Diferite. Uneori de un singur fel (cum ar fi ananasul, care e săţios, pentru că e plin de fibre), alteori mai multe feluri. În general, dimineaţa mănânc grapefruit, kiwi, măr, ananas, clementină, kaki, pepene galben, roşu, căpşuni, fructul pasiunii... câte 2-3 feluri odată.
Poţi mânca cam orice fruct care-ţi place, în funcţie de sezon.
Oh, de cand n-am mai mancat ananas sau grapefruit... Mar, kiwi si clementine am mai mancat, mai ales mar. Dar e clar ca trebuie sa mananc mai des. Kaki si fructul pasiunii nu cred ca am mancat vreodata Stii ca este si o culoare kaki? Probabil are legatura cu fructul, dar mi-ai amintit de Steve Irwin. El purta haine kaki tot timpul.
Cat timp exista mila fata de animale e clar ca nu exista obiectivitate privind descoperirile stiintifice.
Veganii ar trebui sa inteleaga ca animalele pe care incearca sa le apere, cum ar fi cainii, sunt omnivori si si nu trebuie chinuiti.
In legume si fructe nu gasesti vitamina B12. Lipsa ei duce la anemie si probleme neurologice.
Cu greu poate asigura un minim necesar de proteine.
Nu asigura suficient calciu.
Poate provoca deficiente de fier, zinc, vitamina D si acizi grasi esentiali.
Comparata cu alimentatia de tip fast-food evident suna mai frumos, dar nimeni nu poate spune ca laptele carnea, ouale, consumate in cantitati moderate sunt nesanatoase.
Cineva tocmai a spus, un nenea doctor Virgiliu Stroescu în zeci de interviuri.
"10 Reasons to go Vegan"
http://www.facebook.com/darthveganblog/videos/1672554129652379/?permPage=1
Poti sa-i spui cum vrei, in orice limba vrei, tot nu vei sti nimic despre acel fruct, nu? Asta pana il gusti. :))
Apropo de asta, mi-ai adus aminte: https://www.youtube.com/watch?v=lFIYKmos3-s
Http://www.tpu.ro/......yWD9Ldr6v0
Celelalte animale nu sunt atât de diferite faţă de noi, pe cât unora le-ar plăcea să creadă. Sunt inteligente, frumoase, dragi şi simt şi bucurie, şi plăcere, şi ataşament, şi frică, şi durere... Mi-ar plăcea ca noi, ca specie, să contribuim cât mai puţin la ultimele două.
Argumentele tale sunt argumente din autoritate, vrei sa ai dreptate cand esti pe langa subiect, pur si simplu n-ai habar ce insiri. Incep cu ati spune ca interpretezi literlamente. Eu ti-am spus ca proteina ( ce contine carnea, si ma refer la carne slaba care nu are si grasime) in anumite cantitati nu ingrasa, bineinteles ca daca mananci o basculanta ingrasa ca intervine raportul caloric, dar daca ea este in limitele normale, adica putin peste cat are nevoie organisnmul este eliminata prin urina pentru ca ea SE SINTETIZEAZA DIRECT IN TESUTUL MUSCULAR fata de carbohidrati si grasimi care se sitetizeaza sub forma de glicogen. Bati campii, acel glicogen cand este deja plin, iar tu mananci carbohidrati sau grasimi, organismul o sa-l stocheze sub forma de strat adipos, adica sub rezerve de energie pentru mai tarziu. Cei 3 micronutritonti sunt proteinele, carbohidratii si grasimile iar fiecare se sintetizeaza diferit la nivel celular. Deci te iau babeste ca poate asa intelegi, daca tu ca persoana normala ai nevoie de 2000 de calorii zilnic, iar tu consumi 2500 de calorii dintr-o sursa care contine doar proteina, nu te vei ingrasa. Pentru ca repet, proetina este elminta prin urina daca este in exces. In schimb daca vei consuma 2500 de calorii din carbohidrati sau grasimi, iar raportul tau caloric necesar zilnic este de 2000, te vei ingrasa. Organismul o sa stocheze cantitatea de carbohidrati in plus sub forma de glicogen iar nivelul de glicogen deja find plin, organismul o sa transforme glicogenul in strat adipos, in sursa de energie stocata pentru mai tarziu. Iar daca carbohidratii sunt structurati din putine molecule, adica simpli, in acest proces este afectat si pancreascul care secreta insulina care o sa ii faca sa se depuna si mai rapid. Diferenta intre mine si tine este ca tu-mi trimiti teorii si articole de pe internet despre care N-AI HABAR, N-AI PUS IN PRACTICA. Repet, nu vreau sa par arogant dar ca sa-mi vorbesti mie despre nutritie trebuei sa mori si sa te nasti din nou, tu citesti pe internet si le faci salata, eu le pun in practica si le mananc pe "paine" pana la nivel chimic.
http://imgur.com/bH03pWN
Cum spuneam si mai inainte, oamenii au nevoie de timp sa-si schimbe mentalitatile. Discutia asta despre drepturile animalelor mi-a adus aminte de Peter Singer. Si el e vegetarian, si a vorbit mult despre subiectul asta. https://www.youtube.com/watch?v=av22cRQNBiQ
Sunt multe clipuri cu el despre lucrurile astea, daca te intereseaza. :)
Si eu sunt de parere ca daca tot putem sa iubim si sa ocrotim o fiinta, de ce nu am face-o? Si unele animale simt placerea aceea de a interactiona cu noi, acea senzatie de bine. De ce sa nu creezi senzatii placute in loc sa alegi sa creezi chin si suferinta? Asta intr-o viata care oricum e scurta si cu suficiente suferinte. Nu pot sa-i inteleg pe oamenii care nu simt lucrurile astea.
Daca-ti place Feynman, mai incearca si asta: https://www.youtube.com/watch?v=cRmbwczTC6E
Seria are mai multe episoade. Sunt toate pe canalul ala. :)
Mi-a plăcut mult dialogul între Singer şi Dawkins. În multe idei mă regăsesc, ne găsesc. Interesant...
Mi-a plăcut şi onestitatea lui Dawkins, faptul că nu a venit cu tot felul de scuze.
Înainte să renunţ la ipocritul obicei de a folosi unele animale ca mâncare şi eu aveam cam aceeaşi poziţie. Ştiam că e greşit ceea ce fac, dar eram prea slabă ca să fac ce e corect, din punct de vedere moral, cel puţin. Cred că mulţi oameni se află în aceeaşi situaţie. Poate şi ei au nevoie de un imbold, de nişte argumente, trăiri care să-i motiveze.
Am găsit încă un documentar fain, "Raw Food Diet".
http://youtu.be/uDnd_C8Hkp8
http://youtu.be/eJPm9SCNhAs
Si mie mi-a placut. E fain cand doi oameni care nu sunt neaparat pe pozitii identice, pot sa discute civilizat si sa se inteleaga reciproc. Cred ca astfel de discutii nu pot fi decat in folosul fiecaruia. Cine stie, poate ca si Dawkins va reusi pana la urma sa renunte la carne, chiar daca are deja 75 de ani. Nu stiu daca ai auzit, dar a suferit un mic atac cerebral anul asta, acum vreo 2 luni. Si-a revenit complet. Poate daca ar renunta la carne, ar putea evita astfel de episoade pe viitor.
Eu ma aflu acum in pozitia in care erai tu atunci. Sper sa am si eu forta sa renunt la dependenta asta de anumite mancaruri. Poate chiar tu esti acel imbold de care am eu nevoie. Pana acum n-am mai prea discutat cu nimeni despre lucrurile astea, si nu m-am prea documentat, cum ti-am mai spus. Am mai cunoscut pe cineva care avea cam aceleasi idei ca si tine, dar n-am prea vorbit despre asta. Pe Peter Singer l-am vazut la tvr acum cateva luni discutand despre subiectul asta al drepturilor animalelor, si al consumului de carne, plus alte lucruri precum dreptul la avort, ateism, drepturile persoanelor LGBT. A fost invitat la emisiunea "Garantat 100%", si mi s-au parut interesante argumentele lui, si atunci am cautat mai multe clipuri cu el pe net, si mi-am dat seama ca nu pot sa nu fiu de acord cu el. Cam tot ce a spus despre animale si vegetarianism mi s-a parut foarte adevarat. Si cam de atunci am inceput asa sa ma gandesc putin si la stilul meu de viata si alegerile pe care le fac, dar am cam uitat (poate pentru ca a fost mai convenabil) de lucrurile astea pana sa vad intrebarea ta.
Cateodata cand vad cum se comporta oamenii unii cu altii, cum se omoara doar pentru ca exista mici diferente intre ei, si isi fac rau intentionat, ma gandesc ce sanse sunt sa le pese vreodata de animale. Avem foarte mult de progresat.
Ce parere ai despre animalele folosite in gradini zoologice sau la circ? Crezi ca ar trebui sa inceteze aceste practici?
Mi-e drag tare să discut cu oameni inteligenţi, care înţeleg orice din primul gând, ca tine. Parcă aş vorbi cu o versiune îmbunătăţită de-a mea. Orice zici, zici bine.
Despre chinul animalelor de circ şi din grădini zoologice dintotdeauna am avut o părere negativă. În timp ce pe unii îi distra, pe mine mă întrista şi revolta teribil acest spectacol macabru. Nu puteam să nu mă gândesc la chinurile prin care trec acele animale pentru câteva minute de amuzament ale unora, la condiţiile lor mizere de trai, la tristeţea din privirile lor... Aş elimina orice implică chinul nenecesar al unui animal. În societatea mea ideală am trăi cu animalele în deplină armonie, fără aere prosteşti de superioritate. I-am ajuta, i-am apăra, în loc să fim cauza suferinţei lor.
E interesant ce spui de Dawkins şi Singer. Şi pe lângă inteligenţă, înţelegere îmi place mult şi onestitatea ta. Chiar aş fi bucuroasă şi onorată, dacă aş reuşi să produc măcar o mică schimbare în bine, în special, în oamenii dragi.
Şi ştii ce mai e interesant? În cazul meu a fost un proces progresiv, care s-a clădit în timp cumva de la sine, dar în documentar, "Raw Food Diet", mi-a atras atenţia cazul fetei care suferea de o obezitate morbidă şi a trecut la veganism bazat pe crudităţi de pe o zi pe altă, în ea s-a produs o schimbare/trezire bruscă. Abia atunci am realizat că se poate şi aşa. Dar cred că e o mare raritate. Cei mai mulţi ajung acolo atunci când sunt pregătiţi, fiecare cu timpii săi...de maturizare (a ideii) şi reacţie. Important e ca gândul să fie deja plantat (ca în cazul tău, ceea ce mă bucură).
Multumesc pentru cuvintele frumoase, si sa stii ca si mie mi-a placut tot timpul mult sa vorbesc cu tine. Nu stiu insa daca merit toate laudele astea. Daca m-ai cunoaste mai bine, s-ar putea sa fii dezamagita.
Tot timpul te-am vazut pe tine mai inteligenta, dupa raspunsurile atat de frumoase pe care le-ai scris pe aici. Eu n-am reusit niciodata sa ma exprim atat de bine si sa imi pun gandurile in cuvinte atat de usor cum o faci tu. Deci mai degraba tu esti o versiune imbunatatita de a mea, cel putin din punctul asta de vedere.
Da, si eu gandesc la fel. Am fost de foarte putine ori la circ, doar atunci cand eram atat de mic incat abia imi amintesc. Dar asa e, animalele acelea pe langa faptul ca sunt tinute de multe ori in conditii improprii, in spatii foarte mici, mai trebuie si sa faca toate trucurile alea doar pentru amuzamentul unora, cum spui si tu. Sunt animale salbatice, care isi au locul in natura. Si asa sunt tot mai multe specii amenintate, deci chiar nu mai avem nevoie sa tinem atatea animale departe de mediul lor natural, doar pentru ca noi vrem sa ne distram. Dar asa sunt oamenii, se cred superiori si sunt convinsi ca au dreptul asta. De exemplu, acum cateva secole, cand omul alb a patruns putin in Africa si a descoperit toate acele triburi, i-au considerat pe acei oameni atat de inferiori (mai ales pentru ca erau de culoare) incat au fost in stare nu doar sa-i transforme in sclavi, dar si sa-i duca la gradini zoologice prin Europa, ca albii de rand sa-i poata vedea ca pe o curiozitate, ca si cum ar fi fost niste animale. E dezgustator ce poate sa faca impresia asta de superioritate fata de alta rasa, etnie, grup religios sau animale.
Aici in Baia Mare, unde locuiesc eu, aveam pana de curand o gradina zoologica ramasa de pe vremea comunistilor. Era destul de mica, si nu cu foarte multe animale. Dar erau cam cele mai interesante, cum ar fi tigru, leu, leopard, urs, lup, crocodil, serpi exotici, pasari emu si inca cateva. Problema era ca traiau in niste conditii ingrozitoare. Spatii extrem de mici (de exemplu, tigrul statea intr-o cusca minuscula in care nu era decat beton, fara vreun fir de iarba). Deci animalele se chinuiau, se imbolnaveau sau mureau. Cate unul mai norocos era trimis in rezervatii prin Africa sau alte parti, dar majoritatea stateau aici. Si a ramas deschisa multi ani dupa revolutie, cu toate astea. Chiar ne intrebam cand o vor inchide, ca nici vizitatori nu prea mai avea. Zona in care era amplasata era faina, chiar langa parcul mare, sub niste dealuri impadurite, dar atat. Apoi pana la urma am auzit ca legile UE ne obliga s-o inchidem, daca nu se poate moderniza, si s-a inchis cred ca acum vreo 3 ani, si s-a demolat totul. N-a ramas decat betonul gol. Ma plimbam prin parc intr-o zi si am vazut ce-a mai ramas din ea. M-am bucurat, pentru ca am stiut ca animalele vor avea acum o sansa la o viata decenta. Dar intr-un fel a fost si trist, pentru ca aveam unele amintiri faine de pe acolo inca de cand eram mic (pe atunci nu realizam ce orori au loc acolo, iti dai seama). Si da, e oarecum trist sa vezi cum se schimba lucrurile in timp, dar totul e spre bine pana la urma.
Sigur ca produci o schimbare in bine. Orice cuvant bine spus are puterea de-a face asta, si tu te pricepi la asta. Si eu as fi la fel de bucuros daca as reusi sa te ajut pe tine cu ceva, sau pe oricine altcineva. Dar n-am prea reusit asta cu multa lume pana acum, si nu stiu daca sunt bun la asa ceva.
Gandul e plantat, sper sa dea si roade. Asa o fi cum zici. Si-n cazul meu e clar ca e nevoie de timp. De cat timp, vom vedea. Sper ca nu foarte mult.
Cred că te cam foarte subestimezi. Dar mi se par adorabili oamenii, care nici nu bănuiesc adevărata sa valoare. Îi văd atât de puri, nestricaţi. Sunt convinsă că prin felul tău de a fi ai produs nenumărate schimbări în bine. Până şi pe mine m-ai modelat în timp, chiar şi fără s-o conştientizez; deci mulţumesc! :D
Uite ce drăgălăşenie a postat Remus: http://www.facebook.com/remus.cernea/posts/10153447949101175
Da' mă înspăimântă reacţiile majorităţii. Oare chiar suntem un popor de aşa sălbatici?
Mă uitam la imaginea asta http://www.facebook.com/......841286800/ şi mi s-a părut atât de ironic, de amuzant: majoritatea creştinilor sunt împotriva avorturilor, pentru că ei consideră embrionul ca fiind o viaţă, iar avortul o crimă în toată regulă, cu toate astea în fiecare an se bucură de o tradiţie care este bazată pe omorârea şi consumarea embrionilor. Religia şi minunăţiile ei...;))