I-as servi mai intii cu aperitive formate din : slaninuta afumata, carne afumata prajita, cas dulce facut de mama, ceapa rosie, cirnati de casa prajiti. Apoi ar urma o supa din gaina de casa cu taietei facuti in casa, carne de gaina fiarta in supa intreaga si umpluta, si apoi pusa in cuptor cu, in loc de muratura servesc iaurt din lapte de bivol cu hrean(foarte bun) si ca desert placinta de mere.Bine inteles ca la aperitive un pahar de rachiu de-ti flutura urechile, apoi un vin abia scos din pivnita.
Locuind in olanda, imi tratez cateodata familia si prietenii care vin la masa cu mancaruri romanesti. cel mai mare succes l-au avut ouale umplute, ardeii umpluti, tocanitza de pui cu usturoi si mamaliga, sarmalele in foi de varza, supa de pui cu taietei, laptele de pasare, budinca de gris cu mere, prajiturile (toate felurile), clatitele cu branza de vaci, papanasii cu smantana si dulceata, salata de sfecla rosie cu hrean, friptura de miel... minusurile ar fi: piftia si ciorba de burta, pe care le gasesc ciudate; tuica e tare (dar placuta la gust), borsul e acru si nu sunt obisnuiti cu gustul.
Depinde de musafir, de perioada anului in care vine, de pretentiile sau experienta lui in arta culinara, etc; dar l-as servi cu (ordinea este intamplatoare): ied la cuptor, placinte cu mere, sarmale, ardei copti, ciorba de peste, inghetata, prajitura cu branza si stafide, friptura la gratar, cozonac cu nuca si mac, etc toate 'asezonate' cu visinata si vin marlot. Cred ca i s-ar parea gustos.
Servim cele 4 feluri:
1. salata de beuf 2. supa de salata verde cu costita afumata 3. tocanita de pui cu paine pe vatra 4. prajitura de mere. Toate asezonate cu un vin rosu de busuioaca.
Ciorba radauteana, sarmale cu mamaliguta, mici, tochitura cu branza de burduf, pastrama de pui sau de oaie, clatite cu branza la cuptor, si o afinata originala, si cred ca nici ovisinata nu ar fi rea.
Un bogat aperitiv cu carnati, chisca, lebar, toba cu salata de sfecla rosie cu hrean, apoi felul 2 ciorba de burta dreasa cu smantana si ardei iuti proaspeti, ciulama de ciuperci cu pulpe de pui si la desert clatite cu dulceata de afine si placinte poale-n brau
In primul rand sarmale in foi de vita, tochitura cu mamaliguta, bors de peste si ca desert placinta cu branza si bautura vin de buturuga vechi cu palinca
BucurCristina întreabă: