| chuckmanson a întrebat:

Ce părere aveți despre miliardari? Eu personal am ajuns la concluzia că nu ar trebui să existe. Și nu cred că există un singur argument logic sau etic care să justifice faptul că un singur procent din populație deține mai mult de jumătate din averea planetei. Argumentul pe care îl aud cel mai des este că ei au "muncit" pentru averea lor, care e amuzant și dincolo de absurd. Ignorând faptul că e cam imposibil în ziua de azi să devii miliardar prin mijloace etice, oamenii ăștia nu au muncit pentru banii lor, angajații lor au făcut-o. Să îl luăm ca exemplu pe Bill Gates. Ne-a făcut el computerele? NU! A făcut el designul componentelor hardware? Nu, inginerii lui au făcut-o! A programat componenta software a computerelor? Nu, programatorii lui au făcut-o! S-a dus în mine pentru mineralele necesare pentru fabricarea computerelor? Nu, muncitorii au făcut-o, mulți din lumea a treia în condiții atroce și un număr inacceptabil de mare copii. A distribuit computerele? Din nou nu. Deci ce a făcut pentru a merita banii respectivi?
Dacă ai avea un job care să te plătească 5000 de dolari pe zi și ai acest job din momentul în care Columb a ajuns în America până în secunda aceasta tot nu ai fi miliardar și tot nu ai avea banii pe care Bezos îi face într-o săptămână. Dacă nu mă credeți scoate-ți un calculator. Nu există om care să muncească suficient cât să merite un miliard de dolari.
Mulți oameni nu realizează cât de mari sunt numerele de gen un milion, un miliard etc. Ca un exercițiu de imaginație, ce ați face dacă ați avea un milion de dolari(sau lei, euro, you get the idea)? Probabil v-ați lua o vilă cu piscină, câteva mașini drăguțe, ați călători într-un paradis tropical, v-ați lua tot ce v-ați dori etc. Pentru marea majoritate a oamenilor, o astfel de sumă ne-ar schimba viața. Charles Schwab ar putea să arunce la gunoi 1 milion de dolari pe zi pentru cel puțin 25 de ani și tot nu ar ajunge falid. Și e de abia pe locul 210 în categoria celor mai bogate persoane din lume. Dacă mergem la Mark Zuckerberg sau Warren Buffet sau alți în categoria asta, mulți ar putea face același pentru 3 sau 4 secole.
Nici măcar nu există diferența în standardele de viață ale unui om cu un miliard de dolari și ale unuia cu o sută de miliarde sau unul cu bani infiniți. Din punctul acela nu mai devine nimic altceva decât narcisism și megalomanie.
Am putea rezolva o mulțime din problemele lumii cu averea deținută de miliardari.
Singurul motiv pentru care cineva ar putea să le ia apărarea la care eu mă pot gândi, este că mulți oameni nu vor să creadă că bogații sunt oameni răi, pentru că vor și ei să fie bogați.
Ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| Lukasssz a răspuns:

Miliardarii asta au calcat pe cadavre pentru bani, i-au muncit pe angajati pentry niste salarii mici, ca pe niste sclavi, normal ca nu ar merita banii aia.

84 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Asta se intampla cand nu stii economie dar ai pareri, te pui sa inventezi argumente.
Daca in tari ca Romania sau rusia miliardarii au ajuns acolo din cauza pilelor si relatiilor in SUA au ajuns prin inventivitatea lor.
Bezos a inceput cu un site pe care vindea carti, Gates a facut un sistem de operare, Zukerber a facut o platofrma de agatat tipe.

Ce nu pricepi tu e ca nu trebui sa faci fiecare particica dintr-un produs atata timp cat tu ai acea chestei care face tot ansmblul sa functioneze.

Daca am merge pe ideea ta, nu ar mai inventa nimeni nimic, ca nu are sens sa dezvolti ceva ca sa vina dorel care acum a terminat liceul sa iti dea sfaturi de economie.

Ar trebui impozitati mai mult? Absolut, doar ca pentru asta exista democratia, nu sunt pentru ca oamenii nu prea vor cresteri de taxe. Ce nu mai pricepi tu e ca multi miliardari isi folosesc banii aia cu care nu au ce face pentru lucrui caritabile. Gates si Soros au investit miliarde in proiecte filantropice.

| Lukasssz a răspuns (pentru suntserios):

Cum bat campii? de exemplu o doza de cola in Romania costa 2 lei si in Germania e si 8 euro sau mai mult... deci nu ai dreptate cu "traiul decent"

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Lukasssz):

Lucrurile in Germania costa aproape la fel ca in Romania. Si sunt si mai de calitate lucrurile cumparate acolo.

| Lukasssz a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Ai rude/traiesti in Germania?

Poate ai putea sa iti scoti cap din fund si sa te duci de-a dreptul in Germani sa vezi ca nu e 8 euro in magazin, ci fix acelasi pret pe care il gasesti si in Romania (1.5 - 2 euro)

Am fost acolo.

Fun fact: lucrurile USPA, pe csre multi le poarta ca sa arate ca au bani, in Germania sunt chiar mult mai ieftine. Daca un pulover aici ajunge si la 1000 de lei, acolo e aproximativ 50 de euro.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru chuckmanson):

Si tu de ce nu renunti la casa aia ca sa o dai unui amarat, ha?

Plus ca daca "ai tot ce iti doresti" sustii intr-o forma sau alta companiile producatoare. Vina nu e a lui Bezos, ci a ta si a altor consumatori care cumpara produse mereu.

| chuckmanson explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

1. Am și eu nevoile mele.
2. Sunt tânăr dar am donat mai mult decât majoritatea adulților o fac într-o viață.
3. Doar pentru că sunt o persoană stabilă financiar nu înseamnă că pot face totul singur. Miliardarii pe de altă parte ar putea rezolva o mulțime de probleme mondiale cu o sumă de bani care pentru ei e așa de mică încât nici nu i-ar simți absența.
4. Nu e vina mea, unui singur individ, că sistemul capitalist este așa de sălbatic și exploatativ pe cât este. E vina oamenilor în putere, corporațiilor și sistemului. Da fiecare persoană se poate schimba ca individ, dar problemele sistemice necesită soluții sistemice. Și poate că te doare ideea de a lua niște bănuți de la niște bieți miliardari neajutorați, dar inegalitatea de avere este la un nivel care nu mai poate fi tolerat.

Doamne ferește, voi pupinc*riștii miliardarilor sunteți mai ceva ca fanaticii religioși.
Tu știi măcar în ce fel de capitalism trăim? Adam Smith ar fi îngrozit dacă ar vedea în ce hal a ajuns sistemul ăsta. Suntem în punctul în care suntem sub dictatura unor monopoluri. Orice produs vrei să cumperi îți garantez că va fi deținut de una din 5 sau 6 companii, fie că vorbim de mancare, mașini, rețele sociale etc. Suntem în punctul în care e imposibil să mai boicotezi corporațiile pentru că și dacă o corporație face ceva ce nu îți place cel mai probabil sunt deținuți de o corporație deținută de o corporație deținută de altă corporație care deține tot ce ai putea să cumperi ca alternativă la acel produs. Literalmente nu mai există niciun sistem de livrare semnificativ în afară de amazon și să faci o alternativă e practic imposibil pentru că ai avea nevoie de miliarde de dolari doar să începi.
Și dacă vrei să știi, fac mari eforturi să cumpăr chestii etice și toți ar trebui să facem asta, dar the system is broken și deci trebuie schimbat pentru ca lucrurile să se îmbunătățească.

Aha.
Iar bogatii lumii ar trebui sa fie obligati sa ajute oameni din celalalt capat al globului pentru ca?

Pentru că trăim toți pe aceeași planetă, pentru că oamenii aceia au nevoie și pe ei nu i-ar costa nimic să le facă viața mai bună, pentru că ei sunt în mare parte responsabili de sărăcia și suferința lor și îi exploatează pentru muncă ieftină și pentru că orice sistem economic care permite unui procent infim de oameni să dețină mai mulți bani decât orice persoană merită, are nevoie sau ar putea vreodată să îi folosească în timp ce lasă milioane de copii din țări colonizate să nu aibă acces la apă curată nu ar trebui să există. Acum rândul tău să îmi explici cu argumente de ce consideri că acești porci burghezi ar trebui să fie lăsați să distrugă lumea în timp ce țin suficienți bani cât să facă toată lumea de pe planetă bigată? Că până acum tot ce ai dovedit e că ești în stare să dai exclusiv argumente ad hominem, că îți place să lingi cizmele unor oameni care ar fi fericiți să te muncească 12 ore pe zi 7 zile pe săptămână împreună cu toată familia fără să te plătească dacă ar putea să scape cu basmaua curată din asta și că nu ai deloc empatie.

| DonEduardo a răspuns:

In mare parte ai dreptate. Fac doar 2 obiectii:
1) Nici faptul ca au muncit nu mi se pare un argument. Oamenii muncind doar pentru bani mi se pre o prostie. Capitalismul ne evolueaza pe plan material, insa ne involueaza pe plan spiritual. Trebuie schimbata lumea. Inovatorii ar trebui sa faca chestii ca sa ajute lumea, nu pentru bani.
2) Doar miliarde de dolari NU vor scapa Africa de probleme. trebuie dati jos de la putere conducatorii corupti. Doar atunci Africa va avea sansa la renastere si la dezvoltare.

| DonEduardo a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Comunismul e bun.

Oamenii aia sunt saraci din cauza coruptiei din propriul guvern, nu pentru ca i sArAcEsTe Gates sau mai stiu eu ce alt oligarh rus.

Argumentele le-a dat suntserios. N-am de ce sa le repet.

Nu ling nicio cizma a nimanui. Doar argumentele tale suna a "mi-e lene sa muncesc! sa imi dea bani aia care au deja o multime".

Nu, argumentele mele sunt ca în era asta niciun om nu ar trebui sa fie prea sărac sa trăiască și ca bogățiilor nu ar trebui sa li se mai dea voia sa facă ce vor și sa stăpânească aproape toți banii. Dar din moment ce nu pari sa ai nicio urma de empatie, nu ma voi mai obosi sa ma cert cu tine.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru DonEduardo):

În teorie. Dar teoria e imposibil de pus în practică. Uite de ce:
Comunismul zice așa: noi toți suntem egali. Problema aici este că trebuie ca cineva să asigure această egalitate; adică trebuie numiți niște oameni care să guverneze statul și să se asigure că toți suntem egali iar dacă nu suntem, să îndrepte asta. Deci, acești oameni ar trebui să fie un fel de "primus inter pares" ("primul dintre egali"). Problema aici este că putere corupe pe om: cei cu putere vor vrea mai multă putere. Deci, comunismul teoretic este imposibil de aplicat din cauza firii umane.

| chuckmanson explică (pentru DonEduardo):

Total de acord cu punctul al doilea. Sunt de acord ca doar banii nu vor rezolva totul dar ar fi un ajutor imens, în special când avem destule resurse sa acoperim nevoile tuturor. Dar sistemul în general trebuie schimbat, atât capitalismul asta sălbatic în care ne aflam dar și guvernele cam fiecărei țări.
Cat despre primul argument, scopul jobului este sa câștigi bani. Sigur este foarte bine sa îți și placa ceea ce faci, dar relația de angajat-angajator pe asta se bazează faci ceva pentru mine și eu te plătesc. Problema e ca corporațiile sunt dictaturi și oamenii nu sunt plătiți ceea ce merita în cele mai multe cazuri.

Pe scurt, orice spalator de wc-uri sa traiasca precum un doctor.

Ce sa zic, nu ai niciun argument împotriva mea asa ca ma insulti cu strawman-uri. Dacă tu înțelegi ca fraza "Nimeni nu ar trebui sa moară de foame și niciun copil nu ar trebui exploatat pentru beneficiul unei corporații." înseamnă "Toți trebuie sa avem aceeași sumă de bani." înseamnă că fie 1. ești dislexic sau 2. ai iq de maxim 20.

O dai pe logica, dar probabil ca nu stii ca nu-i in atributiile unui miliardar sa faca pe guvernul pentru nu stiu ce tari corupte.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

De fapt stai, ca nici macar n-ai venti cu vreo solutie utila. Doar strigi sus si tare ca miliardarii sa nu mai aiba bani, iar saracilor sa li se asigure, cumva, un trai decent.

| Nemessys a răspuns:

Ce părere aveți despre miliardari?
Atat timp cat au facut fiecare dolar/euro cinstit, am o parere foarte buna si nu pot decat sa-i felicit. happy Bill gates, warren buffett, steve jobs, elon musk, jeff bezos sunt niste oameni extraordinari. happy

Daca nu ar fi fost acest miliardari, tu nici acum nu ai fi avut pe ce sa scrii prostia asta happy

,, Ignorând faptul că e cam imposibil în ziua de azi să devii miliardar prin mijloace etice"
Sa inteleg ca ai incercat si nu stiu eu? Fix de asta doar 1% din oameni sunt bogati, pentru ca restul de 99% au din start gandirea de,, nu pot, e imposibil".

,, oamenii ăștia nu au muncit pentru banii lor, angajații lor au făcut-o"
Permite-mi sa te intreb un lucru. Daca tu iti incepi un business si creezi ceva si afacerea ta brusc explodeaza si ai o cerere foarte mare, ce faci? O sa muncesti tu 24/24 cu riscul de a nu onora toate comenzile sau o angajezi cativa oameni cu care o sa imparti profitul dar macar stii ca ti-ai satisfacut toti clientii? happy

Da, asa este, angajatii muncesc pentru ei, dar asa functioneaza o economie. Este nevoie de antreprenori, angajati si clienti. Te-ai exprimat intr-un mod in care ii consideri pe acei miliardari ca fiind niste exploatori, care i-au luat pe bietii oameni cu forta de pe strada si i-au incuiat in fabricile lor unde o sa munceasca pana la epuizare pe salariul minim pe economie. laughing) Gandire tipica de comunist. Miliardarii au inceput singuri sau cu un asociat, iar dupa aia au scalat afacerea. Se vede ca habar n-ai cu ce se mananca un business.

Deci ce a făcut pentru a merita banii respectivi?
Nu au ascultat de oamenii limitati din jurul lor, au avut o idee, au pus-o in practica, au muncit, au scalat afacerea, au re-re-re-reinvestit banii la infinit. Citeste despre marile companii. Microsoft, Apple, google sau MC. :

Nu există om care să muncească suficient cât să merite un miliard de dolari.
Da, asa este, nu exista niciun angajat care sa fie miliardar doar din banii de salariu, dar miliardarii nu sunt angajati, sunt atreprenori, este o diferete. Da, exista si alte modalitati de a castiga bani cinstit, nu doar sa fii un simplu angajat. Acei miliardari merita banii pentru au muncit mai mult decat orice angajat de-al lor. Pe angajati ii doare in p***a, vin la munca, isi fac treaba, ca merge bine sau nu, ei la final de luna isi iau acelasi salariu, dar antreprenorul are mai multe batai de cap si mai mult de munca si de asta merita mai multi bani.

Ce o sa fac cand o sa am un milion de euro? Simplu. Ii investesc in surse diferite care sa-mi genereze un venit pasiv incat sa nu mai fiu nevoit niciodata sa muncesc doar cu scopul de a face bani. Prefer sa-mi cumpar ceva mult mai valoros decat o amarata de casa si niste masini care oricum peste un an sunt la jumatate de pret, acel ceva este linistea si libertatea. big grin

,, Singurul motiv pentru care cineva ar putea să le ia apărarea la care eu mă pot gândi, este că mulți oameni nu vor să creadă că bogații sunt oameni răi"

rolling on the floor)))))))))))))))))))))))))))))))

Sincer... mi-e mila de tine dar si de parintii tai comunistit care ti-au oferit exact aceeasi mentalitate invechita si limitata pe care o au dobandit-o si ei in perioada comunista despre tot ce tine de bani. Oricum. societatea are nevoie de oameni ca tine. Felicitari, esti exact ceea ce trebuie, tine-o tot asa si sa nu te schimbi. Succes 9to5 personwinking

| DonEduardo a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Da, un spălător de WC-uri ar trebui să trăiască precum un doctor.

| Nemessys a răspuns:

Https://www.tpu.ro/......intalnita/

Educa-te. Daca nu te educi tu, nimeni altcineva nu o s-o faca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Nemessys):

De unde stii ca au fost facuti cinstit?

| Nemessys a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru ca vedem si folosim produsele create de ei. happy Deci e clar ca eu facut pentru acei bani. Crezi ca un om care deja face bani din munca cinstita, si-ar risca averea si libertatea pentru cativa dolari in plus castigati prin frauda?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Nemessys):

Noi nu stim nici 1% din ce fac ei, dar e adorabil ca ai atata incredere in media

| LoveSleep a răspuns:

Mare parte dintre bogați au fost săraci la rândul lor.
Compara 2 persoane cu posibilități financiare reduse. Unul ajunge bogat și altul rămâne sărac. Unul nu se mulțumește cu puțin, sacrifica ani din viața pentru viitorul lui și celălalt bea, fumează și scanează produse la Lidl alegând sa rămână in zona lui de confort.

Dacă ai spune ca e nașpa ca unii oameni se nasc bogați, sa zicem ca ai putea avea dreptate. Dar așa, habar nu ai ce vorbești. Toate argumentele tale sunt penibile, as putea sa pe iau pe rând dar citindu-ți răspunsurile îmi dau seama ca nu ar ajuta cu nimic. Esti săracul tipic frustrat care crede ca le știe pe toate.

Apropo: Bill Gates a ajutat atât de mulți oameni, ca ți-ar lua o viața sa le citești numele. Tu câți ai ajutat?