NOname
| NOname a întrebat:

Capacitatea de a ierta se uzează, este consumabilă? Care este limita iertării? Există?

49 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Daca ai dragoste, poti sa ierti indiferent de cate ori este nevoie.Vezi ca pe cei pe care ii iubim, ii si iertam mult mai usor? Dragostea te ridica la un nivel mai inalt de intelegere, ea iti da puterea necesara ca sa poti ierta. Dumnezeu ne spune ca trebuie sa iertam chiar daca cineva ne-ar gresi de 70 de ori cate 7.Asta este simbolic, ca sa intelegem cat de mult trebuie sa iertam.

| EmaS a răspuns:

Lluvia
Draga mea

Crede-ma ca m-am luptat multa vreme cu neiertarea.Si din aceasta cauza chiar m-am imbolnavit.Am inceput sa sufar cu inima,cu tensiunea,si mi se parea nedrept ca tot eu sunt aia ce trebuia sa sufar.Dar cu timpul am inceput sa inteleg ca si Dumnezeu ma iarta pe mine neconditionat,si cum spunem in rugaciunea,,Tatal nostru:Si ne iarta noua precum si noi iertam gresitilor nostri,,Am cerut ajutorul lui Dumnezeu si El m-a ajutat sa pot sa iert si de atunci, ma simt mult mai bine. Este greu, dar nu imposibil.

| Vizitiul a răspuns:

Poate fi consumabila, dar nu neaparat si terminabila. Nu stiu care-i limita iertarii, pentru simplul fapt ca, deocamdata, nu am "obosit" sa iert. Acuma, depinde si de faptele care invoca iertarea. Nu poti ierta un criminal, un hot sau un violator, ca, automat il incurajezi sa recurga la aceleasi atitudini. In schimb, poti ierta greselile minore, cum ar fi: o vorba spusa la nervi, betie sau fortata de imprejurimi. Cred ca iertarea ar trebui sa existe pana in momentul in care fapta incepe sa se repete.

| harciog a răspuns:

Limita iertarii este la granita importantei si a nepasarii. Poti ierta o persoana doar in momentul in care nu-ti mai pasa nici de raul pe care ti-l poate produce dar nici de bine. Daca se "prinde"iertarea ar trebui sa constituie o reala jignire.

| NickiMinaj a răspuns:

Da, se uzeaza. e ca la echilibrul chimic sad

| Hăgiul a răspuns:

Nu se mai numeste iertare atunci cand zici ca are o limita. Este doar o scuza cu care te lauzi in fata altora dovedind inima ta "mare". Spune-mi, daca Dumnezeu ti-a dat iertare si iertarea ar fi o fiinta care ar trebui folosita de fiecare data cand este nevoie de ea, iar tu nu ai folosi-o...n-ai jigni-o? Si atunci s-ar mai numi iertare ceea ce faci tu?!

mariana
| mariana a răspuns:

A ierta este ceva omanesc, chiar si cele mai "rele" fapte sunt iertate ori ar trebui iertate, asa ne invata crestinismul, dar de aicea si pana la a trece cu vederea tot si toate cred ca este un pas mai insemnat. Daca se stie ca ierti cu usurinta, atunci ti se tot "coc" pe vatra mereu, mereu alte lucruri care nu se fac unui apropiat, unui prieten, iubit etc. Este necesara o minima exigenta pentru a putea sa impui ca, cel de langa tine, sa se straduiasca sa se comporte cat mai bine, pentru a nu te jigni, supara, ori "calca" in picioare.
Da, exista o limita a iertarii aceea care il transforma pe cel de langa tine intr-un monstru si tu continui sa-l suporti. Este sub demnitatea umana sa te lasi "incalecat", doar pentru ca esti bun.
Esti bun si drept urmare "ai dreptul" sa fii respectat, iubit si aparat.
Vreau sa sper ca in viata ta, nu esti pusa in situatia sa "ierti" pana simti ca puterea ta de suportabilitate cedeaza.
Ganduri bune, prieteni, iubiti care sa va respecte, sa va iubeasca si sa se comporte cu voi asa cum va doriti.

| spxinsane a răspuns:

Nu este o consumabila dar poti sa iti impui singur anumite limite cand esti satul de toti care fac prostii in jurul tau (si esti satul sa tot ierti ). Dar o limita care sa apara asa dintr-o data nu exista.

Oricate prostii si lucruri rele faci pe tine tot timpu o sa te ieriti (chiar daca este mai greu si dureaza o vreme lunga), asa ca nu are cum sa existe o limita.

Degeam ziceam cateodata "nu o sa ma iert pentu ce am facut" pana la urma tot ajungem sa ne impac cu ideea la ce am facut si sa ne iertam.

Cand cineva tot greseste fata de noi si nu mia vrem sa il/o iertam o sa stam asa cateva zile/saptamani/luni/ani, dar pana la urma tot ajungem sa iertam persoana respectiva. Asa ca trecem uneori si peste limitele care ni le impunem chiar noi.

| vladvlad23 a răspuns:

Parerea mea e ca fiecare are o capacitate de iertare. Sa te luam pe tine ca exemplu. Face cineva o greseala, il ierti, face iarasi greseala, il ierti, face iarasi greseala il ierti. Dar doar nu cred ca o sa-l ierti la infinit. Capacitatea de a ierta depinde de cat de rabdatori suntem si de cat de mare e greseala si de cat de apropiata ne e persoana. Daca e o persoana iubita, mama, tata, sotia, sora, fratele etc... ierti mai usor. Daca e un amic cu care nu esti foarte apropiat o sa-l ierti mai greu. Acesta este punctul meu de vedere. Personal nu sunt de acord cu iertarea infinita, deoarece nici un om nu cred ca poate ierta la infinit.

| vladvlad23 a răspuns:

Parerea mea e ca fiecare are o capacitate de iertare. Sa te luam pe tine ca exemplu. Face cineva o greseala, il ierti, face iarasi greseala, il ierti, face iarasi greseala il ierti. Dar doar nu cred ca o sa-l ierti la infinit. Capacitatea de a ierta depinde de cat de rabdatori suntem si de cat de mare e greseala si de cat de apropiata ne e persoana. Daca e o persoana iubita, mama, tata, sotia, sora, fratele etc... ierti mai usor. Daca e un amic cu care nu esti foarte apropiat o sa-l ierti mai greu. Acesta este punctul meu de vedere. Personal nu sunt de acord cu iertarea infinita, deoarece nici un om nu cred ca poate ierta la infinit acelasi lucru.

| deeea28 a răspuns:

Cand o femeie isi ia bataie cu parul de la un barbat, dar totusi ea sta langa el si chiar zice ca nu poate sa-l paraseasca ca nu poate trai fara el, ca il iubeste, e vb oare de naivitate, de o parere proasta despre propria persoana in ideea ca esti destul de nu stiu cum ca sa meriti altceva si sa te mai aleaga altcineva, de prostie sau de iubire asa mare incat poate ierta orice? Eu una cred ca in cea mai mare parte e vb de PROSTIE, nu de atata iubire incat poate ierta orice. Cred ca orice are o limita. Si pamantul are o limita, si apa are o limita si se numeste mal, nici copacii nu cresc pana la cer si spre infinit, si ei au o limita, asa si omul are o limita. Limita mea e atunci cand omul imi face un rau mult prea mare, cum ar fi sa se bage in familia mea pentru a distruge uniunea si echilibrul sau cand cineva ar incerca sa ma manipuleze in rau impotriva celor dragi mie sau daca iubitul m-ar insela(o ata taiata cu nod nu-si mai are farmec). Atunci cred ca as lua foc.

| Lluvia a răspuns:

@Ema tu zici ca ii iertam mult mai usor pe cei pe care ii iubim. ok
Daca o ruda apropiata ar fi incercat sa te omoare ai ierta-o?
Daca altcineva te-ar fi agresat atat psihic cat si fizic ai ierta-o?
E usor sa dam sfaturi si sa vorbim, dar daca am fi putin subiectivi, nu numai obictivi, ca asa e usor sa ne dam cu parerea oh go on

caramela
| caramela a răspuns:

Buna dimihappy a gresi si a ierta, sunt doua lucruri firesti, nu se "uzeaza" si nu este consumabila iertarea, dar totul are o limita, nu cred ca poti ierta o persoana la nesfarsit, care iti greseste mereu, apoi merge pe acel principiu: eee lasa ca ma iarta...ierti fiecare persoana imparte, iar daca durerea pricinuita de acea persoana care a gresit merita sa fie iertata, il ierti dar nu il poti ierta daca greseala se repeta, atunci da, iertarea este consumabila...cred ca din toate punctele de vedere exista o limita, deasfel si noi avem limite nu?, nu stiu in ce masura te va satisface acest raspuns, dar eu iti doresc o zi cat mai placutahappywave

| Aly2 a răspuns:

Eu zic ca exista limita pentru ca toti se satura de greseli sau tradari si nu mai vor sa ierte.

| InnocentSmile a răspuns:

Da este consumabila pentru unele persoane si fiecare dintre noi avem o limitahappy
sper ca te-am putut ajuta:*

| Claudiuu a răspuns:

Dupa mine da exista o limita orice are o limita.Fiecare are limita lui.Cand pui intrebarea ''Are limita?'' raspunsul e simplu: da

| Claudiuu a răspuns:

Ma o luam pe scurt daca iubitu iti omoara mama sau copilu il ierti?

| urmuz a răspuns:

Iertarea este esenţială în relaţiile umane, dacă oamenii nu ar avea înţelepciunea de a uita ar fi, probabil, atât de multa ura in ei, incat s-ar transforma totul în haos, asa ca este foarte important sa putem ierta şi merge mai departe, dar chiar şi iertare poate avea o limită în cazul în care persoana pe care o iertam face lucruri greşite din nou şi din nou, si nu arată semne de îmbunătăţire.

| Laviy a răspuns:

In dragoste scopul scuza mijloacele. Cand exista sentimente pentru acea persoana ierti aproape tot doar ca sa nu il pierzi.

| doc69 a răspuns:

Nu exista limita

| puidetigan a răspuns:

Dupa mine numai Dumnezeu poate ierta, noi putem sa trecem cu vederea.

| Oxanna a răspuns:

Nu, iertarea nu are limite pentru ca prin iertare iti dovedesti iubirea
Doar prin iertare putem merge mai departe... daca ne pedepsim la nesfarsit pentru ceea ce am facut candva ramanem blocati in timp. Trebuie sa gasim forta sa dam alte raspunsuri la aceleasi intrebari. Sa ierti inseamna sa traiesti, sa ierti e mai mult decat sa-i ierti pe cei de langa tine, inseamna a intelege ca nu suntem vinovati pentru neputintele celorlalti si ca noi suntem cei care in loc sa judecam putem face ca totul sa se schimbe...Sa ierti inseamna sa lasi in trecut ceea ce tine de trecut, inseamna sa te impaci cu suferinta traita, s`o depasesti si s`o lasi acolo unde este ea. Sa inchizi o usa pentru a deschide alta noua, sa lasi viata sa continue, sa ierti inseamna sa-ti depasesti toate limitele. sa-i ierti pe ceilalti si sa te ierti pe tine inseamna sa renunti la ancora ce te tine in loc, sa te eliberezi. Abia atunci, putem, in sfarsit, sa mergem mai departe, sa fim liberi, sa TRAIM

| Analy a răspuns:

Daca este persoana pe care o iubesti o vei ierta de cateva ori dar daca tot continua sa greseasca ajungi sa te saturi.Da, limita iertarii exista! Eu m-am saturat sa il tot iert pe iubitul meu. Cand nu e langa mine mereu cauta pe alta! Ajunge! Daca nu ma iubesti indeajuns la revedere.

| Tsunade99 a răspuns:

Capacitatea de a ierta se uzeaza cand nu poti suporta tu insati lucrul pe care trebuie sa-l ierti, asta fiind limita, si nu e consumabila/nu se poate uza, atata timp cat vrei sa nu se uzeze.

| smaranditza a răspuns:

Nu cred ca exista limita la aceasta insusire umana; doar sunt sigura ca tine de "decorarea interioara" a fiecaruia dintre noi!
dar ce ti s-a intamplat asa de grav incat iti pui asemenea intrebari?

| LexHasAMasterPlan a răspuns:

Exista limita, depinde de persoana si poate fii nesfarsita depinde de motiv si cata dragoste simti pentru omul care a gresit.

| elena_3930 a răspuns:

Nu este consumabila, dar limita iertarii se afla in fiecare din noi. Unii pot ierta lucruri foarte grave, altii nu pot ierta lucruri banale. Conteaza totusi si cine este persoana "de iertat" si cat de mult o iubim.

| RoseQueen a răspuns:

Exista o limita a iertatarii si a capacitatii de a ierta doar daca noi consideram ca trebuie sa existe.

| VladConstantin20 a răspuns:

Bună!
Adevărat,capacitatea de a ierta se uzează însă nu se termină niciodată.Nu numai că nu are limită dar nu are nici „cantitate". Iertarea este una din ele mai valoroase elemnte ale omului. Fără iertare...ar mai exista prietenie? Dar dragoste? În unele cazuri,multe relții de acest gen se caracterizează prin iertare și se bazează pe ea! Iertarea este și ea ceva pur...Dar oare toți o facem? Ea există, în fiecare din noi trebuie doar să știi să o folosești asta după ce „o găsești".Nu e ascunsă.nu e nici invizibilă, e mai la suprafață decât credem dar trebuie găsită.Se uzează doar într-un singur mod:acela că poți ierta de 100 de ori într-o zi dar cu timpul ierți mai rar dar tot ierți.E infinită! Există peste tot, trebuie doar să îți dai seama.
Sper că te-am ajutat happy

| darkhell217 a răspuns:

Nu cred ca este o limita a iertarii,eu unu as ierta la infinit o persoana,mai ales persoana iubita, dar daca chiar te ar calca cineva anume pe nervi, exista uneori nefericirea de nu il mai ierta