, cu smantana apoi niste friptura facuta la cuptor cu garnitura de cartofi copti cu smantana si ca desert cozonac cu mac sau nuca de casa sau placinta cu mere
Asi incepe cu un pagarut de palinca si o bucata de slana afumata din Ardeal garnisita cu o ceapa sparta cu pumnul, sarmalute in foi de varza cu mamaliga, o friptura de berbecut la protap cu muraturi si pita de casa asezonata cu un vin de buturuga si la sfarsit cozonac cu nuca si placinta dobrogeana cu branza
Raspunsul e si funcie de anotimp. Iarna as incepe cu un aperitiv traditional (toba, leiber, sunca afumata, muschi tiganesc si jambon). Toate aceste produse pot fi cumparate la noi in Modova de la Rogelia Falticeni. Credeti-ma, parca sunt facute in casa, mai putin toba pe care o cumpar de la o firma cu sediul in Mircesti.
As continua masa cu o piftie, peste proaspat prajit normal cu mujdei si mamaliguta si apoi o friptura de pui facuta,, taraneste", la ceaun. As incheia masa cu poale in brau, scoase fierbinti din cuptor peste care se pune smantana si zahar.
Ca sa fiu sincera, habar nu am ce este specific romanesc. Sarmalele am aflat, mai nou, ca se gatesc si in alte bucatarii decat cea romaneasca. Borsul la fel. Poate mamaliga este 100% romaneasca, dar nu poti oferi doar mamaliga la masa. As vrea sa stiu, cu bunavointa dvs, ce este pur romanesc.
Sigur o tochitura moldoveneasca si un pahar de vin rosu rece din hrubele lui Stefan cel Mare. Apoi, ca sa il fac sa mat, o placinta cu branza si stafide coapta in cuptor cu lemne. As mai pune pe masa (de lemn, asezata intr-o curte cu flori si copaci, in care din cand in cand mai latra un caine harnic si mai canta un cocos vrednic) fructe proaspete culese din copaci din ograda: cirese sau visine, mere sau gutui, un ciorchine de struguri tamaiosi si nuci verzi. L-as mai invita o data sa guste si din ciorba de potroace servita dupa o petrecere la o nunta cu lautari veritabili.
BucurCristina întreabă: